Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λήγει σήμερα η απογραφή συνταξιούχων, μέσω τραπεζών
  • [02] Μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία
  • [03] Φροντίδα για τον Έλληνα Τομ Σόγιερ...
  • [04] ΗΠΑ: Μεγαλώνει το ρεύμα κατά του καπιταλισμού
  • [05] Άνοιξε τις πύλες του, το Αγροτικό Μουσείο Μενέλαου Παρλαμά
  • [06] ΔΕΗ: Χαμηλότερη από 19% η αύξηση στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου 2012
  • [07] Σαρκοζί και Μέρκελ θα συζητήσουν την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών
  • [08] Νέες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στη Χιλή
  • [09] Βυθίστηκε πλοίο με λαθραία τσιγάρα
  • [10] Ο Σαρκοζί κάλεσε και πάλι την Τουρκία να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία
  • [11] Συνέδριο στην Ουάσιγκτον για το «μέλλον του Ελληνισμού»

  • [01] Λήγει σήμερα η απογραφή συνταξιούχων, μέσω τραπεζών

    Στους 898.643 ανήλθαν οι δικαιούχοι κύριας ή/και επικουρικής σύνταξης, που απεγράφησαν, ενώ στους 109.421 ανήλθε ο συνολικός αριθμός των μη απογεγραμμένων, όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της απογραφής των δικαιούχων κύριας και επικουρικής σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που διεξήχθη από 01/07/2011 έως 30/09/2011.

    Με βάση τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν απεγράφησαν 99.131 δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης και 10.290 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης.

    Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα να απογραφούν και να λάβουν τις συντάξεις τους δικαιούχοι, που δεν προσήλθαν, γνωστοποίησε ότι από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, σταματά οριστικά η απογραφή, μέσω τραπεζών.

    Επισημαίνεται ότι η απογραφή θα πραγματοποιείται αποκλειστικά στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας, ενώ οι δικαιούχοι σύνταξης θα απογράφονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα παραλαμβάνουν ειδική εντολή πληρωμής της σύνταξής τους, η οποία θα εξοφλείται στα ταμεία των υποκαταστημάτων.

    [02] Μήνυμα στήριξης στην ελληνική οικονομία

    Τη σημασία της γρήγορης προώθησης των μεταρρυθμίσεων για τη νομική ασφάλεια των επενδυτών που βλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ακόμη και σήμερα, στη χώρα μας ζήτησε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ από το βήμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν ο Ελληνικός και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρήσεων και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

    Ο κ. Ρέσλερ έστειλε μήνυμα στήριξης στην Ελληνική οικονομία και παραμονής της στην ευρωζώνη και σημείωσε με έμφαση ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κοινωνία έως σήμερα.

    Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα δώσουν την απαραίτητη ασφάλεια στους Γερμανούς - και όχι μόνο - επενδυτές να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές δράσεις.

    Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αντιμετωπίζοντας το χρέος και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία. Ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους ανέφερε ότι η τρόικα έχει αναλάβει να ελέγξει την έκτασή του και εφόσον αποφασίσει (η τρόικα) ότι το χρέος είναι ελέγξιμο τότε «μπορούμε όλοι μαζί να αναλάβουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε με στόχο την πορεία προς την ανάπτυξη και την πορεία προς την ανταγωνιστικότητα».

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων και για να βρεθεί λύση σε αυτό το εμπόδιο, όπως είπε ο κ. Ρέσλερ, η Γερμανική τράπεζα επενδύσεων είναι διατεθειμένη να διαθέσει πόρους προκειμένου να επενδύσουν στην Ελλάδα οι Γερμανοί επενδυτές. Παράλληλα προωθείται και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας που να αξιοποιεί τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων. Ο ίδιος έκλεισε την αναφορά του για τη δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας στο άμεσο μέλλον, λέγοντας ότι το σενάριο είναι ανέφικτο, καθώς η χώρα έχει τεθεί εκτός αγορών.

