Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2012
  • [02] Ξένια Καλογεροπούλου: "Μεγαλώνοντας κάνουμε πιο νεανικά πράγματα"
  • [03] Επιχείρησαν να πωλήσουν βρέφος έναντι 12.000 ευρώ στην Κρήτη
  • [04] "Aβεβαιότητα και αστάθεια" στις αγορές προβλέπει o Γιόζεφ Άκερμαν
  • [05] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Πολωνία υπό τον κεντροδεξιό Ντ. Τουσκ
  • [06] Λελογισμένη η χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη
  • [07] Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν: Δημιουργείται μια "Ευρασιατική Ενωση"

  • [01] Πτώση του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ, προβλέπει ο προϋπολογισμός 2012

    Ως την "πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου", χαρακτήρισε , στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την κατάθεση πλεονασματικού προϋπολογισμού, σε πρωτογενές επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "O νέος προϋπολογισμός για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής", σημείωσε ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Η υπερψήφιση του από τα 4/5 των βουλευτών θα σημάνει κάτι για την διεθνή αξιοπιστία της χώρας".

    Όπως τόνισε, ο προϋπολογισμός "κατατίθεται υπο δυσμενείς διεθνούς όρους, αλλά πολύ καλούς οιωνούς από την εσωτερική συναίνεση που διαμορφώνεται".

    Σημαντική πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έναντι ελλείμματος 9% εφέτος.

    Η μεγάλη βουτιά του ελλείμματος οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    Έτσι το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ. ευρώ εφέτος.

    Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ( το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ. ευρώ φέτος ( 2,1% του ΑΕΠ ).

    Σημαντική μείωση και στο δημόσιο χρέος προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος. Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ. ευρώ οι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ. ευρώ.

    Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ εφέτος.

    Σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% τον επόμενο χρόνο έναντι μείωσης 5,5% φέτος ενώ η ανεργία θα ανέλθει στο 17,1% κατά μέσο όρο έναντι 15,4%.

    Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα τρέχει με ρυθμό 0,6% έναντι 2,8% εφέτος.

    Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού τονίζεται ότι η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:

  • Την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

  • Τη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.

  • Τη βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.

  • Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

  • Την περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις).

    [02] Ξένια Καλογεροπούλου: "Μεγαλώνοντας κάνουμε πιο νεανικά πράγματα"

    Αθήνα, Ελλάδα 18/11/2011 12:54 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    «Μεγαλώνοντας κάνουμε πιο νεανικά πράγματα» λέει η Ξένια Καλογεροπούλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το νέο ανέβασμα του Οδυσσεβάχ

    "Δεν ήθελα να το βλέπω με τίποτα, ούτε να κάνουμε μια επανάληψη της παλιάς δουλειάς, γιατί αυτό μπαγιατεύει. Πέρασαν 16 χρόνια και ξαφνικά με έπιασε μια επιθυμία να το ξαναδώ αλλά να το δω αλλιώτικο. Αλλιώτικα, αλλιώτικο", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ξένια Καλογεροπούλου για τον Οδυσσεβάχ, την παιδική παράσταση που πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Πόρτα το 1981.

    Φέτος, σε μια διαφορετική εκδοχή, στο θέατρο της οδού Μεσογείων το έργο ανεβαίνει εκ νέου γιορτάζοντας παράλληλα, τα σαράντα χρόνια του.

    "Ο Δημήτρης Καραντζάς που το σκηνοθετεί και η Νικολέτα Χατζοπούλου που ασχολήθηκε με τον ήχο απομονώθηκαν σε ένα νησί και το φανταζόντουσαν", διευκρινίζει φανερά ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

    Στον ρόλο του Οδυσσεβάχ ο Γιώργος Χρυσοστόμου, μαζί με ακόμα έξι ηθοποιούς- αφηγητές τον Σωκράτη Πατσίκα, την Ελίνα Ρίζου, τον Κωνσταντίνο Βουδούρη, τον Γιάννη Κλίνη, τον Θύμιο Κούκιο και τον Μιχάλη Μαθιουδάκη, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς ρόλους και αναλαμβάνουν να εξιστορίσουν τα πάθη του Οδυσσεβάχ και των συντρόφων του. Η σκηνή διαρκώς μεταμορφώνεται, ξεπηδούν αιφνίδια νησιά, καράβια, δέντρα, γοργόνες, τέρατα και ζώα.

    Οι ήχοι της παράστασης δεν έχουν "περάσει" από κανένα στούντιο, όλα γίνονται επί σκηνής. Πλαστικά μπουκάλια με νερό δημιουργούν τον ήχο κυμάτων, ενώ από το δοξάρι ενός βιολιού βγαίνει ακόμα και το τρανταχτό ροχαλιτό ενός κύκλωπα.

    "Θέλω να δω πως θα φανεί στον Διονύση(Σαββόπουλο)",σκέφτεται η Ξ.Καλογεροπούλου.

    Ο Διονύσης Σαββόπουλος επιμελήθηκε το 1981 την μουσική. Ήταν η πρώτη του δουλειά για παιδιά όπως και για την Ξένια Καλογεροπούλου. Τα τραγούδια του είναι το μόνα που έχουν διατηρηθεί στην παράσταση.

    Αν και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν την αφήνει ανεπηρέαστη η ηθοποιός αισθάνεται τυχερή: "Περνάω πολύ άσχημα με την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά εμείς οι ηθοποιοί είμαστε από τους τυχερούς γιατί χωνόμαστε σε ένα δικό μας κόσμο και μπορούμε και τα ξεχνάμε".

