Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια συγκίνηση για το χαμό του Τεό Αγγελόπουλου
  • [02] "Μπλόκο" του ΠΑΜΕ στο Χίλτον όπου διαμένει η αποστολή της τρόικας
  • [03] Σαράποβα και Μάρεϊ στα ημιτελικά του Όπεν Αυστραλίας
  • [04] Ο λογαριασμός ρεύματος, η "Πολυκατοικία" και ένα έργο τέχνης
  • [05] Κάθε δευτερόλεπτο μια ώρα νέου βίντεο "ανεβαίνει" στο YouTube
  • [06] Σαράγεβο, η πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση
  • [07] Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα χωρίς έγκριση
  • [08] Αισιόδοξη για το 2012 η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [09] Αφιέρωμα στον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη
  • [10] Υπογράφει στον Παναιτωλικό ο Νιγηριανός Ονουάτσι

  • [01] Παγκόσμια συγκίνηση για το χαμό του Τεό Αγγελόπουλου

    Έχασε τη "μάχη" με τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος τραυματίστηκε, χθες,σε τροχαίο στο Κερατσίνι. Ο διάσημος σκηνοθέτης υπέκυψε στα τραύματά του παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

    O Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν ο ελεγειακός ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας.

    Κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν ο δημιουργός του "Θίασου", του "Μεγαλέξανδρου" και άλλων επικολυρικών ταινιών, που έκανε γνωστή την Ελλάδα σε όλη την υφήλιο για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.

    Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας "H άλλη θάλασσα".

    Εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Αθήνας και το 1961 έφυγε στο Παρίσι, όπου αρχικά παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας και φιλμογραφίας, καθώς και μαθήματα εθνολογίας, ενώ στη συνέχεια, μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musee de l' homme.

    Μετά από την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1964 και μέχρι το 1967 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη και την Τώνια Μαρκετάκη.

    Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του "Εκπομπή", στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Αναπαράσταση" κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό, και σηματοδότησε την αυγή του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Έκτοτε, οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.

    Πολλά αφιερώματα που τιμούν τη δουλειά του Θόδωρου Αγγελόπουλου έχουν πραγματοποιηθεί σ' όλο τον κόσμο. Έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου Ναντέρ στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος".

    To 1998 κατέκτησε στις Κάνες το Χρυσό Φοίνικα για την ταινία του "Μία αιωνιότητα και μια μέρα", κάνοντας ξανά την Ελλάδα περήφανη για τον πολιτισμό της.

    ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

    1968 "Εκπομπή" μικρού μήκους

    1970 "Αναπαράσταση"

    Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971),

    Βραβείο Georges Sadoul (1971)

    1972 "Μέρες του '36 "

    Βραβείο FIPRESCI Βερολίνο 1973

    1975 "Ο Θίασος"

    Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975,

    Βραβείο Interfilm Βερολίνο "Forum" 1975,

    Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,

    Βραβείο Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ένωση Κριτικών Ιταλίας,

    Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,

    Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,

    Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976

    1977 " Οι κυνηγοί"

    Βραβείο καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978

    1980 "Μεγαλέξανδρος"

    Βραβείο Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980

    1981 "Ένα χωριό, ένας χωριάτης" ντοκιμαντέρ

    1983 "Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη" τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ

    1984 "Ταξίδι στα Κύθηρα"

    1986 "Ο μελισσοκόμος"

    1988 "Toπίο στην ομίχλη"

    1991 "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"

    Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,

    Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003

    1995 " Το βλέμμα του Οδυσσέα"

    Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995

    FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,

    Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995

    1998 " Μια αιωνιότητα και μια μέρα"

    Χρυσός Φοίνικας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998

    2004 "Το λιβάδι που δακρύζει"

    2008 "Η σκόνη του χρόνου"

    [02] "Μπλόκο" του ΠΑΜΕ στο Χίλτον όπου διαμένει η αποστολή της τρόικας

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να βγουν από το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ, στο οποίο διαμένουν και έχουν αποκλείσει μέλη του ΠΑΜΕ, με σκόπο να εμποδίσουν την έξοδό τους. Αστυνομικές δυνάμεις, βρίσκονται στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο.

    "Καλούμε τα συνδικάτα, κάθε εργαζόμενο, κάθε εργαζόμενη, να αποφασίσουν άμεσα νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, για να παρεμποδιστούν κυβέρνηση, εργοδότες και τρόικα να πάρουν τα νέα μέτρα", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

    [03] Σαράποβα και Μάρεϊ στα ημιτελικά του Όπεν Αυστραλίας

    Η Μαρία Σαράποβα προκρίθηκε στα ημιτελικά του ΟΠΕΝ Αυστραλίας, που διεξάγεται στην Μελβούρνη. Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια του τένις, επικράτησε 6-2, 6-3 της συμπατριώτισσας της, Εκατερίνα Μακάροβα και θα διεκδικήσει ένα «εισιτήριο» για τον τελικό με την Πέτρα Κβίτοβα από την Τσεχία, που νίκησε την Ιταλίδα, Σάρα Εράνι 6-4, 6-4.

