Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέσω διαδικτύου τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [02] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [03] Ημερολόγια και Γούρια για το 2012 στα Μουσεία

  • [01] Μέσω διαδικτύου τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας

    Ηλεκτρονικά μπορούν να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2010, στις περιπτώσεις που δεν τα έλαβαν ταχυδρομικά ή τα έχουν χάσει.

    Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να εκτυπώσουν τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που τους αφορούν.

    Οι εκτυπώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν τις αντίστοιχες έντυπες ειδοποιήσεις και να χρησιμοποιηθούν στα τραπεζικά ιδρύματα για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα αποφυγής της ταλαιπωρίας και του συνωστισμού στις ΔΟΥ.

    Η πρόσβαση στη συγκεκριμένη υπηρεσία γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ, στη διεύθυνση www.gsis.gr. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει αρχικά να επιλέξουν το πλαίσιο «Υπηρεσίες προς Πολίτες» ή το πλαίσιο «Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις- Επιτηδευματίες» και στη συνέχεια την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου».

    [02] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Προβλήματα και ταλαιπωρία έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα.

    Κλειστό, από χθες το απόγευμα, παραμένει το τμήμα της Εγνατίας οδού, μήκους δώδεκα χιλιομέτρων,στην κατεύθυνση από Θεσσαλονίκηπρος Γιάννενα, όπου έχουν εγκλωβιστεί από τη χιονόπτωση και τον παγετό δεκάδες οχήματα, ενώ σταδιακά αποκαθίσταται η κυκλοφορία σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

    Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήματα του ορεινού οδικού επαρχιακού δικτύου σ' ολόκληρη τη δυτική Μακεδονία και στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών, Ροδόπης, Λάρισας, Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας.

    Κανονικάόμωςπραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά την εξασθένηση των ισχυρών ανέμων, που σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές έφθαναν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ.

    Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

    [03] Ημερολόγια και Γούρια για το 2012 στα Μουσεία

    Σε Φανταστικά και Απόκοσμα πλάσματα, εμπνευσμένα από τη μυθολογία των αρχαίων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε μορφές δαιμονικές που αναδύονται από τα βάθη της κολάσεως, είναι αφιερωμένο φέτος το Ημερολόγιο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και του Συλλόγου των Φίλων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για το έτος 2012.

    Γρύπες, κυνοκέφαλοι, μονόκεροι, σφίγγες, κένταυροι, σειρήνες, αλλά και μαυριδεροί δαίμονες, τρομακτικοί δράκοντες, ακόμη και ο Παμφάγος Άδης είναι μορφές που αναφέρονται στην όχι και τόσο γνωστή αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όψη της βυζαντινής τέχνης. Απομονωμένες από τον διάκοσμο αντικειμένων από όλες σχεδόν τις Συλλογές του Μουσείου, αφορούν κυρίως λεπτομέρειες από ζωγραφικά έργα, φορητές εικόνες, πίνακες, εικονογραφημένα χειρόγραφα και χαρακτικά. Υπάρχουν επίσης λεπτομέρειες από τον διάκοσμο γλυπτών, καθώς και λειτουργικών αντικειμένων.

    Με την ευκαιρία της έκδοσης του ημερολογίου, παρουσιάζεται επίσης μια μικρή έκθεση στην πρώτη αίθουσα (είσοδο) της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου με χαρακτηριστικά αντικείμενα των συλλογών, που παριστάνουν όντα μυθολογικά και δαιμονικά. Επίσης, ο επισκέπτης, κατά την πορεία του στις διάφορες εκθεσιακές ενότητες, θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει, με τη βοήθεια ειδικής σήμανσης, επιλεγμένα αντικείμενα από τα οποία προέρχονται τα φανταστικά και απόκοσμα όντα που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου.

    Η έκθεση διαρκεί από τις 21 Δεκεμβρίου 2011 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2012.

    Με αφορμή το θέμα του ημερολογίου, ο Σύλλογος Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου -που θα διοργανώσει από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο 2012 ομώνυμο κύκλο διαλέξεων- θα παρουσιάσει και το φετινό τυχερό (γούρι), που απεικονίζει την κεφαλή της Μέδουσας Γοργούς. Η Μέδουσα, που σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία θανάτωσε ο Περσέας, κοσμεί μια μαρμάρινη πλάκα του 6ου αιώνα μ.Χ., η οποία εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του ΒΧΜ, στην ενότητα Ο εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών.

