Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαραθώνιος ανάγνωσης με βιβλία της Άλκης Ζέη
  • [02] Εύα Καϊλή: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι στο δημοψήφισμα
  • [03] Στις Κάννες για τη Σύνοδο της G20 ο Γ. Παπανδρέου
  • [04] Η Ελλάδα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, ζητούν Ρομπάι και Μπαρόζο
  • [05] Εθνική συνεννόηη ζητούν Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου
  • [06] Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Ευ. Βενιζέλου
  • [07] Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά η Ντ. Μπακογιάννη
  • [08] Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Σαρκοζί για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα
  • [09] Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνόκτητο πλοίο
  • [10] Την πόρτα του χειρουργείου περνάει ο Χάουαρντ του Ολυμπιακού
  • [11] Ένα μήνα εκτός ο Τοτσέ του Παναθηναϊκού
  • [12] Χάνει Νέτο, Καπετάνο ο Άρης

  • [01] Μαραθώνιος ανάγνωσης με βιβλία της Άλκης Ζέη

    Μαραθώνιο ανάγνωσης με παιδικά βιβλία της Άλκης Ζέη ξεκινούν στα σχολεία, από σήμερα μέχρι τον Μάιο του 2012, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

    Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τους μαθητές της τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, με σκοπό να αναπτύξουν τα παιδιά μια φιλική σχέση με την ανάγνωση της λογοτεχνίας, μέσα από τα βιβλία της σπουδαίας συγγραφέως.

    Κάθε σχολική ομάδα που επιθυμεί να "τρέξει" σε αυτόν τον αγώνα θα μελετήσει βιβλία της και θα απαντήσει σε ερωτηματολόγιο που πρέπει να σταλεί τον Μάρτιο του 2012 σε επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από συγγραφείς παιδικών βιβλίων .

    Με βάση τους τίτλους των βιβλίων, οι μαθητές θα γράφουν τη δική τους ιστορία για να αποσταλεί στην επιτροπή. Δέκα παιδιά από κάθε τάξη που θα απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις θα πάρουν "πλούσια δώρα" (laptop )σε ανοιχτή κλήρωση τον Απρίλιο του 2012, ενώ οι καλύτερες ιστορίες θα δημοσιευθούν στην μαθητική εφημερίδα των εκδόσεων "Παιδιά διάλειμμα!" και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

    Στο τέλος του προγράμματος, τον Μάιο, η Άλκη Ζέη θα επισκεφθεί τα βραβευμένα σχολεία για να κάνει μάθημα- διάλογο με τους? αυριανούς συγγραφείς .

    "Η Άλκη Ζέη δεν ξεχνά ποτέ το παιδί. Γιατί δεν ξεχνά ποτέ να είναι η ίδια παιδί" έγραψε πριν χρόνια, ο Γιάννης Νεγρεπόντης.

    [02] Εύα Καϊλή: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και όχι στο δημοψήφισμα

    Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής συμφωνίας και εγκατάλειψη του σχεδίου για δημοψήφισμα, προτείνει με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πράξει ανάλογα.

    "Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια. Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία", αναφέρει η κ. Καϊλή στην επιστολή της και προσθέτει:

    "Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και συνεργασίας, με πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της συμφωνίας. Θεωρώ αυτονόητο, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας".

    "Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το εθνικό. Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω", καταλήγει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Στις Κάννες για τη Σύνοδο της G20 ο Γ. Παπανδρέου

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αύριο θα μεταβεί στις Κάνες προκειμένου να μετάσχει στην έναρξη της συνεδρίασης της συνόδου κορυφής του G20, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές.

    Στη σύνοδο εκλήθη από τη γαλλική προεδρία, δεδομένου ότι εκεί θα συζητηθούν και οι εξελίξεις γύρω από το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Λόγω αυτών των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν στη Βουλή την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η οποία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει αύριο.

    Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

    Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καγκελάριο ότι το δημοψήφισμα γίνεται ώστε η απόφαση για τη δανειακή σύμβαση να γίνει κτήμα του λαού ώστε να συμβάλει στην προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται για την ισχυροποίηση της Ελλάδος και της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την κατανόησή της για τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας.

    [04] Η Ελλάδα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, ζητούν Ρομπάι και Μπαρόζο

    «Πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ενώπιον της ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας, εκφράζουν, σε κοινή ανακοίνωση τύπου, που εξέδωσαν σήμερα οι Πρόεδροι της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχετικά με την πρόθέση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα.

    Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στην ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είχαν τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Α. Παπανδρέου.

