Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο τεστ για πιο αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες
  • [02] Γ. Ραγκούσης: "Η χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών προδιαγραφών"
  • [03] Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς
  • [04] Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ζητά από την Κύπρο η Ε.Ε.
  • [05] Μέρκελ και Μεντβέντεφ εγκαινίασαν τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream
  • [06] Στη φυλακή ο Μότζι για τα στημένα ματς στην Ιταλία
  • [07] O Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Νέος σούπερ-υπολογιστής με ισχύ 23,2 petaflops και μνήμη 6 petabytes
  • [09] Όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγότερο φταίει για την κλιματική αλλαγή!
  • [10] Yψηλό το κόστος των επιπτώσεων στην υγεία από φυσικές καταστροφές
  • [11] Η Τραβιάτα στη "βαλίτσα" της Λυρικής Σκηνής

  • [01] Νέο τεστ για πιο αποτελεσματικές αντικαρκινικές θεραπείες

    Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο, ευρέως φάσματος, γενετικό τεστ, που ελέγχει ταυτόχρονα σε ένα ασθενή την ύπαρξη ή όχι πολλών γονιδίων που εμπλέκονται στον καρκίνο. Το τεστ, με την ονομασία «SΝaPshot», αναζητά γρήγορα τυχόν μεταλλάξεις σε γονίδια-κλειδιά των καρκινοπαθών, ώστε, ανάλογα με την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, να τύχουν πιο εξατομικευμένης και άρα πιο αποτελεσματικής θεραπείας, κάτι που θα αυξήσει το ποσοστό επιβίωσής τους.

    Το τεστ ελέγχει 14 γονίδια-κλειδιά και ενώ αρχικά εφαρμόστηκε σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου. Η ανάλυση του γενετικού «προφίλ» του καρκίνου ενός ασθενούς κερδίζει συνεχώς έδαφος τελευταία, αλλά μέχρι τώρα συνήθως εστιάζεται σε συγκεκριμένα μεμονωμένα γονίδια. Είναι η πρώτη φορά που τυγχάνει κλινικής εφαρμογής ένα τεστ, το οποίο καλύπτει μια τόσο ευρεία γκάμα γονιδίων.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι μελλοντικά τέτοια τεστ θα αποτελέσουν ρουτίνα στην ιατρική. Οι ερευνητές αξιοποίησαν και βελτίωσαν μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και λίγα χρόνια από ορισμένα εγκληματολογικά εργαστήρια και επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση αρκετών γονιδίων των υπόπτων. Οι Αμερικανοί γιατροί δοκίμασαν το νέο τεστ σε 589 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, από τους οποίους οι μισοί (51%) διαπιστώθηκε ότι είχαν τουλάχιστον μία μετάλλαξη καρκινικού γονιδίου ή άλλη γενετική ανωμαλία, όπως την μετατόπιση ενός τμήματος του DNA σε λάθος χρωμόσωμα. Οι πιο συνηθισμένες μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στους καρκινοπαθείς, αφορούσαν τα γονίδια KRAS (24%), EGFR (13) και ALK (5%).

    Από τους 353 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, σχεδόν οι μισοί (170) είχαν μεταλλάξεις ή άλλες γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν δυνητικά να αντιμετωπισθούν με νέες θεραπείες. Αυτοί οι ασθενείς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων που «στοχεύουν» στις συγκεκριμένες μεταλλάξεις των γονιδίων.

    [02] Γ. Ραγκούσης: "Η χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών προδιαγραφών"

    "H χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών πολιτικών προδιαγραφών κι όχι τον κοινό χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων, ειδικά εντός των κομμάτων", δήλωσε ο υπουργός Υποδομών κ Γ Ραγκούσης μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

    Εξέφρασε την αντίθεσή του στις εσωκομματικές διεργασίες που υπονομεύουν όπως είπε την κυβέρνηση συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας "απολύτως απαράδεκτη, κάθε σκέψη και συζήτηση γύρω από εσωκομματικά ζητήματα, σε αυτές τις πολύ κρίσιμες εθνικά περιστάσεις".

    [03] Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς

    Λήγεισήμερα Τετάρτη η προθεσμία για την καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και του φόρου εισοδήματος.

    Οι φορολογούμενοι μπορούν με το αποδεικτικό καταβολής της προηγούμενης δόσης ή το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς να καταβάλουν στις τράπεζες το ποσό που τους αναλογεί.

    Εναλλακτικά, μπορούν να προσέλθουν στις εφορίες στις οποίες υπάγονται για την καταβολή του παραπάνω ποσού.

    Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει παράταση, καθώς τα ειδικά εκκαθαριστικά σημειώματα δε εστάλησαν εγκαίρως, λόγω της απεργίας στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

    [04] Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ζητά από την Κύπρο η Ε.Ε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Κύπρο έλλειμμα 4,8% και ανακοινώνει τις προβλέψεις της για το 2012, καλώντας τη Λευκωσία να υιοθετήσει αμέσως μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς οι εκκρεμότητες και οι εξαγγελίες δεν ικανοποιούν την ΕΕ.

    Τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο "Φιλελεύθερος" δείχνουν ότι η Κύπρος μπαίνει πλέον σε "βαθιά νερά" επιτήρησης από τις Βρυξέλλες.

    Με βάση τις συστάσεις της Κομισιόν, η κυπριακή οικονομία υποχρεούται να εξέλθει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μέχρι τα τέλη του 2012, περιορίζοντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από την ανώτατη τιμή του 3%.

    Στο μεταξύ, αρνητικές προεκτάσεις προκύπτουν και από τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και των κυπριακών τραπεζών από τους Moody's. Το χρήμα θα γίνει ακόμα πιο ακριβό για όλους και ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης γίνεται πιο ορατός.

    [05] Μέρκελ και Μεντβέντεφ εγκαινίασαν τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream

    Μακροχρόνιο δεσμό μεταξύ Ευρωπαίων και Ρωσίας δημιουργεί ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream, ο οποίος μεταφέροντας φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Αυτό τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού μαζί με το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος έστρεψαν μια στρόφιγγα για να ανοίξουν συμβολικά την κάνουλα που επέτρεψε τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. «Θα είμαστε στενά δεμένοι ο ένας με τον άλλο, για δεκαετίες», είπε η Άγκελα Μέρκελ.

    Ο Nord Stream αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς, ο καθένας εκ των οποίων έχει δυναμικότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ετησίως. Ο τοποθέτηση του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2012.

    Σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλε, ο διαχειριστικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream, Ματίας Βάρνιγκ είπε ότι το κόστος κατασκευής -7,4 δισ. ευρώ- αναμένεται να αποσβεστεί σε 14 έως 15 χρόνια, αν ο αγωγός λειτουργεί εξαντλώντας τη δυναμικότητα μεταφοράς του. Προς το παρόν, οι παραγγελίες που έχουν δοθεί αφορούν την παράδοση περισσότερων από 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, όγκος που είναι ο μισός της δυναμικότητας μεταφοράς του Nord Stream. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ρωσικού Ινστιτούτου για την Ενέργεια και τα Οικονομικά, Βλαντίμιρ Φεΐγκιν υπογράμμισε ότι είναι «τυπικό» να κατασκευάζονται τέτοιοι τεράστιοι αγωγοί όταν ισχύουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, τα οποία εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να λειτουργούν στο ήμισυ της δυναμικότητας μεταφοράς τους.

    Στο ζήτημα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, το οποίο τονίζουν αδιακόπως οι Βρυξέλλες, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς, ο πρόεδρος της γερμανικής E.ON Ruhrgas, Κλάους Σέφερ. «Διαφοροποίηση δεν σημαίνει μόνον την προμήθεια φυσικού αερίου από διάφορες πηγές αλλά και το να έχουμε διάφορες οδούς τροφοδοσίας. Ο Nord Stream δημιουργεί την πρώτη απευθείας σύνδεση της Γερμανίας και της Ευρώπης με τα μεγαλύτερα πεδία φυσικού αερίου στη Ρωσία και προσφέρει, κατά συνέπεια, τη δυνατότητα προσφοράς νέων ποσοτήτων», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, που συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream.

    [06] Στη φυλακή ο Μότζι για τα στημένα ματς στην Ιταλία

    Με καθυστέρηση πέντε χρόνων, καταδικάστηκε ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε το ιταλικό ποδόσφαιρο.

    Ο Λουτσιάνο Μότζι τιμωρήθηκε με φυλάκιση πέντε ετών και τεσσάρων μηνών από δικαστήριο της Νάπολι, καθώς κρίθηκε ένοχος απάτης και συνομωσίας, στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Οσο για το αθλητικό, ο πρωταγωνιστής του "Μοτζιόπολι" και πρώην γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, είχε τιμωρηθεί με ισόβιο αποκλεισμό ενώ από τη "Γιούβε" αφαιρέθηκαν οι τίτλοι της πρωταθλήτριας 2005 και 2006.

    Ουσιαστικά έγινε δεκτή η εισήγηση του εισαγγελέα ο οποίος θεωρούσε πως οι πράξεις του Μότζι έπρεπε να επιφέρουν κάθειρξη πέντε ετών και οκτώ μηνών! Ο άλλοτε "ισχυρός άνδρας" του ιταλικού ποδοσφαίρου δεν παρέστη, ενώ ο συνήγορός του δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

    [07] O Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Η αρχαία ελληνική τραγωδία είναι η πηγή έμπνευσής μου", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διεθνούς φήμης Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, ο οποίος συμμετέχει στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ταινία του "Ελένα", που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των φίλων της έβδομης Τέχνης.

