Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-03-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 85,8% το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους
  • [02] Νέος Οικοδομικός Κανονισμός
  • [03] Ξεκινά σήμερα η 69η Σύνοδος Πρυτάνεων
  • [04] Σε δημοπρασία το κύπελλο του Σπύρου Λούη
  • [05] "Πιο καταστροφική μια αμερικανική επέμβαση"
  • [06] Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θ. Αγγελόπουλο
  • [07] Τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την σκέψη;
  • [08] Ομοιότητες ανάμεσα στα σπονδυλωτά ζώα και στον άνθρωπο
  • [09] Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Διανομή δωρεάν πατάτας σήμερα στα Γιάννενα
  • [11] Κ. Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα αυξήσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ
  • [12] Δ. Χριστόφιας: "Προκλητικές οι δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς"

  • [01] Στο 85,8% το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους

    Στο 85,8% ανήλθε η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών κρατικών ομολόγων στη διαδικασία του PSI («κούρεμα» και ανταλλαγή των ομολόγων), ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» (CACs) η συμμετοχή θα φτάσει στο 95,7%.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αφορά σε ομόλογα ύψους 152 δισ. ευρώ (σε συνολικό ύψος 177,4 δισ. ευρώ).

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.

    Η πρόσκληση του υπουργείου προς τους ιδιώτες πιστωτές είχε απευθυνθεί στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία του PSI ολοκληρώθηκε χθες, στις 10 το βράδυ. Για την ενεργοποίηση των CACs, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, που θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή και εκείνων που δεν συναίνεσαν, αναμένεται να αποφασίσει το Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα.

    Σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, το υπουργείο αναφέρει ότι η πρόσκληση για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων θα παραμείνουν «ανοικτές» έως τις 23 Μαρτίου. Μετά από αυτήν την ημερομηνία, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι, δήλωσε: «εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με τη στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».

    [02] Νέος Οικοδομικός Κανονισμός

    Κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το σχέδιο νόμου για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).

    Οι βασικές καινοτομίες του ΝΟΚ συνίστανται στην προστασία της αστικής γης και αναζωογόνηση των πόλεων, στην περιβαλλοντικά εναρμονισμένη δόμηση, στην εξυπηρέτηση των λειτουργιών των κτιρίων και στην προστασία των φυσικών πόρων και των διαθέσιμων χώρων της πόλης.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προστασία της αστικής γης προβλέπονται:

  • Συνενώσεις οικοπέδων, με τις οποίες δίνεται δυνατότητα αναβάθμισης της εικόνας της πόλης και αύξησης των ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων της, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στα μεγάλα οικόπεδα οι συνενώσεις επιτρέπουν τη δημιουργία μεγάλων ενιαίων χώρων πρασίνου ασημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, ενώ με την πρόταση δίνεται γενικά η δυνατότητα αναμόρφωσης ολόκληρων περιοχών και εφαρμογής νέων προτύπων ανάπτυξης.

  • Μεγαλύτερη ελευθερία στην ανάπτυξη των όγκων και μορφών του κτιρίου. Διευκολύνονται, εξάλλου, οι έλεγχοι οικοδομών που γίνονται σαφείς και αφορούν μόνον την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων.

  • Εισαγωγή νέων ορισμών και δυνατοτήτων, όπως τα υπόσκαφα κτίρια, τα φυτεμένα δώματα, οι κατακόρυφοι κήποι, τα διπλά κελύφη με στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κτιρίων και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

    [03] Ξεκινά σήμερα η 69η Σύνοδος Πρυτάνεων

    Η 69η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των Πανεπιστημίων, ξεκινάσήμερα το απόγευμα στα Γιάννινα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Έχει προγραμματισθεί, να βρίσκεται στα Γιάννινα για την Σύνοδο και ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το βράδυ.

    Στη συνεδρίαση, θα συζητηθούν κυρίως λειτουργικά θέματα των Πανεπιστημίων για το κόστος λειτουργίας τους, για θέματα έρευνας και θα γίνει συζήτηση για την κατάργηση της εξαίρεσης από το Ν.2190/94. Επίσης θα συζητηθούν ασφαλιστικά θέματα, πληρωμές εισφορών σε ΙΚΑ κ.λ.π., η οικονομική κατάσταση των Πανεπιστημίων, η ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, και οι Φοιτητικές Εστίες.

    Το Σάββατο τη Σύνοδο θα απασχολήσουν θέματα που έχουν σχέση με τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες των ΑΕΙ από την εφαρμογή του Ν.4009/2011, τις προσφυγές στο ΣτΕ, καθώς και προτάσεις για την έξοδο των Πανεπιστημίων από την κρίση. Αργά το βράδυ του Σαββάτου θα εκδοθούν τα ψηφίσματα και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Συνόδου.

