Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι συχνές «κοπάνες» βλάπτουν σοβαρά... την υγεία
  • [02] Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία
  • [03] "Σε μπλε βελούδο"
  • [04] Η σήψη της εξουσίας και η υπέρμετρη φιλοδοξία μέσα από τον "Μακμπέθ"
  • [05] Η Societe Generale θα καταργήσει 1.580 θέσεις εργασίας
  • [06] Εικοσι τετράχρονος Γερμανός κατηγορείται για 37 εμπρησμούς στο Λος Αντζελες
  • [07] Ένοπλοι κομάντος προστατεύουν τις τίγρεις στην Ινδία
  • [08] Κανένας θάνατος από ελονοσία, δηλώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ
  • [09] Αντίθετη η Κίνα με την Ε.Ε. για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου
  • [10] Δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης των εμφυτευμάτων της PIP, εκτιμά η Αυστραλία

  • [01] Οι συχνές «κοπάνες» βλάπτουν σοβαρά... την υγεία

    Από ψυχολογικές διαταραχές απειλούνται οι μαθητές που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 17.000 παιδιών. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Child Development», η παρατεταμένη απουσία από το σχολείο συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχολογικής φύσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή αργότερα.

    «Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές που απουσιάζουν επί μακρόν από το σχολείο είναι πιθανό να εμφανίσουν ψυχολογικές διαταραχές, αλλά δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό», αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζέφρι Γουντ. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο στον οποίο μπορεί να εισέλθει ένας μαθητής αφού οι ψυχολογικές διαταραχές, που είναι πιθανό να προκληθούν από την παρατεταμένη απουσία, οδηγούν σε νέες, αναγκαστικές απουσίες για λόγους ασθενείας αυτή τη φορά.

    Σύμφωνα με την έρευνα, μαθητές από την πρώτη τάξη του δημοτικού έως την τρίτη τάξη του γυμνασίου που εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές, όπως είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά και η κατάθλιψη, χάνουν πολύ περισσότερες ώρες μαθημάτων στη διάρκεια μιας χρονιάς σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Παράλληλα, οι μαθητές που απουσίαζαν παρατεταμένα από το σχολείο μια χρονιά, τείνουν να εμφανίσουν αντικοινωνική συμπεριφορά ή ακόμη και κατάθλιψη τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, μαθητές του Γυμνασίου που απουσίαζαν επί είκοσι μέρες από το σχολείο έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψη στο Λύκειο.

    [02] Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία

    Στο πλαίσιο της ανάληψης δράσεων για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, αλλά και για την πρόληψη των φαινομένων, θα γίνει στο υπουργείο Παιδείας σύσκεψη με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), Γ. Τσιάντη.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, αυτό συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο «Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο» που δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να συζητηθούν το πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της βίας σε Γυμνάσια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η πρόταση για υλοποίηση προγράμματος κατά του εκφοβισμού και της θυματοποίησης σε γυμνάσια της Γκράβας, η δημιουργία κινητής μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων βίας από την ΕΨΥΠΕ, σε εθνικό επίπεδο, καθώς και η προώθηση πρωτοκόλλου συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας με την ΕΨΥΠΕ.

    [03] "Σε μπλε βελούδο"

    Δύο μεγάλες κυρίες του ελληνικού πενταγράμμου, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, ανταμώνουν στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς για δεκαπέντε παραστάσεις. Οι φωνές τους ενώνονται ξανά έπειτα από αρκετά χρόνια στην παράσταση με τίτλο "Σε μπλε βελούδο", η οποία ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου.

    Ήδη το κοινό αποδεικνύει το θαυμασμό του προς τις δύο τραγουδίστριες καθώς έχουν προπωληθεί δέκα χιλιάδες εισιτήρια. Όσοι τυχεροί βρεθούν στο θέατρο, θα απολαύσουν τις δυό τους, να μοιράζονται τη σκηνή για περισσότερες από δύο ώρες.

    «Αισθάνομαι πιο δυνατή και πιο ασφαλής γιατί θα μοιραστώ τη σκηνή με την αγαπημένη μου Δήμητρα Γαλάνη, με την οποία μας ενώνει ένα πολύτιμο παρελθόν», ανέφερε η Χάρις Αλεξίου, στη συνέντευξη Τύπου.

    Με τη Δήμητρα αισθάνομαι όπως με κάποιον αγαπημένο φίλο ή συγγενή που έχω να τον δω χρόνια και όμως όταν ξαναβρισκόμαστε, συνεχίζουμε την κουβέντα από εκεί που την έχουμε αφήσει σα να μην έχει περάσει μέρα».

    Για την ουσιαστική σχέση που υπάρχει ανάμεσά τους, μίλησε και η Δήμητρα Γαλάνη, η οποία τόνισε πως: «όταν βρισκόμαστε στην σκηνή μαζί, συμβαίνει κάτι το απίστευτο. Νομίζεις ότι οι φωνές δεν ξεχωρίζουν γιατί πιστεύω πως οι φωνές γίνονται "ένα", όταν οι ψυχές γίνονται ένα».