    Κατά την αρχαιότητα, το βλοσυρό βλέμμα της Γοργούς θεωρήθηκε ότι αποτρέπει το Κακό και έτσι η κεφαλή της, το Γοργόνειο, εικονίζεται συχνά στην αρχαία ελληνική τέχνη ως ιδιαίτερα ισχυρό φυλακτό. Με την ίδια ιδιότητα το συναντούμε και στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Το Γοργόνειο, που συνοδεύεται από μαίανδρο και σκύλο που τρέχει, έχει έντονα προστατευτικό χαρακτήρα και μπορεί να θεωρηθεί ιδανικό γούρι σε δύσκολους καιρούς.

    Το ημερολόγιο και το τυχερό διατίθενται στο πωλητήριο του Μουσείου στην τιμή των 18 και 30 ευρώ αντιστοίχως.

    Χριστουγεννιάτικα δώρα στο Μουσείο Ακρόπολης

    Γούρια, ημερολόγια, χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια, εμπνευσμένα όλα από τις συλλογές του Μουσείου της Ακρόπολης, διατίθενται φέτος στο Πωλητήριό του. Σε τιμές προσιτές, που κυμαίνονται από 5,5 ευρώ (φαναράκια σετ 4 τεμαχίων) έως 44 ευρώ (το πιο ακριβό από τα γούρια, σε ασήμι), δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες που μαγεύονται από τον κόσμο των αρχαιοτήτων να κάνουν φέτος τα Χριστούγεννα ξεχωριστές αγορές.

    Τα γούρια, τα φαναράκια και τα ημερολόγια είναι εμπνευσμένα από το στεφάνι που κρατά μία από τις τρεις νεαρές γυναίκες, οι οποίες απεικονίζονται σε ζωγραφιστό πίνακα αφιερωμένο στον ιερό ναό της Νύμφης του Γάμου (6ος αιώνας π. Χ.). Στον πίνακα πιστεύεται ότι απεικονίζονται οι τρεις κόρες του Κέκροπα, η Πάνδροσος, η Έρση και η Άγλαυρος, προσωποποιήσεις της ζωογόνου υγρασίας της γης.

    Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι βασισμένα σε πήλινα ζωγραφιστά σφονδύλια (βαρίδια του αδραχτιού), αφιερώματα στον ναό της Νίκης (6ος - 5ος αιώνας π. Χ.). Και τα δύο εκθέματα, ο πίνακας και τα σφονδύλια, βρίσκονται στην αίθουσα των Κλιτύων, στο ισόγειο.

    Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Και από τη μεριά του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, διατίθενται ξεχωριστά γούρια για το 2012, έτος που χαρακτηρίζεται από τον αριθμό 12, ο οποίος ολοκληρώνει έναν κύκλο, συμβολίζοντας την εσωτερική και εγκόσμια τάξη και αρμονία. Με αντίτιμο 28 και 36 ευρώ, σε επιχρυσωμένο μπρούτζο ή ασήμι, τα γούρια φέρουν διακοσμήσεις από αρχαία αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο.

    Όπως εκείνα που ανήκουν στην πολύ πετυχημένη έκθεση Άγονη Γραμμή, η οποία συνεχίζει το "ταξίδι" της από τις 9 Δεκεμβρίου (και μέχρι τις 23 Απριλίου 2012) στο Καστελλόριζο, τη Σύμη, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο. Ένα παράδειγμα είναι το γούρι με διακόσμηση εμπνευσμένη από πήλινη πυξίδα του 4ου αι. π.Χ. από τη Χάλκη, που απεικονίζει μια όρνιθα, πτηνό που ήρθε στην Ελλάδα από την Ανατολή και για τους αρχαίους Έλληνες συμβόλιζε τον έρωτα αλλά και τον ανταγωνισμό.

    Σταυροί εμπνευσμένοι από βυζαντινά μνημεία της επίσης Άγονης Νισύρου, επιτραπέζια ρόδια με διακοσμητικά στοιχεία από την κυκλαδική και τη βυζαντινή τέχνη, κούπες και σουπλά διακοσμημένα με βιολόσχημα ειδώλια, αλλά και ζώα, όπως άλογα, κόκορες και γουρουνάκια, που στην αρχαιότητα συμβόλιζαν τη δύναμη, την τύχη και τον πλούτο, καθώς και ιστιοφόρα σε βότσαλο, από μπρούντζο επεξεργασμένο με τη αρχαία μέθοδο του "χαμένου κεριού", συμπληρώνουν τη συλλογή του Πωλητηρίου του Μουσείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 December 2011 - 9:29:21 UTC