    "Η ταινία μου είναι μία σύγχρονη τραγωδία, που προσπαθεί να θέσει στους θεατές αιώνια ερωτήματα, όπως αν μπορεί κάποιος να εγκληματήσει για το καλό της οικογένειας του. Βαθιά μέσα του, κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι απελπιστικά μόνο και αποφασίζει μόνο", σημειώνει ο Ρώσος σκηνοθέτης.

    Ο άνθρωπος, όπως λέει, "όταν βρίσκεται σε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να πάρει μια απόφαση με ποιον τρόπο θα επιβιώσει μέσα στη σκληρή πραγματικότητα".

    Σε ό,τι αφορά στο ρόλο του ως σκηνοθέτης, ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ σημειώνει: "Εγώ, ως σκηνοθέτης, μπορώ μόνο να παρατηρώ τα γεγονότα και προσπαθώ να δείξω αντικειμενικά ότι σε τέτοιες τραγικές στιγμές της ζωής μας ουσιαστικά ο καθένας ξέρει την αλήθεια του- ακόμα κι αν αυτή είναι να γίνεσαι δολοφόνος για το καλό του άλλου".

    Η "Ελένα" προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του φεστιβάλ, ενώ την ίδια ώρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, η ίδια ταινία προβαλλόταν στο κρατικό κανάλι της Ρωσίας, με 20 εκατομμύρια τηλεθεατές.

    Ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ είχε κερδίσει την προσοχή των απανταχού σινεφίλ, όταν, με την πρώτη του ταινία, την "Επιστροφή", είχε κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία. Μ' ένα διαφορετικό ύφος αυτή τη φορά, αλλά με την ίδια εσωτερική δύναμη, παρουσίασε την "Ελένα" για την οποία, όπως ο ίδιος τονίζει: "μου επέτρεψε να εξερευνήσω μια κεντρική ιδέα των ημερών μας: επιβίωση με κάθε κόστος".

    Μπορούμε να μιλήσουμε για επιστροφή στις απαρχές του κλασικού σοβιετικού κινηματογράφου, τον ρωτάμε κι αυτός μας απαντά: "Θα έλεγα στις ιδέες του καλού κλασικού κινηματογράφου. Η ηρωίδα μου έγινε δολοφόνος για το καλό του εγγονού της- είναι ευγενική και γλυκιά γυναίκα, γεμάτη από αγάπη και φροντίδα, που μετατρέπεται σε δολοφόνο και ύστερα μετανιώνει σ' έναν ναό".

    Ο Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ δεν τιμωρεί, ωστόσο, την ηρωίδα του για τις πράξεις της. "Δείχνω πως η ζωή συνεχίζεται και, ίσως μπορεί να πάνε όλα καλά γι' αυτήν την οικογένεια. Αλλά, πάλι, δεν ξέρουμε, γιατί τίποτα δεν μένει στάσιμο κι όλα αλλάζουν", σημειώνει.

    Σε ό,τι αφορά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, λέει πως πρόκειται για ένα "ιστορικό Φεστιβάλ" με ωραίο κοινό. "Μου αρέσουν οι θεατές σας. Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως το κοινό ξέρει τι σημαίνει κινηματογράφος. Το φεστιβάλ σας έχει ήθος και ύφος, και είναι σημαντικό για εμάς, τους σκηνοθέτες από τη Ρωσία, να βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη", καταλήγει.

    [08] Νέος σούπερ-υπολογιστής με ισχύ 23,2 petaflops και μνήμη 6 petabytes

    Η ιαπωνική Fujitsu ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου σούπερ-υπολογιστή, του PRIMEHPC FX10, ο οποίος έρχεται να αναβαθμίσει με εντυπωσιακό τρόπο τις δυνατότητες του κορυφαίου ως τώρα ιαπωνικού «τέρατος», του υπολογιστή «Κ», που είναι δημιούργημα της ίδιας εταιρίας και ο οποίος είχε χαρακτηρισθεί ισχυρότερος υπολογιστής διεθνώς φέτος τον Ιούνιο.

    Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την οριστική εκτόπιση για το 2011 της Κίνας και του δικού της σούπερ-υπολογιστή από την κορυφή της παγκόσμιας λίστας, όπου είχε βρεθεί πέρυσι.

