Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκινά συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας
  • [03] Συνάντηση Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί
  • [04] Ξανά στον Άρειο Πάγο οι οικονομικοί εισαγγελείς
  • [05] Ταξίδι στον κόσμο του κομπολογιού
  • [06] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ο Γ. Καρατζαφέρης
  • [07] Ασθενής σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη
  • [08] "Η ρεκλάμα εν Ελλάδι": Η ιστορία της ελληνικής διαφήμισης κατά τον 19ο αιώνα
  • [09] Θαλάσσια μόλυνση στη Ν. Ζηλανδία από εμπορευματοκιβώτια του πλοίου Rena

  • [01] Ξεκινά συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκινά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

    Ο πρώτος που θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι, σήμερα στις 6 το απόγευμα, ο Αντώνης Σαμαράς, ενώαύριο Τρίτη έχει κλειστεί και το ραντεβού με τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Ο Λουκάς Παπαδήμος θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, ενώ ζητούμενο είναι να καθοριστεί και μια κοινή στρατηγική, ενόψει της άφιξης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα και των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

    [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον χώρο της Υγείας

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει από σήμερα και για όλη την εβδομάδα τους πολίτες εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας. Από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ πραγματοποιούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί απέχουν από τα Εξωτερικά Ιατρεία.

    Την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μην εκτελούν συνταγές οποιουδήποτε ταμείου.

    [03] Συνάντηση Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί

    Η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ης Ιανουαρίου, η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ισχυρότερης οικονομικής ένωσης, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που θα έχουνσήμερα στο Βερολίνο (12:00 ώρα Ελλάδας) η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σχετικώς με το σχεδιαζόμενο "δημοσιονομικό συμβόλαιο", την ενίσχυση του συντονισμού σε θέματα οικονομικής πολιτικής και την ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης. Οι αποφάσεις αυτές, λόγω της διαφωνίας της Βρετανίας, θα λάβουν τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, η οποία προσδοκάται να υπογραφεί το αργότερο ως τον Μάρτιο. Σύμφωνα ωστόσο με τη δήλωση των Αρχηγών κρατών της Ζώνης Ευρώ της 9ης Δεκεμβρίου, στόχος παραμένει η ενσωμάτωση των διατάξεων της συμφωνίας στις Συνθήκες της Ένωσης.

    Σε ό,τι αφορά την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, Γαλλία και Γερμανία ενδέχεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση στη συνάντηση του Eurogroup, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

    Μέχρι στιγμής ο Νικολά Σαρκοζί έχει εκφράσει την πρόθεση να επιβάλει τον φόρο ακόμη και μόνο στη χώρα του, ενώ η Γερμανία επιμένει ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πανευρωπαϊκή εφαρμογή του.

    [04] Ξανά στον Άρειο Πάγο οι οικονομικοί εισαγγελείς

    Οι οικονομικοί εισαγγελείς ΓρηγόρηςΠεπόνης και ΣπύροςΜουζακίτηςπροσέρχονται και πάλι σήμερα, για τρίτη φορά, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, προκειμένου να δώσουν για ακόμη μια φορά εξηγήσεις για τις "ενοχλήσεις" που δέχθηκαν στο έργο τους.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κατέθεσαν στον κ. Μακρή που διεξάγει σχετική έρευνα, δύο χειρόγραφα υπομνήματα είκοσι συνολικά περίπου σελίδων, στα οποία ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες,ότι τους μεταφέρθηκε επιθυμία ή δυσαρέσκεια υπουργού μέσω τρίτου προσώπου υπηρεσιακού παράγοντα (συνεργάτη υπουργού), προκειμένου να επισπεύσουν ή να κλείσουν τρεις διαφορετικές υποθέσεις που χειρίζονται.

    Παράλληλα, οι Πεπόνης και Μουζακίτης, ξεκαθάρισαν ότι δεν δέχθηκαν ευθέως ενόχληση στο έργο τους από υπουργό.