    Επίσης, ο Αντι Μάρεϊ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και συνεχίζει την προσπάθεια του για την κατάκτηση του τουρνουά τένις «Oρen Αυστραλίας», που διεξάγεται στη Μελβούρνη. Ο Βρετανός πρωταθλητής, Νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, καθώς επικράτησε του Ιάπωνα, Κέι Νισικόρι (Νο 24), με 6-4, 6-3 και 6-1. Ο Μάρεϊ στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Τζόκοβιτς (Νο 1)-Φερέρ (Νο 5).

    [04] Ο λογαριασμός ρεύματος, η "Πολυκατοικία" και ένα έργο τέχνης

    Η μοίρα το έφερε κι από έναν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος σε πολυκατοικία της Κωνσταντινούπολης, που έρχεται ακόμα στο όνομα του Έλληνα παλιού ιδιοκτήτη, προέκυψε ένα έργο τέχνης.

    Είναι «Η πολυκατοικία» (The apartment building), έργο της καταξιωμένης Τουρκάλας καλλιτέχνιδας, Γκιουλσούν Καραμουσταφά και ανήκει στις νέες παραγωγές του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης , όπου από αύριο θα εκτίθεται μαζί με άλλα δύο έργα της ίδιας, τον «'Αποικο» και τον «Βόσπορο».

    «Η πολυκατοικία» είναι μια μακέτα ύψους 2 μέτρων και αναπαριστά λεπτομερώς το εξωτερικό του κτιρίου το οποίο ανήγειρε το 1931 ο Γρηγόρης Βασλαματζής, ιδιοκτήτης ενός από τα πρώτα εργοστάσια γκαζόζας.

    Το διάσημο, μάλιστα και πολύ αγαπητό ποτό, στην δεκαετία του '40 και του '50 «Olimpos Gazozu» είχε πάρει το όνομά του από την αγαπημένη κόρη του ιδρυτή του, Ολυμπία. Στο επιβλητικό αυτό κτίριο της οδού Τζιχανκίρ αρ.28, έμενε η ελληνική οικογένεια Βασλαματζή, όπως επίσης και Ιταλοί της Πόλης αλλά και ο διάσημος Τούρκος ζωγράφος Χικμέτ Ονάτ. Η οικογένεια Βασλαματζή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το κτίριο, με προορισμό την Ελλάδα, μετά τα δραματικά γεγονότα του Σεπτέμβρη 1955, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο.

    [05] Κάθε δευτερόλεπτο μια ώρα νέου βίντεο "ανεβαίνει" στο YouTube

    Ο ρυθμός που το νέο ψηφιακό περιεχόμενο προστίθεται στο YouTube έχει γίνει εντυπωσιακός. Κάθε δευτερόλεπτο της μέρας, μια ώρα νέου βίντεο "ανεβαίνει" στο δημοφιλές δίκτυο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Google, στην οποία ανήκει το YouTube από το 2006.

    Ο ρυθμός αυτός, που αντιστοιχεί σε 60 ώρες νέου βίντεο το λεπτό, είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2007, όταν κάθε λεπτό "ανέβαιναν" στο δίκτυο γύρω στις έξι ώρες νέου βίντεο, οι οποίες το 2010 είχαν γίνει 24 και σήμερα, μέσα σε ένα έτος, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Μάλιστα το 30% περίπου της αύξησης έχει λάβει χώρα το τελευταίο οκτάμηνο, γεγονός ενδεικτικό ότι οι χρήστες, διεθνώς, κάθε άλλο παρά έχουν αρχίσει να βαριούνται το YouTube. Μόλις τον Μάιο του 2011 "ανέβαιναν" 48 ώρες βίντεο το λεπτό.

    [06] Σαράγεβο, η πόλη με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση

    Η πρωτεύουσα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Σαράγεβο, τις τελευταίες δύο ημέρες είναι η πόλη της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, με βάση τις μετρήσεις για τις τιμές των ρύπων και τις εκπεμπόμενες ποσότητες διοξειδίου του θείου, σύμφωνα με την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

    Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες μέρες, εκτός αν σημειωθεί χιονόπτωση ή πνεύσουν ισχυροί άνεμοι, για να απομακρύνουν το νέφος από τη λεκάνη του Σαράγεβο, ανέφερε ο Μαρτίν Ταϊς από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η ρύπανση της ατμόσφαιρας οφείλεται στην κυκλοφορία 140.000 οχημάτων στην πόλη και στη χρήση άνθρακα για θέρμανση την περίοδο του χειμώνα, σημείωσε η κ. Ταϊσα σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Οσλομποτζένιε» του Σαράγεβο.

