Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Λουξεμβούργο και Φρανφούρτη σήμερα ο Λ. Παπαδήμος
  • [02] "Θα μελετήσει" η Μέρκελ τις προτάσεις των Βρυξελλών για τα ευρω-ομόλογα
  • [03] «Ματοάρπα», μουσική με τις κινήσεις των ματιών
  • [04] Ειδικές τιμές στο Μέγαρο Μουσικής για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες
  • [05] Κυπριακό και ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Στ. Δήμα στην Λευκωσία
  • [06] Η Standard & Poor's διατηρεί στο "AA-" την Ισπανία
  • [07] Ο ΟΗΕ καταδικάζει το Ιράν για κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • [08] Επιπλέον παραστάσεις για τον "Κόκκινο Βράχο" στο Εθνικό Θέατρο
  • [09] Προσγειώθηκαν στο Καζακστάν οι τρεις κοσμοναύτες
  • [10] Με αποχώρηση από την Κύπρο προειδοποιούν οι ξένες τράπεζες

  • [01] Σε Λουξεμβούργο και Φρανφούρτη σήμερα ο Λ. Παπαδήμος

    Συνεχίζεται και σήμερα ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φρανκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στις 6.00 μμ.

    «Το Eurogroup θα πρέπει να είναι σε θέση να συμφωνήσει, στην επόμενη συνεδρίασή του, την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΕΕ επισήμανε πως έλαβε την πλήρη δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα.

    Νωρίτερα, την ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιηθεί το δύσκολο έργο της κυβέρνησης, υπογράμμισαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ο Λοθκάς Παπαδήμος.

    [02] "Θα μελετήσει" η Μέρκελ τις προτάσεις των Βρυξελλών για τα ευρω-ομόλογα

    Η γερμανική κυβέρνηση επανέλαβε με τρόπο κατηγορηματικό, ότι εναντιώνεται στην κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι στη διάρκεια της εβδομάδας, πιθανόν αύριο Τετάρτη, με μια "Πράσινη βίβλο" η Επιτροπή στις Βρυξέλλες θα καταθέσει τρεις προτάσεις της για την έκδοση ευρω-ομολόγων.

    Όπως επισήμανε η κυβέρνηση στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ εναντιώνεται, πάντοτε, στην ιδέα του ευρω-ομολόγου, "όμως θα μελετήσει τις προτάσεις των Βρυξελλών, ώστε αμέσως μετά να επακολουθήσει διαβούλευση με τη γαλλική και με την ιταλική κυβέρνηση".

    "Βεβαίως μπορεί να δηλώσουμε ότι, κατ'αυτές τις συναντήσεις όλα, ανεξαιρέτως, θα γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης" τόνισε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στις επικείμενες συναντήσεις της καγκελαρίου με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατέστησε με δηλώσεις του σαφές ότι, τα ευρω-ομόλογα ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, "μόνον στην περίπτωση που προηγηθεί μια δημοσιονομική πειθαρχία σε επίπεδο κρατών-μελών στην 17μελή ευρωζώνη, με μια ταυτόχρονη ενίσχυση του συντονισμού οικονομικών πολιτικών. Μόνον σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει νόημα να αποκτήσουμε στην Ευρώπη ένα είδος "ομολόγων για την (οικονομική) σταθερότητα"--αυτός είναι ο όρος που η Επιτροπή στις Βρυξέλλες προτιμά, προς το παρόν, αντί του εθιμικά ως τώρα χρησιμοποιούμενου ευρω-ομόλογο.

    [03] «Ματοάρπα», μουσική με τις κινήσεις των ματιών

    Το τροχαίο ατύχημα ενός φίλου και μία ταινία σχετική με έναν τετραπληγικό («Η θάλασσα μέσα μου»), ήταν δύο στιγμιότυπα στη ζωή του που έμελλε να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης του.

    Τότε ήταν που ο 28χρονος Ζαχαρίας Βαμβακούσης αποφάσισε να αξιοποιήσει την αγάπη του για τη μουσική, προκειμένου να προσφέρει σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Και έτσι δημιούργησε την «ματοάρπα».

    «Πιστεύω πως ευτυχισμένοι νιώθουμε μόνο αν προσφέρουμε στους γύρω μας και μέσω της μουσικής μπορούμε να προσφέρουμε ομορφιά στους γύρω μας», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης.

    Η «ματοάρπα» (The eyeharp), είναι μουσικό όργανο που απευθύνεται σε άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες, ακόμα και σε ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητα κάθε σωματικής κίνησης εκτός των ματιών.

