Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ
  • [02] Nέο ραντεβού για το Κυπριακό τον Ιανουάριο
  • [03] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ευ. Βενιζέλου με τον Τσ. Νταλάρα
  • [04] Το ευρωπαϊκό σχέδιο ο "μόνος δυνατός δρόμος" για να σωθεί η Ελλάδα, λέει ο Σαρκοζί

  • [01] Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

    Σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ κατά την απογευματινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη.

    Το ΚΥΣΕΑ έκρινε ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους Αρχηγούς των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων σηματοδοτώντας παράλληλα μεγάλο αριθμό αποστρατειών κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Στρατό Ξηράς.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:

    -Νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τοποθετείται ο έως σήμερα Διοικητής Γ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κωσταράκος στη θέση του Πτεράρχου Ιωάννη Γιάγκου,

    -Νέος Αρχηγός ΓΕΣ τοποθετείται ο έως σήμερα Διοικητής Δ΄ Σώματος Στρατού Κωνσταντίνος Ζιαζιάς στη θέση του Αντιστρατήγου Φραγκούλη Φράγκου,

    Νέος Αρχηγός ΓΕΑ τοποθετείται ο έως σήμερα Αρχηγός ΑΤΑ Αντιπτέραρχος Αντώνιος Τσαντηράκης στη θέση του Αντιπτεράρχου Βασιλείου Κλόκοζα,

    -Νέος Αρχηγός ΓΕΝ τοποθετείται ο έως σήμερα Αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Υποναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο οποίος προάγεται στο βαθμό του Αντιναυάρχου, στη θέση του Αντιναυάρχου Δημητρίου Ελευσινιώτη.

    Αντίδραση της αντιπολίτευσης

    Την έντονη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή έκτακτη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ και η απόφαση για σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Για αντιδημοκρατική ενέργεια, που στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος έκανε λόγο ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Δράμας, Μαργαρίτης Τζίμας και κατήγγειλε ότι «την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας». Ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αναγνωρίσει τις αποφάσεις.

    Από την πλευρά του το ΚΚΕ κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ? αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

    "Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο", χαρακτήρισε τις κρίσεις ο ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας ότι "λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων" και "άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκεφαλίστηκαν με μια πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, χαρακτήρισε απαράδεκτο να αποφασίσει ο υπουργός Άμυνας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως η αλλαγή ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό κατάρρευση και προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και συγκεκριμένα πριν από την απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

    «Πράξη πολιτικά ανήθικη και παλαιοκομματικής αντίληψης, που επιβεβαιώνει την οριστική ρήξη της κυβέρνησης Παπανδρέου με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα», χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει την νομιμότητα και να αρνηθεί την υπογραφή των σχετικών διαταγμάτων.

    Εξίσου επικριτική ήταν και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία υποστήριξε ότι «οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης» και σημείωσε ότι « οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα».

    Το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών υπογράμμισε ότι «στα πλαίσια της σχεδιασμένης διάλυσης της χώρας, και μετά την διάλυση της Υγείας, της Παιδείας, της Δημόσιας Διοίκησης, ήλθε και η στιγμή της διάλυσης, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αποκεφαλίζοντας συλλήβδην, όλους τους αρχηγούς που εναντιώνονται στα διαλυτικά σχέδια του Υπουργού Άμυνας», και κατέληξε σημειώνοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση προκήρυξη εκλογών».

    [02] Nέο ραντεβού για το Κυπριακό τον Ιανουάριο

    Ραντεβού ξανά τον Ιανουάριο έδωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ενώ υποστηρίζει ότι «προχωρούμε προς το τέλος παιχνιδιού (τελικό στάδιο) των διαπραγματεύσεων».

    Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που ανάγνωσε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία των ηγετών των δυο κοινοτήτων και χωρίς στη συνέχεια να δεχτεί ερωτήσεις, ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού αναφερόμενος στο διήμερο των συνομιλιών, 30 και 31 Οκτωβρίου στο Greentree, στην περιοχή Μανχάσετ, του Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι «οι δυο πλευρές πέτυχαν ενθαρρυντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των δυο αυτών ημερών σε κάποια από τα εναπομείναντα θέματα».

    Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «όπως σημείωσε ο ειδικός μου σύμβουλος (Ντάουνερ) οι συζητήσεις υπήρξαν θετικές, παραγωγικές και εντατικές. Το γεγονός αυτό μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση. Και οι δυο ηγέτες με διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν πως μπορούν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία. Υπάρχει ακόμη εργασία που θα πρέπει να γίνει».

    Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι «οι κύριοι Χριστόφιας και Έρογλου έχουν συμφωνήσει ότι περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες τους επόμενους δυο μήνες, καθώς προχωρούμε προς το τέλος παιχνιδιού (τελικό στάδιο) των διαπραγματεύσεων. Ο ειδικός μου σύμβουλος και η ομάδα του παραμένουν έτοιμοι να βοηθήσουν. Προσκάλεσα τους δυο ηγέτες σε νέα συνάντηση μαζί μου με την ίδια μορφή τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος θα έχουν επιλυθεί ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά σε πολυμερή διάσκεψη, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Την απογοήτευσή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για το γεγονός ότι «δυστυχώς, στο Γκριντρι (Greentree) δεν έγινε κατορθωτό να γίνει μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

    Ο Κύπριος ηγέτης, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Λονγκ 'Άιλαντ της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε: «Ο στόχος μέχρι τότε (τη νέα κοινή συνάντηση τον ερχόμενο Ιανουάριο) είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο, έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε ότι «όσο διαρκούν οι συνομιλίες, θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική, να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού».

    [03] Τηλεφωνική επικοινωνία του Ευ. Βενιζέλου με τον Τσ. Νταλάρα

    Τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξαγγελία περί δημοψηφίσματος, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μετά την τηλεφωνική συνομιλία, ακολούθησε η ανακοίνωση του IIF, στην οποία το Ινστιτούτο εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες για την εφαρμογή της συμφωνίας που προβλέπει συμμετοχή των τραπεζών στο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%.

    [04] Το ευρωπαϊκό σχέδιο ο "μόνος δυνατός δρόμος" για να σωθεί η Ελλάδα, λέει ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε απόψε ότι το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες είναι "ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους", σε δήλωσή του μετά το τέλος διυπουργικής συνόδου.

    "Το να δίδεται ο λόγος στους ανθρώπους είναι πάντα νόμιμο, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει το σχέδιο της ΕΕ σε δημοψήφισμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 20:29:34 UTC