Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 12-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημιουργήθηκε γενετικά μεταλλαγμένο αραχνο-μετάξι
  • [02] Συνεργασία Παπαδήμου με υπουργούς, υπουργικό την Πέμπτη
  • [03] Πέντε συλλήψεις για επεισόδιο στα Εξάρχεια
  • [04] Εκταμιεύθηκαν 19 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων
  • [05] Γκαζάκια σε σύνδεσμο φιλάθλων του Άρη στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Τιμητική "Χρυσή Άρκτος" στη "Σιδηρά Κυρία" Μέριλ Στριπ
  • [07] Επιγραφή "νέον" από εκατομμύρια βακτήρια που αναβοσβήνουν!
  • [08] Σε αφαίρεση κύστης υποβλήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [09] Σύντομα νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιραν

  • [01] Δημιουργήθηκε γενετικά μεταλλαγμένο αραχνο-μετάξι

    Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να τροποποιήσουν γενετικά τους μεταξοσκώληκες, με την προσθήκη γονιδίων από αράχνες, ώστε να παράγουν πιο γερό και ελαστικό τεχνητό μετάξι, ένα επίτευγμα που μελλοντικά μπορεί να επιτρέψει τη χρήση πιο ανθεκτικών ινών στα υφάσματα, αλλά και σε άλλες χρήσεις, όπως στους επιδέσμους ή στα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

    Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ Τζάρβις του πανεπιστημίου του Γουαϊόμινγκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τις βρετανικές ''Ιντιπέντεντ'' και ''Ντέιλι Μέιλ'', κατάφεραν να ενσωματώσουν ειδικές πρωτεΐνες από αράχνες στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και επιδεκτικό επέκτασης, με αποτέλεσμα να είναι καταλληλότερο για διάφορες εφαρμογές, ιδίως στο πεδίο της ιατρικής, π.χ. για καλύτερη συρραφή τραυμάτων, σε τεχνητούς συνδέσμους, τένοντες, ''σκαλωσιές'' ιστών, μικρο-κάψουλες κ.α.

    Τέτοια γονίδια αραχνών που παράγουν τις πρωτεΐνες για τη δημιουργία του ιστού τους, είχαν στο παρελθόν εισαχθεί και σε άλλους οργανισμούς (βακτήρια, μαγιά, φυτά καπνού, έντομα, ακόμα και κατσίκες που παρήγαγαν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους!), όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέστη εφικτό να παραχθούν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών μεταξιού, έτσι να υπάρξει εμπορική αξιοποίηση. Η νέα βιοτεχνολογική μέθοδος ξεπέρασε αυτές τις δυσκολίες, δημιουργώντας ανθεκτικές και εκτατές ίνες ''αραχνο- μεταξιού''.

    Το νέο βιο- υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε πολλές εφαρμογές, προηγουμένως όμως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος μαζικής παραγωγής του, κάτι που ακόμα συναντά δυσκολίες. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν- χωρίς επιτυχία- να βρουν τρόπους για παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα μεταξιού αράχνης, το οποίο θεωρείται ισχυρότερο από το χάλυβα και σχεδόν τόσο ανθεκτικό όσο το ''κέβλαρ''. Έχει υπολογιστεί ότι αν ήταν δυνατό να κατασκευαστεί ένα δίχτυ από καθαρό μετάξι αράχνης, με πάχος όσο ένα μολύβι, θα μπορούσε να πιάσει- χωρίς να σπάσει- ένα εν πτήσει αεριωθούμενο μαχητικό αεροπλάνο.

    [02] Συνεργασία Παπαδήμου με υπουργούς, υπουργικό την Πέμπτη

    Επιταχύνεται η κυβερνητική δραστηριότητα ενόψει της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα, στα μέσα του μήνα ( 16 Ιανουαρίου), για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

    Ετσι, στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι διαδοχικά με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη (12.00) και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (14.00).

    Το απόγευμα την πόρτα του γραφείου του πρωθυπουργού θα περάσουν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης (16.00) και ακολούθως ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (17.00).

    Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όπου θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκρεμμότητες που δεν έχουν μέχρι τώρα διευθετηθεί.

    [03] Πέντε συλλήψεις για επεισόδιο στα Εξάρχεια

    Πέντε άτομα συνελήφθησαν χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, μετά την επίθεση κουκουλοφόρων στο κατάστημα Goody's, στην οδό Σόλωνος 108.

    Περίπου 15 ατομα, πέρασαν στις 10.50 το βράδυ έξω από το κατάστημα και με πέτρες και άλλα αντικείμενα έσπασαν τη τζαμαρία και τράπηκαν σε φυγή.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις που είναι στην περιοχή κινητοποιήθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην επίθεση, σήμερα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [04] Εκταμιεύθηκαν 19 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων

    Ποσό που φθάνει τα 19 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύθηκε μέσα στο 2011 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω του αναπτυξιακού νόμου.

    Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 διατέθηκαν συνολικά 7.155.842 ευρώ, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων ανέβηκε στα 11.698.083 ευρώ.

    Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, προχώρησε σε έλεγχο όλων των επενδυτικών προτάσεων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος αφ' ενός στην βιωσιμότητα των επενδύσεων, την συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της Περιφέρειας και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αφ' ετέρου στον κρίσιμο παράγοντα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    Με αφορμή τη χρηματοδοτική στήριξη των επενδύσεων ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε ότι ''η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και η δημιουργία ενός οικονομικού περιβάλλοντος που θα οδηγεί σε νέες θέσεις εργασίας και σε αξιοποίηση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί μείζονα στόχο για την Περιφέρεια''.

