Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά
  • [02] Τα μάτια όλων στην Ιπποκράτους
  • [03] Ένας στους πέντε Έλληνες απειλείται από τη φτώχεια
  • [04] Ρεκόρ από δωρεές για την Wikipedia
  • [05] Το ιστορικό αρχείο της Ένωσης Σμυρναίων
  • [06] "Τα κορίτσια της βροχής"
  • [07] Στο Αυτόφωρο ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για χρέη 19,3 εκατ. ευρώ
  • [08] Η ΕΕ καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις
  • [09] Το "Τρίτο στεφάνι" παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη
  • [10] Παραμύθι για τους αστερισμούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

  • [01] Διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά

    Με τιςσημερινές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, κ.α), ξεκινά ο κοινωνικός διάλογος - εξπρές, για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό ενόψει της επίσκεψης του κλιμακίου των ελεγκτών της «τρόικας», στις 16 του μηνός.

    Στις συναντήσεις θα τεθούν όλα τα θέματα ενώ όπως δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κουτρουμάνης «για την Κυβέρνηση δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές» και ότι, «το καλύτερο για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό».

    Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του κατώτερου μισθού ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι «το θέμα δεν απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τα ζητήματα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ΦΠΑ».

    Ωστόσο, εκτός από το θέμα του κατώτερου μισθού η «τρόικα», εμμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, και μάλιστα επιτακτικά στο θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και το έχει καταστήσει σαφές τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και προς τις εργοδοτικές οργανώσεις.

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι αντίθετες με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών όπως αυτές ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συγκλίνουν όμως στο αίτημα για πάγωμα των αυξήσεων για τρία χρόνια και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

    Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, ζητούν μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες σήμερα φθάνουν ως το 45% του συνολικού μισθολογικού κόστους.

    Το συνολικό κόστος της μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται στα 45 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε μια μείωση της τάξεως του 10% συνεπάγεται την εξοικονόμηση 2 δισ. για τις επιχειρήσεις.

    Για να αντιμετωπισθεί η απώλεια των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών ΓΕΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ εισηγούνται την θέσπιση ειδικής εισφοράς του 1 τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα συνυπολογίζεται φορολογικά στις δαπάνες.

    Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, διεκδικεί μεγαλύτερη κινητικότητα στην αγορά εργασίας με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, ώστε να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά δεδομένα και κατάργηση των δεσμεύσεων για απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους με επιδότηση ΟΑΕΔ.

    Η ΓΣΕΕ, θα προσέλθει στην συνάντηση προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθεί κανένα μέτρο που επιβαρύνει περεταίρω τους εργαζόμενους.

    Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ο κατώτερος μισθός είναι ήδη πολύ χαμηλός (600 ευρώ καθαρά) και αναντίστοιχος με το κόστος διαβίωσης. Οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.

    Παράλληλα, το κόστος εργασίας στη χώρα μας παρουσιάζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, μείωση κατά 2,8%, τη μεγαλύτερη σε όλη την Ευρωζώνη, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 2,4%, .

    Οι συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις και στο ενδεχόμενο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, και υποστηρίζουν, ότι εξαιτίας της κρίσης οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ

    Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους θα εξετασθούν και τα θέματα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ, τα οποία επίσης αποτελούν απαιτήσεις της >>τρόικας<<.

    Ο υπουργός Εργασίας, υπό την ευθύνη του οποίου θα συνεχισθεί ο κοινωνικός διάλογος, επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου και τόνισε, ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα αλλά θα είναι κλιμακωτές.

    [02] Τα μάτια όλων στην Ιπποκράτους

    Στις 16.00 το απόγευμα θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του 17μελούς Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, όπου και αναμένεται τα στελέχη του οργάνου και ο πρόεδρος του Κινήματος να τοποθετηθούν εφ΄όλης της ύλης για σειρά ζητημάτων που αφορούν το ΠΑΣΟΚ και στα οποία κορυφαία θέση κατέχουν το πολιτικό πλαίσιο του κόμματος και το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για την ηγεσία του.

    Η σημερινήσυνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί υλοποίηση της πρότασης του κ. Παπανδρέου στην συνεδρίαση, με ευρεία σύνθεση, του οργάνου της 27ης Δεκεμβρίου.

    Στην συνεδρίαση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί ευρύτατη και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών της κυβέρνησης Παπαδήμου που προέρχονται από το Κίνημα και ταυτόχρονα είχε εκφραστεί η υποστήριξη στην κυβέρνηση αυτή και η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ στο να συμβάλλει στην υλοποίηση των αποφάσεών της και στην ολοκλήρωση της αποστολής της.

