Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο δημόσιο
  • [02] Κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα νέα μέτρα
  • [03] Πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για το υποτιμημένο γιουάν
  • [04] «Ο Mικρός Πρίγκιπας ΙΙ» στο Πλανητάριο, για μικρούς και μεγάλους
  • [05] Η κεντροαριστερά χάνει έδαφος, οι "Πειρατές" ανεβαίνουν στη Γερμανία
  • [06] Tο 11ο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα σε κάθετο άξονα της Εγνατίας, από το 2009
  • [07] Ελπίδες για νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίας, από 'Ελληνα ερευνητή

  • [01] Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο δημόσιο

    Προσλήψεις με το σταγονόμετρο στο δημόσιο προανήγγειλε για το 2012 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που προωθείται στο κράτος με τη μείωση κατά 30% των υπηρεσιακών μονάδων, θα καταργηθούν και «οι οργανικές θέσεις που δεν κατέχονται σήμερα».

    Ο κ. Ρέππας τόνισε επίσης, για το μείζον ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας πως «προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού, με σημείο αναφοράς το νέο μισθολόγιο. Άρα το ποσό είναι υψηλότερο. Επίσης, καθ? όλη τη διάρκεια θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Όπως επίσης, δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται».

    Πρόσθεσε δε ότι «κατά τα άλλα, η πολιτική για την εργασιακή εφεδρεία, είναι μια πολιτική η οποία οδηγεί σε εξορθολογισμό του Δημοσίου με κανόνες ασφάλειας για τη μεγάλη ομάδα των πολιτών που θα ενταχθεί σε αυτήν την κατηγορία».

    Επιπλέον, ο κ. Ρέππας αποκάλυψε ότι «η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων με κάθε σχέση εργασίας στο κράτος, στενό και ευρύτερο, τα δύο τελευταία χρόνια είναι μεγάλη και φθάνει περίπου τις 200.000».

    Σημείωσε δε ότι «ο κανόνας 1 προς 10 που ισχύει και τηρείται φέτος για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού είναι πιθανόν να γίνει ακόμη αυστηρότερος το 2012. Αντί να ισχύσει η αναλογία 1 προς 5 που αρχικώς προβλεπόταν, να έχουμε πολύ μικρότερο αριθμό προσλήψεων. Το ίδιο και για τις προσλήψεις συμβασιούχων, όπου η δέσμευση για μείωση κατά ένα ακόμη 10% σε σχέση με φέτος, μέσα στο 2012, μπορεί τελικώς να μετατραπεί σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσλήψεων για το απολύτως αναγκαίο προσωπικό ή και μηδενισμό προσλήψεων».

    Τέλος, ανέφερε ότι «με την πολιτική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μέσα στο 2011, έχουμε πετύχει εξοικονόμηση ύψους 600 εκ. ευρώ για το τακτικό προσωπικό και 300 εκατ. ευρώ για τους συμβασιούχους».

    [02] Κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα νέα μέτρα

    Υπό κατάληψη βρίσκονται από το πρωί σήμερα, τα υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης Πολιτισμού και Οικονομικών.

    Οι κινητοποιήσεις γίνονται στα πλαίσια των κινήσεων διαμαρτυρίας που έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, κατά της εφαρμογής του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου.

    Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο με καταλήψεις και σε άλλα υπουργεία, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση από τους συλλόγους των εργαζομένων.

    Επίσης, ομάδα περίπου 70 φοιτητών έχουν κάνει κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας, από τις 6 το πρωί, με αίτημα την απόσυρση του νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ προσπαθούν να αναρτήσουν πανό.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν αύριο εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία στο δημόσιο , στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ καθώς και νέα 24ωρη γενική πανεργατική απεργία στις 19 του μηνός, ενάντια στα νέα μέτρα και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Αύριο, αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ενώ δεν θα κυκλοφορήσουν και τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός.

    Επίσης, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία.

