Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κελί του, φρουρούμενος ο Εφραίμ
  • [02] Μεγάλη πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας
  • [03] Αλυσίδες λόγω παγετού απαιτούνται σε πολλά σημεία της Μακεδονίας
  • [04] Επικρίνει η Ρωσική Εκκλησία την κράτηση Εφραίμ
  • [05] Νιγηρία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από έκρηξη σε εκκλησία
  • [06] Λευκά Χριστούγεννα λόγω χαλαζιού στη Μελβούρνη
  • [07] Σκοτώθηκε ο ηγέτης των ανταρτών του δυτικού Νταρφούρ

  • [01] Στο κελί του, φρουρούμενος ο Εφραίμ

    Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος παραμένει κλινήρης στο κελί του και εξετάστηκε το πρωί από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνο Δοκουσλή.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εξετάζει πρωί και βράδυ τον ηγούμενο, που διεγνώσθη με εμπύρετο λοίμωξη του αναπνευστικού, επιδείνωση δισκοπάθειας και απορρύθμιση σακχάρου, λόγω της αντιπυρετικής αγωγής που ακολουθεί, εμφανίζει ελαφρά βελτίωση.

    «Εκτιμώ ότι σε 2-3 μέρες, εκτός απροόπτου, θα μπορεί να μετακινηθεί» σημείωσε ο κ. Δοκουσλής.

    Αύριο, στις 16:00, λήγει η προθεσμία εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το συμβούλιο εφετών για τον ηγούμενο Εφραίμ ενώ οι εξελίξεις αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο της Ιεράς Κοινότητας, στην αυριανή τακτική συνεδρίαση.

    [02] Μεγάλη πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας

    Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας - Αττικής το Νοέμβριο του 2011, όπως αυτό διαπιστώνεται στο ενημερωτικό δελτίο της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής (ΕΞΑΑ-Α). όπως εκτιμούν, αυτό αποτελεί ικανή συνθήκη για να τρωθεί κι άλλο ο ξενοδοχειακός χάρτης της Αθήνας που ήδη μετράει 18 λουκέτα το τελευταίο διάστημα.

    Συγκεκριμένα, η πτώση κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα έφθασε σε ποσοστό 23,63% με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στα ξενοδοχεία τριών και δύο αστέρων με ποσοστό 35,20% (πληρότητα 38,40% έναντι 59,30% τον Νοέμβριο του 2010). Παρόμοια ποσοστά και για τα ξενοδοχεία των πέντε αστέρων με μείωση 11,8% (41,10% από 46,6% το 2010) και τα τεσσάρων αστέρων με πτώση 9,50% (51,80% από 57,30% το 2010).

    Την κατάσταση είχε περιγράψει προσφάτως με μελανά χρώματα, ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος τόνισε ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα βάλουν λουκέτα θα αυξηθούν, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

    [03] Αλυσίδες λόγω παγετού απαιτούνται σε πολλά σημεία της Μακεδονίας

    Αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω παγετού, χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας όπου ο υδράργυρος έχει κατέβει κάτω από το μηδέν και έχει δημιουργηθεί παγετός. Σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, απαιτούνται αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Σαπών -Κέχρου, από το 30ο χιλιόμετρο, στις επαρχιακές οδούς Κάτω Δροσίνη, Δράνια, Οργάνη, Άνω και Κάτω Κάρδαμος, Σμιγάδα, Μυρτίσκη, Άνω Βυρσίνη, Κύμη και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο Νέας Σάντας - Κέχρου.

    Στη κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται όσοι μεταβαίνουν στα χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια και Σελίου όπως και στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Πιερίας. Στη δυτική Μακεδονία, αλυσίδες απαιτούνται σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Γρεβενών και στα σημεία Καστοριά - Φλώρινα (μέσω Βιτσίου) και Καστοριά - Αμύνταιο, από το 18ο έως το 29ο χιλιόμετρο. Επίσης, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Φλώρινας όπου η θερμοκρασία το πρωί «έδειξε» -13 βαθμούς κελσίου και στο δρόμο Πτολεμαΐδας - Βλάστης, από το 12ο έως το 24ο χιλιόμετρο.

