Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Το όραμα για μιαν άλλη Ευρώπη»
  • [02] Σε εξέλιξη η σύναξη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους
  • [03] Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με αλιευτικό στη Ν. Μηχανιώνα Θεσ/νίκης
  • [04] Ο Μεσούτ Γιλμάζ για τους εμπρησμούς στην Ελλάδα
  • [05] Σύλληψη ανηλίκων για κλοπές και ληστεία

  • [01] «Το όραμα για μιαν άλλη Ευρώπη»

    Τι στάση οφείλει να κρατήσει κανείς όταν ο πόλεμος και η κατοχή τον έχουν οδηγήσει μακριά από την πατρίδα του και είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί ανήμπορος τις περιπέτειες και τα βάσανα όλων εκείνων οι οποίοι έχουν μείνει πίσω; Πόσο μεγάλο είναι το βάρος που φέρει στη συνείδησή του και με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναμνήσεις του;

    Τον Δεκέμβριο του 1940, όταν ο ναζισμός έχει πατήσει την μπότα του σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, που είναι είναι ήδη έμπειρος πιλότος και γνωστός συγγραφέας, αποφασίζει να φύγει για την Αμερική με ενδιάμεσο σταθμό την Πορτογαλία. Λίγο νωρίτερα έχει συναντήσει στις Κεντρικές Άλπεις τον Εβραίο φίλο του Λεόν Βερτ, που του δίνει ένα κείμενο στο οποίο αφηγείται τη δική του έξοδο από την κατεχόμενη Γαλλία. Ο Εξυπερύ το παίρνει μαζί του για να βρει εκδότη στις ΗΠΑ (το κείμενο τιτλοφορείται "Τριάντα-τρεις ημέρες"), αλλά η αφήγηση του Βερτ, για άγνωστους λόγους, δεν θα δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.

    Θα απομείνει ο πρόλογος που έγραψε για τον Βερτ ο Εξυπερύ, που θα δημοσιευτεί με τον τίτλο "Γράμμα σ' έναν φίλο" το 1943. Πρόκειται για τη χρονιά κατά την οποία δημοσιεύεται και ο "Μικρός Πρίγκιπας", που θα κάνει τον Εξυπερύ έναν από τους διασημότερους συγγραφείς της υδρογείου.

    Εκτεταμένα, όμως, έχει συζητηθεί και το "Γράμμα σ' έναν φίλο", που κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Πατάκη σ' ένα κομψό τομίδιο σε μετάφραση Μιχάλη Μακρόπουλου (εισαγωγικό σημείωμα Francoise Gerbod).

    Η δυσφορία του Εξυπερύ όσο παραμένει στη Λισαβόνα δεν κρύβεται. Η πόλη δεν έχει γνωρίσει τη μήνι του πολέμου κι αυτό της προσδίδει μιαν όψη ξενοιασιάς και ευτυχίας που σχεδόν ανατριχιάζει τον ανήσυχο επισκέπτη της, ο οποίος διακρίνει με τρόμο τον παρακμιακό τρόπο ζωής των ευρωπαίων φυγάδων στο δυτικότερο άκρο της Γηραιάς Ηπείρου. Κι όταν, όμως, φτάνει στις ΗΠΑ, ο Εξυπερύ δεν αλλάζει τα αισθήματά του. Η κοινωνία της αφθονίας και της αποθέωσης του υλικού πολιτισμού τον ρίχνει σ' έναν έντονο σκεπτικισμό, ο οποίος του στερεί την οποιαδήποτε χαρά και απόλαυση.

    O Εξυπερύ δεν θα χάσει, παρόλα αυτά, το παιχνίδι. Επιστρατεύοντας τις μνήμες του από τη σχέση του με τον Βερτ, καθώς και από τους δεσμούς που συνήψε με αγνώστους είτε στη Σαχάρα είτε στη ρημαγμένη από τον Εμφύλιο Ισπανία, θα βρει την ευκαιρία να υμνήσει τη συνένωση των ανθρώπων πέρα από τα φυλετικά και τα εθνικά όρια και μακριά από τις αυταπάτες της σπάταλης ευωχίας και της νευρωτικής ευμάρειας. Η φιλία θα πάρει το πάνω χέρι στην αφήγησή του, νικώντας την αρχική του κατάθλιψη και γεμίζοντάς τον κουράγιο για την παραμονή του σ' έναν απρόσωπο αν όχι και αλλοτριωμένο από την έλλειψη αγωνίας τόπο. Έτσι, η ενοχή για όσους υποφέρουν στην Ευρώπη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα διαφυγής σε μιαν ελεύθερη χώρα όπως η Αμερική, αντισταθμίζεται από τη μνημονική επιστροφή σε μιαν άλλη Ευρώπη: την Ευρώπη της φιλίας και της συντροφικής απαντοχής.

