Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε πέντε δόσεις θα πληρωθεί το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων
  • [02] Φθηνότερο κατά 5,3% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • [03] Φωτογραφική μηχανή «πιάνει» την ταχύτητα του φωτός
  • [04] Την Παρασκευή η κηδεία του Βάτσλαβ Χάβελ
  • [05] Συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών ηγετών της ΝΑ Ευρώπης για θάνατο Β. Χάβελ
  • [06] Οδηγός ασφαλούς χρήσης του Facebook
  • [07] Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έγιναν 40 ετών
  • [08] Μήνυμα Σαμαρά σε πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ που ζητούν αναδρομικά
  • [09] Aκόμη μία δικαίωση σε υπερχρεωμένη οικογένεια ανέργων
  • [10] Ο Σόιμπλε "δεν βλέπει καμιά περίπτωση" οι ΗΠΑ να δώσουν δάνεια στο ΔΝΤ
  • [11] Γ. Κάτσιν: "Η Ευρώπη φαίνεται πως δεν είναι πλέον προτεραιότητα της Σερβίας"
  • [12] Ο Ντιρκ Νοβίτσκι κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στη Γερμανία
  • [13] Την "Αποκάλυψη" του Ιωάννη σκηνοθετεί και αφηγείται ο ηθοποιός Γ.Καραμίχος
  • [14] Προσοχή, μπορεί να αναπνέετε κοκαϊνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα!
  • [15] Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μηχανισμό εκφυλισμού νευρικών κυττάρων
  • [16] Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη
  • [17] Συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών ηγετών της ΝΑ Ευρώπης για θάνατο Β. Χάβαλ
  • [18] Aνάπτυξη του "ενιαίου ιατρικού χώρου" Ελλάδας - Κύπρου

  • [01] Σε πέντε δόσεις θα πληρωθεί το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων

    Σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα εξοφληθεί το 2012 το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, ενώ στις 31 Μαρτίου 2012 θα συμψηφιστούν τα επιπλέον ποσά του εφετινού τέλους που κατέβαλαν ή θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι, λόγω λαθών στον υπολογισμό του.

    Αυτό προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην οποία επίσης αναφέρονται:

  • Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και όχι οι τριμελείς επιτροπές, όπως αρχικά είχε ειπωθεί, θα κρίνουν ποιος ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες και η πληρωμή του τέλους οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωσή του. Ο έφορος θα έχει, παράλληλα, τη δυνατότητα να αναστείλει τη διακοπή του ρεύματος.

  • Ακόμη και εάν έχουν εντοπισθεί λάθη στον υπολογισμό του τέλους, ο φορολογούμενος θα πρέπει να το εξοφλήσει κανονικά. Το επιπλέον ποσό που κατέβαλε θα συμψηφισθεί στις 31 Μαρτίου 2012.

  • Στα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ., το ειδικό τέλος ακινήτων μειώνεται κατά 30% για το τμήμα της επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. και κατά 60% για το τμήμα άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Εξαιρούνται από το τέλος οι κοινόχρηστοι χώροι κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής, οι οποίοι προσδιορίζονται σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής εγκατάστασης.

  • Τέσσερις μήνες μετά το πέρας της προθεσμίας πληρωμής του τέλους, αυτό θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

  • Το τέλος του 2011 βαρύνει τον ιδιοκτήτη ή επικαρπωτή του ακινήτου την 17η Σεπτεμβρίου 2011. Για το τέλος του 2012 η αντίστοιχη ημερομηνία ορίστηκε η 31η Μαρτίου.

    [02] Φθηνότερο κατά 5,3% φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    Αθήνα, Ελλάδα 19/12/2011 11:23 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Φθηνότερο κατά 5,3% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

    Φθηνότερο, σε σχέση με πέρυσι, κατά 5,3% θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011.

    Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για μια εξαμελή μέση ελληνική οικογένεια θα κοστίσει 158 ευρώ, έναντι 167 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η διαφορά αυτή των 9 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 5,27%), σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των κρεατικών και ιδιαιτέρως του χοιρινού, η τιμή του οποίου, κατά μέσο όρο, εκτιμάται στα 5 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 30,16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μείωση παρατηρείται και στην τιμή του αρνιού, η οποία κυμαίνεται περίπου σε 8%. Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεάτων τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2010, ισοδυναμεί με μία κατά μέσο όρο μείωση των τιμών κατά περίπου 12,7%.

    Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 81,8%, το λάχανο κατά 30,2% και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μείωση κατά 8,5%. Όσον αφορά τα γλυκά, τα μελομακάρονα εμφανίζουν μία αύξηση που ανέρχεται στο 6,2%, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος στους κουραμπιέδες καθώς αυτή υπολογίζεται περίπου στο 11%.

    Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα 19 προϊόντων, ο οποίος περιλαμβάνει τις ποσοστιαίες μεταβολές ανά μονάδα προϊόντος ανάμεσα στο 2010 και στο 2011, καθώς επίσης και τη συνολική επιβάρυνση για το καταναλωτικό κοινό, σε σχέση με την περυσινή περίοδο προκύπτει ότι έχουν μειωθεί οι τιμές σε 8 προϊόντα και οι περισσότερες από αυτές αφορούν μεγάλες μειώσεις ενώ έχουν αυξηθεί οι τιμές σε 11 προϊόντα αλλά οι αυξήσεις σε κάποια από αυτά είναι μικρής κλίμακας. Εξαρτάται η επίπτωση αυτών των τιμών στο τελικό κόστος του εορταστικού τραπεζιού από τη συμμετοχή του κάθε προϊόντος σε αυτό και από την ποιότητα που επιλέγει ο καταναλωτής.

    Αναλυτικά όπως προκύπτει από τα νούμερα για ένα κιλό αρνί που θα χρειαστεί μια οικογένεια στο εορταστικό τραπέζι υπάρχει μείωση τιμής 7,9% σε σχέση με πέρυσι, για τη νωπή γαλοπούλα η μείωση είναι 7,7% και για την κατεψυγμένη 5%, για το χοιρινό η μείωση φτάνει στο 30,16%, οι πατάτες κοστίζουν φθηνότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 8,5%, το μαρούλι κοστίζει φθηνότερα κατά 4,3% και ένα λίτρο λάδι είναι φθηνότερο κατά 2,4%. Στο μεταξύ όμως οι ντομάτες κοστίζουν ακριβότερα από πέρυσι κατά 81,8%, ένα κιλό φέτα κοστίζει ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 20,2%, τα μήλα κοστίζουν ακριβότερα κατά 42,9%, για λάχανο θα πληρώουν ακριβότερα φέτος κατά 30,2% οι καταναλωτές ενώ τα πορτοκάλια κοστίζουν ακριβότερα κατά 2,6%.

    Για ενάμισι λίτρο αναψυκτικά η τιμή τους έχει αυξηθεί φέτος κατά 13,9% και οι μπύρες (η τιμή για πέντε φιάλες) έχει αυξηθεί 22,8%. Για ένα λίτρο κόκκινο κρασί θα ξοδέψει μια οικογένεια 0,8% παραπάνω και για ένα λίτρο ρετσίνα 11,7% λιγότερα λεφτά. Για ροζέ κρασί θα ξοδέψει 2,7% περισσότερα χρήματα.

    [03] Φωτογραφική μηχανή «πιάνει» την ταχύτητα του φωτός

    Αθήνα, Ελλάδα 19/12/2011 11:25 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Τεχνολογία: Η πρώτη φωτογραφική μηχανή στον κόσμο, που «πιάνει» την ταχύτητα του φωτός και η πρώτη, που «κολυμπάει» μέσα στο σώμα

    Δύο νέες πρωτοποριακές κάμερες έρχονται να δείξουν πόσο πολύ έχει πλέον προχωρήσει η τεχνολογία της απεικόνισης. Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μία κάμερα-αστραπή, που είναι σε θέση να «συλλάβει» ακόμα και την ταχύτητα του φωτός. Η φωτογραφική μηχανή, που θεωρείται το άκρον άωτον της αργής κίνησης και οι εικόνες της έχουν έκθεση ένα τρισεκατομμύριο ανά δευτερόλεπτο, για πρώτη φορά «έπιασε» ακτίνα φωτός να ταξιδεύει μέσω ενός διαφανούς πλαστικού μπουκαλιού.

    Η κάμερα χρησιμοποιεί μία πολύ στενή σχισμή ως φωτοφράκτη και παράγει μία εικόνα των σωματιδίων του φωτός, των φωτονίων, καθώς αυτά διέρχονται από τη σχισμή. Κάθε ακίνητη εικόνα της έχει ταχύτητα φωτοφράκτη ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

    Όπως είπε ο καθηγητής Ραμές Ρασκάρ του πανεπιστημίου ΜΙΤ, όπου αναπτύχθηκε η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με τις βρετανικές «Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», πρόκειται για την «πιο αργή γρήγορη κάμερα στον κόσμο», η οποία «μπορεί να αναλύσει πώς τα φωτόνια ταξιδεύουν μέσω του κόσμου».

    «Τίποτε στο σύμπαν δεν θεωρείται αρκετά γρήγορο γι αυτή την κάμερα», δήλωσε ο ερευνητής Αντρέας Βέλτεν. «Εφόσον τίποτε στο σύμπαν δεν κινείται πιο γρήγορα από το φως, έχουμε πλέον αγγίξει το φυσικό όριο της φωτογράφησης υψηλής ταχύτητας», τόνισε.

    Για παράδειγμα, το φως χρειάζεται περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για να διαπεράσει ένα πλαστικό μπουκάλι, όμως για την κάμερα το συμβάν κρατά μερικά δευτερόλεπτα, οπότε μπορεί να «συλληφθεί» οπτικά. Είναι σαν να παρακολουθεί κανείς σε τόσο πολύ αργή κίνηση, που ουσιαστικά ο παρατηρητής είναι σε θέση να δει το φως, σαν αργή σφαίρα, να κινείται στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Ένα σύντομο βίντεο του φωτός, που διασχίζει το μπουκάλι, πήρε μία ώρα για να ολοκληρωθεί.