    Κατά τηνσημερινή συνάντησή τους με τον κ.Μακρή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα διευκρινίσουν εάν οι >>ενοχλήσεις<< των τρίτων αυτών προσώπων (υπηρεσιακών παραγόντων και μη) αποτελούν υποδείξεις ή παρεμβάσεις στο έργο τους.

    [05] Ταξίδι στον κόσμο του κομπολογιού

    «Θα το δώσω το ρολόι και θα πάρω κομπολόι», τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό ελληνικό λαϊκό τραγούδι που αναφέρεται στο κομπολόι. Αυτό που συνοδεύει καημούς, έρωτες και βάσανα κι έχει συνδεθεί στη συνείδηση του κόσμου με τη μαγκιά, τον τσαμπουκά.

    Ωστόσο, το κομπολόι ή μπεγλέρι ξεκίνησε για να εξυπηρετήσει την ανάγκη επικοινωνίας του ανθρώπου με τον θεό.

    Η ιστορία του κομπολογιού φαίνεται ότι χάνεται στο βάθος της ιστορίας. Εικάζεται ότι το πρώτο κομπολόι δημιουργήθηκε από κάποιον μοναχό στην Αρχαία Ινδία, μεταξύ 800-500 π.Χ. Αφορμή για τη δημιουργία του κομπολογιού ήταν να καλυφθεί η πρακτική ανάγκη του μοναχού που έπρεπε να κάνει με απόλυτη συγκέντρωση ένα συγκεκριμένο αριθμό προσευχών. Από τη μία πλευρά όμως, δεν ήξεραν όλοι να μετράνε, ενώ από την άλλη και να ήξεραν, πάντα υπήρχε ο κίνδυνος να παραλειφθεί κάποια προσευχή ή να ειπωθεί κάποια παραπάνω, ενώ η έγνοια του μετρήματος θα αποσπούσε το νου από την προσήλωση στην προσευχή. Ο κανόνας έλεγε: «108 προσευχές ακριβώς». Έτσι, δόθηκε η λύση που έμελλε να εξυπηρετήσει όλες τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου. Πέρασε σε ένα σκοινάκι εκατόν οκτώ κουκούτσια διάτρητα και έδεσε τις δύο άκρες του τοποθετώντας εκεί μία φουντίτσα, για να ξέρουν που ξεκινά και που σταματά το μέτρημα. Έτσι γεννήθηκε το κομπολόι. Οι Ινδοί σήμερα ονομάζουν το κομπολόι «τζαμπάλα», που σημαίνει «γιρλάντα της προσευχής και της επανάληψης των ονομάτων του θεού, που καταστρέφει τις αμαρτίες και ελευθερώνει από τον κύκλο της γέννησης και του θανάτου» και πρέπει να έχει 108 χάντρες.

    Στην Ελλάδα, το κομπολόι ξεκίνησε από τους μοναχούς του Αγίου Όρους, περίπου το 1.000 μΧ, όταν πήραν ένα μαύρο μάλλινο σκοινάκι, του έκαναν πενήντα τέσσερις κόμπους και έπλεξαν τις δύο άκρες σε σχήμα σταυρού. Αυτή τη γιρλάντα την ονόμασαν δεητικό στεφάνι της Παναγιάς. Αργότερα οι κόμποι έγιναν 33, όσα και τα χρόνια του Χριστού. Οι κοσμικοί αυτήν τη γιρλάντα την ονόμασαν προσευχητάρι, κομποσκοίνι και κομπολόι. Την είπαν κομπολόι επειδή, ο προσευχόμενος ακουμπώντας τον κάθε κόμπο λέγει και μία προσευχή. Η σύμπτυξη των λέξεων «κόμπος» και «λέγει» γέννησαν το όνομα κομπολόγι-κομπολόι.

