Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ρωσικός «Φόβος» μπορεί να πέσει στα κεφάλια μας!
  • [02] Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη
  • [03] Πρώτη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου, μετά την τριμερή της Ν.Υόρκης
  • [04] Ρυμουλκείται ακυβέρνητο δουλεμπορικό σκάφος
  • [05] Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε γνωστός επιχειρηματίας για χρέη άνω των 2 εκατ. ευρώ
  • [06] Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο
  • [07] Ακριβότερο κατά 3% το οικογενειακό καλάθι και τον Οκτώβριο
  • [08] Για την επίλυση της συστημικής κρίσης απαιτείται μεγαλύτερη δέσμευση, δηλώνει ο Μπαρόζο

  • [01] Ο ρωσικός «Φόβος» μπορεί να πέσει στα κεφάλια μας!

    Όχι μόνο το ρωσικό διαστημόπλοιο «Φόβος» απέτυχε να μπει σε τροχιά με κατεύθυνση τον δορυφόρο του 'Αρη, Φόβο, έχοντας πλέον για τα καλά κολλήσει σε σιωπηλή και ανεξέλεγκτη τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το σκάφος να πέσει εντέλει στον πλανήτη μας έως το τέλος του 2011 ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο του 2012, μία μάλλον ανησυχητική προοπτική.

    Με ταχύ ρυθμό εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι οι Ρώσοι τεχνικοί της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos θα κατορθώσουν να πυροδοτήσουν τους κινητήρες του και να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο του σκάφους, σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist».

    Ο «Φόβος», βάρους 13,5 τόνων, εκτοξεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα (8 Νοεμβρίου) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ του Καζακστάν, πάνω σε έναν ρωσικό πύραυλο Ζενίτ-2SB, με στόχο να προσγειωθεί στο ομώνυμο φεγγάρι του «κόκκινου πλανήτη», να συλλέξει δείγμα 200 γραμμαρίων από την επιφάνεια του και να το φέρει πίσω στη Γη έπειτα από τρία χρόνια, κάτι που ούτε η NASA δεν έχει καταφέρει ακόμα. Ήταν μία υπερφιλόδοξη και πολυδιαφημισμένη αποστολή, με την οποία η Ρωσία επιθυμούσε να αποκτήσει ξανά ένα μέρος της χαμένης αίγλης της σοβιετικής διαστημικής εποχής.

    Όμως, ένα άγνωστο τεχνικό πρόβλημα, μετά την αποσύνδεσή του από τον πύραυλο, εμπόδισε την πυροδότηση των δύο μηχανών του και πλέον το σκάφος κινείται σε γήινη τροχιά σε ύψος περίπου 200 χλμ., χάνοντας σιγά-σιγά υψόμετρο, ώσπου, κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος Δεκεμβρίου (σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA) να πέσει κάπου στη Γη και μαζί του να βυθίσει σε απόγνωση το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης των πλανητών. Όπως δήλωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, θα μπορέσει να δώσει προειδοποίηση για την πτώση μόλις δύο ώρες πριν αυτή συμβεί.

    Επειδή το σκάφος δεν έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί σε τόσο μικρό υψόμετρο, οι Ρώσοι μηχανικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τον Φόβο, κάτι που έχουν περιθώριο να κάνουν έως τις 21 Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται, επίσης, να έχουν καταστραφεί οι μπαταρίες του σκάφους, οπότε να μην έχει καθόλου δική του ενέργεια.

    Είναι άγνωστο ακόμα αν το σκάφος θα καταστραφεί τελείως κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης ή αν θα διασπαστεί σε μεγάλα κομμάτια, που θα φθάσουν έως την επιφάνεια του πλανήτη. Η κρυψίνοια των Ρώσων για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σκάφους και της αποστολής (συνολικού κόστους 163 εκατ. δολαρίων) δεν βοηθά έναν τέτοιο υπολογισμό.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι αρκετοί τόνοι τοξικών υγρών καυσίμων υδροζίνης του Φόβου, που είναι άθικτοι ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να διαχυθούν στην ατμόσφαιρα κατά τη διάλυσή του, αν και είναι άγνωστο κατά πόσο μπορούν να φθάσουν στο έδαφος. Σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία, η Ρωσία θα ήταν υπεύθυνη για οποιαδήποτε τυχόν ζημιά προκαλούσαν τα τοξικά καύσιμα σε κατοικημένη περιοχή.