    Η κάμερα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Οπτικής Εταιρίας, έχει μέγεθος σκουπιδοτενεκέ, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και τρισδιάστατες εικόνες, ενώ είναι ανίκανη να «συλλάβει» οτιδήποτε συμβαίνει μόνο μια φορά. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο μέλλον για την παρατήρηση του τρόπου που το φως αντανακλάται από τις διάφορες επιφάνειες, π.χ. από φρούτα, με αποτέλεσμα να είναι δυνατός ο έλεγχος της ωρίμανσής τους.

    πεδίο. Πρόκειται για την πρώτη ασύρματη ενδοσκοπική τηλεκατευθυνόμενη νανο-κάμερα, που έχει τέτοιες δυνατότητες.

    [04] Την Παρασκευή η κηδεία του Βάτσλαβ Χάβελ

    Πράγα, Τσεχία 19/12/2011 11:03 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γερμ.πρακτ. )

    Τσεχία: Την Παρασκευή η κηδεία του Βάτσλαβ Χάβελ.

    Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ανακοίνωσε η βοηθός του Σαμπίνα Ταντσέβοβα, σύμφωνα με την τσεχική τηλεόραση.

    Η χήρα του Χάβελ, η Νταγκμάρ, θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες και κηδείας και υπάρχει πιθανότητα να επιλεγεί διαφορετική ημερομηνία.

    Ως εκπρόσωπος της οικογένειας Χάβελ, η Ταντσέβοβα εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τα πολλά συλλυπητήρια μηνύματα, ανάμεσα σε αυτά της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και του Λεχ Βαλέσα.

    Ο Χάβελ πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 75 ετών.

    "Ο Βάτσλαβ Χάβελ ήταν ένας μεγάλος ηγέτης", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας. "Ο λόγος του είχε ειδικό βάρος για την πολιτική και την κοινωνία", πρόσθεσε.

    Για την γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ ο Χάβελ ήταν ένας "μεγάλος Ευρωπαίος".

    "Η αφοσίωσή του στην ελευθερία και την δημοκρατία θα μείνουν για πάντα στη μνήμη μας όπως και ο απέραντος ανθρωπισμός του", επισημαίνει η Μέρκελ.

    Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ τόνισε πως ο Χάβελ ήταν ένας "μεγάλος άντρας, που χωρίς αυτόν δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει ελευθερία".

    "Το όνομα του Βάτσλαβ Χάβελ θα παραμείνει για πάντα συνδεδεμένο με την επανένωση της Ευρώπης και την διάδοση των αξιών της στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Υπήρξε πηγή έμπνευσης για εκείνους που πολεμούν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο", επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Χάβελ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επέκταση της ελευθερίας στην Ευρώπη, είπε από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιμ Χέιγκ. "Θα τον θυμόμαστε σαν τον ηγέτη που συνέβαλε στη δημιουργία της δημοκρατίας στην Τσεχία. Σίγουρα θα μας λείψει", πρόσθεσε.

    "Χωρίς ανθρώπους σαν τον Βάτσλαβ Χάβελ, η Ευρώπη σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

    "Ως ηγέτης, διαφωνών και συγγραφέας παρέμεινε πάντα πιστός στις αξίες μιας ελεύθερης κοινωνίας. Όχι μόνο πίστευε στις αξίες αυτές, αλλά και πολέμησε ώστε να γίνουν πραγματικότητα", κατέληξε.

    [05] Συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών ηγετών της ΝΑ Ευρώπης για θάνατο Β. Χάβελ

    "Μεγάλο Ευρωπαίο", που συνέβαλε στην επιστροφή της Ανατολικής Ευρώπης στην καρδιά της "Γηραιάς Ηπείρου", εκεί όπου ανήκει, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τον ιστορικό πρώην πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

    "Ο Βάτσλαβ Χάβελ πίστευε ότι η αλήθεια και η αγάπη θα επικρατήσει του ψεύδους κα του μίσους" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, στην οποία- μεταξύ άλλων- αναφέρει: "Θα κρατήσουμε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας τον λόγο της 10ης Δεκεμβρίου 1989, με τον οποίο ο Βάτσλαβ Χάβελ 'έσπασε' τη Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας".

    "Η φωνή του (Βάτσλαβ Χάβελ) ήταν πάντα μια φωνή ελευθερίας" δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, με αφορμή τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Τσεχίας και συμπλήρωσε: "Όλοι εμείς, που επιθυμούσαμε την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, κοιτάζαμε τον Βάτσλαβ Χάβελ με θαυμασμό και ελπίδα".

    Για έναν "μεγάλο και επίμονο υποστηρικτή της ένωσης της Ευρώπης" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, στη συλλυπητήρια επιστολή του προς τον Τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους.

    "Η ηχώ των γεμάτων αγάπη για την ελευθερία μηνυμάτων του Χάβελ και το έργο του εξαπλώθηκαν σαν τσουνάμι στην τότε κομμουνιστική Ευρώπη" ανέφερε ο Κροάτης πρόεδρος.

