Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο υπουργικό η έγκριση του προϋπολογισμού
  • [02] Η Ιρλανδία μειώνει τον δημόσιο τομέα της
  • [03] Η αγωνία μίας «Μαμάς στο Δρόμο» για ελεύθερη μετακίνηση
  • [04] Αποβιομηχάνιση: όταν κατέβει ο διακόπτης και σιγήσουν οι μηχανές
  • [05] 'Αγνωστοι άρπαξαν 7.000 ευρώ από ηλικιωμένο στο Καλοχώρι Ημαθίας
  • [06] H Βρετανία θα ενταχθεί τελικά στο ευρώ, προβλέπει o Σόιμπλε
  • [07] Μια επίθεση κατά του Ιράν θα έβλαπτε την παγκόσμια οικονομία, λέει ο Πανέτα
  • [08] Έρευνα στη Γαλλία για μπιμπερό που αποστειρώνονται με καρκινογόνο αέριο

  • [01] Στο υπουργικό η έγκριση του προϋπολογισμού

    Με αντικείμενο την έγκριση του προϋπολογισμού, συνεδριάζει σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο, το υπουργικό συμβούλιο.

    Στο μεταξύ στην Αθήνα έρχονται σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση και αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούν και με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

    Την ίδια ώρα από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ επιμένει να ζητά διαβεβαιώσεις από τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ευρεία πολιτική υποστήριξη των μέτρων ώστε να αποδεσμεύσει την έκτη δόση του δανείου. Οι διαβεβαιώσεις αφορούν στο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση επικύρωση και την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης,με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο στις 15:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Εν τω μεταξύ, ησυμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών πιστωτών της "θα πρέπει να εξευρεθεί κατά τις προσεχείς βδομάδες" τόνισε σε δηλώσεις του στην Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα. Προέβλεψε συγχρόνως "ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμφωνήσουν νωρίτερα του αναμενόμενου αρχικώς στη φόρμουλα για την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας 200 δισ. ευρώ με νεότερα, αποτιμημένων στο 50% της ονομαστικής αξίας των ανταλλασσομένων ομολόγων".

    [02] Η Ιρλανδία μειώνει τον δημόσιο τομέα της

    Η Ιρλανδία πρόκειται να μειώσει κατά 23.500 τις θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και να αναδιοργανώσει δεκάδες κυβερνητικές υπηρεσίες στο πλαίσιο μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση 2,5 δισ. ευρώ κατ' έτος ως το 2015, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Δίνοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο μιας σειράς περικοπών που περιλαμβάνονται στους όρους της συμφωνίας δανεισμού της Ιρλανδίας από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, κυβερνητικοί υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ότι θα τερματιστεί ένα αποτυχημένο πρόγραμμα αποκέντρωσης και θα μειωθούν οι άδειες για ορισμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών.

    "Υπάρχει η πραγματικότητα της σημαντικής έλλειψης χρηματοδότησης για το κράτος κι αυτή φέρνει την κυβέρνηση προ της ανάγκης να μοιραστεί το βάρος αλλά και να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να θεσπίσει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό", δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

    [03] Η αγωνία μίας «Μαμάς στο Δρόμο» για ελεύθερη μετακίνηση

    «Παρακαλώ μην παρκάρετε δίπλα μου, γιατί θα φύγω νωρίς αύριο το πρωί», γράφει το χαρτί, το κολλημένο στο παράθυρο του μικρού αυτοκινήτου. Δεν είναι παράκληση, είναι μνημείο της ασυδοσίας που ταλαιπωρεί όλους τους κατοίκους του λεκανοπεδίου και γενικότερα των μεγάλων πόλεων, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στάθμευσης.

    Στους δήμους του λεκανοπεδίου το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο. Ιδιαίτερα στον κεντρικό δήμο της Αθήνας. Στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, σε μία πόλη που ποτέ δεν φτιάχτηκε για να χωράει ένα αυτοκίνητο ανά τρεις κατοίκους, εκείνοι, οι κάτοικοι, προσπαθούν να βολέψουν το αμάξι τους σε χώρους, που απλώς δεν υπάρχουν. Έτσι, εφευρίσκονται. Γεμίζουν τα πεζοδρόμια με αυτοκίνητα και μηχανές, παρκάρουν σε στάσεις, διαβάσεις και στροφές, κλείνουν κάθε δίοδο.

