Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ουρές από το πρωί στα πρατήρια καυσίμων
  • [02] Η κρίση επηρεάζει την υγεία όσων υποφέρουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις
  • [03] Η βυζαντινή ιστορία "συνάντησε" τη μουσική
  • [04] Ένοχη για υπέρβαση εξουσίας η πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας Τιμόσενκο
  • [05] Στη "βίβλο" του γερμανικού αθλητισμού η Καταρίνα Βιτ
  • [06] Το θεατρικά- ποιητικά "σου 'πα μου 'πες" του Zαν Ταρνιέ για 1η φορά στην Ελλάδα
  • [07] "Ψάρεψαν" τον μεγαλύτερο ιό στον κόσμο!
  • [08] Έλεγχος 1,5 εκατ. γυναικών στην Ελλάδα με σκοπό πρόληψη καρκίνου μήτρας
  • [09] ΓΣΕΕ: Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησε η τρόικα
  • [10] Στα 2,3 δισ. ευρώ περιορίσθηκαν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ
  • [11] Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα
  • [12] Στον λαό της Υεμένης θα προσφέρει τα χρήματα του Νόμπελ η Ταουακούλ Κάρμαν
  • [13] Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή, το 2ο σοβαρότερο πρόβλημα μετά τη φτώχεια

  • [01] Ουρές από το πρωί στα πρατήρια καυσίμων

    Ουρές δεκάδων αυτοκινήτων σχηματίζονται από το πρωί στα πρατήρια καυσίμων καθώς οι οδηγοί φοβούνται ελλείψεις λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα διυλιστήρια που ξεκίνησε το πρωί. Ήδη πολλά πρατήρια έχουν ξεμείνει από βενζίνη, ενώ σε άλλα έχει απομείνει μόνο ο ακριβότερος τύπος των 100 οκτανίων. Πολλοί καταναλωτές που έβαζαν 10 - 15 ευρώ σε κάθε επίσκεψη στο πρατήριο, σήμερα γέμισαν τα ρεζερβουάρ.

    Πηγές των βενζινοπωλών ανέφεραν ότι το πρόβλημα εφοδιασμού των πρατηρίων, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους καταναλωτές, θα ενταθεί αν η απεργία των εργαζομένων συνεχιστεί επί αρκετές ημέρες.

    Οι εργαζόμενοι απεργούν κατά του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο, οι διατάξεις του οποίου ωστόσο αναφορικά με τις εισηγμένες ΔΕΚΟ αναμένεται σήμερα να αναδιατυπωθούν, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα έγιναν γνωστά χθες από τη συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

    Σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματισθεί εξάλλου συνάντηση της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Κομνηνό για τα τρέχοντα θέματα της αγοράς στην οποία αναμένεται να εξετασθεί και η κατάσταση που επικρατεί λόγω της απεργίας.

    Το Σάββατο, υπενθυμίζεται, αρχίζει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του οποίου αναμένεται να κυμανθεί στα 0,95 - 1 ευρώ το λίτρο καθώς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης διαμορφώνεται εφέτος στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο έναντι 21 ευρώ πέρυσι.

    [02] Η κρίση επηρεάζει την υγεία όσων υποφέρουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις

    Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που υποφέρουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις καθώς και στην αξία της κίνησης για την ποιότητα της ζωής τους, δίνουν έμφαση φέτος η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

    Έρευνες Ελλήνων ρευματολόγων δείχνουν ότι έως και 30% των ατόμων με αρθρίτιδες διστάζουν να αναφέρουν την πάθησή τους στους συναδέλφους και στους εργοδότες τους από το φόβο της διάκρισης και της απώλειας της εργασίας. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες σε σχέση με τους Ευρωπαίους, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία τους.

    H χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι αναφέρουν αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να ξεπερνά το 22%. Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών, είναι ο φόβος των εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια. Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας.

    Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη μελέτη, η πρόωρη συνταξιοδότηση επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα. Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους, από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.

    Στην Ελλάδα εκτιμάται, ότι το 27% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια ρευματική ή μυοσκελετική πάθηση.

    Οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) καθώς και η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν περίπου 100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα 5 ετών. Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, οι περισσότεροι νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, ενώ περισσότερα από 2.000.000 άτομα της τρίτης ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα, όπως τονίζει o Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, Πέτρος Σφηκάκης.

    Σύμφωνα με την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, Νάντια Τσιλιάκου, υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), το ένα τρίτο των ασθενών με αρθρίτιδες, οι περισσότερες είναι γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους.