    "Ο Βάτσλαβ Χάβελ υπήρξε αληθινός φίλος της Κροατίας και του κροατικού λαού και η συμβολή του στην οικοδόμηση καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν πράγματι σπουδαία" ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ.

    "Μεγάλο μαχητή υπέρ της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας" χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε τηλεγράφημα που απέστειλε, χθες, στον πρόεδρο της Τσεχίας.

    Συλλυπητήρια επιστολή στον Τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους απέστειλε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, σημειώνοντας ότι "το όνομα του εκλιπόντα θα παραμείνει πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Τσέχων και όλου του κόσμου ως το μοντέλο ενός οραματιστή ηγέτη, μετριοπαθούς και ικανού να αποτινάξει τα ολοκληρωτικά συστήματα μέσω της πίστης του στη δημοκρατία και στις ιερές αξίες της δημοκρατίας".

    "Το τσεχικό έθνος και ολόκληρη η Ευρώπη έχουν χάσει έναν μεγάλο ηγέτη" ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Για "απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας της Ευρώπης και του κόσμου, που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη μετεξέλιξη της Τσεχοσλοβακίας από ένα ομόσπονδο κράτος σε δύο ανεξάρτητα κράτη, με ειρηνικά μέσα" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

    [06] Οδηγός ασφαλούς χρήσης του Facebook

    Εξαιτίας της δεδομένης ανάγκης των χρηστών του Facebook να γνωρίσουν με ποιους τρόπους μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιστοχώρο με ασφάλεια, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους, η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δημιούργησε ένα αναλυτικό 48σέλιδο οδηγό που ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο πώς μπορεί να ελέγχει και να ρυθμίζει την πρόσβαση στα δεδομένα μέσα από τις οθόνες του Facebook.

    Ο οδηγός αφορά στη νέα μορφή του προφίλ, το χρονολόγιο, που σύντομα θα έχουν όλοι οι λογαριασμοί του Facebook, καθώς και στις νέες ρυθμίσεις του λογαριασμού και του απορρήτου. Παρέχει απλές οδηγίες χρησιμοποιώντας τις οθόνες του ιστοχώρου και αναδεικνύοντας τις ρυθμίσεις και τις δυνατότητες της ασφαλούς χρήσης.

    Ειδικότερα, από τον οδηγό ενημερώνονται για:

    - Την κατανόηση της πολιτικής απορρήτου και των όρων χρήσης (privacy και terms) ως το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα κατά την εγγραφή μας.

    - Τη σημασία της δημοσίευσης προσωπικών στοιχείων με σύνεση κατά την εγγραφή στο Facebook.

    - Πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε και να ασφαλίσουμε το λογαριασμό μας από ενέργειες παραβίασης ή υποκλοπής.

    - Το χρονολόγιο: πώς μπορούμε να περιορίζουμε την πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία και να ελέγχουμε πώς εμφανίζεται το χρονολόγιό μας προς άλλους χρήστες του Facebook, πώς μπορούμε να κρατάμε τον έλεγχο των κοινοποιήσεών μας και πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου.

    - Οι φίλοι στο Facebook: Πώς δημιουργούμε επιμέρους λίστες με συγκεκριμένες επαφές, πώς προστατεύουμε τους φίλους μας από τα ανεπιθύμητα βλέμματα, πώς αφαιρούμε άτομα που δεν θέλουμε να βρίσκονται πια στη λίστα των φίλων μας, πώς μπλοκάρουμε τις προβληματικές επαφές.

    - Αναζήτηση: Πώς αναζητούμε «φίλους», πώς ρυθμίζουμε ποιος θα μπορεί να μας βρει μέσα από το Facebook, πώς αποφασίζουμε εάν το χρονολόγιό μας θα μπορεί να βρεθεί μέσω δημόσιων μηχανών αναζήτησης.

    - Πώς προστατεύουμε τις φωτογραφίες μας από ανεπιθύμητα βλέμματα:

    - Εφαρμογές: πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε / απεγκαταστήσουμε μια εφαρμογή, πώς μπορούμε να αναφέρουμε μια εφαρμογή, πώς περιορίζουμε τη λίστα των ατόμων που θα μαθαίνουν τι κάνουμε στις εφαρμογές.

    - Πώς μπορούμε να απενεργοποιήσουμε ή να διαγράψουμε το λογαριασμό μας.

    - Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε ενοχλητικές επαφές και εφαρμογές, να ανακτήσουμε τον έλεγχο του λογαριασμού μας και να αναφέρουμε ανάρμοστη δραστηριότητα στο Facebook.

    Ο οδηγός δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή έδρα του Facebook στην Ιρλανδία. Είναι προσβάσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστοχώρο του Saferinternet.gr, στη διεύθυνση: http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15.