    Επί τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι αξιωματούχοι, κρατούσαν γιρλάντα με κεχριμπαρένιες χάντρες και πλούσια μεταξένια φούντα. Την έλεγαν ντεσμπίχ. Την χρησιμοποιούσαν για να χαλαρώνουν, να επιδεικνύουν τον πλούτο τους, ιδίως όμως σαν σκήπτρο εξουσίας. Τέτοιο σκήπτρο πήραν στα χέρια τους οι κοτζαμπάσηδες, οι άρχοντες και οι αρματολοί. Το ονόμασαν τεσμπίχι. Με τα χρόνια, αυτό διαδόθηκε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Λειτούργησε σαν συμβόλαιο, όρκος, απόδειξη αγάπης, φιλίας, άδεια οικοδομής, σφραγίδα, μέσο επίδειξης, μαγκιάς και δύναμης. Σταδιακά, το κομπολόι διαδόθηκε και στους σκλαβωμένους Έλληνες, διότι μ? αυτό προσεύχονταν για να απαλλαγούν από τη σκλαβιά των Τούρκων.

    [06] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ο Γ. Καρατζαφέρης

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, θα γίνει στις δυο το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ , Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [07] Ασθενής σεισμική δόνηση 3,1 Ρίχτερ στη Θεσσαλονίκη

    Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 5.22΄το πρωί με επίκεντρο στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ανησυχία σε κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε σε απόσταση 5 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή Ευκαρπίας.

    [08] "Η ρεκλάμα εν Ελλάδι": Η ιστορία της ελληνικής διαφήμισης κατά τον 19ο αιώνα

    Πότε εμφανίζονται οι πρώτες διαφημίσεις στην Ελλάδα; Πότε ξεκίνησαν οι επιχειρηματίες να προβάλουν τα προϊόντα τους σε μεγάλη κλίμακα, απαριθμώντας για λογαριασμό των υποψηφίων αγοραστών τους τα προτερήματά τους; Ποια είναι η προϊστορία της ελληνικής διαφήμισης, που ακόμα και στον καιρό της κρίσης δεν έχει πάψει να κατακλύζει τον καθημερινό τηλεοπτικό μας χρόνο;

    Η απάντηση εκπλήσσει. Διαφήμιση στην Ελλάδα έχουμε ήδη από αρχόμενη δεκαετία του 1840, τουτέστιν είκοσι μόλις χρόνια μετά το ξέσπασμα του Αγώνα του 1821. Και η διαφήμιση αυτή (ρεκλάμα, όπως την έλεγαν τότε), η οποία απλώνεται σε ολόκληρο τον αθηναϊκό Τύπο, έχει βρει τον ιστορικό της κιόλας από το 1894, όταν ο Μιχαήλ Π. Λάμπρος δίνει στην αίθουσα του Παρνασσού, που λειτουργεί μέχρι σήμερα στην πλατεία Καρύτση, μια διάλεξη με τίτλο "Η ρεκλάμα εν Ελλάδι".

    Το κείμενο του Λάμπρου έρχεται τώρα στην επιφάνεια χάρη στην έρευνα ενός ανθρώπου της διαφημιστικής επικοινωνίας, του Κώστα Μαρτζούκου, ο οποίος το εκδίδει με την ορθογραφία και τη στίξη της εποχής του (την έκδοση ανέλαβε το 1894 η "Εστία"), φροντίζοντας και για τον τεκμηριωμένο υπομνηματισμό του (εκδόσεις "Το πέρασμα", σελ. 105).

