Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανησυχία για την αύξηση των φτωχών στον πλανήτη
  • [02] Η "ιστορική αλήθεια" για τους αρχαίους ελληνικούς μύθους
  • [03] Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο της Μ. Ξενογιαννακοπούλου
  • [04] Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. Εξασθενούν οι άνεμοι
  • [05] Πάνω από 70 οι νεκροί στις χθεσινές ταραχές στη Συρία
  • [06] Φάλαινες πέθαναν αφού ξεβράσθηκαν σε ακτή της Ν. Ζηλανδίας
  • [07] Η ραδιενέργεια από τον σταθμό της Φουκουσίμα ίσως έχει μολύνει ευρύτερες περιοχές

  • [01] Ανησυχία για την αύξηση των φτωχών στον πλανήτη

    Το ΔΝΤ εξέφρασε σήμερα με γραπτή ανακοίνωση την ανησυχία του, ότι επιπλέον 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα προστεθούν--στην Αφρική, στην Ασία, στην περιοχή του Ειρηνικού--στον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών, εφόσον ξεσπάσει άμεσα μια οικονομική κρίση ικανή να πλήξει και τις πλούσιες οικονομίες του πλανήτη...

    Αυτή η ανακοίνωση του ΔΝΤ, που η σύνταξή της ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου, όμως ευρέως δημοσιοποιείται σήμερα, τιτλοφορείται: Η διαχείριση των κινδύνων της ανάπτυξης και των σοκ από την τρέχουσα αποτίμηση των παγκόσμιων πρώτων υλών.

    Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι εφόσον η ανάπτυξη όλης της παγκόσμιας οικονομίας καθηλωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους για όλο το 12μηνο στο 2,6% , ακολούθως στο 2,4%, του χρόνου, τότε: "προκύπτουν μεγάλες αντιξοότητες, όσον αφορά τη χρηματο-πιστωτική συγκυρία, και για κάποια πλούσια κράτη", "μία γενικευμένη ύφεση στη 17μελή ευρωζώνη" και, τέλος,"έντονες επιπτώσεις για τον συνολικό αριθμό των φτωχών πολιτών" σε όλο τον πλανήτη.

    "Αν το ανωτέρω σενάριο για τη διεθνή ανάπτυξη επαληθευτεί τότε στα κράτη, όπου υφίστανται οι χαμηλές αμοιβές, έως τον Δεκέμβριο του '12 επιπλέον 23 εκατομ.άνθρωποι θα γίνουν φτωχοί", επισημαίνεται.

    Προβλέπεται, επίσης, στο έγγραφο του ΔΝΤ μια 'υπόθεση εργασίας' στο πλαίσιο της οποίας η παρατεταμένη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας απολήγει σε μια μαζική στροφή επενδυτών στην εκμετάλλευση των παγκόσμιων πρώτων υλών : "σε αυτήν την περίπτωση, ακριβαίνουν μεν--απότομα--πετρέλαιο και τρόφιμα", όμως από την άλλη μεριά "δεν επακολουθεί ξανά (όπως έγινε στα τέλη του '08) κύκλος ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία. Με τη διαφορά, ότι προστίθενται στους φτωχούς άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι (που αποζούν με 1,25 αμερικανικό δολάριο, καθημερινά)".

    [02] Η "ιστορική αλήθεια" για τους αρχαίους ελληνικούς μύθους

    Πόσο αληθινοί είναι οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι; Oι περιγραφές του Ομήρου στην "Ιλιάδα" και την "Οδύσσεια" και του Ησίοδου στη "Θεογονία" και στα "Έργα και Ημέραι", είναι απλά και μόνο αποκυήματα της ζωηρής φαντασίας τους; Ο Ηλίας Μαριολάκος, καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καταθέτει την ενδιαφέρουσα επιστημονική του άποψη για το θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    "Πολλοί πιστεύουν ότι οι ελληνικοί μύθοι είναι φανταστικές ιστορίες. Κατά τη γνώμη μου, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, τουλάχιστον σχετικά με το θέμα των γεωγραφικών και φυσικών-ωκεανογραφικών χαρακτηριστικών του Ατλαντικού Ωκεανού και γενικότερα των ωκεανών, όπως αυτά περιγράφονται κυρίως από τον Όμηρο, τον Ησίοδο, τα Ορφικά και τον Πλούταρχο", υποστηρίζει στην έρευνά του, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (www.ekke.gr ).

    Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αρχαιολόγοι και ιστορικοί πίστευαν πως από κάθε γραπτό αρχαίων συγγραφέων, όπως του Ησίοδου, του Πλάτωνα, του Στράβωνα, του Διόδωρου του Σικελιώτη και κυρίως του Ομήρου, που συνδέονταν με τη μυθολογία, έλειπε κάθε "σπέρμα" αλήθειας. Μετά τις ανασκαφές του Σλήμαν, όμως, αποδείχθηκε ότι όλα όσα έγραψε ο Όμηρος για την Τροία ήταν αληθινά, ότι οι Μυκήνες υπήρχαν και ήταν αντίπαλες των Τρώων και πολλά ακόμα.