    [07] Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έγιναν 40 ετών

    Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα γιορτάζουν την Τετάρτη την 40ή επέτειο από την ίδρυσή τους. Η διεθνής ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση έγινε μια από τις μεγαλύτερες στην παροχή ιατρικής βοήθειας στον κόσμο με 30.000 εθελοντές, εκπατριζόμενους και τοπικούς, που περιθάλπουν επτά εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο σε 80 χώρες, κυρίως σε έκτακτες καταστάσεις.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός των Γιατρών χωρίς Σύνορα το 2010 ανήλθε στα 831 εκατομμύρια ευρώ, και το ποσό αυτό προέρχεται σε ποσοστό 93% από ιδιωτικά κεφάλαια. Οι δαπάνες κατανεμήθηκαν σε ποσοστό 61% για την Αφρική, 24% για την Ασία, 14% για την Νότια Αμερική και 1% για την Ευρώπη.

    Πέρυσι, το προσωπικό της οργάνωσης περιέθαλψε 175.000 ασθενείς που είχαν προσβληθεί από χολέρα, 30.000 φυματικούς, 210.000 νοσούντες από AIDS και εμβολίασαν 4,5 εκατομμύρια άτομα κατά της ιλαράς.

    Οι γιατροί της οργάνωσης πραγματοποίησαν 16.500 χειρουργικές επεμβάσεις στην Αϊτή μετά το σεισμό του 2010.

    Και φέτος οι Γιατροί χωρίς Σύνορα είναι παρόντες στα "θερμά σημεία" του πλανήτη: Λιβύη, Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Τσαντ...

    Ωστόσο η οργάνωση ανέστειλε τον Σεπτέμβριο τη δράση της στα νοσοκομεία της Σαναά στην Υεμένη λόγω της "εισαγωγής, από τις τοπικές αρχές, νέων δεσμεύσεων για την ανάπτυξη της ανθρωπιστικής δράσης στην περιοχή", οι οποίες παρεμπόδιζαν τις επιχειρήσεις της.

    Το διεθνές δίκτυο της ΜΚΟ λειτουργεί 19 γραφεία σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων πέντε επιχειρησιακά τμήματα στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες-Λουξεμβούργο, το 'Αμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και τη Γενεύη όπου αποφασίζονται προγράμματα βοήθειας στους πληγέντες από καταστροφές πληθυσμούς.

    Το ιδρυτικό τμήμα της ΜΚΟ, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα-Γαλλίας διαχειρίζεται εκατό προγράμματα σε 36 χώρες. Ο προϋπολογισμός της ανήλθε σε 229 εκατομμύρια ευρώ.

    H MKO διαβεβαιώνει ότι θα μείνει πιστή στο ανεξάρτητο και ανατρεπτικό πνεύμα που πρυτανεύει στους κόλπους της από την ίδρυσή της.

    [08] Μήνυμα Σαμαρά σε πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ που ζητούν αναδρομικά

    Σαφέστατο μήνυμα προς όσους πρώην και νυν βουλευτές της ΝΔ έχουν διεκδικήσει αναδρομικά, στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς καλώντας τους να παραιτηθούν άμεσα από τις διεκδικήσεις τους, αλλιώς δεν πρόκειται να είναι υποψήφιοι με το κόμμα στις επόμενες εκλογές.

    Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, ανακοίνωσε την απόφαση του προέδρου της ΝΔ επισημαίνοντας πως το κόμμα έχει πάρει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις αναδρομικών, είτε από νυν, είτε από πρώην βουλευτές και τονίζει χαρακτηριστικά πως η παραίτηση από κάθε τέτοια διεκδίκηση "είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ένα που θέλει να συμπεριληφθεί στους εκλογικούς συνδυασμούς της Νέας Δημοκρατίας".

    [09] Aκόμη μία δικαίωση σε υπερχρεωμένη οικογένεια ανέργων

    Μια ουσιαστική ''ανάσα'' σε υπερχρεωμένη οικογένεια ανέργων, έδωσε με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου.

    Πρόκειται -σύμφωνα με την ένωση Προστασίας Καταναλωτών- για μία δανειολήπτρια άνεργη από το 2009, με σύζυγο επίσης άνεργο και με σοβαρά προβλήματα υγείας, με τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα απεβίωσε πρόσφατα και με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα αυτοκίνητο με έτος κυκλοφορίας 1990.

    Η δανειολήπτρια έκανε χρήση του νόμου 3869/2010 (για υπερχρεωμένα νοικοκυριά), προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τρεις τράπεζες, συνολικού ύψους 57.495,07 ευρώ.

    Σύμφωνα με το σχέδιο διευθέτησης που είχε υποβάλλει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, και με την συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Χανίων, είχε ζητήσει περίοδο χάριτος ενός εξαμήνου και με την πάροδο αυτού να καταβάλλει στις πιστώτριες τράπεζες το ποσό των 200 ευρώ/μήνα, με το σκεπτικό της εύρεσης εργασίας.