    [05] Εθνική συνεννόηη ζητούν Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου

    Υπέρ της ανάγκης να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συνεργασία, ώστε να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, αλλά και υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, τάχθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς, από τα Χανιά, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη.

    "Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, αν δεν υπάρξει συνεργασία, η Ελλάδα κινδυνεύει, και κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Δεν είναι δυνατόν ούτε μία μονοκομματική κυβέρνηση, ούτε μία ομάδα πολιτικών να λέει ότι θα σώσει την Ελλάδα και να λέει ότι αυτό είναι το χρέος που πρέπει να επιτελέσει. Δεν είναι οικοσκευή κανενός η πατρίδα. Η Ελλάδα σώζεται με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στα όσα είπε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, ο κ. Δημαράς δήλωσε: "Το θέμα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να ξεγελάσει τον ελληνικό λαό, είτε με την ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή τα μεσάνυκτα, είτε με το δημοψήφισμα που προαναγγείλει, και για να είμαι ειλικρινής, πολύ φοβάμαι ότι δε θα γίνει".

    Για τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών είπε ότι την ευθύνη φέρει προσωπικά ο πρωθυπουργός και η παρέα του.

    "Εκείνο το οποίο έχει καταστήσει την πολιτική ζωή της χώρας περισσότερο αναξιόπιστη, είναι το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν ενημερώνει έντιμα, καθαρά και με ειλικρίνεια τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός, ήδη, εγκαλείται πολιτικά και ιστορικά, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις υποθέσεις της πατρίδας μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δημαράς.

    "Αυτή την ώρα απαιτούνται λύσεις συνεννόησης και όχι εκβιαστικά διλήμματα προς τον λαό", δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής (και πρόεδρος των Ελεύθερων Πολιτών) Βασίλης Οικονόμου.

    [06] Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Ευ. Βενιζέλου

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εισήχθη τα ξημερώματα σε κεντρική κλινική των Αθηνών με πόνο στην κοιλιά.

    Οπως ανέφερε πριν λίγο ο διευθυντής της κλινικής Ν. Χρόνης, το κύριο σύμπτωμα που οδήγησε τον κ. Βενιζέλο στο νοσοκομείο, ήταν περιομφαλικό και επιγάστριο άλγος.

    Ο ασθενής εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι εμφανίζει ήπια φλεγμονώδη αντίδραση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

    Οι γιατροί αποφάσισαν αρχικά να χορηγήσουν συντηρητική αγωγή η οποία φαίνεται ότι απέδωσε, καθώς σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό Π. Αλφαρά, οι εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν το μεσημέρι και μετά τη χορήγηση αντιβίωσης ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές που έγιναν το πρωί.

    Οι γιατροί εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί συντηρητικά και δείχνουν να αποκλείουν την πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης

    [07] Την παραίτηση της κυβέρνησης ζητά η Ντ. Μπακογιάννη

    Η Πρόεδρος της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση της κυβερνήσεως και "να γίνουν εκλογές, με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας".

    "Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει", πρόσθεσε και σημείωσε ότι "οι ελληνίδες και οι έλληνες ξύπνησαν σήμερα το πρωί τρομοκρατημένοι", καθώς "αντιλαμβάνονται ότι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν πραγματικά".

    [08] Υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Σαρκοζί για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αποδύθηκε σε προσπάθεια περιορισμού της αναστάτωσης που προκάλεσε στις αγορές η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για τη συμφωνία της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) στις Κάνες.

    Ο Γάλλος πρόεδρος αναμενόταν να συζητήσει το μεσημέρι με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου με τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν σε στενή σύνθεση, με τη συμμετοχή υπουργών-κλειδιά, όπως του υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

    "Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ για την υιοθέτηση της θαρραλέας συμφωνίας, καταδικάζω αυτή την απόφαση η οποία μοιάζει εντελώς ανεύθυνη από μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού", δήλωσε το μέλος της βουλής Κριστιάν Εστροσί μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο France Info.

    Η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν - η οποία υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη - είπε ότι εγκρίνει την διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. "Εναπόκειται στους λαούς να αποφασίζουν το μέλλον τους, όχι σε μερικούς τεχνοκράτες", είπε.

    [09] Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν ελληνόκτητο πλοίο

    Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν στον Κόλπο του Άντεν ένα ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών και αιχμαλώτισαν τα 22 μέλη του πληρώματος του, περιλαμβανομένου ενός άοπλου φρουρού, σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό δίκτυο.

