Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερχονται πρόστιμα σε εταιρείες
  • [02] "Οχι" στα μεταλλαγμένα
  • [03] ...ταξιδεύει στην Κίνα

  • [01] Ερχονται πρόστιμα σε εταιρείες

    Πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι πέντε εταιρείες του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυστηρά αλλά λόγω συγκυρίας δεν θα δοκιμάσουν τις οικονομικές αντοχές των εταιρειών. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναμένεται στο τέλος του μήνα, ενώ μέχρι τότε ενδεχομένως θα έχει ανοίξει μια μεγαλύτερη συζήτηση στην επιτροπή σχετικά με την αναγκαιότητα παρέμβασή της στο λιανεμπόριο όπου η διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς και η έρευνα που γίνεται δείχνει ότι υπάρχει βάση για κανονιστική παρέμβαση της επιτροπής.

    Σε ότι αφορά στις ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, οι συμπράττουσες εταιρίες (ΝΗΡΕΥΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΕ και ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ) συμφώνησαν για ορισμένο χρονικό διάστημα στο συντονισμό των τιμών τους, καθώς και στο περιορισμό και έλεγχο της παραγωγής/διάθεσης των προϊόντων τους στη σχετική αγορά της παραγωγής και διάθεσης νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, κατά παράβαση των διατάξεων περί ανταγωνισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, η απόφαση της επιτροπής θα κινείται ''κοντά'' στο πνεύμα της εισήγησης με γνώση της οικονομικής συγκυρίας την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ώστε το πρόστιμο να μην σταθεί ούτε αιτία αλλά ούτε αφορμή για τη βιωσιμότητα κάποιων εταιρειών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Οχι" στα μεταλλαγμένα

    Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν εισβάλει πλέον στη ζωή μας. Καθώς η επιστήμη της γενετικής εξελίσσεται, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί υπόκεινται σε τροποποίηση του γενετικού τους υλικού, τις περισσότερες φορές με το πρόσχημα της δημιουργίας ανθεκτικών προϊόντων, που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη της πείνας από τον πλανήτη, αλλά και στη θεραπεία πολλών ασθενειών.

    Στον αγώνα επικράτησης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, με την Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αντιστέκονται.

    Με αφορμή την αποκάλυψη αμερικανικών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία η Αμερική απειλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες, που πρόβαλλαν αντίσταση στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στην αγορά τους, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στο ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace». Όπως τονίζει ο διευθυντής του γραφείου, Νίκος Χαραλαμπίδης «και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισαγάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».

    Διευκρινίζει, δε, πως «υπήρχε μία παράδοση στη χώρα μας από το 1998 και για αρκετά χρόνια μετά, που ήθελε τον πρέσβη των ΗΠΑ να συναντάται με τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας κι αυτό γινόταν για να προωθηθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούν σταθερή στάση κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών». Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογραμμίζει πως από το 1999 και μετά, στην Ελλάδα σταμάτησε η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού -που είχε ξεκινήσει κάποτε- ενώ δεν γίνονται ούτε πειραματικές καλλιέργειες».

    Ο διευθυντής της «Greenpeace» δηλώνει πως η Ελλάδα μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα, καθώς ακόμη και στην εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.

    Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Ελλάδα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, για έναν ακόμη λόγο. Για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. «Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι συνέστησε στην Ουάσιγκτον να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντιωνόταν στα γενετικώς τροποποιημένα δημητριακά, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το WikiLeaks».

    Στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία. «Οι Ισπανοί παραγωγοί, που θέλουν να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι διατηρούν συμβατικές, έχουν τεράστια προβλήματα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι γείτονές τους χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπίδης και παράλληλα, τονίσει ότι «περίεργη είναι και η συμπεριφορά της Ολλανδίας, που για αδιευκρίνιστους λόγους τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων». Αναφερόμενος στη στάση της Ιταλίας, λέει: «Αν και σε εθνικό επίπεδο υπάρχει μία ελαστικότητα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά. Οι Ιταλοί παραγωγοί με τίποτα δεν δέχονται να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα, καθώς δίνουν μεγάλη σημασία στα προϊόντα ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ)».

    Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Ελλάδας ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει πως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε τη νομοθεσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναδείξουν την καθαρότητα των προϊόντων τους, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι η σημαία μας, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να καταλάβουν τη θέση που τους αξίζει, ως "καθαρά", στη διεθνή αγορά».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ...ταξιδεύει στην Κίνα

    Στα λατινικά, η ονομασία του παραπέμπει σε πτηνό και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για φρούτο, χωρίς καμία β¦ πτητική ικανότητα, με τα "φτερά" δύο βορειοελλαδικών εταιριών ταξιδεύει ολοένα και περισσότερο από την Ελλάδα στο εξωτερικό: από το Χονγκ Κονγκ, μέχρι την Ιορδανία, τον Καναδά και τη Ρωσία. Ο λόγος για το ακτινίδιο (Kiwi, από το ομώνυμο πτηνό της Ν. Ζηλανδίας), επόμενος προορισμός του οποίου είναι η Κίνα, μετά και την υπογραφή του ελληνοκινεζικού πρωτοκόλλου συνεργασίας, που άναψε το "πράσινο φως" για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στο "γίγαντα" της Ασίας.

    Και μπορεί η Κίνα, που θεωρείται και η επικρατέστερη πατρίδα του ακτινιδίου, από τα αρχαία χρόνια, να έχει δική της παραγωγή, ωστόσο με δεδομένο ότι αυτή δεν επαρκεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανοίγει το δρόμο για να φτάσει το ελληνικό προϊόν στους κινεζικούς πάγκους.

    Χρειάστηκαν πέντε χρόνια προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια, που έβαζαν φραγμούς στην εξαγωγή του ελληνικού ακτινιδίου στην Κίνα, αλλά τελικά, λίγες ημέρες πριν από την έλευση του 2011 κι ύστερα από τους ελέγχους που έκαναν, τον περασμένο Νοέμβριο, Κινέζοι επιθεωρητές, επιτεύχθηκε ο στόχος κι έτσι, οι Έλληνες παραγωγοί ετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς για το μεγάλο ταξίδι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής της πολυμετοχικής Ζευς Ακτινίδια ΑΕ (με έδρα 15 χλμ έξω από την Κατερίνη και Πρωτοφανούσης Ι. & Υιός Ο.Ε. (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), Δημήτρης Μανώσης και Νίκος Πρωτοφανούσης αντίστοιχα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 January 2011 - 9:30:14 UTC