    Μέσω ενός ειδικού λογισμικού και με τη χρήση κάμερας, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να συνθέσει μουσική σε πραγματικό χρόνο και να παίξει μελωδίες μόνο με το βλέμμα ή τις κινήσεις του κεφαλιού ή με μικροκινήσεις άλλων μελών του σώματός του.

    Τη λειτουργικότητα της «ματοάρπας», ο δημιουργός της, την δοκίμασε στο καταλανικό Ίδρυμα Ανθρώπων με Εγκεφαλική Παράλυση, όπου οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να παίξουν μουσική κουνώντας απλά το κεφάλι τους.

    Επίσης, η «ματοάρπα» είναι συμβατή και με οποιαδήποτε άλλη συσκευή μπορεί να κινήσει το ποντίκι του υπολογιστή, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους με μικρότερο ποσοστό αναπηρίας.

    Το λογισμικό είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με συσκευές εντοπισμού βλέμματος (eye-trackers), οι οποίες όμως έχουν υψηλό κόστος. Γι? αυτό και ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης κατέφυγε στην κατασκευή μίας χαμηλού προϋπολογισμού τέτοιας συσκευής.

    [04] Ειδικές τιμές στο Μέγαρο Μουσικής για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες

    Με γνώμονα ότι "κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από το αγαθό του πολιτισμού ιδιαίτερα στη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας", το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών "ανοίγει" όλες τις παραγωγές του στους νέους (ως 25 ετών), τους άνεργους, αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες προσφέροντας στις εν λόγω κοινωνικές ομάδες τιμές εισιτηρίων 5-10 ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι προσφορές αυτές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2012 και αφορούν όλες τις παραγωγές του, με εξαίρεση την όπερα. Παράλληλα, ειδικές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για άτομα τρίτης ηλικίας και πολύτεκνους με τις τιμές, να κυμαίνονται μεταξύ 8-15 ευρώ.

    "To Μέγαρο Μουσικής "ανοίγεται" στον κόσμο με διεθνείς συνεργασίες φιλοξενώντας καλλιτεχνικά γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, προωθώντας συγχρόνως την ελληνική πολιτιστική δημιουργία εδώ και στο εξωτερικό", αναφέρει ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος.

    [05] Κυπριακό και ενέργεια στο επίκεντρο της επίσκεψης Στ. Δήμα στην Λευκωσία

    Λευκωσία, Κύπρος 21/11/2011 21:47 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου)

    Κύπρος: Συναντήσεις ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα με ηγεσίες πολιτικών κομμάτων

    Το Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της για εξόρυξη υδρογονανθράκων συζήτησαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέραςάρχισε επίσκεψη στην Κύπρο, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο των συναντήσεων του Σταύρου Δήμα με αρχηγούς και εκπρόσωπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Τάσος Μητσόπουλος έκανε λόγο για μια συνάντηση «κάτω από τις πιεστικές συνθήκες που διαμορφώνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με το Κυπριακό να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και με τις προκλήσεις της Τουρκίας να κορυφώνονται ανησυχητικά».

    Ο κ. Δήμας θα γίνει δεκτός σήμερα από τονΠρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια. Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα.

    Το μεσημέρι θα συναντηθεί με την ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο υπουργών.

    Αργά χθες βράδυ ο κ. Δήμας είχε την πρώτη του συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία να είναι δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική και μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρος Δήμας.

    [06] Η Standard & Poor's διατηρεί στο "AA-" την Ισπανία

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας στη βαθμίδα "AA-", αναφέροντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να απειλείται από μία "αρνητική προοπτική".

    Αν και "η ξεκάθαρη πλειοψηφία" που έλαβε το Λαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να διευκολύνει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η ισπανική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παραμένουν υπό πίεση, σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης, αναφέροντας την "υψηλή ανεργία".

    [07] Ο ΟΗΕ καταδικάζει το Ιράν για κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ένα ετήσιο ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

    Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 86 ψήφους υπέρ, δηλαδή έξι περισσότερες από πέρσι, ενώ κατά ψήφισαν 32 μέλη, σε σχέση με τα 44 που ήταν το προηγούμενο έτος.

    Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε επίσης ψηφίσματα, με τα οποία καταδικάζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα και στη Βιρμανία.

    [08] Επιπλέον παραστάσεις για τον "Κόκκινο Βράχο" στο Εθνικό Θέατρο

    Με επιπλέον παραστάσεις, λόγω της αυξημένης ζήτησης εισιτηρίων, συνεχίζεται "Ο Κόκκινος Βράχος" του Γρηγορίου Ξενόπουλου, η επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, που παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή- "Νίκος Κούρκουλος" από τα μέσα Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη.