    Το δεξαμενόπλοιο Liquid Velvet - υπό σημαία νησιών Μάρσαλ - κατελήφθη χθες Δευτέρα από πειρατές στον Κόλπο του Άντεν, όπως αναφέρει ο ναυτιλιακός συντάκτης Άντριου Μουανγκούρα τoυ ειδησεογραφικού δικτύου The Somalia Report.

    Το πλοίο ανήκει στην ελληνική εταιρεία Elmira Tankers, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

    [10] Την πόρτα του χειρουργείου περνάει ο Χάουαρντ του Ολυμπιακού

    Σε χειρουργική επέμβαση θα υποβληθεί αύριο ο Ματ Χάουαρντ, ο τραυματισμός του οποίου στον αριστερό αστράγαλο αποδείχτηκε σοβαρότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Η μαγνητική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε σήμερα ο 22χρονος Αμερικανός φόργουορντ του Ολυμπιακού έδειξε πως έχει σπάσει το οστεόφυτο στον αριστερό αστράγαλο και δεν θα γλιτώσει το χειρουργείο.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απουσία 15-20 ημερών από τις προπονήσεις του Ολυμπιακού.

    Η αποστολή της ομάδας του Πειραιά αναχωρεί, λοιπόν, για τη Βιτόρια της Ισπανίας χωρίς τον Χάουαρντ σήμερα το απόγευμα.

    Δεδομένη ήταν η απουσία των Πελεκάνου και Βασιλόπουλου, ενόψει του αυριανού αγώνα με την Κάχα Λαμποράλ, για την 3η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

    [11] Ένα μήνα εκτός ο Τοτσέ του Παναθηναϊκού

    Χωρίς τον Τοτσέ θα υποχρεωθεί να πορευθεί για περίπου ένα μήνα ο Παναθηναϊκός.

    Ο επιθετικός των «πρασίνων», που μόλις είχε επιστρέψει στην αγωνιστική δράση, μπαίνοντας ως αλλαγή στο κυριακάτικο ματς με τον ΠΑΟΚ, υπέστη θλάση στο δεξιό γαστροκνήμιο κατά τη διάρκεια της σημερινής προπόνησης.

    Αν και αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες θα υποβληθεί αργότερα, η αρχική εκτίμηση είναι ότι ο Ισπανός φορ θα επιστρέψει σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων μετά από περίπου ένα μήνα.

    Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν και σήμερα οι Βύντρα, Πετρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος και Ρούντολφ, με τους δύο πρώτους να εκτιμάται ότι προλαβαίνουν το κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Κανονικά προπονήθηκε ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος έχει ξεπεράσει την ίωση που τον ταλαιπώρησε και τον κράτησε εκτός της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ.

    [12] Χάνει Νέτο, Καπετάνο ο Άρης

    Τον Ντάρσι Νέτο για ένα μήνα και τον Κώστα Καπετάνο για δύο εβδομάδες χάνει ο Αρης.

    Αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές υποβλήθηκαν σήμερα σε εξετάσεις, για τους τραυματισμούς που αποκόμισαν στην αναμέτρηση στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, το αποτέλεσμα των οποίων φανέρωσε θλάση στους προσαγωγούς για τον πρώτο και θλάση στο δικέφαλο για τον δεύτερο.

    Ενοχλήσεις από τη θλάση που τον ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα εξακολουθεί να έχει και ο Καρίμ Σολτάνι. Γεγονός που καθιστά αμφίβολη την παρουσία του στο εντός έδρας παιχνίδι του Σαββάτου (5/11) με τον Ολυμπιακό.

    Ο Γαλλοαλγερινός, που αγωνίστηκε τελευταία φορά με την ομάδα στις 11/9, στην εντός έδρας μάχη με τον Ατρόμητο (σ.σ. στην οποία αποβλήθηκε και ακολούθησε η τιμωρία του), θα δοκιμάσει να προπονηθεί αύριο.

    Ανοιχτό, την ίδια στιγμή, παραμένει το "μέτωπο" του προπονητή, με τους διοικούντες την ΠΑΕ να αναζητούν την πιο κατάλληλη λύση, που μπορούν να βρουν τη δεδομένη στιγμή, για τον αντικαταστάτη του Σάκη Τσιώλη.

    Η απογευματινή, δε, προπόνηση στο Ρύσιο, όπως έγινε γνωστό, θα υλοποιηθεί υπό τις οδηγίες του Νίκου Πασσιαλή, προπονητή της ομάδας νέων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 November 2011 - 14:29:37 UTC