Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παζάρια" για την επίτευξη συμφωνίας
  • [02] Στην... εντατική και πάλι η Υγεία
  • [03] Σε ρυθμό εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα
  • [04] Κακοκαιρία σάρωσε τη Βουλγαρία

  • [01] "Παζάρια" για την επίτευξη συμφωνίας

    Οι ιδιώτες επενδυτές της Ελλάδας βρίσκονται "πολύ κοντά" στην επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέοςμε τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τις ευρωπαϊκές αρχές και τους αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), διαβεβαίωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Μποντουάν Προτ. "Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πολύ κοντά σε μια συμφωνία", δήλωσε ο Προτ στο ραδιοφωνικό σταθμό BFM, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι "είναι σημαντικό, εντός των επόμενων ημερών, οι συνομιλίες να ευδοκιμήσουν". Για τον διευθύνοντα σύμβουλο της BNP Paribas, ένα θετικό και γρήγορο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις θα αποτελέσει "έναν από τους παράγοντες που (θα μπορούσαν), στο ξεκίνημα αυτού του έτους, του 2012, να αποκαταστήσει τις προσδοκίες στην ευρωζώνη".

    Λ. Παπαδήμος: Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

    «Η δική μου κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ολοκληρώνει ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενόψει και του νέου γύρου ελέγχων από την τρόικα. Εκτενή αναφορά στο χρονοδιάγραμμα του PSI, πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ επισημάνθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί τη βάση για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών.

    Η διαδικασία για το PSI θα ξεκινήσει στις 16 Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου.

    Τ. Γιαννίτση:Να αναλάβουν όλοιτις ευθύνες τους

    Σαφές μήνυμα πως οι εβδομάδες που έρχονται πρέπει να είναι μεστές από προτάσεις για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση στέλνει ο Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Βήμα» καλεί όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Αν δεν κινηθούμε με αυτοπεποίθηση και διάθεση να ξεφύγουμε από το σήμερα και αν δεν σταματήσουμε να σερνόμαστε στην τροχιά μιας ιδεολογικής και παλαιοκομματικής οπτικής, καμία θετική πρόταση δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη», επισημαίνει ο κ. Γιαννίτσης, εκτιμώντας πως «αυτό που παίζεται δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή, αλλά οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για να πετύχουμε την ανάπτυξη».

    Ο κ. Γιαννίτσης, τέλος, ζητά από όλους να στηρίξουν την κυβέρνηση Παπαδήμου στο έργο της και μάλιστα ξεκαθαρίζει πως στήριξη σημαίνει ένα πράγμα: «η τήρηση της πολιτικής δέσμευσης, που δόθηκε προς τον ελληνικό λαό με στόχο το καλό της χώρας και όχι να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Αλλιώς δεν υπάρχει λόγος για όλη αυτή τη φασαρία, αλλιώς η θεατρική παράσταση ας σταματήσει άμεσα και ο καθένας να αναλάβει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του».

    [02] Στην... εντατική και πάλι η Υγεία

    Οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου, ζητώντας κατοχύρωση εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών θεμάτων των γιατρών, στον ΕΟΠΥΥ.

    «Τη δημιουργία ενός ΕΟΠΥΥ, στον οποίο θα γνωρίζει ο κάθε λειτουργός ποια θα είναι η σύμβαση που θα υπογράψει για τη συμμετοχή του στο νέο οργανισμό», ζητούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι με απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών θα απέχουν από τα ιατρεία τους μέχρι και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν και την ερχόμενη εβδομάδα την αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία, ζητώντας πάγωμα των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, ενώ το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συνέρχεται την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση και να καθορίσει την περαιτέρω στάση του.

    Παράληλα, οι φαρμακοποιοί Αθήνας, Πειραιά, καθώς και σύλλογοι της περιφέρειας (Εύβοιας, Έβρου, Πάτρας, Κέρκυρας, Ρόδου, κ.α.) συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και δεν χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει σε κανένα ασφαλιστικό φορέα, παρά το γεγονός ότι τους κατεβλήθη η δαπάνη Νοεμβρίου.Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, η καταβολή αποτελεί συμβατική υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ. Άλλωστε πρόσθεσε «οι λόγοι της κινητοποίησης μας δεν είναι ένας και σίγουρα δεν είναι μόνο η πληρωμή μας από τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΓΑ τον Ιανουάριο».

    «Οι φαρμακοποιοί κρέμονται κυριολεκτικά σε μία κλωστή από τις επιταγές που έχουν εκδώσει προς τους προμηθευτές τους» είπε ο κ. Λουράντος, ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας προς τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και τους υπόλοιπους προμηθευτές, ώστε να παρέχουν προς τους φαρμακοποιούς ίδια πίστωση με τις καθυστερήσεις των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Η συνάντηση, όμως, της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα με τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγορά του φαρμάκου δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, είπε ο κ. Λουράντος.