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει η Λίνα Νικολακοπούλου, τη σκηνογραφία οι Γιώργος Γαβαλάς και Γιάννης Μουρίκης, ενώ υπεύθυνοι για τις ενορχηστρώσεις είναι οι Κώστας Παπαδούκας και Γιώργος Ζαχαρίου.

    Ημέρες παραστάσεων: 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28, 29 Ιανουαρίου και 17, 18, 19, 24, 25, 26 Φεβρουαρίου.

    Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται ως εξής: 60 euro (διακεκριμένη), 55, 50, 45, 40, 35, 25, 20 ευρώ.

    [04] Η σήψη της εξουσίας και η υπέρμετρη φιλοδοξία μέσα από τον "Μακμπέθ"

    «Μια εποχή κρίσης, όπως η δική μας, σε κάνει να ξανακοιτάς τα πράγματα από την αρχή. Ο Μακμπέθ μιλάει για την γενικότερη κρίση της ταυτότητας του ανθρώπου», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος που αυτόν τον καιρό βρίσκεται στις πρόβες του σαιξπηρικού έργου, το οποίο θα σηκώσει αυλαία στις 18 Ιανουαρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    «Είναι ένα έργο με πολλαπλές αναγνώσεις, αν το δεις από την πολιτικοκοινωνική του πλευρά είναι άλλο και διαφορετικό αν το ψάξεις από την ψυχολογική πλευρά», διευκρινίζει ο Θ.Μοσχόπουλος. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καταπιάνεται με το συγκεκριμένο έργο αφού στο παρελθόν είχε ανεβάσει την ομώνυμη όπερα του Βέρντι, βασισμένη στο σαιξπηρικό κείμενο.

    «Κάθε μέρος της παράστασης έχει ένα κομμάτι που με αφορά», λέει ο σκηνοθέτης που εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στις πρόβες. Η παράσταση δεν έχει πάρει την τελική της μορφή χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία δυσκολία αφού με τους περισσότερους ηθοποιούς ο Θωμάς Μοσχόπουλος έχει συνεργασία πολλών χρόνων.

    Στον Μακμπέθ συμμετέχουν οι: Αργύρης Ξάφης, 'Αννα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αστέρης Πελτέκης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Νασιούλας, Κωνσταντίνος Βουδούρης.

    Η παράσταση θα παρουσιάζεται στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), από 18 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου.

    [05] Η Societe Generale θα καταργήσει 1.580 θέσεις εργασίας

    Η γαλλική τράπεζα Societe Generale θα καταργήσει το 2012 περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας στη θυγατρική της χρηματοδοτική και επενδύτική εταιρεία, οι 880 από τις οποίες στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

    Μειώνοντας τον όγκο των δραστηριοτήτων της η Societe Generale ακολουθεί το παράδειγμα των άλλων δύο γαλλικών τραπεζών BNP Parisbas και Credit Agricole "για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις στο οικονομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο".

    Όσον αφορά τις 880 θέσεις εργασίας που θα καταργηθούν στη Γαλλία υπεγράφη σήμερα μία συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για "να οριστεί το σύνολο των συνοδευτικών μέτρων και των κοινωνικών εγγυήσεων για τους εργαζόμενους" που επηρεάζονται.

    Το σχέδιο θα εφαρμοστεί από τις αρχές Απριλίου "χωρίς να υπάρξουν απολύσεις και αναγκαστικές αποχωρήσεις", διαβεβαίωσε η διεύθυνση της τράπεζας επισημαίνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα μετάταξης των εργαζομένων στη λιανική τράπεζα.

    [06] Εικοσι τετράχρονος Γερμανός κατηγορείται για 37 εμπρησμούς στο Λος Αντζελες

    Ενας Γερμανός, βαρύνεται με κατηγορίες για 37 εμπρησμούς που αναστάτωσαν ολόκληρο το Λος Αντζελες το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ όλος ο κόσμος γιόρταζε τον ερχόμο του καινούργιου χρόνου.

    Ο 24 χρονος Χάρι Μπάρκχαρτ, κατηγορείται ότι συνδέεται με τους εμπρησμούς που ξέσπασαν σε 13 σημεία του Λος Αντζελες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της πολιτείας, Στηβ Κούλει.

    [07] Ένοπλοι κομάντος προστατεύουν τις τίγρεις στην Ινδία

    Μπανγκαλόρ, Ινδία 04/01/2012 15:40 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.)

    Ινδία: Ένοπλοι κομάντος θα προστατεύουν τις τίγρεις

    Ένοπλοι κομάντος θα αναπτυχθούν στις ζούγκλες της νότιας Ινδίας για να εμποδίζουν τους λαθροθήρες να συλλαμβάνουν και να σκοτώνουν τις τίγρεις, ο αριθμός των οποίων έχει μειωθεί σημαντικά, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

    Η Ειδική Δύναμη Προστασίας των Τίγρεων, που αριθμεί 54 άνδρες, θα περιπολεί στα δύο κύρια καταφύγια τίγρεων στα εθνικά πάρκα του Μπαντιπούρ και του Ναγκαρχόλε, στα σύνορα με τα ινδικά κρατίδια Καρνατάκα και Ταμίλ Ναντού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Καρνατάκα.