    [03] Η βυζαντινή ιστορία "συνάντησε" τη μουσική

    Σε έναν σημαντικό για τα πολιτιστικά δρώμενα χώρο του Πειραιά, η αγάπη για τη βυζαντινή ιστορία συνάντησε το βράδυ της Δευτέραςτη μουσική.

    Η παγερή φθινοπωρινή βραδιά δεν εμπόδισε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς, έξω από το PassPort στον Πειραιά να απολαύσει στην συνέχεια μία εξαιρετική εκδήλωση- παράσταση με τον Γιώργο Νταλάρα να ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα Ελένης Αρβελέρ.

    Η καθηγήτρια Βυζαντινής ιστορίας και ο ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας, «σύστησαν» στο κοινό του Πειραιά με τραγούδια το Βυζάντιο, με έναν ιδιαίτερο τρόπο που τα κύρια χαρακτηριστικά του ήταν το χιούμορ και ο καταιγιστικός της λόγος της βυζαντινολόγου, καθώς εκείνη ξετύλιγε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Βυζαντίου που βρίσκονται στο περιθώριο της ιστορικής μνήμης.

    Η πάντα "ετοιμόλογη" καθηγήτρια συνομίλησε επί σκηνής με τη σκηνοθέτρια Μέμη Σπυράτου, η οποία διάβασε ποιήματά της, την οποία διέκοπτε συνεχώς - πάντα όμως με χιούμορ- για να συμπληρώσει κάτι ακόμα.

    Η διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκός, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορές και συνδέσεις της βυζαντινής ιστορίας με το σήμερα, δίνοντας μάλιστα παραδείγματα για το πώς οι Βυζαντινοί αντιμετώπιζαν περιόδους κρίσης που μοιάζουν πολύ στην σημερινή εποχή.

    Η Ελένη Αρβελέρ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο λόγος που σκέφτηκα να τα γράψω, ήταν για να φανεί η ιστορία που δεν υπάρχει στα βιβλία».

    Ο Γιώργος Νταλάρας, όπως ο ίδιος είπε «καταθέτοντας ένα μικρό λιθαράκι, μπροστά σ΄ αυτό που προσέφερε η Ελένη Αρβελέρ», ερμήνευσε στο πρώτο μέρος, συνοδεία ορχήστρας, ποιήματά της, από το βιβλίο της "Το Άγνωστο Βυζάντιο", μελοποιημένα από το συνθέτη Νίκο Πλάτανο, ο οποίος τον συνόδευσε στο πιάνο μαζί με μια ομάδα εκλεκτών μουσικών.

    [04] Ένοχη για υπέρβαση εξουσίας η πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας Τιμόσενκο

    Ένοχη για υπέρβαση εξουσίας κρίθηκε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο στην υπόθεση της συμφωνίας της ουκρανικής Naftogaz με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο το 2009, τόνισε ο δικαστής Ρόντιον Κιρέγεφ, ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

    Ο εισαγγελέας κατηγόρησε την Τιμόσενκο ότι προχώρησε παράνομα και χωρίς την εξουσιοδότηση της κυβέρνησής της στην υπογραφή της συμφωνίας και ζήτησε την καταδίκη της σε κάθειρξη επτά ετών.

    "Δόξα στην Ουκρανία", φώναξε η Τιμόσενκο μόλις μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου "Η απόφαση δεν θα αλλάξει τίποτε στη ζωή και στον αγώνα μου", είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ.

    Εκατοντάδες υποστηρικτές της Γιούλια Τιμόσενκο είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Κιέβου, όπου είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    [05] Στη "βίβλο" του γερμανικού αθλητισμού η Καταρίνα Βιτ

    Η Καταρίνα Βιτ έγινε η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει μια θέση στη χρυσή βίβλο του γερμανικού αθλητισμού.

    Η παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ θα συμπεριληφθεί στους "Θρύλους του Αθλητισμού" σε ειδική τελετή που θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου στη Φρανκφούρτη.

    Η 45χρονη Βιτ είχε κατακτήσει χρυσά μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και του 1988, ενώ είναι πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των αγώνων του 2018 για το Μόναχο.

    Στους "Θρύλους του Αθλητισμού" βρίσκονται μέχρι σήμερα τέσσερις άνδρες: ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Ολιβερ Καν, ο Μπόρις Μπέκερ και ο προπονητής χάντμπολ, Χάινερ Μπραντ.

    [06] Το θεατρικά- ποιητικά "σου 'πα μου 'πες" του Zαν Ταρνιέ για 1η φορά στην Ελλάδα

    Tο έργο του σημαντικού Γάλλου δραματουργού, Ζαν Ταρντιέ "?σου ΄πα? μου ΄πες", παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η θεατρική ομάδα Όριο στο πολυχώρο του Bios, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Αράπογλου και μετάφραση Θαλή Σταθόπουλου από 13 Οκτωβρίου.