    Ποια ακριβώς, όμως, είναι τα ευρήματα του πρώιμου ιστορικού της ελληνικής διαφήμισης; Περιγράφοντας το πώς ο ίδιος και ο Δημήτριος Κορομηλάς (1850-1898) συλλαμβάνουν στις αρχές της δεκαετίας του 1870, στη Γενεύη, την ιδέα για την έκδοση του φύλλου "Εφημερίς" (η πρώτη ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα), ο Λάμπρος εξηγεί ότι από την πρώτη στιγμή αμφότεροι είχαν κατά νουν και κάτι άλλο: την εξασφάλιση διαφημιστικών καταχωρίσεων, όπως τις έβλεπαν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

    Αφού θα κάνει πρώτα λόγο για το αρχαιότερο διαφημιστικό μέσον, που δεν είναι άλλο από τον τελάλη (ανακοίνωνε τα πάντα: από το πού υπήρχε καλό κρέας και το ποιες ήταν οι καινούργιες προμήθειες των καταστημάτων μέχρι τα έκτακτα δρομολόγια των ατμοπλοίων ή των αμαξοστοιχιών και τα αποκριάτικα γλέντια), ο Λάμπρος θα καταγράψει μια σειρά διαφημίσεων οι οποίες θα αρχίσουν να βγαίνουν στις εφημερίδες από την περίοδο του Όθωνα, για να πολλαπλασιαστούν εντυπωσιακά μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

    [09] Θαλάσσια μόλυνση στη Ν. Ζηλανδία από εμπορευματοκιβώτια του πλοίου Rena

    Έως και 300 από τα 830 εμπορευματοκιβώτια που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο Rena χάθηκαν στη θάλασσα όταν αυτό "κόπηκε στα δύο" από τα πολύ μεγάλα κύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής, ανακοίνωσε η Maritime New Zealand (ΜΝΖ), η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας.

    Έως και 60 κοντέινερ μπορεί να εξακολουθούν να επιπλέουν, ενώ τα υπόλοιπα έχουν βυθιστεί, διευκρίνισε ο σύμβουλος διασώσεων της υπηρεσίας Τζον Ουόλκερ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρύμνη του Rena, η οποία έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο πλοίο, αναμένεται να βυθιστεί από τα κύματα.

    Νωρίτερα την Κυριακήαξιωματούχος της Νέας Ζηλανδίας είχε δηλώσει ότι το πλοίο Rena, το οποίο προσάραξε πριν από τρεις μήνες σε ύφαλο στη Νέα Ζηλανδία, "κόπηκε στα δύο" αφού χτυπήθηκε από κύματα ύψους έξι μέτρων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Οι αρχές ανέφεραν ότι υπάρχει σημαντική μόλυνση από εμπορευματοκιβώτια και συντρίμμια, κάτι που μπορεί να τις ωθήσει να επεκτείνουν την περιοχή στην οποία έχουν απαγορεύσει τη ναυσιπλοΐα.

    Την Παρασκευή οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 881 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν ακόμη στο πλοίο ενώ είχαν απομακρυνθεί 389 και περίπου 98 χάθηκαν ή έπεσαν στα νερά. Συνεργεία άδειασαν πάνω από 1.000 τόννους καυσίμου από το πλοίο, ωστόσο διέρρευσαν 360 τόννοι αργού. Στο πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται μια ποσότητα καυσίμου που τα συνεργεία δεν μπορούν να φθάσουν.

    Οι αρχές κινητοποίησαν μια ειδική ομάδα για να αντιμετωπιστεί η πιθανή μόλυνση από εναπομείναντα καύσιμα του πλοίου. Ο πλοίαρχος και ο πλοηγός, και οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων, κατηγορούνται ότι έπλεαν με επικίνδυνο τρόπο και ότι προκάλεσαν την έκλυση τοξικών ουσιών. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισύρουν την επιβολή προστίμων 300.000 δολαρίων ή ως και επτά χρόνια φυλάκισης. Αναμένεται να εμφανιστούν ξανά στο δικαστήριο τον επόμενο μήνα.

    Το πλοίο ανήκει στην Daina Shipping, θυγατρική της Costamare Inc., μιας ελληνικής εταιρίας, και είχε υπενοικιαστεί στην Mediterranean Shipping.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 January 2012 - 7:29:21 UTC