    Οι τράπεζες και εξωδικαστικά απέρριψαν την πρόταση της δανειολήπτριας, προβάλλοντας αιτιάσεις μη νομιμότητας και αοριστίας. Το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου ωστόσο απέρριψε τις αιτιάσεις των τραπεζών και την άσκηση παρέμβασης που ασκήθηκε από την μία πιστώτρια τράπεζα, ως μη νόμιμη, πήρε δε την απόφαση να μη ρυθμίσει καμία καταβολή από την δανειολήπτρια και να της δώσει τον ζητούμενο χρόνο, μεταφέροντας την ημερομηνία ορισμού συζήτησης καταβολών δόσεων για τις 29-5-2012.

    [10] Ο Σόιμπλε "δεν βλέπει καμιά περίπτωση" οι ΗΠΑ να δώσουν δάνεια στο ΔΝΤ

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βλέπει καμιά πιθανότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν την συμβολή τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να βοηθήσουν την Ευρώπη λόγω της αντίθεσης σε αυτό στο Κογκρέσο, όπως δήλωσε σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα.

    Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης συμφώνησαν να προσφέρουν 150 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια στο ΔΝΤ για να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια του διεθνούς οικονομικού οργανισμού ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση κρίσεων. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε τηλεδιάσκεψή τους σήμερα (αρχίζει στις 16:30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συζητήσουν και για το ύψος των δανείων.

    Οι αγορές αναζητούν ενδείξεις ότι η ΕΕ έχει επαρκή κεφάλαια στην διάθεσή της για να προασπίσει μεγάλα κράτη --όπως η Ιταλία και η Ισπανία-- σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές.

    Αναμένεται να διατεθούν έως και 5ο δισ. ευρώ πρόσθετα κεφάλαια από χώρες-μη μέλη της ευρωζώνης και πιθανώς περαιτέρω κεφάλαια κι εκτός Ευρώπης, αλλά ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές την Παρασκευή ότι θεωρεί πως ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει "ικανούς πόρους" για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και δεν χρειάζεται να δώσουν και άλλα χρήματα οι αμερικανοί φορολογούμενοι.

    "Η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να καταστήσει διαθέσιμα διμερή δάνεια στο ΔΝΤ χωρίς να το εγκρίνει το Κογκρέσο, και αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γίνει αυτό και η αμερικάνικη κυβέρνηση το έκανε πάντα σαφές", είπε ο Σόιμπλε.

    [11] Γ. Κάτσιν: "Η Ευρώπη φαίνεται πως δεν είναι πλέον προτεραιότητα της Σερβίας"

    Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Γέλκο Κάτσιν εξέφρασε ανησυχία για τα μηνύματα που προέρχονται από τη Σερβία, τα οποία, όπως τόνισε, δημιουργούν την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή ατζέντα δεν είναι πλέον στις κορυφαίες προτεραιότητες των πολιτικών της χώρας.

    Ο κ. Κάτσιν, σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe, δήλωσε ότι τη στιγμή που γειτονική χώρα της Σερβίας, η Κροατία, υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελεί ιστορικό γεγονός και τη μεγαλύτερη ήττα για τους ευρωσκεπτικιστές στην ΕΕ, η Σερβία «φαίνεται σαν να επιθυμεί να αποφύγει την ευρωπαϊκή ατζέντα».

    «Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από την ανάλυση δηλώσεων πολλών,για να είμαι ειλικρινής, της πλειοψηφίας των πολιτικών στη Σερβία. Αυτό με ανησυχεί» είπε ο κ. Κάτσιν.

    Ο κ. Κάτσιν εκτίμησε ότι δεν είναι σωστό το να επιρρίπτονται ευθύνες στη Γερμανία ή στην ΕΕ, τα περισσότερα μέλη της οποίας ειλικρινά και ενεργά στηρίζουν τη Σερβία, για τη μη απόδοση στην τελευταία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    [12] Ο Ντιρκ Νοβίτσκι κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στη Γερμανία

    Βερολίνο, Γερμανία 19/12/2011 12:42 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλ.Πρακτ.)

    Αθλητισμός-Μπάσκετ- Ο Ντιρκ Νοβίτσκι κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στη Γερμανία

    Ο Ντιρκ Νοβίτσκι έγινε ο πρώτος μπασκετμπολίστας, που αναδεικνύεται κορυφαίος αθλητής της χρονιάς στην Γερμανία. Ο άσος των Ντάλας Μάβερικς συγκέντρωσε την προτίμηση των 1500 αθλητικών συντακτών που έλαβαν μέρος στην σχετική ψηφοφορία, αφήνοντας πίσω του τον παγκόσμιο πρωταθλητή της Φόρμουλα Ενα, Σεμπάστιαν Φέτελ.

    Στις γυναίκες τον αντίστοιχο τίτλο, πήρε η Μαγκνταλένα Νόινερ, παγκόσμια πρωταθλήτρια στο δίαθλο, ενώ ακολούθησε η τενίστρια Αντρεα Πέτκοβιτς.

    Τέλος, σε ομαδικό επίπεδο, κυριάρχησε η Ντόρτμουντ που κατέκτησε την μπουντεσλίγκα, αφήνοντας στην δεύτερη θέση, την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών.