    Έδωσε τα εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός καθώς στη Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για μια και μόνο μεταρρύθμιση που έγινε στο ασφαλιστικό σύστημα, το εύρος των διαδηλώσεων και των αντιδράσεων έριξε την κυβέρνηση, ενώ όπως είπε «στην Ελλάδα επιχειρούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ταυτόχρονα σε 4- 5 τομείς». Ως παραδείγματα σημείωσε τα όσα έχουν γίνει στην υγεία την οικονομία και το εργασιακό καθεστώς.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αλλάξει ρότα, να δημιουργηθεί μια νέα οικονομία με υψηλή προστιθέμενη αξία που μπορεί να φέρει ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία.

    «Η θέση, η ιστορία και το μέλλον της χώρας μου είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» είπε. Κατέληξε δε, ότι οι Γερμανοί επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς βλέπουν ευκαιρίες και στη σημερινή Ελλάδα.

    [03] Φροντίδα για τον Έλληνα Τομ Σόγιερ...

    Παιδιά που ζητιανεύουν, πωλούν χαρτομάντιλα ή λουλούδια, που παίζουν υποτυπωδώς κάποιο μουσικό όργανο, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα κέρματα από κάποιον περαστικό. Είναι αυτά τα παιδιά για τα οποία πολλοί αναρωτιούνται αν έχουν γονείς, αν πηγαίνουν σχολείο, πού μένουν, πώς ζουν, αν και τις περισσότερες φορές, το ενδιαφέρον σταματάει στη διατύπωση αναπάντητων ερωτημάτων.

    Έμπρακτες απαντήσεις στα προβλήματα αυτών των παιδιών που κατοικούν στις περιοχές του Μεταξουργείου, του Κολωνού και του Βοτανικού, δίνει εδώ και 14 χρόνια το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας (ΚΣΠΟ), το οποίο δημιουργήθηκε από την εθελοντική οργάνωση Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση και μεριμνά ουσιαστικά στο να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες αυτών των παιδιών για ένδυση, σίτιση, και εκπαίδευση, καθώς και των οικογενειών τους.

    «Στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι παιδιά Ελλήνων πολιτών, παιδιά που οι γονείς τους έχουν κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τα ίδια στερούνται τη σύγχρονη γονική φροντίδα. Προέρχονται κυρίως από οικογένειες Μουσουλμάνων Τσιγγάνων της Δυτικής Θράκης, τουρκόφωνων της Δυτικής Θράκης, αλλά και Τσιγγάνων Αλβανών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επικεφαλής του Κέντρου, Μυρτώ Λεμού.

    «Υποστηρίζουμε έμπρακτα, σε οικονομικό, κοινωνικό, ιατρικό και νομικό επίπεδο, περισσότερες από 500 κοινωνικά αποκλεισμένες οικογένειες και καθημερινά βοηθούμε κατά μέσο όρο 50 παιδιά, από βρεφικής μέχρι σχολικής ηλικίας. Τα προμηθεύουμε με ρούχα, αλλά και σχολικό υλικό, όπως τσάντες, κασετίνες, μαρκαδόρους, τετράδια, που χαρίζουν εθελοντές, ενώ τα βοηθούμε επίσης στη σχολική προετοιμασία και τα ενθαρρύνουμε στο να πάνε σχολείο, καθώς πολλά από αυτά έχουν αναγκαστεί να το εγκαταλείψουν, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους», λέει.

    Για την κ. Λεμού «μόνο το σχολείο μπορεί να δώσει μία προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον γι΄ αυτά τα παιδιά» και επισημαίνει ότι οι προσπάθειες των εθελοντών κινούνται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ δεν παραλείπεται η ουσιαστική βοήθεια προς τις ίδιες τις οικογένειες για κοινωνική ένταξη.

    Στους χώρους του λειτουργούν το Κέντρο Ημέρας για τα μικρά παιδιά, το Κέντρο Εφήβων και Νέων και το Κέντρο Οικογένειας.

    [04] ΗΠΑ: Μεγαλώνει το ρεύμα κατά του καπιταλισμού

    Οι διαδηλώσεις εναντίον του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ και των οικονομικών ανισοτήτων επεκτάθηκαν χθες Πέμπτη σε πολλές περιοχές της Αμερικής και βρήκαν ανέλπιστη συμπάθεια εκ μέρους κορυφαίου αξιωματούχου ενός από τους κύριους στόχους των διαδηλωτών -- της Φέντεραλ Ριζέρβ, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

    Το κίνημα "Κατάληψη της Ουόλ Στριτ" που άρχισε τον περασμένο μήνα στη Νέα Υόρκη με λίγους ανθρώπους, έχει επεκταθεί με διαδηλώσεις σε τουλάχιστον δώδεκα πόλεις.

