Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων
  • [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [03] Συνομιλίες Μέρκελ - Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη
  • [04] "Ζωντανεύουν" τα αρχαία θέατρα με λόγο και μουσική
  • [05] Αυστηρές ποινές για την κακοποίηση των ζώων προβλέπει νέο νομοσχέδιο
  • [06] Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει στην πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ
  • [07] Εκδηλώσεις ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, αύριο
  • [08] Στην έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ προχωρά σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο

  • [01] Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων.

    Σύμφωνα με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προβλέπονται δύο τύποι δημοψηφίσματος. Το πρώτο αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής ή εθνικής άμυνας αλλά και κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί την οικονομική, την κοινωνική και την πολιτική ζωή. Για τη διεξαγωγή του απαιτείται πρόταση της κυβέρνησης και απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών.

    Ο άλλος τύπος δημοψηφίσματος αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με εξαίρεση τα δημοσιονομικά. Για την προκήρυξή του απαιτείται πρόταση των 2/5 και αποδοχή της από τα 3/5 του συνόλου του βουλευτών.

    Στη διενέργειά του συμμετέχουν όχι μόνον τα πολιτικά κόμματα αλλά και ενώσεις προσώπων, επιστημονικές, επαγγελματικές ή συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε άλλη οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Με κριτήριο την επιλογή τους στο τιθέμενο ερώτημα, δηλαδή την αποδοχή ή την απόρριψή του, εντάσσονται σε δύο Επιτροπές Υποστήριξης. Σε κάθε μια διατίθεται δωρεάν ο ίδιος χρόνος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για να προβάλλουν τα μηνύματα και τις θέσεις τους. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται μεταξύ των μελών κάθε Επιτροπής με απόφασή τους.

    Σε όσους συμμετέχουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος δεν διατίθενται κρατική χρηματοδότηση. Εξάλλου, θεσπίζεται όριο τόσο για τις δαπάνες τους όσο και για τη χρηματοδότησή τους από φυσικά πρόσωπα, ενώ απαγορεύεται να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, από ιδιοκτήτες ή εκδότες ημερήσιων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή που είναι ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών, εν γένει, σταθμών. Η οικονομική τους διαχείριση υπόκειται σε κανόνες δημοσιότητας και ελέγχεται από την ομώνυμη Επιτροπή της Βουλής. Τέλος, στο δημοψήφισμα ισχύουν οι απαγορεύσεις στη δημόσια προβολή μηνυμάτων που προβλέπονται στην εκλογική νομοθεσία.

    Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και στους δύο τύπους δημοψηφίσματος, είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, αρκεί στην ψηφοφορία να πάρει μέρος συγκεκριμένο ποσοστό του εκλογικού σώματος. Σε δημοψήφισμα για ψηφισμένο νομοσχέδιο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο πενήντα τοις εκατό (50%) όσων είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το ποσοστό θα καθοριστεί κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    [02] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Αττικό Μετρό και ολιγόλεπτη συμβολική ειρηνική κατάληψη της εισόδου, πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στο Μετρό, διαμαρτυρόμενοι για το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας που πρόκειται να εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί το 10% των υπαλλήλων της εταιρείας.

    Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ότι ήδη επλήγησαν από τις μετατάξεις υπαλλήλων που έγινε στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και εκτιμούν πως, αν φύγει άλλο ένα 10%, δεν θα μπορέσει η εταιρεία να λειτουργήσει κανονικά, γεγονός που τελικά θα την απαξιώσει.

    Οι εργαζόμενοι, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με εικοσιτετράωρη απεργία την προσεχή Πέμπτη.

    Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσειη ΑΔΕΔΥ.

    Το Γενικό Συμβούλιο της 16ης Σεπτεμβρίου της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προχωρήσεισε «καταλήψεις υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, για την προβολή, την ανάδειξη και τη διεκδίκηση, των αιτημάτων των εργαζομένων».

    Για τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στους φορείς που το προσωπικό τους εντάσσεται στον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στις 13.00 επίσηςστην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Αποφασίστηκε επίσης,η κήρυξη 3ωρης παναττικής στάσης εργασίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου για όλο το Δημόσιο (12:30 - λήξη ωραρίου) για τα θέματα της Παιδείας και τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις13.00 στα Προπύλαια.

    Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τέλος, την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 6 Οκτωβρίου και εξουσιοδότηση της Ε.Ε. για τη διεύρυνση ή τη μεταφορά της απεργίας, προκειμένου να υπάρχει κοινή γενική απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωράει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, με οικονομικά κυρίως αιτήματα.

    Συγκεκριμένα οι Ελεγκτές εξήγγειλαν εικοσιτετράωρη απεργία την Κυριακή 25/09/2011, (00:01-24:00) και την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας την Τετάρτη 28/09/2011, από τις 12:00 έως τις 16:00.