    «Ο οδηγός, που το μόνο που θέλει είναι να βρει "θέση", δε νοιάζεται αν ο πεζός δε χωράει να περάσει, ούτε αν εμποδίζει τη μετακίνηση κάποιου άλλου οδηγού. Μπορεί να καθησυχάζει τη συνείδησή του λέγοντας ότι δε θ? αργήσει, αλλά να, που η κόρνα του εγκλωβισμένου τρυπά τ? αφτιά στις πέντε το πρωί. Φαίνεται πως ο συντάκτης του σημειώματος "την έχει πάθει" τόσες φορές, ώστε θεωρεί απαραίτητο να ειδοποιήσει τους γείτονές του να μην τον κλείσουν γι άλλη μία».

    Η παραπάνω γλαφυρή περιγραφή μίας εφιαλτικής καθημερινότητας, όπου πρωταγωνιστούν διπλοπαρκαρισμένα, ακόμα και τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, οχήματα επάνω σε πεζοδρόμια και οι διαπεραστικοί ήχοι της κόρνας και των διαπληκτισμών, ανήκει στη μπλόγκερ «Μαμά στο Δρόμο» (mamastodromo.blogspot.com), η οποία καταθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη δική της ματιά για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

    Αγανακτισμένη από την καθημερινότητα αυτή και με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο η «Μαμά στο Δρόμο», 39χρονη μητέρα δύο παιδιών, αποφάσισε να δημιουργήσει τον Μάρτιο του 2009 ένα μπλογκ, στο οποίο θα περιγράφει ιστορίες καθημερινής τρέλας στους ελληνικούς δρόμους.

    «Το πρώτο μου μωρό είχε γίνει πολύ μεγάλο για μάρσιπο και όταν περάσαμε στο καρότσι βρέθηκα μπροστά στην κατάντια των ελληνικών πεζοδρομίων. Είχα ήδη αρχίσει να αγανακτώ και να σκέφτομαι ότι πρέπει να γίνει κάτι, όταν μία μέρα έτυχε να μιλήσω με δύο φίλες που αντιμετώπισαν κι εκείνες το ίδιο πρόβλημα. Όταν έκλεισα το τηλέφωνο, άνοιξα τον υπολογιστή», εξηγεί την ανάγκη δημιουργίας του μπλογκ.

    [04] Αποβιομηχάνιση: όταν κατέβει ο διακόπτης και σιγήσουν οι μηχανές

    Μπορεί οι διακόπτες να κατέβηκαν, πρόσφατα ή πριν από πολλά χρόνια, τα φώτα να έσβησαν, οι μηχανές να σίγησαν και οι αίθουσες να άδειασαν, όμως, τα βιομηχανικά συγκροτήματα, που σταμάτησαν να λειτουργούν, δεν είναι απλώς λίγα ανενεργά καπνισμένα φουγάρα, κάποιες παρατημένες μηχανές και πολλοί μισογκρεμισμένοι χώροι.

    Όσο κι αν φαίνεται περίεργο σε ορισμένους, τα νεότερα βιομηχανικά συγκροτήματα, που σταμάτησαν ή θα σταματήσουν σύντομα να λειτουργούν, πέρασαν ήδη στην ιστορική κληρονομιά ενός τόπου και αξίζουν να «αγκαλιαστούν», να προστατευτούν και να αξιοποιηθούν, στο πρότυπο, άλλωστε, ευρωπαϊκών χωρών, που γνώρισαν πριν από πολλά χρόνια την αποβιομηχάνιση.

    Το θέμα της διατήρησης της βιομηχανικής κληρονομιάς απασχόλησε προ πολλού αρκετές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου έκλεισαν εργοστάσια, καπνομάγαζα, βιομηχανίες και αντίστοιχα συγκροτήματα. Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία απασχολεί ιδιαίτερα τη Δυτική Μακεδονία, καθώς από πέρσι κλείνουν εργοστάσια της ΔΕΗ το ένα μετά το άλλο, όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Όλγα Τραγανού-Δεληγιάννη, αρχιτέκτων επί τιμή του Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή σχετική διημερίδα που διοργανώνουν το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού-Παράρτημα Θεσσαλονίκης.

    «Τα κτίσματα αυτά συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και ολόκληρης της Ελλάδας την πολύ λαμπρή περίοδο της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, στα μέσα του 20ού αιώνα. Γι΄ αυτό τον λόγο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ιστορική σημασία που τους αρμόζει. Παρόλα αυτά, φορτώθηκαν και την κακή φήμη που απορρέει από τη συμβολή τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος», τονίζει η κ. Τραγανού-Δεληγιάννη.

    Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις και σχέδια από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ΑΕΒΑΛ. Η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων της βιομηχανίας που σταμάτησε να λειτουργεί, πέρασε στο δήμο Εορδαίας κι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση σχεδίου μετατροπής τους σε βιομηχανικό πάρκο.

    [05] 'Αγνωστοι άρπαξαν 7.000 ευρώ από ηλικιωμένο στο Καλοχώρι Ημαθίας

    Θύμα απάτης έπεσε 84χρονος στο Καλοχώρι Ημαθίας από τον οποίο δύο άγνωστοι άρπαξαν 7.000 ευρώ.

    Όπως έγινε γνωστό, με το πρόσχημα ότι ο γιος του είναι στη φυλακή ως υπαίτιος τροχαίου δυστυχήματος, έπεισαν τον ηλικιωμένο άντρα να τους παραδώσει το παραπάνω χρηματικό ποσό ως εγγύηση για να αποφυλακιστεί.

    Οι δράστες άρπαξαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν. Προανάκριση διενεργείται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

    [06] H Βρετανία θα ενταχθεί τελικά στο ευρώ, προβλέπει o Σόιμπλε

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσετην Πέμπτη ότι περιμένει πως η Βρετανία θα ενταχθεί στο ευρώ "νωρίτερα απ' όσο πιστεύουν πολλοί Βρετανοί".

    Ο Σόιμπλε έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Γερμανικού Πρακτορείου πριν από την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στη Γερμανία ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

    Ο Σόιμπλε δήλωσε πως πιστεύει πως, αν η Ευρώπη είχε ένα σταθερό νόμισμα, και οι 27 χώρες μέλη της θα εντάσσονταν στο ευρώ "νωρίτερα απ' όσο πιστεύουν πολλοί Βρετανοί".

    Στη συνέντευξή του ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πώς η κρίση χρέους της ευρωζώνης επιβεβαίωσε την πεποίθησή του πως οι Γερμανοί παραμένουν δεσμευμένοι σε μια ισχυρή Ευρώπη. "Θέλουν μια ισχυρή Ευρώπη και μια σταθερή Ευρώπη", δήλωσε.

    [07] Μια επίθεση κατά του Ιράν θα έβλαπτε την παγκόσμια οικονομία, λέει ο Πανέτα

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα των αμερικανικών ανησυχιών για τις αθέλητες συνέπειες οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν κατά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, περιλαμβανομένης των εν δυνάμει επιπτώσεών της στην παγκόσμια οικονομία.

    Η ένταση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει αυξηθεί αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τεχεράνη φαίνεται πως έχει εργαστεί για το σχεδιασμό μιας ατομικής βόμβας και ενδέχεται να εξακολουθεί να διεξάγει μυστικές έρευνες με στόχο την κατασκευή της.

    Ο Πανέτα, μιλώντας προς δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στον Καναδά, δήλωσε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν το Ιράν εξακολουθεί να είναι η χρήση διπλωματικής πίεσης και κυρώσεων.

    "Είναι προφανές ότι, αν προχωρήσουμε πέραν αυτών, δημουργούνται ανησυχίες για τις αθέλητες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν", δήλωσε ο Πανέτα.

    [08] Έρευνα στη Γαλλία για μπιμπερό που αποστειρώνονται με καρκινογόνο αέριο

    Το γαλλικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσετην έναρξη μιας έρευνας για τα μπιμπερό και τις πιπίλες που χρησιμοποιούνται σε μαιευτήρια και νοσοκομεία στη Γαλλία, τα οποία αποστειρώνονται με ένα καρκινογόνο αέριο, το οξείδιο του αιθυλενίου.

    "Ο υπουργός Ξαβιέ Μπερτράν έδωσε εντολή για μια έρευνα (...) ώστε να κατανοήσουμε πώς μπόρεσε να υπάρξει μια τέτοια δυσλειτουργία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

    "Αυτή η διαδικασία αποστείρωσης δεν επιτρέπεται για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με είδη διατροφής επειδή αυτό το προϊόν θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο", διευκρινίζει το υπουργείο.

    Η διεξαγωγή της έρευνας ακολουθεί τη δημοσίευση αυτήν την εβδομάδα έρευνας από το περιοδικό "Λε Νουβέλ Ομπσερβατέρ", σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις που προμηθεύουν γαλλικά νοσοκομεία με μπιμπερό και πιπίλες μιας χρήσης χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική αποστείρωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 November 2011 - 7:29:36 UTC