    Ανάμεσά τους είναι οι Τάμπα στη ΦλόρινταΒ· Τρέντον και Τζέρζι Σίτι στο Νιου Τζέρζι, Φιλαδέλφεια, Νόρφολκ στη Βιρτζίνια, στα ανατολικάΒ· Σικάγο και Σεντ Λιούις στο ΜίντγουεστΒ· Χιούστον, Σαν Αντόνιο και Όστιν στο ΤέξαςΒ· Νάσβιλ στο ΤενεσίΒ· και Πόρτλαντ, Όρεγκον, Σιάτλ και Λος Άντζελες στα Δυτικά.

    Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ του Ντάλας, ο Ρίτσαρντ Φίσερ, εξέπληξε μια ομάδα επιχειρηματιών χθες στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας δηλώνοντας για τους διαδηλωτές, "αισθάνομαι κάποια συμπάθεια γι' αυτούς -- αυτό θα σας σοκάρει".

    "Έχουμε πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά", πρόσθεσε ο Φίσερ. "Έχουμε μια άνιση κατανοή του εισοδήματος. Έχουμε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά για υπερβολικά πολύ καιρό. Έχουμε πολύ απογοητευμένους ανθρώπους και μπορώ να καταλάβω την απογοήτευσή τους".

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκαν επίσης χθες την απογοήτευση και την οργή των διαδηλωτών.

    "Οι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι και, ξέρετε, οι διαδηλωτές δίνουν φωνή σε μια απογοήτευση που έχει ευρύτερη βάση για το πώς λειτουργεί το οικονομικό σύστημά μας", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

    Ο Μπάιντεν, μιλώντας στο Washington Ideas Forum, παρομοίασε το κίνημα διαμαρτυρίας με το Tea Party, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 μετά την εκλογή του Ομπάμα και έχει γίνει μια ισχυρή δύναμη στη βάση των συντηρητικών βοηθώντας να εκλεγούν δεκάδες Ρεπουμπλικανοί.

    "Ο αμερικανικός λαός δεν πιστεύει πως το σύστημα είναι δίκαιο", δήλωσε ο Μπάιντεν.

    [05] Άνοιξε τις πύλες του, το Αγροτικό Μουσείο Μενέλαου Παρλαμά

    Στην εποχή της κρίσης των οικονομικών, ηθικών και πολιτιστικών αξιών, ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η παρατήρηση της ζωής των προγόνων μας κάποιες δεκαετίες πριν, όταν όλα ήταν πιο απλά και οι άνθρωποι αυτοσχεδίαζαν δημιουργικά και παραγωγικά.

    Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, ένα Αγροτικό Μουσείο ίσως έχει να δώσει στον σύγχρονο πολίτη αυτής της πολύπαθης χώρας το ερέθισμα ότι δεν ήταν πάντα τόσο ρηχές και βάρβαρες οι συνθήκες ζωής. Αν και η καθημερινότητα απαιτούσε περισσότερο κόπο και μόχθο, δεν είχε οπωσδήποτε το ίδιο ψυχικό κόστος.

    Σ΄ένα γραφικό χωριό της Κρήτης, στο Πισκοπιανό Χερσονήσου, στην καρδιά της τουριστικής Ελλάδας, το Αγροτικό Μουσείο Μενέλαου Παρλαμά, είναι μια όαση στην πολιτιστική ερημία που επιβάλει ο μαζικός τουρισμός.

    Σκαρφαλωμένο στη πλαγιά του βουνού, στο τέλος του αμφιθεατρικά κτισμένου παραδοσιακού χωριού, από λαξευτή πέτρα και ξύλο, άνοιξε πριν από λίγες ημέρες την ?αγκαλιά? του και έδειξε τους θησαυρούς του στους δεκάδες επισκέπτες του.

    Στεγασμένο στο παλαιό ελαιοτριβείο, τη «φάμπρικα» όπως το έλεγαν οι παλαιότεροι, εκτίθενται τα σύνεργα εκείνα που χρησίμευαν για την πολτοποίηση του ευλογημένου καρπού της ελιάς.

    Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα, ενώ μια νέα πτέρυγα του αφιερώθηκε στη θαυμαστή τέχνη της κρητικής υφαντικής, με αντιπροσωπευτικά δείγματα υφαντών όλων των περιοχών της Κρήτης από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα. Μια γυναίκα η Θεανώ Μεταξά, κατείχε αυτό το θησαυρό που αποφάσισε να τον προσφέρει σε κοινή θέα στο Αγροτικό Μουσείο. Γεωμετρικά σχέδια, μοτίβα με συμβολικό χαρακτήρα, αποτύπωση φυτών , ζώων και ανθρώπων, μορφές από λατρευτικές παραστάσεις , όλα παρουσιάζονται επεξεργασμένα σε πρώτες ύλες με εργαλεία υφαντικής και τεχνικές που είναι αντιπροσωπευτικές των Κρητικών υφαντών.

    Ομως αυτή είναι η μία πτέρυγα. Ο επισκέπτης από την αυλή του Μουσείου, μπαίνει σ΄έναν άλλο κόσμο. Βλέπει τα εργαλεία και την αναβίωση των εξωτερικών εργασιών των κατοίκων της περιοχής, όπως για παράδειγμα ένα ολόκληρο ρακοκάζανο, ο πετρόκτιστος φούρνος και εργαλεία για την προετοιμασία της γης αλλά και της επεξεργασία των καρπών. Λουλούδια , φυτά και βότανα της Κρήτης, είναι φυτεμένα μέσα σε κεραμικά που προέρχονται και αυτά από τα τοπικά εργαστήρια, ανθίζουν και μοσχοβολούν , δίδοντας μια εικόνα της σημαντικής κρητικής χλωρίδας.

    Από τις βεράντες του Μουσείου, απλώνεται το Κρητικό πέλαγος, μια θάλασσα που αν είχε γλώσσα θα περιέγραφε τους ανθρώπους αιώνων που μεγαλούργησαν στον τόπο, που έζησαν ως πολίτες αυτοκρατοριών, που χάθηκαν μέσα στο χρόνο, αφήνοντας όμως παντού ανάγλυφα τα σημάδια τους.

    Στον χώρο υποδοχής παρουσιάζεται ένα τυπικό λαϊκό αγροτόσπιτο. Στην κύρια αίθουσα της φάμπρικας βρίσκονται οι προβιομηχανικοί χώροι εργασίας, του μαραγκού, του σιδερά , του βαρελά αλλά και του φαμπρικάρη.

    Το Μουσείο υποστηρίζεται από πλούσιο ψηφιακό υλικό, οθόνες αφής επιτοίχιες προβολές βίντεο, εποπτικό υλικό κλπ. έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει πλήρη εικόνα της ζωής των ανθρώπων πριν από δεκάδες χρόνια.

    Το Μουσείο στεγάζεται στο πανέμορφο ελαιοτριβείο, ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους φιλολόγους της νεώτερης Ελλάδας, του Μενέλαου Παρλαμά, ο οποίος το προσέφερε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών ενώ η κόρη του, αρχαιολόγος Λιάνα Παρλαμά προσέφερε στην Εταιρεία, την πατρική της κατοικία, ολοκληρώνοντας έτσι το Αγροτικό Μουσείο και προσφέροντας στους νεώτερους την μεγάλη ελπίδα ότι η επιβίωση εξασφαλίζεται όταν γνωρίζει κανείς τους τρόπους, τις αρχές και τις αξίες των ανθρώπων που έζησαν στον ίδιο χώρο σε παλαιότερες εποχές..

    Το Αγροτικό Μουσείο, ανακαινίστηκε και ξανάνοιξε τις πύλες του, πριν από λίγες ημέρες.

    Τα εγκαίνια έγιναν από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ για πρώτη φορά είχε λειτουργήσει το 1988.