    Όπως κι αν το δούμε, είναι ένα μήνυμα ενθάρρυνσης για τον δύσκολο ευρωπαϊκό χρόνο που ξεκινάει σε λίγες ημέρες τα πρώτα βήματά του.

    INFO

    Ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που έχει γράψει ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στον κόσμο, τον "Μικρό Πρίγκιπα", τον οποίο έχουν λατρέψει αδιακρίτως μικροί και μεγάλοι, γεννήθηκε στη Λυόν το 1900 και έγινε πιλότος στη Γαλλική Αεροπορική Εταιρεία και στη εταιρεία ταχυδρομικών αεροσκαφών Λατεκέρ (Latecoere). Διηύθυνε την Aeroposta Argentina στο Μπουένος Άιρες και εν συνεχεία εργάστηκε ως ανταποκριτής της "France-Soirs" πρώτα στη Ρωσία και κατόπιν στην Ισπανία του Εμφυλίου Πολέμου. Στις 31 Ιουλίου του 1944 πραγματοποίησε μια αναγνωριστική πτήση πάνω από την κοιλάδα του Ρήνου (ενδεχομένως και στα ανοιχτά της Κορσικής) από την οποία δεν επέστρεψε ποτέ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του μυθιστορήματα είναι το "Ταχυδρομείο του Νότου" (1928), η "Νυχτερινή πτήση" (1931) και "Η γη των ανθρώπων" (1939).

    [02] Σε εξέλιξη η σύναξη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους

    Βελτίωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τον οποίο εξέτασε, εκ νέου, το πρωί ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής.

    «Διαπίστωσα ότι εμφανίζει ύφεση η λοίμωξη του αναπνευστικού που τον ταλαιπωρούσε και έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα της δισκοπάθειάς του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εκτίμησε ότι αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, ο ηγούμενος θα μπορεί να μεταφερθεί με πλωτό μέσο ή ελικόπτερο.

    «Ωστόσο», όπως πρόσθεσε, «αυτό θα καθορισθεί σε νεώτερη εξέταση, νωρίς το απόγευμα».

    Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ηγούμενου Εφραίμ έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, η προθεσμία εκτέλεσης του οποίου εκπνέει στις 4 το απόγευμα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται, από το πρωί, η σύναξη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

    Παράλληλα, με εντολή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, στην Μονή έχει μεταβεί ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος

    Αντιδράσεις Δύο Κύπριοι Ιεράρχες σχολίασαν με διαφορετικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου. Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι όσοιεπέλεξαν να ακολουθήσουν το μοναχικό βίο «δεν πρέπει να ασχολούνται με δραστηριότητες, οι οποίες τους αποπροσανατολίζουν από το στόχο τους και σκανδαλίζουν τον κόσμο», ενώ οΜητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος προέρχεται από την Μονή Βατοπεδίου, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απόφαση κατά του ηγουμένου Εφραίμ και διερωτήθηκε εάν στην Ελλάδα έλυσαν τα υπόλοιπα τους προβλήματα και κινδυνεύουν από τον γέροντα Εφραίμ<<. Επικριτική είναι και η Ρωσική Εκκλησία. Η απόφαση για τη σύλληψη του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ είναι «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη. Χθες, με ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη Εφραίμ το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, προσωπικού φίλου και ομοϊδεάτη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. O κ. Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μόσχα, κατά την άφιξη της Αγίας Ζώνης και εν συνεχεία στην κατοικία του, όπου είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της Μονής.

    [03] Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με αλιευτικό στη Ν. Μηχανιώνα Θεσ/νίκης

    Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής, τα αίτια της σύγκρουσης ενός δεξαμενόπλοιου με αλιευτικό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας άνθρωπος.

    Ο τραυματίας, που μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Κέντρο Υγείας Θεσσαλονίκης, είναι ο μοναδικός επιβαίνων του αλιευτικού σκάφους, ο οποίος περισυλλέχθηκε από άλλο αλιευτικό, που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή.

    Το αλιευτικό σκάφος από τη σύγκρουση υπέστη σοβαρές ζημιές και βυθίστηκε, χωρίς να προκληθεί θαλάσσια ρύπανση.