    Ο κ. Μαριολάκος μελέτησε αποσπάσματα από έργα αρχαίων συγγραφέων, μεταφρασμένα και αξιολογημένα από διακεκριμένους επιστήμονες, πριν καταλήξει στα συμπεράσματα που αναφέρει.

    «Πιστεύω ότι είναι λάθος να θεωρούμε την ελληνική μυθολογία ως ένα όμορφο παραμύθι. Η ελληνική μυθολογία είναι στην πραγματικότητα η πιο αρχαία ιστορία των λαών που έζησαν στη γη η οποία, πολύ αργότερα, ονομάστηκε Ελλάς (Ελλάδα). Αυτή η γη είναι το Αιγαίο και ο Περι-Αιγαιακός χώρος. Η ελληνική μυθολογία επομένως αποτελεί την κρυπτογραφημένη προ-ιστορία των πρώτων Ελλήνων και κυρίως τις αγωνίες του και τον αγώνα του για επιβίωση αρχικά και την ανάπτυξή του στη συνέχεια», καταλήγει.

    [03] Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο της Μ. Ξενογιαννακοπούλου

    Έκρηξη αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού με γκαζάκια σημειώθηκε λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ στην είσοδο του πολιτικού γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, το οποίο βρίσκεται στη οδό Σόλωνος 46 στον 4ο όροφο πολυκατοικίας.

    Από την έκρηξη υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές, κυρίως στην είσοδο του γραφείου της κ. Ξενογιαννακοπούλου.

    Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της Ασφάλειας καθώς και κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής που ερευνά για πιθανά στοιχεία.

    [04] Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου. Εξασθενούν οι άνεμοι

    Εξασθένηση των ανέμων εντός της ημέρας, προβλέπει η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, ωστόσο σε ισχύ θα παραμείνει το απαγορευτικό απόπλου, σύμφωνα το Λιμενικό σώμα- Ελληνική ακτοφυλακή, πιθανότατα έως τις 10 το πρωί.

    Στα πελάγη εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι, που κατα τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν τα 9 μποφόρ.

    Κανένα δρομολόγιο πλοίου δεν πραγματοποιείται απο τον Πειραιά, τη Ραφήνα και το Λαύριο ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Επίσης δεν πραγματοιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας και Βόλος-Σποράδες.

    Πάντως καλό είναι όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

    [05] Πάνω από 70 οι νεκροί στις χθεσινές ταραχές στη Συρία

    Πάνω από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία στη διάρκεια των ταραχών κατά τη χθεσινή ημέρα, μια από τις πιο αιματηρές στη χώρα, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό των θυμάτων που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 27 πολίτες σκοτώθηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας και 34 στρατιώτες και 12 λιποτάκτες έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλα επεισόδια.

    Τα περισσότερα από τα θύματα σημειώθηκαν στη Ντεράα της νότιας Συρίας.

    Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για περίπου 40 νεκρούς.

    [06] Φάλαινες πέθαναν αφού ξεβράσθηκαν σε ακτή της Ν. Ζηλανδίας

    Tριάντα μία φάλαινες πιλότοι πέθαναν αφού ξεβράσθηκαν σε απομακρυσμένη ακτή της Νότιας Ζηλανδίας, ενώ απειλείται η ζωή άλλων 34 καθώς όπως δήλωσαν μέλη της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσει κανείς να τις οδηγήσει και πάλι στα βαθιά νερά.

    Ορισμένες από τις φάλαινες ξεβράσθηκαν και πέθαναν στο Φέργουελ Σπιτ του Σάουθ Αϊλαντ, χθες και άλλες, ανάμεσά τους και νεαρές φάλαινες, παρασύρθηκαν στα ρηχά τη νύχτα.

    Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Τζον Μέισον, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι παγιδευμένες φάλαινες θα μπορέσουν να επιστρέψουν μόνες τους στα βαθιά νερά το απόγευμα με την παλίρροια.

    Σύμφωνα με τον Μέισον, το σημείο στο οποίο έχουν παγιδευτεί οι φάλαινες δεν επιτρέπει την παρέμβαση των διασωστών.

    "Είναι τόσο απομακρυσμένο και επικίνδυνο που οι διασώστες θα χρειαστεί να σώσουν τους εαυτούς τους και όχι τις φάλαινες", τόνισε ο Μέισον.

    [07] Η ραδιενέργεια από τον σταθμό της Φουκουσίμα ίσως έχει μολύνει ευρύτερες περιοχές

    Η ραδιενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ίσως έχει μολύνει ευρύτερες περιοχές της Ιαπωνίας σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με μελέτη ομάδας ερευνητών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, ραδιοϊσότοπα στοιχείων όπως το καίσιο, το τελούριο και το ιώδιο εκτινάχθηκαν σε απόσταση άνω των 500 χλμ από το σταθμό της Φουκουσίμα Νταΐτσι, σε περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το νησί Χοκάιντο στο βόρειο τμήμα της χώρας και σε περιοχές της δυτικής Ιαπωνίας.

    Μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε σημειώθηκε τήξη σε τρεις αντιδραστήρες. Μια σειρά εκρήξεων και πυρκαγιών οδήγησε στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοστήτων ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 November 2011 - 7:29:36 UTC