    Το Αγροτικό Μουσείο διαθέτει ένα μικρό πωλητήριο, είναι προσβάσιμο σε Α.Μ.Ε.Α και λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο, από 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

    [06] ΔΕΗ: Χαμηλότερη από 19% η αύξηση στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου 2012

    Χαμηλότερη από 19% θα είναι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου, αναφέρει η επιχείρηση σε σημερινή ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα, στο ποσοστό αυτό φθάνει - σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - η συνολική αύξηση του κόστους της ενέργειας στην τριετία 2010 - 2012. Όμως η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών θα είναι μικρότερη καθώς στον λογαριασμό του ρεύματος περιλαμβάνονται και οι μονοπωλιακές και άλλες χρεώσεις (για χρήση δικτύων, κλπ.) στις οποίες η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη.

    Σημειώνεται ότι το τελικό ύψος των αυξήσεων καθορίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ύστερα από έλεγχο και εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, από τα στοιχεία που υπέβαλε στη ΡΑΕ προκύπτει αύξηση του κόστους από το 2010 στο 2011 της τάξης του 16% και από το 2011 στο 2012 της τάξης του 3%. "Οι πιο πάνω αυξήσεις αφορούν μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλ. το κόστος ενέργειας) και ως εκ τούτου, η συνολική επιβάρυνση του τελικού λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας - που συμπεριλαμβάνει και τις μονοπωλιακές αλλά και άλλες χρεώσεις - θα είναι σαφώς μικρότερη", προσθέτει η επιχείρηση.

    Η ΔΕΗ αναφέρει τέλος ότι παρά τη δραστική μείωση στις δαπάνες μισθοδοσίας (άνω του 15%), και στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών της ΔΕΗ (17% περίπου), το κόστος αυξήθηκε από εξωγενείς παράγοντες όπως η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τιμών στη Χονδρεμπορική Αγορά, η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, η αύξηση της τιμής των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου.

    [07] Σαρκοζί και Μέρκελ θα συζητήσουν την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε από την πρωτεύουσα της Αρμενίας Γερεβάν ότι θα συζητήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ την Κυριακή στο Βερολίνο το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών, τη στιγμή που το ζήτημα έχει λάβει επείγοντα χαρακτήρα, με το Διεθνές Νομισμαιτκό Ταμείο να εκφράζει έντονες ανησυχίες για την επάρκεια των κεφαλαίων τραπεζών της Ευρώπης και με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ζητούν τη λήψη συντονισμένων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    "Θα έχω την ευχαρίστηση να βρεθώ στο Βερολίνο την Κυριακή. Αυτός είναι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Γερεβάν, στο πλαίσιο σύντομης επίσκεψής του στον Καύκασο.

    Οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελπίζουν ότι η λήψη συνόλου συντονισμένων μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα αποφασισθεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 18 Οκτωβρίου.

    Σε πείσμα της επιφυλακτικής στάσης της Γαλλίας, τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θεωρούν ότι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα.

    "Προτείνουμε τώρα στα κράτη μέλη την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους", δήλωσε χθες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [08] Νέες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στη Χιλή

    Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και ομάδες νέων στο Σαντιάγκο της Χιλής προκάλεσαν χθες Πέμπτη τον τραυματισμό τουλάχιστον 30 ανθρώπων, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, στη διάρκεια μιας νεάς φοιτητικής διαδήλωσης την επομένη της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο κράτος και τους φοιτητές για μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    Τουλάχιστον 132 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μεγάλος αριθμός ανηλίκων, συνελήφθησαν στη διάρκεια συγκρούσεων, κατά τις οποίες η αστυνομία διέλυσε με αντλίες νερού και δακρυγόνα χιλιάδες φοιτητές που συγκεντρώνονταν για μια πορεία, τη διαδρομή της οποίας δεν είχαν εγκρίνει οι αρχές.

    Είκοσι πέντε αστυνομικοί και πέντε πολίτες είναι μεταξύ των τραυματιών και οι συλληφθέντες κατηγορούνται για "σοβαρή διατάραξη της τάξης, καταστροφές και τραυματισμούς αστυνομικών", κυρίως με πέτρες, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

    Οι αρχές του Σαντιάγκο είχαν εγκρίνει τη χθεσινή διαδήλωση, την 37η από την αρχή του κινήματος, αλλά σε μια διαδρομή στις δυτικές περιοχές της πρωτεύουσας, μακριά από τη μεγάλη λεωφόρο Λα Αλαμέδα, στην οποία ήθελαν να διαδηλώσουν οι φοιτητές.