    Το δεξαμενόπλοιο που ονομάζεται Vallermosa με σημαία Ιταλίας, έχει αγκυροβολήσει στη ράδα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διεξαχθεί τεχνικός έλεγχος.

    [04] Ο Μεσούτ Γιλμάζ για τους εμπρησμούς στην Ελλάδα

    Υπόθεση γνωστή από το Νοέμβριο του 1996 επανέφερε στο φως της δημοσιότητας ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με δηλώσεις του προς την τουρκική εφημερίδα "Μπίργκιουν" όπου αναφερόμενος στις σκοτεινές δραστηριότητες του τουρκικού κράτους την περίοδο 1993-1996 έκανε μεταξύ άλλων λόγο για εμπρησμούς στην Ελλάδα.

    Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε στην έκθεση που είχε παρουσιαστεί στον ίδιον σχετικά με το περίφημο σκάνδαλο "Σουσουρλούκ", οταν ήταν πρωθυπουργός. Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει στις 6 Νοεμβρίου 1996 με ένα τροχαίο ατύχημα. Πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων Ευημερίας και Ορθού Δρόμου που ήταν εκείνη την εποχή στην κυβέρνηση, ήταν ο ηγέτης του πρώτου Νετζμετίν Ερμπακάν. Πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής μετά τις εκλογές του 1995, πρωθυπουργός για δύο χρόνια ήταν η πρόεδρος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ.

    Αναφερόμενος στην έκθεση ο Γιλμάζ είπε ότι αυτή "δεν ήταν επαρκής. Η δικαιοσύνη δεν έπραξε τα δέοντα" και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι υπήρχαν πληροφορίες που δεν μου γνωστοποιήθηκαν", τονίζοντας πως "η έκθεση περιλάμβανε όλες τις πληροφορίες, εκτός από τα κρατικά απόρρητα, όπως η απόπειρα πραξικοπήματος στο Αζερμπαϊζτάν και τα αντίποινα εμπρησμού δασών στην Ελλάδα".

    Η υπόθεση είναι γνωστή από το 1996. Στις 21 Νοεμβρίου 1996 και με δεδομένο το σκάνδαλο, ένα από τα σημαντικά ονόματα του τουρκικού παρακράτους, ο Χαλούκ Κιρτζί είχε συνδεθεί τηλεφωνικά σε εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού "HBB" για να αναφερθεί στις ενέργειες των παρακρατικών στο εξωτερικό και να κάνει μεταξύ άλλων λόγο για "εμπρησμούς δασών σε νησιά γειτονικής χώρας".

    Η ομολογία αυτή αργότερα είχε προκαλέσει τη διατύπωση ερωτημάτων, όπως αυτό που διατυπωνόταν στις 12 Ιανουαρίου 1999 στην εφημερίδα "Β¨Μιλιέτ" από τον αρθρογράφο Αχμέτ Τουλγκάρ: "Ο Κιρτζί πήρε μέρος στην εκπομπή στο κανάλι HBB και αναφέρθηκε στις ενέργειές του στο εξωτερικό. Σε ποιες ενέργειες στο εξωτερικό έχει πάρει μέρος ο Κιρτζί;"

    [05] Σύλληψη ανηλίκων για κλοπές και ληστεία

    Δύο ανήλικοι 15 και 16 ετών συνελήφθησαν για σωρεία κλοπών και ληστεία που διέπραξαν σε σπίτια στην Αττική.

    Οι ανήλικοι συνελήφθησαν προχθές το πρωί στα Α. Λιόσια, γιατί λίγο πριν είχαν αφαιρέσει αντικείμενα από τον Προαστιακό Σταθμό Άνω Λιοσίων.

    Από την έρευνα που διενεργήθηκε από το Τ.Α. Άνω Λιοσίων προέκυψε ότι οι συλληφθέντες ανήλικοι, μαζί με ένα ακόμη συνεργό τους που αναζητείται, είχαν συστήσει σπείρα και το τελευταίο τετράμηνο, διέπραξαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής αλλά κυρίως στην περιοχή των Α. Λιοσίων, 26 κλοπές και μία ληστεία σε οικίες, από τις οποίες αφαίρεσαν κοσμήματα, χρήματα, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές καθώς και άλλα αντικείμενα, και τέσσερις κλοπές αυτοκινήτων, τα οποία βρέθηκαν ολοσχερώς καμένα στην περιοχή Σοφό Ασπροπύργου.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 December 2011 - 11:29:19 UTC