Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη φοροκάρτα θα μπορούν από αύριο να προμηθεύονται οι φορολογούμενοι
  • [02] Δωρητές σπέρματος ανακαλύπτουν ότι έχουν...αρκετές δεκάδες παιδιά

  • [01] Τη φοροκάρτα θα μπορούν από αύριο να προμηθεύονται οι φορολογούμενοι

    Τη φοροκάρτα, που θα αποτυπώνει ηλεκτρονικά τα ποσά δαπανών από αγορές ή από παροχές υπηρεσιών, θα μπορούν από αύριο, Δευτέρα, να προμηθεύονται οι φορολογούμενοι.

    Ειδικότερα, πρόκειται για την κάρτα στην οποία θα καταγράφονται ηλεκτρονικά οι αποδείξεις των δαπανών των φορολογούμενων, οι οποίοι θα απαλλαγούν έτσι από την υποχρέωση συγκέντρωσης των αποδείξεων σε φυσική μορφή. Ωστόσο, η πλήρη εφαρμογή της φοροκάρτας για όλες τις δαπάνες των καταναλωτών δεν είναι εφικτή, αφού πολλές εμπορικές επιχειρήσεις στην αγορά δεν διαθέτουν τα ειδικά μηχανήματα POS, που είναι απαραίτητα για τη χρήση της φοροκάρτας.

    Εξάλλου, αναμένεται και η αποστολή, από το υπουργείο Οικονομικών, της σχετικής εγκυκλίου, που θα περιέχει αναλυτικές οδηγίες προς τις τράπεζες για τη διάθεση της φοροκάρτας.

    Με βάση τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη χρήση της φοροκάρτας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Στη φοροκάρτα δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδομένο. Στην μπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας, που την εκδίδει, αλλά και έναν κωδικό αριθμό. Στην πίσω όψη της, μια μαγνητική ταινία, όπως ακριβώς οι πιστωτικές κάρτες.

  • Για την προμήθεια και την ενεργοποίησή της, οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να απευθυνθουν στην τράπεζα της επιλογής τους.

    Προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουμένου, ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει το κάτοχό της για να μπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων, που έχουν καταγραφεί με το αφορολόγητό του.

    Η ενεργοποίηση θα μπορεί να γίνει με δύο εναλλακτικές, αλλά και με τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούμενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα με τον ΑΦΜ του. Αλλιώς, θα πρέπει να αποστείλει μέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο, τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας, όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθμό, που θα ανακοινωθεί.

    Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούμενος άμεσα θα λάβει ενημερωτικό μήνυμα για την επιτυχία, ή μη, της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας.

    Με κάθε συναλλαγή, είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα POS, που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες

    Στο τέλος κάθε μήνα οι τράπεζες θα δίνουν μία αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασμό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουμένου και, αφετέρου, θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευματιών και τον ΦΠΑ, που οφείλουν.

    Η χρήση της φοροκάρτας θα είναι αρχικά προαιρετική.

    Οι τράπεζες από τις οποίες οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν τη φοροκάρτα είναι οι ακόλουθες: Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Αγροτική, TBANK, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Γενική, Marfin, Attica Bank, Emporiki, Millenium, Τράπεζα Κύπρου, Proton, Probank, FBB, Ελληνική, Πανελλήνια, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

    [02] Δωρητές σπέρματος ανακαλύπτουν ότι έχουν...αρκετές δεκάδες παιδιά

    Ανώνυμοι άντρες, βεντέτες στους καταλόγους δωρητών σπέρματος ορισμένοι Αμερικανοί και Καναδοί είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν ότι έχουν αρκετές δεκάδες παιδιά...ένα φαινόμενο που παραπέμπει στην επιστημονική φαντασία, αλλά προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους ειδικούς.

    Γιατί αντίθετα με το τι συμβαίνει στη Γαλλία ή στη Βρετανία, κανένας νόμος στον Καναδά και στις ΗΠΑ δεν θέτει όριο στο πόσα παιδιά μπορούν να γεννηθούν από έναν μόνο δότη, σύμφωνα με το καναδικό υπουργείο Υγείας.