    [13] Την "Αποκάλυψη" του Ιωάννη σκηνοθετεί και αφηγείται ο ηθοποιός Γ.Καραμίχος

    O Γιώργος Καραμίχος σκηνοθετεί και αφηγείται την Αποκάλυψη του Ιωάννη στο Ίδρυμα Κακογιάννη, σε έμμετρη απόδοση και μουσική του Νίκου Παπακώστα, σε δύο παραστάσεις αυτή την εβδομάδα, 22 και 23 Δεκεμβρίου.

    Πέντε μουσικοί ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής τη μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Νίκος Παπακώστας.

    Ο ίδιος σημειώνει χαρακτηριστικά για το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης: "Δράκοι, θεριά και πρόβατα με δέκα μάτια και επτά κέρατα απειλές, λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, προϋπολογισμοί καταστροφών. Τρομοκρατία; 'Αγνωστο!!! Σα νάγραψε ο Μακρυγιάννης τον άρχοντα των Δακτυλιδιών".

    Για τον Γιώργο Καραμίχο, «η αφήγηση, η μουσική, οι φωτισμοί της παράστασης, το βίντεο με τους 280 πίνακες από την παγκόσμια ιστορία της ζωγραφικής με θέμα την "Αποκάλυψη του Ιωάννη", που περνούν στη σκηνή, ευελπιστεί ότι θα αναδείξουν την εντυπωσιακή, πυκνή και πλήρη μάχη των δυνάμεων του πρωτότυπου έργου: το Σκοτάδι απέναντι στο Φως, οι Δαίμονες απέναντι στους Αγγέλους, ο ανθρώπινος Φόβος απέναντι στη αρχέγονη Γνώση».

    [14] Προσοχή, μπορεί να αναπνέετε κοκαϊνη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα!

    Διάφορες παράνομες ναρκωτικές ουσίες, όπως η κοκαΐνη και η μαριχουάνα, μπορεί να καταλήγουν στον αέρα που αναπνέουμε και έτσι, ανυποψίαστοι, να τις εισάγουμε στον οργανισμό μας. Σε αυτό το μάλλον απροσδόκητο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι εκείνες οι περιοχές όπου γίνεται διαχρονικά η μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών, είναι ακριβώς αυτές όπου ανιχνεύονται τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των ουσιών στην ατμόσφαιρα.

    Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, λίγες επιστημονικές μελέτες είχαν δείξει ότι τα παράνομα ναρκωτικά καταλήγουν στην ατμόσφαιρα των πόλεων.Το 2007, ο χημικός 'Αντζελο Κεκινάτο και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Ερευνών Ατμοσφαιρικής Μόλυνσης στη Ρώμη εντόπισαν μικρές ποσότητες κοκαΐνης στον αέρα της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς και της πόλης του Τάραντα στη νότια Ιταλία.

    Περαιτέρω μελέτες επιβεβαίωσαν πως οι συγκεντρώσεις ναρκωτικών στον αέρα είναι σταθερά υψηλότερες στα μέρη όπου γίνεται η μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών, σε σημείο που οι ερευνητές άρχισαν να πιστεύουν ότι αυτή η ανάλυση της ατμόσφαιρας μπορεί να αποτελέσει ένα γρήγορο, αξιόπιστο και φθηνό δείκτη για το πού υπάρχουν οι περισσότεροι χρήστες ναρκωτικών, ένα πολύτιμο στοιχείο που θα μπορούσε να κατευθύνει δεόντως τις επιχειρήσεις της αστυνομίας ή άλλες προληπτικές πρωτοβουλίες του κράτους.

    Σε μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιστήμης του περιβάλλοντος «Science of Total Environment», σύμφωνα με το «Science», οι ίδιοι Ιταλοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αέρα από δεκάδες σημεία σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι. Οι μετρήσεις (για ανίχνευση κοκαΐνης και κάνναβης) και η κατοπινή στατιστική επεξεργασία τους έδειξαν ότι όντως οι αερομεταφερόμενες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών σχετίζονται στενά με το μέγεθος των ναρκωτικών που έχει κατάσχει η αστυνομία ανά περιοχή, καθώς και με τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται για αποτοξίνωση σε μια περιοχή, άρα και με το βαθμό της χρήσης αυτών των ουσιών.

    [15] Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν μηχανισμό εκφυλισμού νευρικών κυττάρων

    Ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, ανακάλυψαν ένα νέο μη αναμενόμενο μηχανισμό εκφυλισμού των νευρικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «EMBO Journal» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΙΤΕ, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως η νόσοι Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και Χάντιγκτον, καθώς και τα εγκεφαλικά επεισόδια, είναι μερικές από τις πιο σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και συχνά οδηγούν στο θάνατο. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η σταδιακή δυσλειτουργία και τελικά η καταστροφή νευρώνων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Εξαιτίας της απώλειας των νευρώνων οι ασθενείς εμφανίζουν φυσικές και διανοητικές βλάβες, όπως δυσκολία συντονισμού κινήσεων και προβλήματα κινητικότητας, απώλεια μνήμης και προβλήματα λόγου.

    [16] Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη

    Με διευρυμένη σύνθεση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη το απόγευμα, υπό την προεδρία του προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου. Πλην των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, θα μετέχουν οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου.