    Πρόκειται για μια σύνθεση από θεατρικά κείμενα και ποιήματα που μας ξεναγούν στον έξυπνο κόσμο του Ζαν Ταρντιέ με τέσσερις ηθοποιούς να μοιράζονται όλους τους ρόλους.

    Τι κρύβεται πίσω από την υπερβολική ευγένεια, τον ενθουσιασμό, το χιούμορ και τις λέξεις; Τα έξυπνα, ποιητικά και διαχρονικά κείμενα του Ταρντιέ είναι ένα αφιέρωμα στη γλώσσα, στις δυσκολίες των σχέσεων, στην αγάπη, στη ζωή και στον θάνατο.

    Πρόσωπα, ήχοι, φωνές, μουσική και εικόνες μεταφέρουν στον θεατή το μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και ανατρέπουν την πραγματικότητα αλλά και τη θεατρική δομή, συνδέοντας συχνά το όνομα του Ταρντιέ με το θέατρο του παραλόγου.

    Ο Ταρντιέ εξερευνεί τα όρια ενός αφηρημένου θεάτρου στο οποίο η γλώσσα χάνει το εννοιολογικό της περιεχόμενο και εισχωρεί στον κόσμο της μουσικής, περνώντας από την σφαίρα του φανταστικού σε ένα καθαρό λυρισμό.

    [07] "Ψάρεψαν" τον μεγαλύτερο ιό στον κόσμο!

    Γάλλοι επιστήμονες ''ψάρεψαν'' τα ανοιχτά της Χιλής τον μεγαλύτερο ιό που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο. Ονομάστηκε Megavirus chilensis, είναι 10 έως 20 φορές πιο μεγάλος από τον μέσο ιό και παίρνει πλέον τα σκήπτρα μεγέθους από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τον ιό Mimivirus, που είχε ανακαλυφθεί το 2003. Ο Megavirus θεωρείται μακρινός συγγενής του Mimivirus και είναι κατά 7% μεγαλύτερος από αυτόν.

    Ο γιγάντιος ιός, που δεν φαίνεται να είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο, απομονώθηκε από το θαλασσινό νερό, έχει διάμετρο περίπου 0,7 μικρόμετρα (χιλιοστά του χιλιοστού), είναι μεγαλύτερος από ορισμένα βακτήρια και είναι ορατός με ένα συνηθισμένο και όχι ηλεκτρονικό μικροσκόπιο. Ο Megavirus έχει το πιο πολύπλοκο DΝΑ από κάθε άλλο ιό, καθώς η γενετική ανάλυσή του δείχνει πως περιέχει πάνω από χίλια γονίδια. Το γονιδίωμά του είναι κατά περίπου 6,5% μεγαλύτερο από αυτό του Mimivirus.

    Ο ξενιστής του Megavirus (ο οργανισμός που τον ''φιλοξενεί'') παραμένει ακόμα άγνωστος, αλλά πιθανότατα ο ιός μολύνει αμοιβάδες, δηλαδή μονοκύτταρους οργανισμούς που επιπλέουν στη θάλασσα, καθώς, όπως όλοι οι ιοί, δεν μπορεί να αυτό-αντιγραφεί, δηλαδή να πολλαπλασιαστεί, αν δεν διεισδύσει σε ένα άλλο κύτταρο. Ο ιός, όπως και ο Mimivirus, διαθέτει στο εξωτερικό του νημάτια σαν μικροσκοπικές τρίχες, τα οποία πιθανώς χρησιμοποιεί για να προσελκύσει τις αμοιβάδες κοντά του.

    Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), από ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Μισέλ Κλαβερί του πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι ερευνητές έριξαν τα ''δίχτυα'' τους στον ωκεανό στα ανοιχτά της Κεντρικής Χιλής με στόχο να ανασύρουν οτιδήποτε θα μπορούσε να έχει βιολογικό ενδιαφέρον. ''Πρόκειται για ένα νέο τρόπο να ασχολείται κανείς με την ιολογία. Ως τώρα ανακαλύπταμε μόνο ιούς που προκαλούσαν αρρώστιες στους ανθρώπους, στα φυτά και τα ζώα. Τώρα όμως εγκαινιάσαμε ένα είδος περιβαλλοντικής ιολογίας, αναζητώντας ιούς παντού. Πάμε σε λίμνες, θάλασσες και ωκεανούς, συλλέγουμε νερό, το φιλτράρουμε και προσπαθούμε να απομονώσουμε τον ιό, καλλιεργώντας τον μαζί με κάποιον δυνητικό ξενιστή'', δήλωσε ο Κλαβερί.

