Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάθεση 10.000 στρεμμάτων σε αγρότες και ανέργους
  • [02] Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στην Τουρκία
  • [03] Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει και τη γονιμότητα
  • [04] Προαναγγέλονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
  • [05] Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού "Ταξίδι στον αέρα"
  • [06] Μεταμόρφωση χωματερής σε πνεύμονα πρασίνου, στην Κρήτη
  • [07] Κόβουν το τσιγάρο λόγω κρίσης οι Έλληνες
  • [08] Ήπια υποχώρηση στις τιμές των μετοχών στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου
  • [09] "Ξεπερασμένα" τα εμβόλια κατά της γρίπης, σύμφωνα με έρευνα

  • [01] Διάθεση 10.000 στρεμμάτων σε αγρότες και ανέργους

    Άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής, νέοι έως 35 ετών αλλά και επαγγελματίες αγρότες, μπορούν έως τις 18 Νοεμβρίου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, προκειμένου να μισθώσουν έναντι συμβολικού τιμήματος, αγροτική γη που ξεκίνησε να διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί προκειμένου να διατεθούν 92 εκτάσεις-φιλέτα για την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων. Υπολογίζεται ότι οι προς αξιοποίηση εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων η κάθε μια, ανέρχονται σε περίπου 580.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Το αντίτιμο θα είναι 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία). Μάλιστα προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση , σύμφωνα με την οποία όσα λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης τόσο περισσότερα μόρια αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων τροφίμων που περιλαμβάνονται στο >>καλάθι<< της οικείας περιφέρειας με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται.

    Ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια για προϊόντα του >>καλαθιού<< και 50 μόρια για εκτός. Οι νέοι αγρότες έως 35 ετών θα λαμβάνουν 100 μόρια, οι νέοι έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο γεωτεχνικής σχολής 200 μόρια, οι άνεργοι και νέοι έως 35 ετών 180 μόρια, οι επαγγελματίες αγρότες 60 μόρια και οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν 50 μόρια. Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα (π.χ. συνεταιρισμοί) εκείνο με περισσότερα μέλη. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα νέα τεμάχια θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.

    [02] Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στην Τουρκία

    Μια δασκάλα, 27 χρόνων, βρέθηκε ζωντανή μέσα στα ερείπια της πόλης ΄Ερτζις, 66 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα..

    Η Γκεζντέ Μπαχάρ μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο εκστρατείας στην ΄Ερτζις, την πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος έχει προκαλέσει μέχρι τώρα το θάνατο 459 ανθρώπων και τον τραυματισμό 1.300.

    Στο μεταξύ, η Τουρκία θα δεχτεί βοήθεια από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του σεισμού, μεγέθους 7,2 βαθμών, ανακοίνωσε τουρκική διπλωματική πηγή.

    Η τουρκική κυβέρνηση που είχε αρχικά αρνηθεί κάθε βοήθεια, αποφάσισε να δεχτεί τις προσφορές μετά τις πιέσεις από τις υπηρεσίες Διαχείρισης Καταστάσεων ΄Εκτακτης Ανάγκης, οι οποίες τόνισαν πως η χώρα χρειάζεται προκατασκευασμένα σπίτια και κοντέινερ για να στεγάσει τους σεισμόπληκτους, δήλωσε αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    [03] Η μεσογειακή διατροφή βοηθάει και τη γονιμότητα

    Οι γυναίκες που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, λάδι, θαλασσινά και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν δυσκολίες για να μείνουν έγκυες, σύμφωνα με μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα γονιμότητας και στειρότητας "Fertility and Sterility", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περίπου 500 γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας κι άλλες 1.600 γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί.

    Οι επιστήμονες χώρισαν τις γυναίκες σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν τα προηγούμενα χρόνια έκαναν «μεσογειακή» ή «δυτική» διατροφή. Η τελευταία δίνει έμφαση στο κόκκινο κρέας, το γρήγορο φαγητό, τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα τις πατάτες, τα αποφλοιωμένα δημητριακά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

    [04] Προαναγγέλονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

    Αυξήσεις στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), καταγγέλλοντας την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτικών, που επιτεύχθηκαν για τα έτη 2010 και 2011, ύψους 1,5% και 1% αντίστοιχα, με αναδρομική ισχύ.

    «Οι κάτοικοι, οι ταξιδιώτες, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες των νησιών γνωρίζουν ότι η απαράδεκτη αύξηση της μισθοδοσίας των μελών της ΠΝΟ θα περάσει μέσω αύξησης των τιμών των εισιτηρίων της επιβατηγού ναυτιλίας, αφού η πλοιοκτησία δεν μπορεί πλέον εκ των πραγμάτων να τις απορροφήσει» τονίζεται στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΕΝ.

    [05] Τα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού "Ταξίδι στον αέρα"

    Απονεμήθηκαντην Τρίτητα βραβεία του λογοτεχνικού διαγωνισμού «Ταξίδι στον αέρα», που είχε προκηρυχθεί από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και το περιοδικό «ΔΙΑΒΑΖΩ», στο πλαίσιο του επετειακού πολιτιστικού προγράμματος του αεροδρομίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του.

    Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα αναχωρήσεων, παραβρέθηκαν πολλοί από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, ο οποίος συγκέντρωσε συνολικά 440 συμμετοχές.

    Η κριτική επιτροπή αποφάνθηκε ότι πολλά από τα κατατεθέντα διηγήματα ήταν υψηλής ποιότητας.

    Διακρίθηκαν: Για το διήγημα στην ελληνική γλώσσα, η Μαρία Γκούσια-Ρίζου για το «Ήξεις Αφίξεις», η Μαρία-Χριστίνα Κόττα για το «Αόρατη Δίνη» και η Παναγιώτα Παπαθανασίου για το «Μια χαρά». Με έπαινο τιμήθηκε το ελληνικό διήγημα του Χαρίση Χατζηγώγου με τίτλο «Τι έκλεψε ο Βενιζέλος από τον Παπαδιαμάντη;». Βραβείο για διήγημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα απονεμήθηκε στη Σοφία Καπνίση για το «Journeys by Air».

    [06] Μεταμόρφωση χωματερής σε πνεύμονα πρασίνου, στην Κρήτη

    Ενα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 935.000 ευρώ, με δράσεις για την αποκατάσταση της χωματερής στη θέση "Σαραφαλή Μάντρα", πρόκειται να υλοποιηθεί στη δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου, στην Κρήτη.

    Η Δημοτική Αρχή ενέταξε το έργο αυτό στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013", του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    "Υπογράψαμε σύμβαση για την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων της δημοτικής ενότητας Αρκαλοχωρίου του δήμου μας", ανέφερε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης, τονίζοντας, ότι το έργο προβλέπει επιπλέον τη δημιουργία ενός πάρκου πρασίνου στο σύνολο της έκτασης, που είναι 24 στρέμματα, όπου στην πορεία, το πάρκο αυτό θα είναι επισκέψιμο και θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή .

    [07] Κόβουν το τσιγάρο λόγω κρίσης οι Έλληνες

    Ο φόβος για την υγεία τους αλλά και η οικονομική κρίση, ωθούν τους Έλληνες καπνιστές να ζητήσουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

    Η εξοικονόμηση χρημάτων αναφέρεται πλέον συχνότερα ως κίνητρο του Έλληνα καπνιστή που κινητοποιείται να κόψει το τσιγάρο και για λόγους οικονομίας.

    "Αν σκεφθεί κανείς το μηνιαίο κόστος των τσιγάρων, που μπορεί να κυμαίνεται από 150 έως 300 ευρώ το μήνα (ένα έως δύο πακέτα), δηλαδή 3.600 ευρώ το χρόνο και μερικές φορές ακόμα περισσότερα το κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι στην ουσία πολύ μικρότερο και φυσικά με ένα σημαντικό επιπλέον μόνιμο κέρδος υγείας και ποιότητας ζωής", ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών, (13 Νοεμβρίου), ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ΕΠΕ), καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

    Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο φόβος για την υγεία, σε ποσοστό 86%, παραμένει η κύρια αιτία που οδηγεί έναν καπνιστή στην απόφαση να διακόψει την επικίνδυνη αυτή συνήθεια, είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας, ότι το να "πολεμάει κάποιος το κάπνισμα, αλλάζει τρόπο ζωής".

    Σήμερα λειτουργούν 51 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι ενταγμένα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία ή δημοτικές μονάδες αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

    [08] Ήπια υποχώρηση στις τιμές των μετοχών στο άνοιγμα του χρηματιστηρίου

    Αθήνα, Ελλάδα 26/10/2011 11:03 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Χρηματιστήριο - Άνοιγμα: Πτώση 0,76% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης τιμών, διαμορφούμενος στις 750,43 μονάδες

    Ήπια υποχώρηση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής. Οι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι η υψηλή μεταβλητότητα και η αστάθεια θα χαρακτηρίσει τη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής καθώς όλα παραμένουν ρευστά σχετικά με τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με το ελληνικό χρέος.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 750,43 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,76%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 4,750 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,38% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,40%.

    [09] "Ξεπερασμένα" τα εμβόλια κατά της γρίπης, σύμφωνα με έρευνα

    Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και θα αρχίσει η νέα περίοδος εμβολιασμού κατά της γρίπης, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν χάσει πια ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητάς τους και χρειάζονται επειγόντως βελτίωση, καθώς δεν καλύπτουν ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάικλ Όστερχολμ του πανεπιστημίου της Μινεσότα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Lancet Infectious Diseases», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσαν ότι το πιο κοινό αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο για το 59% το ενηλίκων έναντι ποσοστού 70-90% που είχε αναφερθεί στο παρελθόν.

    «Έχουμε κολλήσει σε ένα εμβόλιο που κυκλοφορεί εδώ και 60 χρόνια περίπου, χωρίς να έχει αλλάξει ιδιαίτερα στο μεταξύ», δήλωσε ο Όστερχολμ και επεσήμανε ότι είναι ανάγκη πια να υπάρξει μια νέα γενιά αντιγριπικών εμβολίων, με δεδομένη πάντα την απειλή μιας μελλοντικής πανδημίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 October 2011 - 8:29:37 UTC