Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και o σύγχρονος κόσμος στο Megaron Plus
  • [02] Η Ιταλία άντλησε 5 δισ.ευρώ μέσω διετών ομολόγων
  • [03] Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα, εκτιμά το Βερολίνο
  • [04] Η Κύπρος εισέπραξε τη 2η δόση του δανείου από τη Ρωσία
  • [05] Ο Μπιλ Γκέιτς θα δωρίσει 750 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση του AIDS

  • [01] H ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και o σύγχρονος κόσμος στο Megaron Plus

    «Το να μάθεις να σκέφτεσαι, να είσαι ακριβής, να ζυγίζεις τις λέξεις σου, να ακούς τον άλλον, σημαίνει να μπορείς να συνδιαλέγεσαι και είναι το μόνο μέσο για να αναχαιτισθεί η τρομακτική βία που αυξάνεται γύρω μας. Ο λόγος είναι ένα φρούριο κατά της κτηνωδίας. Όταν δεν ξέρουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν ο λόγος δεν είναι επαρκής και αρκετά επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής και μπερδεμένη, δεν απομένουν παρά μόνο οι γροθιές, τα χτυπήματα, η άξεστη, βλακώδης, τυφλή βία».

    Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρα τα λόγια αυτά της Ζακλίν ντε Ρομιγί, της υπέροχης ελληνίστριας και κορυφαίας ιστορικού, που ανακάλυπτε συνεχώς στους συγγραφείς και τα δημόσια πρόσωπα της αρχαιότητας τα εργαλεία για να ερμηνεύσει τον σύγχρονο κόσμο.

    Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε και το συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, στο Megaron Plus, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατό της, που συγκλόνισε τον πνευματικό κόσμο αλλά και τους απλούς ανθρώπους σε Ελλάδα και Γαλλία.

    Η Ζακλίν ντε Ρομιγί, Εβραία από πατέρα και σύζυγο, αργότερα καθολική, άρχισε αργά την ακαδημαϊκή της καριέρα, αφού το καθεστώς του Βισί της απαγόρευσε να ενταχθεί στην εκπαίδευση. Μετά τον πόλεμο δίδαξε για λίγα χρόνια στο Λύκειο Θηλέων στις Βερσαλίες, από εκεί στο Πανεπιστήμιο της Λίλης και λίγο αργότερα στη Σορβόννη.

    Από το 1973 δίδαξε στο Κολέγιο της Γαλλίας και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στον κορυφαίο αυτόν γαλλικό θεσμό.

    Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας μετά τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Περισσότερα από 20 βιβλία είναι οι καρποί της αφοσίωσής της στην ελληνική γραμματεία και στον δημόσιο βίο της αρχαιότητας.

    [02] Η Ιταλία άντλησε 5 δισ.ευρώ μέσω διετών ομολόγων

    Στην άντληση ποσού ύψους 5 δισ. ευρώ προχώρησε η Ιταλία, μέσω δημοπρασίας διετών ομολόγων (λήξης 2014), με επιτόκιο, σημαντικά μειωμένο, στο επίπεδο του 3,76%, έναντι 4,85% της προηγούμενης δημοπρασίας.

    Η προσφορά ανήλθε συνολικά στο ποσό των 9,1 δισ.ευρώ, για τη συγκεκριμένη έκδοση.

    [03] Η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα, εκτιμά το Βερολίνο

    Η έκθεση της τρόικας ΔΝΤ- ΕΕ- ΕΚΤ επί της πορείας του προγράμματος σταθεροποίησης στην Ελλάδα δεν θα είναι έτοιμη έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα, εκτιμά το Βερολίνο, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο Γερμανό αξιωματούχο.

    "Δεν περιμένω να είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας πριν από τη Σύνοδο της Δευτέρας", επισήμανε ο αξιωματούχος, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αναμένεται να διαδραματίσει κύριο ρόλο κατά τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ.

    [04] Η Κύπρος εισέπραξε τη 2η δόση του δανείου από τη Ρωσία

    Τη δεύτερη δόση του δανείου από τη Ρωσία, ύψους 1,32 δισ. ευρώ, έχει εισπράξει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Δανείου Κύπρου- Ρωσίας, έχει εισπραχθεί η δεύτερη δόση του εν λόγω δανείου, η οποία ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ.

    [05] Ο Μπιλ Γκέιτς θα δωρίσει 750 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση του AIDS

    Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, δεσμεύτηκε σήμερα να δωρίσει επιπλέον 750 εκατομμύρια δολάρια στo Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να σώζονται ζωές.

    "Περνάμε δύσκολους οικονομικά καιρούς, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για την μείωση της βοήθειας στους πιο φτωχούς του κόσμου", είπε στο Νταβός στη διάρκεια του 42ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας ανακοίνωσε πριν από δύο ημέρες ότι ο διευθυντής του Μισέλ Καζάτσκιν θα αποχωρήσει νωρίτερα μετά την κριτική που δέχτηκε για κακοδιαχείριση πόρων και περικοπές στη χρηματοδότηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 January 2012 - 11:28:59 UTC