    Η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης δασοφύλακες, εκπαιδεύτηκε επί τρεις μήνες σε τεχνικές επιβίωσης στη ζούγκλα και στο χειρισμό όπλων.

    Στην Ινδία κατοικεί ο μεγαλύτερος αριθμός τίγρεων στον κόσμο, που αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του συνολικού καταγεγραμμένου αριθμού των ζώων αυτών, όμως η χώρα δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τη μείωση του πληθυσμού εξαιτίας της λαθροθηρίας, του διεθνούς λαθρεμπορίου και της καταστροφής του φυσικού οικοσυστήματος που προκαλεί η ανάπτυξη των πόλεων και η καταστροφή των δασών.

    [08] Κανένας θάνατος από ελονοσία, δηλώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

    Δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι, που να οφείλονται στην ελονοσία σε καμία περιοχή της χώρας, αναφέρει ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕEΛΠΝΟ), διαψεύδοντας δημοσίευμα εφημερίδας, που έκανε λόγο για θανάτους από τη νόσο.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι έχουν καταγραφεί κρούσματα ελονοσίας στην περιοχή του δήμου Ευρώτα. Κατά τη διάρκεια του 2011, έχουν δηλωθεί στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ συνολικά 57 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων 27 σε Έλληνες, χωρίς ιστορικό μετακίνησης σε χώρες ενδημικές για ελονοσία, 7 σε αλλοδαπούς από μη ενδημικές χώρες και 23 σε αλλοδαπούς από ενδημικές χώρες (κυρίως από το Πακιστάν).

    Όλα τα κρούσματα ελονοσίας, που έχουν καταγραφεί στη Λακωνία, οφείλονται στο πλασμώδιο vivax (P.vivax), το οποίο εμφανίζει συνήθως ηπιότερη κλινική εικόνα. Ένας υπερήλικας ασθενής στη Λακωνία, ο οποίος έπασχε από ελονοσία, απεβίωσε λόγω σοβαρών υποκείμενων νοσημάτων.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεχίζει την επαγρύπνηση και κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Θεωρείται ότι η περίοδος μετάδοσης της ελονοσίας στην περιοχή έχει διακοπεί από τις 13 Νοεμβρίου 2011, ενώ το τελευταίο περιστατικό σε Έλληνα υπήκοο ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 18 Οκτωβρίου 2011.

    [09] Αντίθετη η Κίνα με την Ε.Ε. για τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου

    Η Κίνα δεν θα συνταχθεί με την πολιτική των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τουλάχιστον σε ότι αφορά στις ρυπογόνους αεροπορικές εταιρείες.

    Όπως δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο επικεφαλής της Ένωσης των Κινεζικών Αερομεταφορών, στην οποία υπάγονται οι τέσσερεις πιο μεγάλες κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, Τσαί Χαϊμπό "Η Κίνα δεν θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη μεταρρύθμιση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (ΣΕΔΕ)΅" , το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί με δέσμη μέτρων να αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κάθε χώρα, σε όλους τους μείζονες συντελεστές εκπομπής CO2, ώστε να επιβληθεί ανώτατο όριο για τις εκπομπές και να μειωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2020.

    [10] Δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης των εμφυτευμάτων της PIP, εκτιμά η Αυστραλία

    Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, για τη χώρα, ρήξης των εμφυτευμάτων στήθους της γαλλικής εταιρίας PIP.

    Σύμφωνα με την Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών (TGA) μόνο 37 περιπτώσεις ρήξης των εμφυτευμάτων έχουν αναφερθεί σε σύνολο 9.054 που χρησιμοποιήθηκαν από το 2002 ως το 2011, δηλαδή ποσοστό 0,4%.

    "Το ποσοστό αυτό παραμένει μέσα στα πλαίσια του αναμενόμενου", τόνισε ο διευθυντής της TGA Ρόχαν Χάμετ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως έλεγχοι στην Αυστραλία και την Βρετανία έδειξαν πως η γέλη που χρησιμοποιήθηκε στα εμφυτεύματα ήταν μη τοξική για τους ιστούς γύρω από το εμφύτευμα ακόμα και αν αυτό είχε υποστεί ρήξη.

    Τα εμφυτεύματα της PIP αποσύρθηκαν από την αγορά της Αυστραλίας τον Απρίλιο του 2010. Καμία περίπτωση καρκίνου δεν έχει συνδεθεί με τη ρήξη των εμφυτευμάτων στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας.

    Στη Γαλλία έχουν αναφερθεί 20 περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες που είχαν προσθέσει εμφυτεύματα της εταιρίας αυτής. Η κυβέρνηση συνέστησε στις περίπου 30.000 γυναίκες να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 January 2012 - 7:29:21 UTC