Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Κουτρουμάνη - τρόικας
  • [02] "Πρόοδος" των διαπραγματεύσεων για το PSI
  • [03] "Ερευνητική εργασία" το νέο μάθημα της Α' λυκείου
  • [04] Στον Πάρνωνα παρατηρώντας τα άστρα...
  • [05] Αυλαία για τον "Θίασο" ενός ποιητή...
  • [06] Το λευκό του Αιγαίου εξασφαλίζει και δροσιά
  • [07] Στις 10 Φεβρουαρίου η συζήτηση για το PSI που είχε ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας
  • [08] "Επανάληψη" του χθεσινού σεισμού αναστατώνει την Κρήτη
  • [09] Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία
  • [10] Η FIBA μετονόμασε το Μουντομπάσκετ σε Παγκόσμιο Κύπελλο
  • [11] Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Κουτρουμάνη - τρόικας

    Κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών, θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης με θέμα τα εργασιακά.

    Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι ο κ. Κουτρουμάνης, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που δεν αποδέχθηκαν να παραστούν, θα καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των πιστωτών ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός ούτε ο 13ος και ο 14ος, με βάση την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

    Σε "θετικό κλίμα συναίνεσης", σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ολοκληρώθηκε η πολύωρη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με κορυφαίους υπουργούς που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στο τραπέζι της σύσκεψης τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της επικείμενης σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, επί του δεκασέλιδου σημειώματος που συνετάγη από εκπροσώπους της και ειδικότερα όλες οι πτυχές του εργασιακού και μισθολογικού ζητήματος.

    [02] "Πρόοδος" των διαπραγματεύσεων για το PSI

    "Πρόοδο" στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της για την απομείωση του ελληνικού χρέους έκανε λόγο το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλός του, Τσαρλς Νταλάρα, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Η συζήτηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί σήμερα σε νομικό και τεχνικό επίπεδο.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι τα κράτη πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να δεχθούν την απομείωση του ελληνικού χρέους , όπως οι ιδιωτικές τράπεζες.

    Χωρίς να αναφέρεται σε αριθμούς, ο Γιουνκέρ θεωρεί ότι, έπειτα από ενδεχόμενη συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ανάμεσα στην Αθήνα και τις ιδιωτικές τράπεζες για την απομείωση κατά 50% του ελληνικού χρέους, τα κράτη "θα πρέπει να εξετάσουν εάν είναι αναγκαία μία κρατική βοήθεια" διότι ο στόχος της μείωσης του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ, δεν θα έχει "πλήρως επιτευχθεί" μόνο με την απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

    [03] "Ερευνητική εργασία" το νέο μάθημα της Α' λυκείου

    Ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα διεθνώς διδάσκεται πλέον και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το μάθημα της ερευνητικής εργασίας, πιο γνωστό με τον ξενικό όρο «project», βάσει του οποίου ομάδες μαθητών αναλαμβάνουν ένα θέμα, συλλέγουν πληροφορίες, τις ερευνούν και στη συνέχεια τις συνθέτουν μαζί με τους συμμαθητές τους. Είναι το μάθημα, που διδάσκεται δεκαετίες ολόκληρες στα σχολεία του εξωτερικού, αναπτύσσει την κριτική και συνθετική ικανότητα των παιδιών, και στην Ελλάδα άρχισε για πρώτη φορά να εφαρμόζεται στην α΄Λυκείου τον Σεπτέμβριο του 2011. Τώρα, το υπουργείο είναι εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του, για να μελετήσει την αποτελεσματικότητά του και προχωρήσει σε αλλαγές, εάν φυσικά χρειάζεται.

    Η «ερευνητική εργασία» είναι μέρος της μεταρρύθμισης στα λύκεια και εντάσσεται στα μέτρα που στοχεύουν να κάνουν το λύκειο ουσιαστική μονάδα εκπαίδευσης και όχι προθάλαμο των πανεπιστημίων. Είναι το σύστημα, του οποίου η εφαρμογή στο σύνολο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε αρχικά εξαγγελθεί για το 2014, αλλά, όπως φαίνεται, θα πάρει μικρή παράταση.