    [07] Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα χωρίς έγκριση

    Αθήνα, Ελλάδα 24/01/2012 18:45 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα χωρίς έγκριση

    Προϊόντα χωρίς έγκριση, τα οποία περιέχουν φαρμακολογικά δραστικές ουσίες χωρίς σχετική αναγραφή στη συσκευασία τους, από Ταϊβάν, Χονγκ-Κονγκ και Αυστραλία, κυκλοφορούν στην αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος ενημερώθηκε για το θέμα από τις αρμόδιες αρχές του Καναδά.

    Πρόκειται για τα προϊόντα Majun Dua Istimewa, Raja Maajun-Jerat, Dan Seret Angin, Horkut Chooi Foong Hor Lok Tan, Tian Ma Tu Chung Seven Leave Ginseng, Vall-Boon Tongkat Ali, Pao Ni Kang, Metabolic Advantage, Maxidus Capsules, Chao Jigmengman Super Powerful man tablets, Fu Yuan Chun Capsules, Pancre-Plus (πλαστό), Slimming Kapsul, Zhuu Feng Bao Wei San (μικροβιακή επιμόλυνση).

    Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους κάποιο από τα συγκεκριμένα προϊόντα να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό και επισημαίνει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

    [08] Αισιόδοξη για το 2012 η Κριστίν Λαγκάρντ

    Την πεποίθησή της ότι «το τέλος του 2012 θα είναι καλύτερο από την αρχή του 2012» με την προϋπόθεση όμως ότι «θα έχουν ληφθεί από τις χώρες τα σωστά μέτρα», εξέφρασε στο ραδιοφωνικό σταθμό Εurope1 η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Για τις προηγμένες χώρες τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν «στην αύξηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, ενώ σε ορισμένες χώρες η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο απαιτητική» δήλωσε.

    Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι 14 ευρωπαϊκές χώρες είναι σήμερα με πρόγραμμα στο ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι πολλές για μια περιοχή του κόσμου ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και με υψηλό επίπεδο ζωής».

    Κατά την άποψή της, όλοι, κυβερνήσεις, κοινοβούλια και λαοί θα πρέπει να υπερασπισθούν με κάθε τρόπο το ευρώ και τη ζώνη ευρώ, που αποτελεί ένα «καταπληκτικό επίτευγμα» που επέτρεψε την οικονομική ανάπτυξη, την ελεύθερη ανταλλαγή και έδωσε στην Ευρώπη έναν πραγματικό διεθνή ρόλο.

    Για τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη η διευθύντρια του ΔΝΤ δεν έκρυψε την ανησυχία της: «Ας είμαστε ρεαλιστές» δήλωσε, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

    [09] Αφιέρωμα στον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη

    Ένας σημαντικός φωτογράφος και γνωστός δάσκαλος και θεωρητικός της τέχνης της Φωτογραφίας ο Πλάτων Ριβέλλης, θα βρίσκεται στη Λέσβο από την Παρασκευή 27 έως και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

    Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρασκευή, το οποίο και ανήκει στο δίκτυο θεματικών μουσείων του ΠΙΟΠ, θα φιλοξενήσει παράλληλα ένα σεμινάριο με τίτλο «Εισαγωγή στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία», καθώς και μια έκθεση του φωτογράφου, φιλοδοξώντας να φέρει συμμετέχοντες και κοινό, σε πιο στενή επαφή με τη συγκεκριμένη τέχνη.

    Το τετραήμερο που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, είναι μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

    Έτσι, εκτός από την έκθεση φωτογραφιών του Πλάτωνα Ριβέλλη που θα εγκαινιαστεί στους χώρους του Μουσείου το βράδυ της Παρασκευής και θα διαρκέσει έως και τις 22 Απριλίου, από το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει το συνολικής διάρκειας 20 ωρών σεμινάριο που θα παραδώσει. Το τελευταίο θα είναι καθαρά θεωρητικό και θα αφορά αναλύσεις περί αισθητικής, περί τέχνης, ειδική αναφορά στην καλλιτεχνική φωτογραφία και γενικά θα καλύψει διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης τέχνης .

    [10] Υπογράφει στον Παναιτωλικό ο Νιγηριανός Ονουάτσι

    Ο Μπέντζαμιν Ονουάτσι επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κυπριακά ΜΜΕ ο Νιγηριανός επιθετικός έλυσε το συμβόλαιο του με την ΑΕΛ και είναι στις τελικές επαφές με τον Παναιτωλικό για να συνεχίσει την καριέρα του στη Σούπερ λίγκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 January 2012 - 9:29:11 UTC