    Το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρούν την κυβέρνηση Παπαδήμου ως σημαντική πολιτική τομή στην πολιτική ζωή της χώρας και εκτιμούν ότι η υποστήριξή της -μακράν κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων-αποτελεί εθνική ευθύνη.

    Εξάλλου η όλη συζήτηση που διεξάγεται στο ΠΑΣΟΚ, διέπεται, σύμφωνα με τις απόψεις των στελεχών του Κινήματος προεξάρχοντος του κ. Παπανδρέου, από την >>σειρά προτεραιότητας<< πρώτα η χώρα (υπέρβαση κρίσης, μέλλον, προοπτική, νέα περίοδος ανάπτυξης), η πορεία της κυβέρνησης, η πορεία του ΠΑΣΟΚ (συζήτηση των πολιτικών του, απολογισμός κυβερνητικής διετίας, πολιτική φυσιογνωμία υπό το φως των ευρωπαϊκών εξελίξεων, της κυβερνητικής του θητείας και των νέων καταστάσεων στην Ελλάδα και διεθνώς) και τελευταία στην εν λόγω σειρά είναι η ηγεσία του Κινήματος.

    [03] Ένας στους πέντε Έλληνες απειλείται από τη φτώχεια

    Το 20,1% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης του 2010 της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

    Σύμφωνα με την έρευνα,το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

    Επίσης, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 13.973,94 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 24.224,38 ευρώ.

    Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 και τα μέλη τους σε 2.204.800.

    Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται στο 23% και είναι υψηλότερος κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3% και είναι μειωμένος κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.030.900 άτομα. Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος, ανερχόταν σε 488.200 άτομα.

    Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι, κυρίως:

    Γυναίκες άνεργες (40%)

    Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%)

    Νοικοκυριά με έναν ενήλικα, ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%)

    Νοικοκυριά με 3 ή περισσότερους ενήλικες με εξαρτώμενα παιδιά (29,3%)

    Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (27,7%)

    Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23%)

    [04] Ρεκόρ από δωρεές για την Wikipedia

    Νέο ρεκόρ κατέγραψε το ίδρυμα Wikimedia, το οποίο διαχειρίζεται την Wikipedia, την μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, καθώς η ετήσια συγκέντρωση κονδυλίων από δωρεές, έφτασε τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

    Η εκστρατρεία για τη συγκέντρωση χρημάτων άρχισε το Νοέμβριο και στον "κουμπαρά" του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, έσπευσαν να καταθέσουν 500.000 δολάρια, ο συνιδρυτής του google, Σεργκέϊ Μπριν και η σύζυγός του, Αννα Βοζίσκι.

    Από το 2003, χρονιά που το Wikimedia αναζήτησε πόρους απευθυνόμενη στους επισκέπτες των ιστοσελίδων του, το ύψος των δωρεών αυξάνεται διαρκώς.

    "Το μοντέλο που λανσάραμε για τον τρόπο λειτουργίας μας πάει πολύ καλά" δήλωσε ο διευθύνων Σου Γκάρντνερ, ο οποίος συμπλήρωσε πως "οι χρήστες της Wikipedia, δίνουν τον οβολό τους προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη της εγκυκλοπαίδειας μας".

    Το ιδρυμα Wikimedia, που εκτός από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, διαχειρίζεται και το ηλεκτρονικό λεξικό Wiktionary και την ηλεκτρονική βιβλιόθηκη με παιδαγωγικά βιβλία Wikibooks, έχει περισσότερα από 470 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα, και στον ενδέκατρο χρόνο λειτουργίας του έχει καταφέρει, όπως μεταδίδει και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, να είναι η πιο σημαντική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, με περισσότερα απο 20 εκατομμύρια άρθρα, σε 282 γλώσσες.

    [05] Το ιστορικό αρχείο της Ένωσης Σμυρναίων

    Χειρόγραφα, επίσημα έγγραφα, πίνακες, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που αναβιώνουν την καθημερινή ζωή στη Σμύρνη, πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και αναδεικνύουν τις σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και έζησαν εκεί, όπως ο νομπελίστας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης, συγκαταλέγονται στο πλούσιο αρχειακό υλικό της Ένωσης Σμυρναίων.