    [03] Επιχείρησαν να πωλήσουν βρέφος έναντι 12.000 ευρώ στην Κρήτη

    Υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους εξιχνίασαν οι αστυνομικές αρχές Λασιθίου. Μια νεαρή, βουλγάρικης καταγωγής, επιχείρησε να πουλήσει το παιδί της, που δεν είχε κλείσει ακόμη ούτε ένα μήνα ζωής, έναντι 12.000 ευρώ, σε άτεκνο ζευγάρι από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ και της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, αξιοποιώντας πληροφορίες, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποίησαν συνέλαβαν τη μητέρα του παιδιού και άλλα τρία άτομα από τη Βουλγαρία -δύο γυναίκες και έναν άνδρα- που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία.

    Παράλληλα συνελήφθη και το ζευγάρι των Ελλήνων, το οποίο είχε στα χέρια του το αντίτιμο της συναλλαγής, ενώ εντοπίσθηκε και το βρέφος το οποίο μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για εξετάσεις. Επίσης, από τις αστυνομικές αρχές αναζητείται ο βιολογικός πατέρας του παιδιού.

    [04] "Aβεβαιότητα και αστάθεια" στις αγορές προβλέπει o Γιόζεφ Άκερμαν

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιόζεφ Άκερμαν προέβλεψε σήμερα ότι θα υπάρξει μια "μακρά περίοδος αβεβαιότητας και αστάθειας" στις αγορές, κάτι το οποίο εκτίμησε πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως "η νέα ομαλότητα".

    "Θα χρειαστούν χρόνια" ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, εκτίμησε ο Άκερμαν στην διάρκεια μιας ομιλίας του σε μια διάσκεψη στη Φρανκφούρτη.

    Τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται επενδύσεις μηδενικού ρίσκου, δήλωσε ο Άκερμαν, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει να υπάρξει μια "εκ βάθρων αναδιάρθρωση" των χαρτοφυλακίων με στόχο την εξισορρόπηση των επενδυτικών κινδύνων.

    Κάλεσε εξ άλλου την Ευρώπη να κινηθεί με ταχύτητα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και σημείωσε το γεγονός ότι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν την ευρωζώνη.

    [05] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση στην Πολωνία υπό τον κεντροδεξιό Ντ. Τουσκ

    Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι η νέα κυβέρνηση της Πολωνίας υπό τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα Πλατφόρμα των Πολιτών κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο μήνα.

    Ο Τουσκ, ο οποίος έχει πει ότι θα θέσει ως προτεραιότητά του να προετοιμάσει την Πολωνία να αντέξει μία ακόμα οικονομική κρίση, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης σε ομιλία του στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα.

    Αύριο, αναμένεται το κοινοβούλιο να εγκρίνει με ψήφο εμπιστοσύνης τη νέα κυβέρνηση.

    [06] Λελογισμένη η χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη

    Σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι στην Ελλάδα ο κίνδυνος επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από έκθεση σε φυτοφάρμακα, όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή μελέτη, που εκπονήθηκε από το εργαστήριο φυσικών πόρων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

    «Θέμα της μελέτης του Εργαστηρίου του ΕΚΕΤΑ ήταν η αποτίμηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από τα φυτοφάρμακα, στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν εθνικά και τοπικά δεδομένα, στοιχεία της Eurostat για τη χρήση φυτοφαρμάκων, έγινε πρωτόλεια έρευνα για τις πωλήσεις φυτοφαρμάκων και στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένα μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού των κατά τόπου επιπτώσεων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    Οι ερευνητές, εκτός από τα επίσημα στοιχεία που συνέλεξαν, έκαναν συνεντεύξεις με γεωπόνους και αγρότες για τον τρόπο χρήσης των φυτοφαρμάκων και ζήτησαν από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους να εφαρμόσουν την μεθοδολογία και το πρωτόκολλο που ανέπτυξαν για την εξαγωγή συμπερασμάτων σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

    «Διαπιστώσαμε, με αλλεπάλληλες διασταυρώσεις, ότι τα επίσημα στατιστικά που αφορούν στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ακριβή», αποκαλύπτει ο κ.Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές «τρύπες» στις βάσεις δεδομένων.

    Το παρήγορο είναι ότι, στην Ελλάδα, οι επιπτώσεις στην υγεία και κυρίως ο κίνδυνος για καρκίνο από τα φυτοφάρμακα, μέσω της τροφικής αλυσίδας, είναι μικρός, καθώς γίνεται λελογισμένη χρήση φαρμάκων.

    [07] Ρωσία-Λευκορωσία-Καζακστάν: Δημιουργείται μια "Ευρασιατική Ενωση"

    Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν θα υπογράψουν σήμερα συμφωνία για τα πρώτα στάδια της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ενός σχεδίου του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο την στενότερη συνεργασία των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και οι ομόλογοί του της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ θα υπογράψουν στη Μόσχα την "Διακήρυξη για την Ευρασιατική Οικονομική Ολοκλήρωση", ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

    "Το έγγραφο αποτελεί το επόμενο στάδιο της διαδικασίας ολοκλήρωσης, τον ενιαίο οικονομικό χώρο που συστάθηκε σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα είναι ανοικτός σε νέα μέλη", διευκρινίζει το Κρεμλίνο.

    Ο Πούτιν αναφέρθηκε πρώτη φορά στην δημιουργία μιας "Ευρασιατικής Ένωσης" από κοινού με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, σε άρθρο του στην εφημερίδα Izvestia τον Οκτώβριο.

    Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν ήδη δημιουργήσει μια Τελωνειακή Ενωση. Ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος, που θα διευθύνεται από μια ευρασιατική οικονομική επιτροπή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 November 2011 - 11:29:34 UTC