    [04] Επικρίνει η Ρωσική Εκκλησία την κράτηση Εφραίμ

    Η απόφαση για τη σύλληψη του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ είναι «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ο γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, αρμόδιος για τις διορθόδοξες σχέσεις πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.

    «Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο», δήλωσε ο πατέρας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι δύσκολο να κρίνει κανείς εάν υπάρχει βασιμότητα στην απόφαση της σύλληψης, γιατί γι' αυτό χρειάζεται καλή γνώση τόσο της ελληνικής νομοθεσίας, όσο και των στοιχείων της υπόθεσης, όμως και μόνο το γεγονός της σύλληψης του γέροντος Εφραίμ, πολύ περισσότερο, που σήμερα εορτάζονται στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα «προκαλεί μεγάλα ερωτήματα».

    «Σε πολλούς πιστούς στην Ελλάδα αυτό θα χαλάσει τη γιορτή», εκτίμησε ο Ρώσος ιερωμένος.

    Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του, γιατί «η νέα έξαρση αυτής της υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά την θριαμβευτική επιστροφή του πατέρα Εφραίμ με την Αγία Ζώνη από τη Ρωσία, μπορεί να είναι μια τυχαία σύμπτωση, όμως πολλοί άνθρωποι βλέπουν εδώ κάποια σχέση, κάποιο πολιτικό παρασκήνιο», συμπλήρωσε ο κ. Γιακιμτσούκ στο ρωσικό πρακτορείο.

    Η αντιπροσωπεία της Μονής Βατοπεδίου συνόδευσε την Αγία Ζώνη, η οποία εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε 11 ρωσικές πόλεις το διάστημα 20 Οκτωβρίου έως 28 Νοεμβρίου, σπάζοντας κάθε ρεκόρ προσέλευσης πιστών, που υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια.

    Χθες, με ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη Εφραίμ το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, προσωπικού φίλου και ομοϊδεάτη του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. O κ. Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μόσχα, κατά την άφιξη της Αγίας Ζώνης και εν συνεχεία στην κατοικία του, όπου είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της Μονής.

    Με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα Μιχαήλ Γιάκουσεφ στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα υποστήριξης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, όπου καλούνται να υπογράψουν και να αφήσουν τα σχόλιά τους Ρώσοι πολίτες, καθώς, κατά τον κ. Γιάκουσεφ «όσοι γνωρίζουμε τον γέροντα Εφραίμ είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η δικαστική διαδικασία είναι αστήρικτη και πολιτικά εξαρτημένη».

    Όπως σημειώνεται στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και άλλα ρωσικά ΜΜΕ, που μεταδίδουν καθημερινά τις εξελίξεις από το Βατοπέδιο και το Άγιον Όρος, η Τίμια Ζώνη εκτίθεται κάθε χρόνο σε λαϊκό προσκύνημα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, που ζητούν επίμονα να οργανωθεί η επίσκεψή της και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, κατ' εξαίρεση, καθώς η Μονή Βατοπεδίου έχει στο παρελθόν απορρίψει τουλάχιστον δύο προσκλήσεις για μεταφορά της Ζώνης στις ΗΠΑ και τη Ρουμανία.

    [05] Νιγηρία: Τουλάχιστον 19 νεκροί από έκρηξη σε εκκλησία

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βόμβα που εξερράγη μέσα σε καθολική εκκλησία, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, Αμπούζα, κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής για τα Χριστούγεννα, ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής.

    "Άκουσα την έκρηξη. Πήγα μπροστά από την εκκλησία για να δω τι γίνεται. Μέτρησα 19 πτώματα μόνος μου, πολλά από αυτά ήταν ακρωτηριασμένα" δήλωσε ο κάτοικος, προσθέτοντας ότι υπήρχαν ακόμη πέντε κατεστραμμένα οχήματα.