    [08] Έλεγχος 1,5 εκατ. γυναικών στην Ελλάδα με σκοπό πρόληψη καρκίνου μήτρας

    Ο έλεγχος ενάμιση εκατομμυρίου γυναικών ηλικίας από 25 έως και 65 ετών με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, είναι ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως ανακοίνωσε από την Καβάλα ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.

    Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με το δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή και το καθηγητή γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Λουκόπουλο, ο κ. Τιμοσίδης παρουσίασε και επίσημα το σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου το οποίο θα επικεντρωθεί στους πληθυσμούς των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

    «Το εθνικό σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου 2011 - 2015», υπογράμμισε ο κ. Τιμοσίδης, «είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου της μήτρας. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιχειρεί για πρώτη φορά μια οργανωμένη προσπάθεια για την πρόληψη δυο συχνών μορφών καρκίνου, που πλήττουν το γυναικείο πληθυσμό, του τραχήλου της μήτρας και του καρκίνου του μαστού».

    «Με την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου», συνέχισε ο υφυπουργός Υγείας, «θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα να αποκτήσει το εθνικό σχέδιο νεοπλασιών. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει με τη βοήθεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και με τη στενή συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμοι θα αναλάβουν να ενημερώσουν και να προσκαλέσουν τις γυναίκες να κάνουν την εξέταση στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

    Σε πρώτη φάση στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου θα συμμετάσχουν εκατόν είκοσι κέντρα υγείας και δέκα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα απομακρυσμένων κυρίως περιοχών, στα οποία αναμένεται να εξεταστούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο γύρω στις εξήντα με ογδόντα χιλιάδες γυναίκες. Για την υλοποίηση του σχεδίου θα υπάρχει η βοήθεια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας που αποτελεί το νέο ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.

    Ιδιαιτέρα σημαντική είναι η επισήμανση του καθηγητή Αριστοτέλη Λουκόπουλου ο οποίος με την ιδιότητα του μέλους της ομάδας εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Υγείας για την υλοποίηση του προγράμματος υπογράμμισε ότι «ενώ στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να προληφθούν οι δυο μορφές καρκίνου που ταλαιπωρεί της γυναίκες εντούτοις δυστυχώς μόνο μια στις τέσσερις έχουν κάνει το τεστ Παπανικολάου έστω και μια φορά στη ζωή τους».

    [09] ΓΣΕΕ: Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζήτησε η τρόικα

    Το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) η >>τρόικα<< στο υπουργείο Εργασίας στις 2 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Γ. Κουτρουμάνη, έδωσε στη δημοσιότητα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ,ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    Με την επιστολή, η >>τρόικα<<, ζητά την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη μείωση και το πάγωμα του βασικού μισθού, μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη, αναφέροντας παράλληλα ότι >>άλλες χώρες με παρόμοιες συνθήκες μείωσαν τον κατώτερο μισθό για να βελτιώσουν τις προοπτικές της απασχόλησης<<.

    Υποστηρίζει επίσης, ότι >>ένας περαιτέρω λόγος για να μειωθούν οι μισθοί και να υπάρξει μια μετριοπαθής μισθολογική ανάπτυξη στον ιδιωτικό τομέα<< είναι ότι με τον τρόπο αυτό >>θα βοηθηθεί η απορρόφηση εργαζομένων που πρέπει να απελευθρωθούν από τον δημόσιο Τομέα<<.

    Στην επιστολή αναφέρονται και παρατηρήσεις της τρόικας οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Στο ζήτημα των κλαδικών συμβάσεων, η τρόικα ζητά να >>παγώσουν<< για 3 έτη (να μην κηρύσσονται υποχρεωτικές από το υπουργείο Εργασίας και να μην επεκτείνονται ώστε να καλύψουν και τα μη μέλη). Το νομοσχέδιο προβλέπει >>πάγωμα<< των κλαδικών συμβάσεων για 2 έτη.

    Η πρόταση της >>τρόικας<< για τις επιχειρησιακές συμβάσεις περιλαμβάνεται αυτούσια στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες μπορούν στο εξής να γίνονται, όχι μόνο από σωματεία αλλά και Ενώσεις Προσώπων κάτω των 20 ατόμων με τη συμμετοχή των 2/3 των εργαζομένων.

    Ακόμη, η >>τρόικα<< προτείνει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να >>διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και των κερδών της ανάκαμψης. >>Εξίσου σημαντική<<, αναφέρει στην επιστολή, είναι η ανάγκη της επέκτασης των διαβουλεύσεων πέραν των κύριων διαπραγματευτών, των εθνικών και τομεακών συμβάσεων, τα συμφέροντα των οποίων πιθανά να τείνουν λιγότερο προς την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων<<.