    Σημαντικό τμήμα του αρχείου αποτελούν τα κειμήλια από την οικογένεια του ποιητή, Γιώργου Σεφέρη. Σε αυτά συγκαταλέγονται ξυλογραφία που απεικονίζει τη Σμύρνη το 1730 και αποτελεί προσφορά του Γιώργου Σεφέρη στην Ένωση Σμυρναίων, δερματόδετο αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, που χρονολογείται το 1902 και περιλαμβάνει την ιδιόχειρη αφιέρωση «Τη αγαπητή Κυρία Στελ. Σεφεριάδου προς ανάμνησιν και δι? ατομικήν οικογενειακήν και εθνικήν ευδαιμονίαν τας ιεράς Βίβλους. Ο Σμύρνης Χρυσόστομος» (το κειμήλιο δώρισε στην Ένωση Σμυρναίων η σύντροφος του Γιώργου Σεφέρη, Μαρώ), καθώς και το τσιμπούκι του Γιώργου Σεφέρη και ο αναπτήρας με το μονόγραμμά του. Επίσης, ένα παλιό ασημένιο θυμιατήρι μικρασιατικής τέχνης της οικογένειας Σεφεριάδου, προσφορά της Ιωάννας Τσάτσου στη μνήμη των αδελφών της Γιώργου και Άγγελου Σεφεριάδη, σμυρναίικο ασημένιο εκκλησιαστικό ραντιστήρι και δύο ασημένιοι κονδυλοφόροι της οικογένειας Σεφεριάδου, προσφορά της Μαρώς Σεφέρη.

    Η Ένωση Σμυρναίων ιδρύθηκε το 1936 από 35 Μικρασιάτες, οι περισσότεροι από τους οποίους κατείχαν διακεκριμένη θέση στην κοινωνία της Σμύρνης πριν από το 1922. Σκοπός της ίδρυσής της ήταν η ιστορική έρευνα του Μικρασιατικού Ελληνισμού και η διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παράδοσης.

    Στις δραστηριότητές της συγκαταλέγονται η έκδοση επιστημονικού περιοδικού με τίτλο «Μικρασιατικά Χρονικά» (από το 1938) και διμηνιαίας εφημερίδας με τίτλο «Μικρασιατική Ηχώ».

    Διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο, που στεγάζεται στα δύο κτίρια της Ένωσης, στις οδούς Καρύτση και Σκουφά. Το αρχείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα και επίσημα έγγραφα, με πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τα σημαντικά γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

    [06] "Τα κορίτσια της βροχής"

    Με την ταινία, «Τα κορίτσια της βροχής», η σκηνοθέτης Αλίντα Δημητρίου, ολοκληρώνει την τριλογία της για τη γυναικεία συμμετοχή στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

    Το ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας, κάνει πρεμιέρα στις 12 του μηνός στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

    Όπως και στις δύο προηγούμενες ταινίες, η σκηνοθέτης επέλεξε 50 γυναίκες «Τα Κορίτσια της βροχής» όπως τα ονομάζει η ίδια, να αφηγηθούν σήμερα στο φακό της, τον αγώνα, τα βάσανα και τις ελπίδες τους, όταν τη δεκαετία του 60, εικοσάχρονα τότε κορίτσια, αγωνίζονταν ισάξια με τους άντρες για τη Δημοκρατία.

    Σχεδόν σαρανταπέντε χρόνια από την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, η επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία δεν έχει γίνει αντικείμενο συστηματικής ιστορικής μελέτης, λένε οι ιστορικοί.

    Για το σενάριο της ταινίας, η σκηνοθέτης στηρίχτηκε στη μνήμη των αφηγήσεων που παραμένει ζωντανή σε όσες γυναίκες έζησαν τα γεγονότα και υπέστησαν τις συνέπειες.

    «Είναι ακόμη πολύ νέες, ενεργές και εξακολουθούν να πιστεύουν στον αγώνα που έκαναν. Είναι γυναίκες απ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, που ακόμα και σήμερα τις δένει μια δυνατή φιλία», λέει η Αλίντα Δημητρίου για «Τα Κορίτσια της βροχής».

    Και τονίζει ότι οι μαρτυρίες που καταθέτουν, αφορούν κυρίως τα σκληρά χρόνια 1968- 1969 της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας και λιγότερο την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Στις δύο προηγούμενες ταινίες, «Πουλιά στο βάλτο» (2008) και «Η ζωή στους βράχους» (2009), εκατό γυναίκες αφηγήθηκαν την μεγάλη περιπέτειά τους στην αντίσταση, στο Δημοκρατικό Στρατό και την εξορία.

    Το σενάριο, η σκηνοθεσία, το μοντάζ και η παραγωγή της ταινίας είναι της Αλίντας Δημητρίου. Η φωτογραφία είναι του Αλέξη Γρίβα και της Αφροδίτης Νικολαϊδου.

    [07] Στο Αυτόφωρο ο επιχειρηματίας που συνελήφθη για χρέη 19,3 εκατ. ευρώ

    Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί ο 66χρονος έμπορος ειδών υγιεινής που συνελήφθη κατηγορούμενος για χρέη ύψους 19,3 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Ο επιχειρηματίας ζήτησε και πήρε 24ωρη αναβολή.