    [02] Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη

    Την απόφαση του να μην παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κατέστησε σαφή, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μάντατζη.

    "Δεν μπορώ να συμπλεύσω χέρι-χέρι με όσους εμποδίζουν και ναρκοθετούν τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας με την ακροδεξιά ρητορική τους", είπε ο κ. Μάντατζη αν και πρόσθεσε ότι περιβάλλει με επιστοσύνη τον Λούκα Παπαδήμο για τις ικανότητες του.

    Ο βουλευτής ανέφερε ότι στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου "η μειονότητα είδε έναν ειλικρινή πολιτικό" και αναφέρθηκε σε όλα τα μέτρα που προωθήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη μειονότητα. Αναφέρθηκε προσωπικά και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο δήλωσε ότι "με τα λεγόμενα του στο παρελθόν πλήγωσε τη μειονότητα" αν και εξέφρασε την ελπίδα "με το πέρασμα των χρόνων να έχει αποκτήσει ωριμότητα και να έχει προχωρήσει σε άμβλυνση κάποιων ακραίων θέσεων που είχε".

    [03] Πρώτη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου, μετά την τριμερή της Ν.Υόρκης

    Λευκωσία, Κύπρος 16/11/2011 12:54 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου)

    Κύπρος: Πρώτη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου, μετά την τριμερή της Νέας Υόρκης

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Δημ.Χριστόφιας είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    Η σημερινή συνάντηση των ηγετών, η οποία είναι η πρώτη μετά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα.

    "'Οπως έχει ανακοινωθεί, η συνάντηση σήμερα ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Εχουν καθοριστεί ημερομηνίες συναντήσεων με τον κ. Ερογλου και με τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή ήταν η εξέλιξη σήμερα, για αυτό ήταν και πολύ σύντομη η συνάντηση", τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [04] Ρυμουλκείται ακυβέρνητο δουλεμπορικό σκάφος

    Ρυμουλκείται από το φορτηγό πλοίο ΕΛΕΝΗ Κ και με την συνδρομή σκάφους του Λιμενικού, το ιστιοφόρο που έμεινε ακυβέρνητο νωρίς το πρωί , 30 μίλια δυτικά της Λευκάδαs και στο οποίο επιβαίνουν 54 Αφγανοί λαθρομετανάστες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το δουλεμπορικό σκάφος που είχε προορισμό την Ιταλία, έπαθε μηχανική βλάβη ,ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παραλία. Οι 54 Αφγανοί αναμένεται να φτάσουν στις 15.00μ.μ στην Πρέβεζα ενώ ο Δήμος ετοιμάζει χώρο για να φιλοξενηθούν.

    [05] Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε γνωστός επιχειρηματίας για χρέη άνω των 2 εκατ. ευρώ

    Ενώπιον του εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας που συνελήφθη χθες από μέλη της Οικονομικής Αστυνομίας για φοροδιαφυγή.

    Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη καταβολή χρεών στο Δημόσιο και παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος, υπεύθυνος πολύ γνωστής επιχείρησης, φέρεται να χρωστά ποσό 2,1 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό αφορά την περίοδο 2007-2010, διάστημα κατά το οποίο δεν ήταν εκτελεστικός πρόεδρος και επομένως δεν είχε την ευθύνη υπογραφής για την εταιρεία. Επιπλέον, επικαλείται σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της επιχείρησης.

    Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να αναβληθεί, καθώς ο επιχειρηματίας θα ζητήσει χρόνο ώστε να προσκομίσει στο δικαστήριο όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

    Τζ. Βινιεράτου

    [06] Σε πτωτική τροχιά το Χρηματιστήριο

    Σε πτωτική τροχιά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω μεικτών τάσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 υποχωρεί στις 725,47 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,38%.

    Η αγορά επηρεάζεται και από την αφαίρεση των μετοχών Alpha Bank, Κύπρου, Eurobank και ΔΕΗ από τον δείκτη MSCI Global Standard Indices, μετά την χθεσινή αναθεώρηση των δεικτών MSCI.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 6,37 εκατ. ευρώ.

    [07] Ακριβότερο κατά 3% το οικογενειακό καλάθι και τον Οκτώβριο

    Στο ποσόν των 2.317,78 ευρώ διαμορφώθηκε το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού τον Οκτώβριο του 2011, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2010 που κόστιζε 2.249,10 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αύξηση άγγιξε το 3% και υπολογίζεται στα 68,68 ευρώ.

    Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας της στέγασης, κατά 8%, τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αυξήθηκαν κατά 6% ενώ στον τομέα των μεταφορών σημειώθηκε αύξηση 5%.

    [08] Για την επίλυση της συστημικής κρίσης απαιτείται μεγαλύτερη δέσμευση, δηλώνει ο Μπαρόζο

    Στρασβούργο, Γαλλία 16/11/2011 11:51 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ρόιτερς )

    ΕΕ-ευρωζώνη (2): Για την επίλυση της συστημικής κρίσης απαιτείται μεγαλύτερη δέσμευση, δηλώνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει μια συστημική κρίση για την επίλυση της οποίας θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση από όλες τις χώρες, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Μπαρόζο είπε χαρακτηριστικά πως κανένα κράτος της ευρωζώνης δεν έχει "ανοσία" απέναντι στις επιθέσεις των αγορών και πως η ευρωζώνη θα πρέπει να επιδείξει δυναμικότητα και αποφασιστικότητα για να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση.

    "Πραγματικά τώρα αντιμετωπίζουμε μια αληθινή συστημική κρίση η οποία απαιτεί ισχυρότερη δέσμευση από όλους και μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά και σημαντικά μέτρα", τόνισε ο Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    "Δεν θα κάνουμε το ευρώ ισχυρότερο με τον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε. "Ενισχύοντας την διακυβέρνηση της ευρωζώνης σημαίνει ότι ενισχύουμε την Ένωση", πρόσθεσε.

    Ο Μπαρόζο επισήμανε πως απαιτείται βαθύτερη οικονομική ενσωμάτωση ανάμεσα στις 17 χώρες της ευρωζώνης, χωρίς όμως να βρεθούν σε μειονεκτική θέση τα άλλα δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Δεν πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα 17 κράτη της ευρωζώνης και τα άλλα δέκα. Τα περισσότερα από αυτά, σχεδόν όλα, επιθυμούν την ένταξή τους (στην ευρωζώνη), συμπλήρωσε.

    Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης των χωρών της ευρωζώνης και των οικονομικών τους στόχων θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα.

    Παρά την αντίσταση χωρών εκτός ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, ο Μπαρόζο υπογράμμισε πως θα χρειαστούν αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ενοποίηση. Απηύθυνε έκκληση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη, αλλά αναγνώρισε πως η αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ δεν αποτελεί μέσο άμεσης επίλυσης της κρίσης χρέους, η οποία θα χρειαστεί χρόνο.

    "Στο μέλλον θα χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτό θα απαιτήσει αλλαγές της Συνθήκης", επισήμανε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε πως το διετές σχέδιο ανάκαμψης έχει ξεφύγει από την πορεία του και πως η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ανεργία θα παραμείνει στο 10% τα επόμενα δύο χρόνια.

    "Αντιμετωπίζουμε μεγάλου φάσματος προκλήσεις", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 November 2011 - 11:29:34 UTC