    [10] Στα 2,3 δισ. ευρώ περιορίσθηκαν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

    Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιορίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ποσό των 2,3 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η τράπεζα στη δημοσιότητα.

    Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 3,8 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές αγορές της από τον Μάιο του 2010, όταν ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα, ανέρχονται σε 163 δισ. ευρώ.

    Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων είχαν σταματήσει για ένα διάστημα και ξεκίνησαν πάλι από τις αρχές Αυγούστου, όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξήθηκαν σημαντικά. Παρά τις αγορές από την ΕΚΤ, η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας τον περασμένο μήνα οδήγησε στο υψηλότερο επίπεδο από την ένταξή της χώρας στην Ευρωζώνη, το κόστος δανεισμού της.

    [11] Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Ράτκο Μλάντιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα

    Σε νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Σερβοβόσνιος Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος δικάζεται για γενοκτονία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, γράφει σήμερα η εφημερίδα Blic επικαλούμενη έναν από τους δικηγόρους του.

    "Οι αρχές του Σεβενίνγκεν, όπου βρίσκονται οι φυλακές του δικαστηρίου, με ενημέρωσαν ότι ο Μλάντις μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με πνευμονία, αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν σε ποιο", δήλωσε ο Μίλος Σάλτζιτς.

    Η εφημερίδα Dnevni Avaz του Σαράγεβο έγραψε την Κυριακή, επικαλούμενη μη επιβεβαιωμένες πηγές, ότι ο Μλάντιτς κατέρρευσε στο κελί του.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν σχολιάζει συνήθως πληροφορίες και δημοσίευματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας των κρατουμένων.

    Ο Μλάντιντς που διέφευγε για περισσότερα από δέκα χρόνια συνελήφθη τον Μάιο στη Σερβία.

    [12] Στον λαό της Υεμένης θα προσφέρει τα χρήματα του Νόμπελ η Ταουακούλ Κάρμαν

    Η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Υεμένη Ταουακούλ Κάρμαν, στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2011, από κοινού με την πρόεδρο της Λιβερίας και με μια ακτιβίστρια επίσης από τη Λιβερία, υποσχέθηκε να προσφέρει στο κράτος το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο αυτό, αλλά μόνον μετά την αποπομπή του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ από την εξουσία, αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα Mareb Press της αντιπολίτευσης.

    Η 32χρονη Κάρμαν τόνισε στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε αργά χθες στη Σαναά, ότι τα χρήματα που συνοδεύουν το Νόμπελ θα βοηθήσουν στην επιστροφή του δημόσιου χρήματος "που λεηλάτησε το καθεστώς του Σάλεχ".

    "Θα προσφύγω στη δικαιοσύνη κατά του Σάλεχ και του καθεστώτος του για να διασφαλιστεί η επιστροφή στο λαό της Υεμένης όλων των χρημάτων που λεηλατήθηκαν", τόνισε η Κάρμαν.

    [13] Ευρωβαρόμετρο: Η κλιματική αλλαγή, το 2ο σοβαρότερο πρόβλημα μετά τη φτώχεια

    To 51% των πολιτών στην ΕΕ και το 61% των Ελλήνων, θεωρούν την κλιματική αλλαγή πολύ σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής έκδοσης του Ευρωβαρόμετρου,που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, μια γενικευμένη προσδοκία στα 27 κράτη - μέλη για μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, σε φιλική προς το κλίμα κοινωνία χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών.

    Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή θεωρείται το δεύτερο σοβαρότερο παγκόσμιο πρόβλημα, μετά τη φτώχεια, τον υποσιτισμό και την έλλειψη πόσιμου νερού.

    Το 78% των πολιτών στην ΕΕ συμφωνεί στο ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας μπορούν να τονώσουν την οικονομία και την απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ακόμη, το 68% τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής της χρήσης ενέργειας στη φορολογική βάση, στροφή που υποστηρίζεται από την πλειονότητα σε κάθε κράτος μέλος.

    Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη προσδοκά ακόμη από την Ευρώπη να έχει καταστεί φιλική προς το κλίμα κοινωνία μέχρι το 2050, ενώ το 88% των πολιτών αναμένουν ότι το 2050 στην Ευρώπη θα χρησιμοποιείται περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές.

    Τέλος, το 87% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποδοτικότερα και το 73% ότι τα αυτοκίνητα θα είναι εφοδιασμένα με αποδοτικότερους κινητήρες απ' ό,τι σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 October 2011 - 8:29:40 UTC