    Όπως έγινε γνωστό, κατά το παρελθόν, είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για υπόθεση εικονικών τιμολογίων. Μάλιστα ενόψει του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να δωροδοκήσει δύο υπαλλήλους του ΣΔΟΕ προκειμένου να αλλάξουν την αρχική τους κατάθεση προς όφελός του.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους συνάντησε τον Ιούλιο του 2005, σε παραλιακό καφέ της Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε στον καθένα το ποσό των 15.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως ειδοποίησε τις αστυνομικές αρχές που συνέλαβαν τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ επ' αυτοφώρω με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

    Σε πρώτο βαθμό οι εφοριακοί είχαν καταδικαστεί αντιστοίχως σε ποινές φυλάκισης 40 και 30 μηνών, με αναστολή, ενώ στο Εφετείο ο ένας από τους δύο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με αναστολή, ενώ ο δεύτερος αθωώθηκε.

    [08] Η ΕΕ καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές τους προσπάθειες μετά τις "πολλά υποσχόμενες" διαπραγματεύσεις τους χθες Τρίτη στην Ιορδανία.

    "Προτρέπω το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να εδραιώσουν αυτήν την πρώτη τους συνάντηση και να συνεχίσουν την αναζήτηση μιας δίκαιης, μόνιμης και συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αστον, η οποία ευχαριστεί τις ιορδανικές αρχές που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τη δέσμευσή της να κάνει όλα όσο μπορεί για να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης", υπογραμμίζει η Αστον.

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντήθηκαν χθες Τρίτη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2010. Από τη συνάντηση αυτή στο Αμάν δεν υπήρξε σημαντικό αποτέλεσμα, αλλά συμφώνησαν ότι θα ξαναβρεθούν τις επόμενες ημέρες και πάλι στην Ιορδανία.

    [09] Το "Τρίτο στεφάνι" παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη

    Στο φυσικό της σκηνικό χώρο - τη Θεσσαλονίκη όπου διαδραματίζεται το πρώτο μεγάλο μέρος του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή στο οποίο είναι βασισμένη - μεταφέρεται για περιορισμένες παραστάσεις η εμβληματική παράσταση του έργου >>Το τρίτο στεφάνι<<.

    Μετά από εκατοντάδες sold out παραστάσεις στην Αθήνα (αρχικά -το 2010- με το Εθνικό θέατρο και από τον περασμένο Οκτώβριο στο θέατρο >>Παλλάς<< των Αθηνών) το έργο που παρακολούθησαν στην πρώτη του θεατρική μεταφορά με ενθουσιασμό χιλιάδες θεατές, μεταφέρεται και στην πατρίδα του (του έργου και του συγγραφέα).

    Η θεατρική μεταφορά είναι των: Σταμάτη Φασουλή (που ανέλαβε και το δύσκολο εγχείρημα της σκηνοθεσίας ) και του Θανάση Νιάρχου ενώ στην τετράωρης διάρκειας παράσταση μετέχει 25μελής θίασος με επικεφαλής τους Νένα Μεντή (Εκάβη) και Φιλαρέτη Κομνηνού (Νίνα).

    [10] Παραμύθι για τους αστερισμούς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Πώς γεννήθηκαν οι αστερισμοί του Περσέα, της Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και του Κηφέα; Γιατί ο Ωρίων "καταστερίστηκε" στην αντίθετη πλευρά της ουράνιας σφαίρας από τον αστερισμό του Σκορπιού; Ποιους μύθους κρύβει ο έναστρος ουρανός;

    Μια κυριακάτικη βόλτα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 15 Ιανουαρίου 2012, θα δώσει όλες τις απαντήσεις για τους μύθους και τους ήρωες του έναστρου ουρανού. Οι μικροί, αλλά και οι ενήλικες επισκέπτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν, στον πιο κατάλληλο χώρο, τις ιστορίες που έπλασαν οι αρχαίοι για τους αστερισμούς και τον τρόπο που αυτοί δημιουργήθηκαν.

    Αρκεί να ακολουθήσουν τον "Κενταυρούλη", το γνωστό λογότυπο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, και οι μύθοι θα ξαναζωντανεύσουν μέσα από την αφήγηση της Νίκης Κάπαρη, υπό τους ήχους κρουστών και εγχόρδων του Γιάννη Ψειμάδα.

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Παραμύθι της Κυριακής", που πραγματοποιείται σχεδόν κάθε μήνα, έχει γίνει πια θεσμός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Προσφέρεται σε οικογένειες με μικρά παιδιά, από 5- 12 χρόνων, με δύο παραστάσεις στις 11:00- 11:50 και στις 12:00- 12:50.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη, όμως η δήλωση συμμετοχής- που είναι απαραίτητη- ξεκινά νωρίτερα από την ημέρα της εκδήλωσης.

    Για το παραμύθι των αστερισμών, οι δηλώσεις ξεκινούν αύριο, 4 Ιανουαρίου (Πατησίων 44, τηλ. 210 8217724 & 210 8217717).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 January 2012 - 7:29:26 UTC