    Επίσης εξήγγειλαν τη συμμετοχή του κλάδου στις απεργίες της ΑΔΕΔΥ.

    [03] Συνομιλίες Μέρκελ - Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μίλησαν τηλεφωνικώς για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και για το Μεσανατολικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι δύο ηγέτες \"συμφώνησαν στο γεγονός ότι είναι απαραίτητη μια συντονισμένη δράση τους προσεχείς μήνες για να υπάρξει ανταπόκριση στις σημερινές δυσκολίες της οικονομίας και για να εξασφαλιστεί μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας\", διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που ο Ομπάμα μετέβαινε αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, όπου θα μετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο Λευκός Οίκος προσέθεσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    \"Ο πρόεδρος ευχαρίστησε την καγκελάριο για τη δέσμευσή της στην ειρηνευτική διαδικασία και την προσωπική της συμμετοχή στις επαφές με τις διάφορες πλευρές για να διευκολυνθεί μια επιστροφή σε άμεσες διαπραγματεύσεις\" ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, προσέθεσε η ίδια πηγή.

    [04] "Ζωντανεύουν" τα αρχαία θέατρα με λόγο και μουσική

    «Σαν να γίνεται μία επανεκκίνηση. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή, καθώς ωρίμασαν πια οι συνθήκες για να κατακτήσουμε το αυτονόητο. Τη χρήση των μνημείων αυτών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού, σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα Όρχήστρα Φίλων της Μουσικής σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών στα αρχαία Ωδεία της Μαρώνειας, της Μεσσήνης (23/9) και της Κω (28/9)και οι οποίες προβλέπεται να «ξαναζωντανέψουν έστω για λίγο τα αρχαία θέατρα».

    Σύμφωνα, άλλωστε με τον ίδιο «η διάσωση, η ανάδειξη και εν τέλει η προστασία των μνημείων μας συνδέεται άρρηκτα με την ποιότητα και το ήθος των εκδηλώσεων που υποδέχονται.

    Έτσι, η χρήση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης είναι μια υπόθεση και μια άσκηση υψιπετής και ευαίσθητη», εξήγησε ο Σταύρος Μπένος, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία του «Διαζώματος» με το Μέγαρο Μουσικής ως μια «απόπειρα» συνάντησης της σύγχρονης δημιουργίας με την «ιερότητα» των χώρων αυτών.

    Το βάπτισμα του πυρός εξάλλου έγινε στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας στις 4 Σεπτέμβρη, που πλημμύρισε με την μαγεία του ομηρικού λόγου με όχημα τη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη.

    Στον ιερό χώρο του εκκλησιαστηρίου (Ωδείο) της αρχαίας Μεσσήνης, μιας από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας, θα εμφανιστεί η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (8.30 το βράδυ).

    Σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον όπου δεσπόζει ο ασβεστολιθικός όγκος του όρους Ιθώμη οι φίλοι της καλής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα γεμάτο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δημιουργίες σπουδαίων Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα(Φ. Τσαλαχούρη, Μ. Βάρβογλη, Γ. Κωνσταντινίδη), αλλά και τις αριστουργηματικές «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι.

    Τη συναυλία διευθύνει ο αρχιμουσικός Μίλτος Λογιάδης.

    Σε ρόλο σολίστ εμφανίζεται ο Σέρτζιου Ναστάσα, το πρώτο βιολί της Ορχήστρας.

    Μετά την Μεσσήνη, επόμενος σταθμός για την Καμεράτα είναι το ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Κω. Η μουσική του Βιβάλντι αλλά και τα έργα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας που θα ερμηνεύσει η Ορχήστρα εγχόρδων του Μεγάρου υπό τη διεύθυνση του νεαρού αρχιμουσικού Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, φιλοδοξούν να χαρίσουν μία αξέχαστη, «μυσταγωγική», φθινοπωρινή βραδιά σε όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τη συναυλία, την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου (στις 20.30 το βράδυ).

    Σε ρόλο σολίστ εμφανίζεται ο Σέρτζιου Ναστάσα, το πρώτο βιολί της Ορχήστρας.

    Η συνεργασία του Μεγάρου με το «Διάζωμα» εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής του «άνοιγμα στην πόλη, άνοιγμα στην Ελλάδα».

    «Με τη συνεργασία αυτή το Μέγαρο φιλοδοξεί να φέρει κοντά στο κοινό τις τέχνες με όλες τις εκφάνσεις της: τη μουσική, το λόγο, τη διανόηση, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην προσέλκυση των νέων ανθρώπων στον πολιτισμό» ανέφερε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Ιωάννης Μάνος, που στηρίζει την πρωτοβουλία για να «ζωντανέψουν» τα μνημεία και να αναβαθμιστούν τα Αρχαία Ωδεία.