    [04] Σε δημοπρασία το κύπελλο του Σπύρου Λούη

    Ένα ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μετά τη νίκη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα θα βγει σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον εγγονό του.

    Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις ανακοίνωσε ότι η αξία του ασημένιου κυπέλλου ύψους 15 εκατοστών, που βρίσκεται στην οικογένεια του Σπύρου Λούη εδώ και 116 χρόνια, εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 160.000 λιρών (143.000 έως 190.000 ευρώ).

    Ο οίκος Κρίστις σημείωσε επίσης ότι αυτό το κύπελλο θα είναι το κεντρικό κομμάτι της δημοπρασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου, μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, ενώ στην ίδια δημοπρασία θα παρουσιαστούν αυθεντικές αφίσες και πυρσοί των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [05] "Πιο καταστροφική μια αμερικανική επέμβαση"

    Οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν θα ήταν πιο καταστροφικές από αυτές που θα πραγματοποιούσε το Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα, την ίδια ώρα που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα του Ισραήλ να καταστρέψει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Αν οι Ισραηλινοί αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική βία, "είναι προφανές πως θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά πιστεύω πως είναι σαφές ότι αν κάνουν το ίδιο οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες", τόνισε ο Πανέτα σε συνέντευξή του στη National Journal.

    [06] Το Γαλλικό Ινστιτούτο τιμά τον Θ. Αγγελόπουλο

    Το Γαλλικό Ινστιτούτο αποφάσισε να μετονομάσει το audiotorium του σε «Theo Angelopoulos», αποδίδοντας φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και «αδιαμφισβήτητο φίλο της γαλλικής γλώσσας, αρωγό των ελληνογαλλικών πολιτιστικών σχέσεων».

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ξεκινά στις 21 Μαρτίου, ετοίμασε, με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Νίκου Λυγγούρη, ένα μικρό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της περσινής διοργάνωσης.

    [07] Τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την σκέψη;

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένας νεαρός ερευνητής στο Εδιμβούργο κέρδισε την υστεροφημία του στο επιστημονικό στερέωμα, χάρη στην έρευνά του για τον απαγωγικό λογικό προγραμματισμό (ALP), που άνοιξε νέους δρόμους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

    Ο νεαρός ήταν ο Ρόμπερτ (Μπομπ) Κοβάλσκι και η έρευνά του δημιούργησε καινούργια δεδομένα, σε αυτό που τότε ήταν ακόμη μια θεωρητική έννοια για τους περισσότερους, αλλά πλέον έχει διεισδύσει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων: την τεχνητή νοημοσύνη.

    Στη Θεσσαλονίκη, ο Μπομπ Κοβάλσκι ανέλυσε πώς προχωράς ένα βήμα παραπάνω: υποστήριξε ότι οι μέθοδοι της υπολογιστικής λογικής*, που ενσωματώνονται στον κύκλο λειτουργίας των πρακτόρων λογισμικού, θα μπορούσαν να περάσουν στην καθημερινότητα, βοηθώντας τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη χωρίς τη βοήθεια υπολογιστών και να λαμβάνουν σωστότερες αποφάσεις!

    Ο Μπομπ Κοβάλσκι -που πέρυσι τιμήθηκε με το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης IJCAI- πρότεινε αυτόν τον νέο τρόπο σκέψης, στη διάρκεια διάλεξης που διοργάνωσε το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ. Βέβαια, όπως προέκυψε, η εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου, ανήκει πιθανότατα στο μέλλον.

    «Πιστεύω ότι το μοντέλο της απαγωγικής συλλογιστικής μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον μέσο άνθρωπο για να βελτιώσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Μπορεί να τον βοηθήσει να εκφράσει σκέψεις απλά και με σαφήνεια και να κάνει καλύτερες επιλογές. Πιστεύω ότι η εφαρμογή τέτοιων τεχνικών αποτελεί μια καρποφόρα κατεύθυνση για την έρευνα στο μέλλον και μια πολλά υποσχόμενη ερευνητική περιοχή, για συνεργασίες μεταξύ ερευνητών, που ασχολούνται με θέματα τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπιστικών επιστημών», είπε.

    [08] Ομοιότητες ανάμεσα στα σπονδυλωτά ζώα και στον άνθρωπο

    Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η οποία δημοσιεύεται στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science, αποκαλύπτει ότι τα επαναλαμβανόμενα μέρη του σώματός μας, όπως για παράδειγμα οι σπόνδυλοι στη σπονδυλική μας στήλη, σχηματίζονται με παρόμοιο μηχανισμό όχι μόνο στα σπονδυλωτά ζώα (ψάρια, πτηνά, θηλαστικά κλπ.), αλλά και σε πιο απομακρυσμένους συγγενείς μας, στα έντομα.