    Σποραδικά επεισόδια έφερναν αντιμέτωπους ως το απόγευμα αστυνομικούς και νέους σε διάφορα σημεία του Σαντιάγκο, γύρω από αυτοσχέδια οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά.

    Οι φοιτητές κάλεσαν σε διαδήλωση μετά την κατάρρευση, το βράδυ της Τετάρτης, των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συνδικάτα τους και την κυβέρνηση. Ο διάλογος αυτός άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από πέντε μήνες κινητοποιήσεων των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών που ζητούν μια βαθιά εκαπιδευτική μεταρρύθμιση. Ζητούν μια "αλλαγή μοντέλου" στο χιλιανό εκπαιδευτικό σύστημα των δύο ταχυτήτων, όπου ο δημόσιος τομέας δεν χρηματοδοτείται επαρκώς από τότε που το κράτος αποστασιοποιήθηκε απ' αυτόν στη δεκαετία του 1980, την εποχή της δικτατορίας.

    [09] Βυθίστηκε πλοίο με λαθραία τσιγάρα

    Φορτηγό πλοίο που μετέφερε ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, βυθίστηκετο βράδυ της Πέμπτης, σε θαλάσσια περιοχή, μεταξύ Σπετσών και Πελοποννήσου.

    Πρόκειται για το πλοίο «MORELIA» σημαίας Κομόρες, που εντοπίστηκε χθες το πρωί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, στη θαλάσσια περιοχή νότια των Σπετσών.

    Μετά από καταδίωξη και ενόψει ακινητοποίησής του από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το πλήρωμά του, έξι Ουκρανοί και ένας υπήκοος Γεωργίας, δηλώνοντας μεγάλη εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, ζήτησε βοήθεια και παρελήφθη με ασφάλεια από σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

    Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το λαθρεμπορικό πλοίο βυθίστηκε τελικά το βράδυ στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή και σε βάθος άνω των 400 μέτρων, λόγω εισροής υδάτων.

    Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, σχηματίζεται δικογραφία από τη Λιμενική Αρχή Σπετσών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

    [10] Ο Σαρκοζί κάλεσε και πάλι την Τουρκία να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημη επίσκεψής του στην Αρμενία, πως επιθυμεί να αναγνωρίσει η Τουρκία, μέσα σ' ένα "αρκετά σύντομο" χρονικό διάστημα, πριν από το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2012, την αρμενική "γενοκτονία" του 1915.

    "Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να θέσει τελεσίγραφο σε οποιονδήποτε, δεν μπορείς να λειτουργείς έτσι (...) όμως μπορείτε ανάμεσα από τις γραμμές να καταλάβετε ότι ο χρόνος δεν είναι ατελείωτος, 1915-2011, μου φαίνεται πως είναι αρκετός για να σκεφθεί κανείς", δήλωσε ο Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαρκισιάν.

    Από χθες Πέμπτη ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε επανειλημμένα την Τουρκία να "επιστρέψει στην ιστορία της" και να αναγνωρίσει ως γενοκτονία --όπως έκανε το 2001 η Γαλλία-- τις οθωμανικές σφαγές που διαπράχθηκαν το 1915 και το 1916 στην Τουρκία προκαλώντας πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

    Ο Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε πως, αν η Τουρκία δεν κάνει αυτή τη "χειρονομία ειρήνης", αυτό το "βήμα προς τη συμφιλίωση", θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει την υιοθέτηση νόμου που να τιμωρεί ειδικά την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας.

    [11] Συνέδριο στην Ουάσιγκτον για το «μέλλον του Ελληνισμού»

    Το «Μέλλον του Ελληνισμού» θα είναι το θέμα του 10ου συνεδρίου που διοργανώνει στην Ουάσιγκτον το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (AHI), με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάσης και του Ιδρύματος Μπεχράκης, στις 18 και 19 Νοεμβρίου.

    Στο συνέδριο θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την ελληνική γλώσσα και κληρονομιά, καθώς και το πλαίσιο που καθορίζει τη συνοχή και επιβίωση της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν το ρόλο της Ομογένειας στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Αμερικής, αλλά και τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα θέματα νεολαίας.

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, συγγραφείς και στελέχη ομογενειακών φορέων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 October 2011 - 6:29:40 UTC