    [04] Στον Πάρνωνα παρατηρώντας τα άστρα...

    Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διός Κούροι" και η Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων" διοργανώνουν την 6η πανελλήνια εξόρμηση ερασιτεχνών αστρονόμων που θα διεξαχθεί στον Πάρνωνα από τις 20 έως και τις 22 Ιουλίου 2012.

    Η ιστοσελίδα της εξόρμησης για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής βρίσκεται στη διεύθυνση: http://www.astroexormisi2012.gr/.

    Το πρόγραμμα της εξόρμησης θα περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων όπως νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση, ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες, οικολογικές δραστηριότητες και πεζοπορία, δημιουργική απασχόληση παιδιών κ.α.. Η συμμετοχή στην εξόρμηση είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους τους φίλους της αστρονομίας.

    Οι κυρίως εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο ανοιχτό χώρο στο δάσος, κατάλληλο να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αριθμό τηλεσκοπίων με δυνατότητα προσέγγισης του αυτοκινήτου δίπλα στον εξοπλισμό.

    [05] Αυλαία για τον "Θίασο" ενός ποιητή...

    Στις 4 το απόγευμα θα γίνει από το Α΄ Νεκροταφείο, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του μεγάλου δημιουργού του κινηματογράφου Θόδωρου Αγγελόπουλου.

    [06] Το λευκό του Αιγαίου εξασφαλίζει και δροσιά

    'Ασπρα γραφικά σπιτάκια, σε καταπράσινο ή γαλάζιο φόντο, με μια πολύ πρακτική διάσταση, την εξασφάλιση δροσιάς, θα μπορούσαν να έχουν εμπνεύσει τους μελετητές έρευνας που αποδεικνύει ότι όντως το λευκό των σπιτιών ελαττώνει τη θερμότητα στο εσωτερικό τους. Αυτό που οι απλοί άνθρωποι γνώριζαν εκατοντάδες χρόνια πριν, έρχεται η επιστήμη σήμερα να το παρουσιάσει σαν τη μεγάλη αποκάλυψη.

    Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, αν οι σκεπές κτιρίων είναι λευκές, εξοικονομείται σοβαρό ποσοστό ενέργειας.

    Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, ο οποίος παρουσίασε τα πορίσματα της μελέτης, είπε ότι τόσο τα σημερινά όσο και τα μελλοντικά κτίρια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ανακάλυψη αυτή και είναι κάτι, όπως είπε, που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε παλιά όσο και σε καινούρια κτίρια, ενώ πρόκειται δε για μια ανέξοδη ενέργεια.

    Ως ιδανική περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, ανέφερε το αεροδρόμιο Μελβούρνης.

    [07] Στις 10 Φεβρουαρίου η συζήτηση για το PSI που είχε ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας

    Για τις 10 Φεβρουαρίου ορίστηκε να διεξαχθεί στη Βουλή, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που είχε ζητήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.

    [08] "Επανάληψη" του χθεσινού σεισμού αναστατώνει την Κρήτη

    Πριν συμπληρωθεί ένα 24 ωρο από την χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, νέος ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών, σημειώθηκε στις 3.33 τα ξημερώματα και πάλι μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης και αναστάτωσε τους κατοίκους του Ηρακλείου, ενώ έγινε αισθητός σ ολόκληρο το νησί.

    Η δόνηση προερχόταν από τον ίδιο εστιακό χώρο απ΄ όπου χθες, στις 06.24 το πρωί, σημειώθηκε ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, χαρακτηρίζεται ισχυρή και προερχόταν από απόσταση 247 χιλιομέτρων Νότια-Νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 46 χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο Νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

    Από την σεισμική δόνηση μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    [09] Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνέρχεται σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) για να συζητήσει τη κατάσταση στη Συρία, ανακοίνωσαν διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη.