    [05] Γκαζάκια σε σύνδεσμο φιλάθλων του Άρη στη Θεσσαλονίκη

    Αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό τοποθέτησαν άγνωστοι στην είσοδο συνδέσμου φιλάθλων του Άρη, στην οδό Κοντοσόγλου, στις Συκιές Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν έναν μηχανισμό, αποτελούμενο από μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό και τέσσερα γκαζάκια. Από την έκρηξη θρυμματίστηκε η τζαμαρία της πόρτας, αλλά η φωτιά δεν επεκτάθηκε στον εσωτερικό χώρο του συνδέσμου.

    Οι άγνωστοι δράστες αναζητούνται από τις αρχές, που διενεργούν προανάκριση.

    [06] Τιμητική "Χρυσή Άρκτος" στη "Σιδηρά Κυρία" Μέριλ Στριπ

    Η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριτ θα τιμηθεί με τη Χρυσή Άρκτο στο επόμενο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 9 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

    "Η Μέριλ Στριπ, που έχει παίξει σε περισσότερες από 40 ταινίες, είναι μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς του κόσμου. Έχει κερδίσει αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και οι 16 υποψηφιότητες για Όσκαρ, αριθμός ρεκόρ", αναφέρεται στην ανακοίνωση του φεστιβάλ.

    Η Στριπ έχει κερδίσει δύο Όσκαρ και επτά Χρυσές Σφαίρες (σε σύνολο 18 υποψηφιοτήτων).

    Η τιμητική Χρυσή Άρκτος θα απονεμηθεί στην Στριπ στις 14 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης της τελευταίας ταινίας της, της "Σιδηράς Κυρίας", που παρουσιάζει την εποχή κατά την οποία η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να εμπλακεί σε πόλεμο με την Αργεντινή για τον έλεγχο των νησιών Φόκλαντ, το 1982.

    [07] Επιγραφή "νέον" από εκατομμύρια βακτήρια που αναβοσβήνουν!

    Αμερικανοί ερευνητές κατόρθωσαν να ''συγχρονίσουν'' τα βιολογικά ρολόγια περίπου 60 εκατομμυρίων βακτηρίων και να δημιουργήσουν μια φωτεινή επιγραφή τύπου ''νέον'', η οποία αναβοσβήνει.

    Τα ''τσιπ'' της επιγραφής δημιουργήθηκαν από περίπου 13.000 βιολογικά εικονοστοιχεία (βιο-πίξελ), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνταν από δεκάδες εκατομμύρια βακτήρια. Οι βακτηριακές αποικίες ''χειραγωγήθηκαν'' -μέσω χημικής επικοινωνίας μεταξύ τους- έτσι ώστε να λάμπουν ή να σβήνουν με συγχρονισμένο τρόπο.

    Η λάμψη που εκπέμπουν τα βακτήρια, δημιουργείται με την προσθήκη μιας φθορίζουσας πρωτεΐνης στα κύτταρά τους. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζεφ Χέιστι του τμήματος βιολογικών επιστημών και του Ινστιτούτου Βιοκυκλωμάτων (BioCircuits), σύμφωνα με τη βρετανική ''Ντέιλι Μέιλ'', είναι σε θέση να ελέγχουν πολύ αποτελεσματικά τα βακτήρια και ήδη δημιούργησαν ένα βιο-λογότυπο του πανεπιστημίου τους, το οποίο αναβοσβήνει.

    Παραμένει ερώτημα πάντως ποιες εταιρείες θα ήσαν πρόθυμες να συσχετίσουν το όνομά τους με τέτοιες τεράστιες αποικίες κολοβακτηριδίων E.coli, στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας.

    [08] Σε αφαίρεση κύστης υποβλήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

    Σε επέμβαση για την αφαίρεση κύστης στην αριστερή παρειά υποβλήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανακοινώθηκε από το θεραπευτήριο "Υγεία".

    Η επέμβαση έγινε με τοπική αναισθησία και το εξαιρεθέν παρασκεύασμα στάλθηκε για ιστολογική εξέταση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιείται επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου πήρε εξιτήριο νωρίτερα σήμερα το πρωί.

    [09] Σύντομα νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιραν

    Το Ιράν ζήτησε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον να προτείνει "μια ημερομηνία και έναν τόπο" για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες έχουν διακοπεί εδώ και ένα χρόνο, δήλωσε σήμερα Ιρανός εκπρόσωπος.

    "Αναμένουμε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να προτείνει μια ημερομηνία και έναν τόπο για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1" (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Οταν η κ. Αστον προτείνει τον τόπο και τον χρόνο, αυτά θα ανακοινωθούν, ο Σαΐντ Τζαλίλι και η διαπραγματευτική του ομάδα του για τα πυρηνικά θα διευκρινίσει τη θέση του Ιράν και κατά τις επαφές θα υπάρξει μια τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένονται στη χώρα εντός του μηνός.

    Στα τέλη Δεκεμβρίου αρκετοί Ιρανοί αξιωματούχοι, κυρίως ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι και ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είχαν δηλώσει ότι το Iράν ήταν έτοιμο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Oμάδα 5+1.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 January 2012 - 9:29:39 UTC