    Με τη συνεδρίαση αυτή, ξεκινά ένας κύκλος εσωτερικού διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα περιλάβει αρκετά θέματα και όπως λέγεται δεν θα έχει, τουλάχιστον ως αποκλειστικό θέμα, την αλλαγή ηγεσίας. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ούτως ή άλλως, δεν έχει καταρτιστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο.

    [17] Συλλυπητήρια μηνύματα πολιτικών ηγετών της ΝΑ Ευρώπης για θάνατο Β. Χάβαλ

    "Μεγάλο Ευρωπαίο", που συνέβαλε στην επιστροφή της Ανατολικής Ευρώπης στην καρδιά της "Γηραιάς Ηπείρου", εκεί όπου ανήκει, χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ τον ιστορικό πρώην πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ, ο ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών.

    "Ο Βάτσλαβ Χάβελ πίστευε ότι η αλήθεια και η αγάπη θα επικρατήσει του ψεύδους κα του μίσους" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, στην οποία- μεταξύ άλλων- αναφέρει: "Θα κρατήσουμε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη μας τον λόγο της 10ης Δεκεμβρίου 1989, με τον οποίο ο Βάτσλαβ Χάβελ 'έσπασε' τη Βελούδινη Επανάσταση της Πράγας".

    "Η φωνή του (Βάτσλαβ Χάβελ) ήταν πάντα μια φωνή ελευθερίας" δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, με αφορμή τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Τσεχίας και συμπλήρωσε: "Όλοι εμείς, που επιθυμούσαμε την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, κοιτάζαμε τον Βάτσλαβ Χάβελ με θαυμασμό και ελπίδα".

    Για έναν "μεγάλο και επίμονο υποστηρικτή της ένωσης της Ευρώπης" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, στη συλλυπητήρια επιστολή του προς τον Τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους.

    "Η ηχώ των γεμάτων αγάπη για την ελευθερία μηνυμάτων του Χάβελ και το έργο του εξαπλώθηκαν σαν τσουνάμι στην τότε κομμουνιστική Ευρώπη" ανέφερε ο Κροάτης πρόεδρος.

    "Ο Βάτσλαβ Χάβελ υπήρξε αληθινός φίλος της Κροατίας και του κροατικού λαού και η συμβολή του στην οικοδόμηση καλών διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν πράγματι σπουδαία" ανέφερε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ.

    "Μεγάλο μαχητή υπέρ της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ελευθερίας" χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε τηλεγράφημα που απέστειλε, χθες, στον πρόεδρο της Τσεχίας.

    Συλλυπητήρια επιστολή στον Τσέχο ομόλογό του Βάτσλαβ Κλάους απέστειλε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, σημειώνοντας ότι "το όνομα του εκλιπόντα θα παραμείνει πάντα χαραγμένο στη μνήμη των Τσέχων και όλου του κόσμου ως το μοντέλο ενός οραματιστή ηγέτη, μετριοπαθούς και ικανού να αποτινάξει τα ολοκληρωτικά συστήματα μέσω της πίστης του στη δημοκρατία και στις ιερές αξίες της δημοκρατίας".

    "Το τσεχικό έθνος και ολόκληρη η Ευρώπη έχουν χάσει έναν μεγάλο ηγέτη" ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Για "απώλεια μιας μεγάλης προσωπικότητας της Ευρώπης και του κόσμου, που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη μετεξέλιξη της Τσεχοσλοβακίας από ένα ομόσπονδο κράτος σε δύο ανεξάρτητα κράτη, με ειρηνικά μέσα" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

    [18] Aνάπτυξη του "ενιαίου ιατρικού χώρου" Ελλάδας - Κύπρου

    Στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της φιλοσοφίας του "ενιαίου ιατρικού χώρου" Κύπρου και Ελλάδος, αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Σταύρος Μαλάς, σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες τους σήμερα στην Λευκωσία.

    Ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του "ουσιαστική" πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τον "ενιαίο ιατρικό χώρο" Κύπρου-Ελλάδος.

    «Πρώτο παράδειγμα, πολύ χαρακτηριστικό και ανθρώπινο, είναι η συνεργασία σε ό,τι αφορά τις μεταμοσχεύσεις» είπε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας ότι η Κύπρος «είναι πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις νεφρού» και πρόσθεσε: «εμείς, μια χώρα η οποία είχαμε καλό ιστορικό στις μεταμοσχεύσεις, σημειώσαμε μια κάμψη τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ανόητης και ψευδούς εντυπώσεως, που είχαν δημιουργήσει τα ΜΜΕ».

    Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας με το νόμο για τις μεταμοσχεύσεις προσπαθεί να άρει αυτές τις παρεξηγήσεις και «να γυρίσουμε στη γενιά των προηγμένων από πλευράς κοινωνικής αλληλεγγύης χωρών του πλανήτη» και σημείωσε ότι το 2011 τα ποσοστά δωρητών οργάνων σώματος στην Ελλάδα αυξήθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 December 2011 - 11:29:35 UTC