    Η συνεδρίαση, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, θα αρχίσει στις 15.00 (τοπική ώρα), σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ.

    Κείμενο σχεδίου απόφασης για τη Συρία είναι πιθανόν να διανεμηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το οποίο θα αποτελεί απάντηση στην απόρριψη τον Οκτώβριο από τη Ρωσία ευρωπαϊκού σχεδίου απόφασης και στην παρουσίαση στη συνέχεια από τη Μόσχα νέου σχεδίου, το οποίο έθετε στην ίδια μοίρα την αιματηρή καταστολή που εφαρμόζεται από το συριακό καθεστώς και τις βιαιότητες των αντικαθεστωτικών.

    Οι ευρωπαϊκές και οι αραβικές χώρες επεξεργάζονται εδώ και πολλές ημέρες νέο σχέδιο απόφασης, με βάση το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

    [10] Η FIBA μετονόμασε το Μουντομπάσκετ σε Παγκόσμιο Κύπελλο

    Το ?logo? του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ 2014 παρουσίασαν σήμερα οι Ισπανοί διοργανωτές σε μία λαμπρή εκδήλωση στο «Παλάθιο δε Κομουνικαθιόνες» της Μαδρίτης. Ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν ανακοίνωσε την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να μετονομαστεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ ή Μουντομπάσκετ μέχρι σήμερα σε Παγκόσμιο Κύπελλο (FIBA Basketball World Cup).

    Μπροστά σε περίπου 400 προσκεκλημένους, ο Πάτρικ Μπάουμαν εξήγησε τους λόγους της μετονομασίας της διοργάνωσης: «Το νέο όνομα είναι μικρό και εύκολο. Η ορολογία Παγκόσμιο Κύπελλο είναι γνωστή από τους ανθρώπους παγκοσμίως και αποδίδεται εύκολα σε διαφορετικές γλώσσες: Copa del Mundo (στα ισπανικά), Coppa del Mondo (στα ιταλικά), Coupe du Monde (στα γαλλικά). Αυτή η νέα ονομασία αντανακλά το «πρεστίζ» της διοργάνωσης ως ανώτατης διεθνούς διοργάνωσης και της επιτρέπει να αναγνωριστεί όπως είναι πραγματικά: ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια αθλητικά γεγονότα, μαζί με το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο ράγκμπι και αυτό του κρίκετ.

    Αναφορικά στο ?logo? του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ 2014, απεικονίζει δύο χέρια, όπως αυτά των παικτών στο τζάμπολ, καλλιτεχνικά δοσμένα, το ένα σε αποχρώσεις του γαλάζιου και το άλλο του πορτοκαλί (φόρο τιμής στον Πάμπλο Πικάσο) διεκδικούν μία μπάλα μπάσκετ που βρίσκεται στον αέρα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές στόχος είναι να δημιουργήσει στους φιλάθλους μία εικόνα μπασκετικού χορού, με ξεκάθαρη επιρροή από το ισπανικό φλαμένκο.

    [11] Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας

    «Θύμα» της κρίσης έπεσε το Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας για πιανίστες, καθώς φέτος δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί για οικονομικούς λόγους.

    Το υπουργείο Πολιτισμού και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αδυνατούν να επιχορηγήσουν την εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1975, ενώ η οικονομική συμβολή του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Ατενέουμ που διοργάνωνε το διεθνή διαγωνισμό δεν αρκεί.

    Παρόλα αυτά, έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται οι καθιερωμένες συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Αίθουσα του Ατενέουμ "La Divina" (Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 32 11 987). Έως τις 19 Μαΐου 2012 το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενενήντα συναυλίες ταλαντούχων νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών.

    Το Ατενέουμ δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον του θεσμού, ελπίζει ωστόσο στην πραγματοποίησή του το 2013.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 January 2012 - 7:29:01 UTC