    Η γνωστή σκηνοθέτης "ξαναδιαβάζει" την κλασική νουβέλα του Ξενόπουλου, παράλληλα με το θεατρικό έργο ("Φωτεινή Σάντρη") αλλά και την αυτοβιογραφία του συγγραφέα ("Η Ζωή μου σαν μυθιστόρημα") και καταθέτει τη δική της εκδοχή στην ερωτική ιστορία.

    Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στην ύπαιθρο της Ζακύνθου, διαδραματίζεται ο "Κόκκινος Βράχος", μια ιστορία για τον έρωτα, το πάθος και την προδοσία. Ο ερχομός του Άγγελου στη Ζάκυνθο για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης, θα αναστατώσει την τοπική κοινωνία, και κυρίως την ξαδέλφη του, τη Φωτεινή, με την οποία θα αναπτυχθεί ένας κρυφός έρωτας.

    Ο έρωτας και ο πόθος που θα ξυπνήσουν μέσα τους και οι απαγορευτικές συμβάσεις της κοινωνικής ζωής θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

    Ο ίδιος ο συγγραφέας, μετέπλασε το 1908, τη δημοφιλή νουβέλα του σε θεατρικό έργο για χάρη της Κυβέλης.

    Η "Φωτεινή Σάντρη", όπως ονομάστηκε το θεατρικό έργο, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 11 Αυγούστου του 1908 από τον θίασο της Κυβέλης στο θέατρο "Πανελλήνιον", γνώρισε τεράστια επιτυχία και παραμένει ως τις μέρες μας ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ξενόπουλου.

    Στην παράσταση του Εθνικού, τους βασικούς ρόλους κρατούν ο Θανάσης Ευθυμιάδης (Άγγελος Μαρίνης) και η Γιουλίκα Σκαφιδά (Φωτεινή), ενώ συμμετέχουν ακόμα οι Θέμις Μπαζάκα, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μοθωναίος, Θέμης Πάνου, Κοσμάς Φοντούκης, Αμαλία Τσεκούρα και Αργύρης Πανταζάρας.

    Το πρόγραμμα των παραστάσεων από 27 Νοεμβρίου διαμορφώνεται ως εξής: Τετάρτη 17.30 και 21.00, Πέμπτη/ Παρασκευή 21.00, Σάββατο 17.30 και 21.00, Κυριακή 16.30 και 19.00. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 11 Δεκεμβρίου.

    [09] Προσγειώθηκαν στο Καζακστάν οι τρεις κοσμοναύτες

    Προσγειώθηκαν στις στέπες του Καζακστάν, οι τρεις κοσμοναύτες, μετά από πέντε μήνες παραμονής τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ανακοίνωσε το Ρωσικό κέντρο ελέγχου διαστημικών πτήσεων (TSOUP).

    Ο αμερικανός Μάϊκ Φόσουμ, ο Ιάπωνας Σατόσι Φουρουκουάγουα και ο Ρώσος Σεργκέι Βολκόφ, προσγειώθηκαν στις 2.30 GMT (4.30 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή Αρκαλί, στα βόρεια του Καζακστάν.

    [10] Με αποχώρηση από την Κύπρο προειδοποιούν οι ξένες τράπεζες

    Το ρευστό τοπίο σε ότι αφορά στη φορολόγηση εταιρειών τρομάζει τις ξένες τράπεζες, oι οποίες προειδοποιούν με πιθανή αποχώρηση από την Κύπρο σε περίπτωση επιβολής νέων φορολογιών.

    "Όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα θα φύγουν από την Κύπρο και πλέον η χώρα δεν θα λογίζεται διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο", είπε εκπρόσωπός τους, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσουν νέους προορισμούς, όπως η Μάλτα.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων που προβλέπουν τη δημιουργία ταμείου στήριξης των τραπεζών καθώς και παρέμβασης του κράτους, σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καταρρεύσει, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών, Μάριος Παρασκευάς, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι επιβάλλεται η εξαίρεση των μη φορολογικών κατοίκων της Κύπρου από την επιβολή τέλους για τη δημιουργία του ειδικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η επιβολή τελών, οι διεθνείς τράπεζες θα περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και θα απολύσουν υπαλλήλους.

    Ο κ. Παρασκευάς υποστήριξε επίσης ότι βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ξένες τράπεζες πληρώνουν μέχρι και 20% τέλη για φορολογίες, προσθέτοντας ότι το 2010 τα μέλη του Συνδέσμου πλήρωσαν φόρο 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ξένες επιχειρήσεις κατέβαλαν φόρο 1,2 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 22 November 2011 - 7:29:36 UTC