    Υπάρχει βέβαια ένας διεθνής κανόνας που ορίζει στις 20 τις εγκυμοσύνες από τον ίδιο δότη. Στη Δανία ο αριθμός φτάνει τις 25 και οι περισσότερες τράπεζες σπέρματος έχουν το δικό τους όριο.

    Όμως, ο κανόνας αυτός δεν γίνεται πάντα σεβαστός. Τα ζευγάρια επιλέγουν από έναν κατάλογο με τα προφίλ (χρώμα ματιών, επίπεδο σπουδών κ.λ.π) των αντρών που δωρίζουν το σπέρμα τους και έτσι ορισμένοι δότες πέφτουν θύματα της...επιτυχίας τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι ο σκηνοθέτης Μπάρι Στίβενς από το Τορόντο ο οποίος αναζητά τον βιολογικό του πατέρα. Γεννημένος στην Βρετανία χάρη σε κάποιον δωρητή, ο Στίβενς ανακάλυψε ότι έχει δεκάδες ετεροθαλή αδέλφια στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Υπολογίζει μάλιστα πως η "οικογένειά" του έχει 500 ως 1.000 μέλη σε όλον τον κόσμο.

    Μπορεί η περίπτωσή του να φαίνεται υπερβολική αλλά σίγουρα απέχει πολύ από το να θεωρηθεί εξαίρεση, ειδικά στις ΗΠΑ. Γιατί το πρόβλημα ξεπερνά τα σύνορα του Καναδά. "Η μεγάλη πλειοψηφία του σπέρματος που χρησιμοποιείται εδώ εισάγεται από τις ΗΠΑ", εξηγεί ο Σάιμον Φίλιπς, διευθυντής του εργαστηρίου της κλινικής Ovo fertility, στο Μόντρεαλ.

    Από το 2004, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό δωρητών σπέρματος στον Καναδά, όπου η μείωση των...αποθεμάτων έχει αυξήσει μαζικά την εισαγωγή.

    Η δημοτικότητα ορισμένων δωρητών έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οι μαρτυρίες στην αμερικανική ιστοσελίδα "Donor sibling registry" πολλαπλασιάζονται. "Έχουμε μια ομάδα παιδιών από τον ίδιο δωρητή και ο αριθμός τους αυξάνει", επισημαίνει η Γουέντι Κράμερ που έφερε στο 2000 στον κόσμο το παιδί της με αυτόν τον τρόπο.

    Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης γενετικών ασθενειών, αλλά και της δημιουργίας ερωτικών σχέσεων ανάμεσα σε ετεροθαλή αδέλφια.

    Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρές: "Ο κίνδυνος εμφάνισης γενετικών νόσων όπως η κυστική ίνωση και η αιμοχρωμάτωση είναι πολύ μεγαλύτερος ανάμεσα σε αυτά τα παιδιά", προειδοποιεί ο Φρανσουά Ρουσό καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Λαβάλ.

    Για την Τζούλιετ Γκίσον, καθηγήτρια Βιοηθικής στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, αυτό συμβαίνει συχνότερα απ'ότι φαντάζεται κανείς: "Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι στατιστικά είναι αδύνατο, όμως οι άνθρωποι που καταφεύγουν στις τράπεζες σπέρματος προέρχονται συχνά από την ίδια κοινωνική και οικονομική τάξη, ίσως να γνωρίζονται, συμβουλεύονται τους γιατρούς τους, κατοικούν στις ίδιες γειτονιές", τονίζει.

    Η ίδια παραδέχεται πως "δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο" για τον αριθμό των παιδιών που γεννιούνται με δωρεά σπέρματος στον Καναδά. "Δεν γνωρίζουμε τίποτε", λέει χαρακτηριστικά και καταλήγει πως "η λύση είναι να καταργηθεί η ανωνυμία των δωρητών ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερος έλεγχος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2011 - 8:29:50 UTC