    [03] Σε ρυθμό εκπτώσεων τα εμπορικά καταστήματα

    Mεγάλες προσφορές και μειώσεις τιμών που φτάνουν έως και το 70% ξεκίνησαν οι καταστηματάρχες αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ενώ αντίστοιχο θα είναι το μέγεθος των μειώσεων στις τιμές και μετά τις 15 Ιανουαρίου 2012, οπότε ξεκινά επίσημα, βάσει του νόμου, η χειμερινή περίοδος.

    Ωστόσο, οι έμποροι αξιοποιούν ήδη τη δυνατότητα διενέργειας προσφορών, δεδομένου ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε οριακή κατάσταση.

    «Ουσιαστικά, η αγορά έχει μπει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου σε περίοδο προεκπτώσεων και προσφορών και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς. Λίγη σημασία έχει πια, με την κατάσταση που επικρατεί στους τζίρους των καταστημάτων, αν οι εκπτώσεις ξεκινούν στις 15, στις 16, ή στις 14 του μήνα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η επίσημη ημερομηνία έναρξης των χειμερινών εκπτώσεων, που θα διαρκέσουν έναν μήνα, είναι η 15η Ιανουαρίου και επειδή είναι ημέρα Κυριακή, επισήμως οι εκπτώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012. Πάντως, ήδη από το Σάββατο 14 του μηνός, αρκετά είναι τα καταστήματα που εκτιμάται ότι θα κινηθούν στους ρυθμούς των εκπτώσεων.

    «Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, αν μπείτε σε ένα κατάστημα, θα αγοράσετε με έκπτωση», προσθέτει ο κ. Κορκίδης «Όλη η αγορά προσανατολίζεται στην τακτική των προσφορών. Όλο το 2011 το εμπόριο κινήθηκε μόνιμα σε προσφορές και εκπτώσεις. Οπότε, τίθεται το ζήτημα μήπως είναι λογικότερο να κινηθούμε θεσμικά προς την πλήρη απελευθέρωση των προσφορών». Τονίζει, δε, το ζήτημα δεν αποκλείεται να τεθεί, εκ νέου, προς συζήτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το προσεχές διάστημα.

    Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες έως την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

    Οι εμπορικοί σύλλογοι όλης της χώρας αναμένεται, μέσα στις επόμενες μέρες, να ενημερώσουν για μία ακόμη χρονιά, τα μέλη τους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν τον σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές. Επιπλέον, να καλέσουν το καταναλωτικό κοινό να εμπιστευθεί τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.

    Σύμφωνα με τον νόμο, αν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων διαπιστωθεί παράβαση ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξηθεί έως το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

    Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς, ή παραπλανητικές, ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου τοπικού άρχοντα, διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

    [04] Κακοκαιρία σάρωσε τη Βουλγαρία

    Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας προκάλεσε πολυάριθμες τοπικές πλημμύρες, διακοπή τη ηλεκτροδότησης και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε όλη σχεδόν τη Βουλγαρία.

    Η περιοχές της Σόφιας και άλλων τεσσάρων περιφερειών της Δυτικής και της Κεντρικής Βουλγαρίας έχουν τεθεί σε συναγερμό. Συνεπεία των πυκνών χιονοπτώσεων και των θυελλωδών ανέμων, τέσσερις χιλιάδες μετασχηματιστές εταιρείας ηλεκτροδότησης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με συνέπεια μισό εκατομμύριο καταναλωτές να μείνουν από ρεύμα, όπως κοινοποίησε στη δημόσια τηλεόραση, ΒΝΤ, εκπρόσωπος της τσέχικης επιχείρησης, που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο στα δυτικά μέρα της Βουλγαρίας.

    Το χιόνι και ο αέρας διέκοψαν αγωγό υψηλής τάσεως και στην κεντρική Ροδόπη, με συνέπεια να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος της περιφέρειας Σμόλιαν, ανακοίνωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

    Οι βροχές και το λιώσιμο του χιονιού προκάλεσαν πολυάριθμες τοπικές πλημμύρες, κυρίως στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Βουλγαρία. «Έσπασε το ρεκόρ» η περιφέρεια της πόλης Σλίβεν, όπου μέσα στο τελευταίο 24ωρο έπεσαν εκατό λίτρα βροχής.

    Οι αρχές στο φράγμα «Ιβάιλοφγραντ» στον ποταμό Άρδα, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σε ετοιμότητα για την περίπτωση υπερχείλισης, ενώ αποτέλεσμα της νεροποντής ήταν να πλημμυρίσει και να καταστεί απροσπέλαστη η δίοδος στα Κυπρινός - Ζλατογράντ, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα.

    Νότια της Σόφιας, λόγω χιονού, και η κυκλοφορία στον δρόμο Ε 79, που συνδέει τη Σόφια με τη Θεσσαλονίκη. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται σήμερα μέσω παράκαμψης από τις πόλεις Ράντομιρ και Πέρνικ.

    Σε πολλά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της χώρας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπή, ενώ η τροχαία καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, οπότε να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Από την πλευρά της η Υπηρεσία Ορεινής Διάσωσης κάλεσε τους σκιέρ να αποφύγουν σήμερα και αύριο τις καταβάσεις στις χιονισμένες πλαγιές των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων και του αυξημένου κινδύνου χιονοστιβάδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 January 2012 - 13:29:17 UTC