    [06] Λευκά Χριστούγεννα λόγω χαλαζιού στη Μελβούρνη

    Λευκά Χριστούγεννα έκανε σήμερα η Μελβούρνη, κάτι σπάνιο εν μέσω καλοκαιριού. Όχι όμως λόγω χιονιού αλλά λόγω χαλαζοθύελλας.

    Σε πολλές περιπτώσεις το χαλάζι είχε το μέγεθος λεμονιού και η πόλη ντύθηκε στα άσπρα. Το μεσημέρι το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 30 βαθμούς και την ώρα που οι περισσότεροι τελείωναν το χριστουγεννιάτικο, υπαίθριο, λόγω καλοκαιριού, οικογενειακό τραπέζι τους, ξέσπασαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Τοπικοί ανεμοστρόβιλοι με θυελλώδεις ανέμους, πρωτοφανής χαλαζοθύελλα, νεροποντή, αστραπές και κεραυνοί.

    Πάνω από 500 άνθρωποι κάλεσαν την αρμόδια υπηρεσία για βοήθεια. Η κακοκαιρία συνεχίζεται και η Μετεωρολογική καλεί το κοινό να μην οδηγεί, και στο σπίτι να είναι μακριά από τα παράθυρα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα τζάμια από το χαλάζι.

    Πολλές περιοχές πλημμύρισαν, δέντρα και ηλεκτρικές στήλες ξεριζώθηκαν και αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν.

    Το χαλάζι προξένησε πολλές ζημιές και σε χιλιάδες αυτοκίνητα. Αρκετοί ομογενείς λένε πως καταστράφηκαν τα αυτοκίνητά τους και ορισμένοι ότι υπέστησαν ζημιές τα σπίτια τους.

    Δεδομένου ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμα η έκταση των ζημιών.

    Την ίδια στιγμή το Ντάργουϊν φαίνεται πως θα αποφύγει τον τροπικό κυκλώνα Γκραντ που πλήττει την Βόρεια Επικράτεια αλλά όχι και άλλες περιοχές της Βόρειας Αυστραλίας που αύριο αναμένεται να δεχθούν το κτύπημά του.

    Το 1974, ανήμερα των Χριστουγέννων, κυκλώνας ισοπέδωσε το Ντάργουϊν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 72 άτομα.

    Κατά τα άλλα, η Αυστραλία έκανε Χριστούγεννα «παραδοσιακά» με θερμοκρασίες από 25 έως 40 βαθμούς. Σε αρκετές περιοχής οι κάτοικοι πέρασαν την ημέρα στη θάλασσα.

    Οι ομογενείς πάντως, στην πλειοψηφία τους, εκκλησιάστηκαν το πρωί και στη συνέχεια κάθισαν οικογενειακά στο γιορτινό τραπέζι.

    Φέτος οι περισσότεροι Έλληνες φρόντισαν να προτιμήσουν ελληνικά προϊόντα για νε εκδηλώσουν και με αυτό τον τρόπο την συμπαράστασή τους στη οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα.

    [07] Σκοτώθηκε ο ηγέτης των ανταρτών του δυτικού Νταρφούρ

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν σκότωσαν τον αρχηγό της πιο ισχυρής αντάρτικης ομάδας του δυτικού Νταρφούρ, του Κινήματος Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM), όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

    "Οι ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν το θάνατο του Χαλίλ Ιμπραχίμ στην περιοχή του Ουάντ Μπάντα της πολιτείας του Βόρειου Κορφοντάν, σήμερα τα ξημερώματα" ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο SUNA σε μήνυμα που έστειλε σε κινητά τηλέφωνα.

    Το πρακτορείο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις συνθήκες θανάτου του Ιμπραχίμ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 December 2011 - 11:29:28 UTC