    Ενώ ο «Κ» είχε φθάσει αυτόν τον μήνα την υπολογιστική ισχύ των 10,51 petaflops (θεωρητικά μπορεί να φθάσει έως τα 11,28 petaflops), o PRIMEHPC FX10 έχει υπερδιπλάσια ισχύ 23,2 petaflops και μνήμη 6 petabytes (κάθε petaflop αντιστοιχεί σε 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο).

    Ο νέος «κολοσσός» θα είναι πλήρως έτοιμος από τον Ιανουάριο του 2012 και θα είναι εμπορικά διαθέσιμος όχι μόνο για την ιαπωνική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει με τον «Κ», αλλά για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητικό φορέα και εταιρεία εντός και εκτός Ιαπωνίας, που θέλει να κάνει μεγάλης κλίμακας υπολογισμούς και προσομοιώσεις. Οι τομείς της ιατρικής και φαρμακευτικής έρευνας, της ενέργειας, της ανάπτυξης νέων υλικών, της ανάλυσης σεισμών και της μετεωρολογίας-κλιματολογίας είναι κλασσικά παραδείγματα. Η ιαπωνική εταιρία προσδοκά να πουλήσει πέντε τέτοια μηχανήματα μέσα στην επόμενη τριετία.

    [09] Όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγότερο φταίει για την κλιματική αλλαγή!

    Η ηλικία παίζει ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

    Αυτό είναι το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα μιας νέας γερμανικής επιστημονικής έρευνας, που για πρώτη φορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (κατ' εξοχήν υπεύθυνου αερίου για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου») του μέσου ανθρώπου αυξάνονται μέχρι την ηλικία των 65 ετών και στη συνέχεια αρχίζουν να μειώνονται.

    Με άλλα λόγια, όσο αυξάνεται διαχρονικά το προσδόκιμο ζωής και γερνάει ο πληθυσμός στις σύγχρονες κοινωνίες, κάτι που δείχνουν όλες οι δημογραφικές έρευνες, τόσο θα αντισταθμίζεται -σε ένα μικρό βαθμό βεβαίως-η υπερθέρμανση του πλανήτη και η συνεπαγόμενη κλιματική αλλαγή.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δημογράφο Εμίλιο Ζαγκένι του Ινστιτούτου Δημογραφικής Έρευνας Μαξ Πλανκ στο Ροστόκ, συσχέτισαν την ηλικία με τις μέσες ανά κεφαλή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παίρνοντας τα σχετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου τα δεδομένα αυτά ήσαν διαθέσιμα, όμως εκτιμούν ότι αντίστοιχα συμπεράσματα ισχύουν και για τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

    [10] Yψηλό το κόστος των επιπτώσεων στην υγεία από φυσικές καταστροφές

    Όταν ξεσπούν ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνεται λόγος για το κόστος από τις υλικές ζημιές και το κόστος για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    «Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης ποτέ δεν συνυπολογίζεται», επισημαίνει ο επικεφαλής επιστήμονας στην αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Natural Resources Defense Council, Κιμ Νόουλτον.

    Ερευνητές από την NRDC, το πανεπιστήμιο California-Berkeley και το πανεπιστήμιο California-San Francisco υπολόγισαν ότι το κόστος των θανάτων και άλλων προβλημάτων στην υγεία, που προκλήθηκαν από πλημμύρες, ξηρασία και άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος ανήλθε, την περίοδο 2000-2009, σε 14 δισ. δολάρια.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Health Affairs, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική. Εκεί, οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας θα προσπαθήσουν για μία ακόμη φορά να υπερβούν τις μεταξύ τους διαφορές, στην κατεύθυνση της επίτευξης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις αλλαγές στο κλίμα.

    [11] Η Τραβιάτα στη "βαλίτσα" της Λυρικής Σκηνής

    Τη "βαλίτσα" της παίρνει η Εθνική Λυρική Σκηνή για να παρουσιάσει την Τραβιάτα του Βέρντι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκύζη στις 16 και 18 Νοεμβρίου και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετραλώνων 23 και 25 Νοεμβρίου.

    Η Όπερα της Βαλίτσας παρουσιάζει την Τραβιάτα -δηλαδή την Παραστρατημένη- που βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, που βασίζεται στο έργο Η Κυρία με τις Καμέλιες, του Αλέξανδρου Δουμά.

    Το έργο περιγράφει την ιστορία της Μαρί Ντυπλεσσί, διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας, την οποία γνώριζε καλά ο συγγραφέας.

    Στην Τραβιάτα η εταίρα ερωτεύεται γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

    Με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα, με μικρή χορωδία και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν σε μια βαλίτσα, η διάσημη όπερα ξεδιπλώνει τον μύθο της.

    Με την Όπερα της Βαλίτσας η Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει τις Πολιτιστικές Δράσεις στην Αθήνα, βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει στις γειτονιές της πόλης με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 November 2011 - 9:29:41 UTC