    Η έρευνα έγινε στο ΙΜΒΒ, στο Ηράκλειο Κρήτης, με επικεφαλής τον δρα Μιχάλη Αβέρωφ και με τη συμμετοχή των Αντρές Σάραζιν και Άντριου Πιλ. Χρηματοδοτήθηκε από τα ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Μαρί Κιουρί», «CELLIMAGE» και «ZOONET».

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί -οι άνθρωποι, τα άλλα ζώα, τα φυτά, ακόμα και τα μικρόβια- είναι συγγενείς μεταξύ τους, καθώς προέρχονται από κοινούς προγόνους, που έζησαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί οργανισμοί μοιράζονται μια κοινή εξελικτική κληρονομιά, που φαίνεται πιο καθαρά στη δομή των γονιδίων και την κυτταρική λειτουργία τους.

    Εκτός όμως από τις ομοιότητες, υπάρχουν και διαφορές, δηλαδή μηχανισμοί που προέκυψαν από διαφορετικούς εξελικτικούς δρόμους και οι οποίοι εξηγούν τις διαφορές που εύκολα παρατηρεί κανείς ανάμεσα στα φυτά, στους μύκητες και στα ζώα, ανάμεσα σε ένα έντομο, ένα ψάρι κι έναν ποντικό.

    [09] Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Με οργανωτικά θέματα της Εθνικής Συνδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο στο ΣΕΦ, θα ασχοληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, σε συνεδρίασή του,σήμερα το πρωί.

    [10] Διανομή δωρεάν πατάτας σήμερα στα Γιάννενα

    Μεγαλώνει το «κίνημα της πατάτας», επεκτεινόμενο καθημερινά και σε νέες περιοχές της χώρας.

    Δωρεάν θα διανεμηθούνσήμερα στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, μεγάλες ποσότητες πατάτας από την πατατοπαραγωγό περιοχή Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων.

    Συγκεκριμένα, από την ομάδα πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας Δήμου Μετσόβου, ανακοινώνεται ότισήμερα Παρασκευή και ώρα 9.00 π.μ. θα γίνει διανομή δωρεάν πατάτας στην Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων (μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας). Η διανομή γίνεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των παραγωγών, προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές για την ποιότητα της παραγόμενης πατάτας στη Χρυσοβίτσα, και τις αδιάθετες ποσότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιτίας του παραεμπορίου, της εκμετάλλευσης του ονόματος «Χρυσοβίτσα» και της διακίνησης πατάτας χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές, που συνδέονται με χαμηλό κοστολόγιο.

    [11] Κ. Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ θα αυξήσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ άφησε χθες Πέμπτη να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς τα επάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ κατά το 2012, η οποία βρίσκεται σήμερα στο 1,8%.

    "Θα δημοσιεύσουμε νέες προβλέψεις μέσα σε περίπου ένα μήνα. Όμως δεν θα εκπλαγώ αν είναι αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή μας", δήλωσε η Λαγκάρντ όταν ερωτήθηκε για την αμερικανική συγκυρία στην εκπομπή Charlie Rose του τηλεοπτικού δικτύου PBS.

    Η Λαγκάρντ επαίνεσε επίσης το ρόλο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

    Η διευθύντρια του ΔΝΤ παραδέχθηκε πάντως πως η Ουάσινγκτον έχει πρόβλημα δημοσιονομικού ελλείμματος.

    [12] Δ. Χριστόφιας: "Προκλητικές οι δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς"

    Ο Πρόεδροςτης Κύπρου,Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε πως η τουρκική πλευρά το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και συχνότερα αναφέρεται σε σχέδια Β', τα οποία θα εδραιώνουν τη διχοτόμηση και το παράνομο καθεστώς.

    «Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά έχει κορυφωθεί πρόσφατα με τις κυνικές και προκλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη και στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία» , είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Οι δηλώσεις και η ευρύτερη συμπεριφορά του κ. Μπαγίς εξευτελίζουν πρώτιστα του Τουρκοκυπρίους, είπε και διαμήνυσε τόσο στον κ. Μπαγίς όσο και σε ολόκληρη την τουρκική ηγεσία ότι η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους και σε κανέναν άλλο. Καθώς λέει ο ποιητής «Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρετε και να φύγετε», τόνισε.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «η αλαζονεία της Τουρκίας έχει φτάσει στο σημείο να απειλεί ακόμη και την ΕΕ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 March 2012 - 7:30:30 UTC