    [03] Πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για το υποτιμημένο γιουάν

    Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε χθες υπέρ της έναρξης της επεξεργασίας νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει τη λήψη μέτρων για την άσκηση πίεσης επί της Κίνας ώστε να αυξήσει την ισοτιμία του γιουάν.

    Το νομοσχέδιο δίνει στην αμερικανική κυβέρνηση τη δυνατότητα επιβολής νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες οι οποίες διατηρούν χαμηλά την ισοτιμία των νομισμάτων τους για να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.

    Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου 2012, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία, με ποσοστό ανεργία στο 9,1% , πλήττεται από την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η χαμηλή ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος και πολλά μέλη του Κονγκρέσου κατηγορούν την Ουάσινγκτον ότι δεν επιπλήττει ευθέως την Κίνα για τη χειραγώγηση του γιουάν.

    Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία έχει επιλέξει μία πολιτική διαλόγου με το Πεκίνο, δεν υποστηρίζει τη λήψη μέτρων ανάλογων με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο.

    Το Πεκίνο είναι "κατηγορηματικά αντίθετο" με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη συναλλαγματική ανισορροπία για να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού, το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και παρεμβαίνει στις σινο-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις. Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτό", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μα Ζαοσού.

    [04] «Ο Mικρός Πρίγκιπας ΙΙ» στο Πλανητάριο, για μικρούς και μεγάλους

    Τη νέα ψηφιακή παράσταση «Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ» θα παρουσιάζει στους μικρούς του φίλους, στον τεράστιο θόλο του, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από το ερχόμενο Σάββατο 8 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή.

    «Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ» είναι μια φανταστική περιπέτεια που παρουσιάζει το νυχτερινό όνειρο ενός παιδιού συνδυάζοντας εντυπωσιακά γραφικά και ωραία μουσική. Η νέα παράσταση βρίσκει τον Μικρό Πρίγκιπα να επιστρέφει στο σπίτι του, τον Αστεροειδή Β612, μετά την περιήγησή του στο σύμπαν και το ταξίδι στη Γη, όπου ανακαλύπτει ότι το αγαπημένο του τριαντάφυλλο λείπει! Συντροφιά με την αλεπού, θα περιπλανηθεί ανάμεσα στους πλανήτες με την πίστη ότι κάπου εκεί θα το βρει.

    Η παράσταση αποτελεί μία ευκαιρία για τα μικρά παιδιά να επισκεφθούν για πρώτη φορά το Πλανητάριο και να ξεναγηθούν στο Διάστημα. Για το λόγο αυτό, η παράσταση ξεκινά με μια ειδικά μελετημένη ξενάγηση, η οποία ταξιδεύει τους νεαρούς θεατές στις εσχατιές του Σύμπαντος με τρόπο απλό και ταυτόχρονα ευχάριστο.

    Η μεταγλώττιση στην ελληνική γλώσσα φέρει την «υπογραφή» των: Δημήτρης Πιατάς - Αλεπού, Θάνος Παπαϊωάννου - Μικρός Πρίγκιπας, Yρώ Λούπη - Τριαντάφυλλο, Κώστας Σεραφειμίδης - Βοσκός, Γιάννης Στεφόπουλος - Ωρολογοποιός, ενώ τη σκηνοθεσία της μεταγλώττισης έχουν κάνει οι Αργύρης Παυλίδης και Μαρία Ζερβού.

    [05] Η κεντροαριστερά χάνει έδαφος, οι "Πειρατές" ανεβαίνουν στη Γερμανία

    Τα κεντρο-αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, δε θα κατάφερναν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν διεξάγονταν τώρα εκλογές, λόγω της απότομης αύξησης της δημοτικότητας του κόμματος των Πειρατών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

    Πρόκειται για την πρώτη φορά μέσα σε ένα έτος που δημοσκόπηση δείχνει ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν κερδίζουν την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Την απαραίτητη πλειοψηφία δεν μπορεί να κερδίσει ούτε το κόμμα της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

    Το SPD έπεσε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 28%, ενώ οι Πράσινοι έχασαν μία ποσοστιαία μονάδα, φτάνοντας στο 17%. Έτσι τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν το 45% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ιδρύματος Emnid, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Bild am Sonntag χθες Κυριακή.

    Το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ έπεσε κατά μία μονάδα στο 32%.

    Αντίθετα, το κόμμα των Πειρατών συγκεντρώνει το 7% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου εξασφάλισε το 8,9%.

    Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν το 2013.

    [06] Tο 11ο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα σε κάθετο άξονα της Εγνατίας, από το 2009

    Θύμα τροχαίου έπεσε ακόμη μία αρκούδα, το βράδυ του Σαββάτου, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, κοντά στον κόμβο του Αλιάκμονα.

    Διερχόμενο όχημα χτύπησε την αρκούδα, βάρους περίπου 200 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, όμως εκείνη τραυματισμένη κατέφερε να περάσει το διαχωριστικό στηθαίο, διέσχισε το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας και πέρασε πάνω από τον «προστατευτικό» φράχτη, όπου και κατέρρευσε.

    Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση "Καλλιστώ", ειδοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας (κλιμάκιο Γρεβενών) και την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος».

    Ομάδα των δύο οργανώσεων και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος όπου διαπίστωσε ότι η αρκούδα, αν και σοβαρά τραυματισμένη, είχε ακόμα τις αισθήσεις της. Το ζώο αναισθητοποιήθηκε και μεταφέρθηκε κατ' αρχήν σε κοντινή ήσυχη δασική περιοχή και στη συνέχεια σε ιατρείο στο Νεστόριο, όπου εξέπνευσε.

    Οι υπεύθυνοι των οργανώσεων επισημαίνουν την ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και την απουσία ή ελλιπή διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα και ζητούν μέτρα για να αποτραπούν τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο αυτό περιστατικό, είναι το 11ο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας, από το 2009 έως σήμερα.

    [07] Ελπίδες για νέο φάρμακο κατά της λευχαιμίας, από 'Ελληνα ερευνητή

    Μια ομάδα ερευνητών στη Βρετανία, με επικεφαλής τον 'Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Αντώνη Κουζαρίδη, έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα φαρμακευτική θεραπεία της λευχαιμίας.

    Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο περιοδικό «Nature», έδειξαν ότι μια χημική ουσία, η Ι-ΒΕΤ151, μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας στο εργαστήριο και ακόμα, όπως έδειξαν τα σχετικά πειράματά τους, να θεραπεύσει αποτελεσματικά ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο. Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της, οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο για να αρχίσουν κλινικές δοκιμές το ταχύτερο δυνατό.

    Οι επιστήμονες εστιάστηκαν σε μια μορφή λευχαιμίας που οφείλεται στο γονίδιο MLL, η οποία είναι η πιο συνήθης μορφή λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ πλήττει περίπου έναν στους δέκα ενήλικες με λευχαιμία. Αν και το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με λευχαιμία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, η λευχαιμία MLL παραμένει δύσκολη στην θεραπεία και συχνά επανεμφανίζεται. Μια αιτία για την επιθετικότητά της είναι η ύπαρξη ασυνήθιστων μορίων πρωτεϊνών στα καρκινικά κύτταρά της.

    Το ερευνητικό εργαστήριο του Κουζαρίδη ανακάλυψε αρχικά μια ομάδα πρωτεϊνών με την ονομασία ΒΕΤ που ευθύνονταν για την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων άλλος ένας Έλληνας, ο Γιώργος Γιωτόπουλος του Τμήματος Αιματολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ) χρησιμοποίησαν το μόριο Ι-ΒΕΤ151, που αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, και έδειξαν, σε πρώτη φάση στο εργαστήριο, ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία μπλοκάρει την ενεργοποίηση των καρκινικών πρωτεϊνών και σκοτώνει τα κύτταρα της λευχαιμίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 October 2011 - 6:29:38 UTC