    Η είσοδος για τις εκδηλώσεις στα αρχαία Ωδεία είναι ελεύθερη για το κοινό.

    [05] Αυστηρές ποινές για την κακοποίηση των ζώων προβλέπει νέο νομοσχέδιο

    Εντός των προσεχών ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα ζώα.

    Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης - απαντώντας σε επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑΟΣ για την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς - ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαλόγου με τους φορείς και το κείμενο οδεύει προς την νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

    Εξειδικεύοντας ο υφυπουργός Ιωάννης Δριβελέγκας τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων (ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών και πρόστιμο από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ κ.α.), την δημιουργία διαδικτυακής πύλης, τον καθορισμό κανόνων ευζωίας, την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα σωματεία εθελοντές κτηνιάτρους κ.α.

    Σε παρέμβασή του ο Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι ο πολιτισμός των κοινωνιών καταδεικνύεται από τη συμπεριφορά τους στα ζώα και ζήτησε να μετατραπεί το αδίκημα της κακοποίησης των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.

    [06] Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει στην πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Γερμανίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε χθες στη Γερμανία ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα ικανοποιηθεί με ένα καθεστώς ειδικής σχέσης που θα την αποκλείει από τα θεσμικά όργανα και τα συμβούλια της ΕΕ.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Γκιουλ απέρριψε ο,τιδήποτε υπολείπεται της πλήρους εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ ως κράτος-μέλος παρά τις ενστάσεις ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν να προσφερθεί στην Άγκυρα μια «προνομιακή σχέση» βασισμένη στο εμπόριο.

    «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε αυτό το στρατηγικό στόχο», είπε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θέλει να αναζωογονηθούν οι αργόσυρτες συνομιλίες με την ΕΕ.

    Ο Γκιουλ -- ο οποίος άρχισε χθες το επίσημο πρόγραμμα της 4ήμερης επίσκεψής του στη Γερμανία -- αναγκάστηκε να αναβάλει μια από τις δημόσιες εμφανίσεις του αργά χθες, μια ομιλία του για την Ιστορία των γερμανοτουρκικών σχέσεων, έπειτα από απειλή για βόμβα.

    Η αστυνομία ζήτησε από το κοινό να εγκαταλείψει την αίθουσα διαλέξεων στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου, ενώ απέκλεισε την λεωφόρο Ούντερ ντεν Λίντεν έξω από το κτίριο όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Κούρδοι για να διαδηλώσουν. Υπήρξαν διαπληκτισμοί ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, πιθανώς για να εμποδίσουν την ομιλία ή για να διαδηλώσουν στην διάρκειά της.

    Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που παραμένει κρατούμενος του τουρκικού κράτους. Η αστυνομία είπε ότι ο άνθρωπος που τηλεφώνησε και έκανε την απειλή για βόμβα ήταν δύσκολο να κατανοηθεί τι έλεγε, αλλά εξέλαβε σοβαρά την απειλή.

    Ο Γκιουλ εκφώνησε αργότερα μια συντομευμένη εκδοχή της ομιλίας του σε ένα πιο περιορισμένο κοινό. «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στον τρόμο», είπε. «Οποιαδήποτε οργάνωση προβαίνει σε απειλή για βόμβα είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

    Στην διάρκεια των επαφών του ο Γκιουλ απέσπασε τη στήριξη του Βερολίνου, συγκεκριμένα του Γερμανού προέδρου Κρίστιαν Βουλφ, σε ό,τι αφορά ένα θέμα που αποτελεί αιτία προστριβών επί χρόνια, τις άδειες θεωρήσεων εισόδου (βίζες) της ΕΕ για όσους ταξιδεύουν σε αυτή από την Τουρκία.

    Ο Βουλφ πρότεινε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να αναζητήσει τρόπους να διευκολύνονται οι επισκέπτες από την Τουρκία και ειδικά οι επιχειρηματίες να επισκέπτονται χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να χρειάζονται προηγουμένως κοπιώδεις διατυπώσεις.

    Ωστόσο ο Βουλφ υπεραμύνθηκε των κανόνων που θέτουν ως προϋπόθεση οι νύφες από την Τουρκία να μπορούν να αποδείξουν πως γνωρίζουν γερμανικά προτού τους επιτραπεί να μπουν στη Γερμανία για να παντρευτούν και να ζήσουν με μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

    Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Μέρκελ επίσημα τηρεί ανοικτή στάση στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά το ίδιο το κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), όπως και το αδελφό του βαυαρικό κόμμα CSU, αντιτίθεται σε αυτή και ζητεί η διμερής συνεργασία να περιοριστεί σε μια «προνομιακή σχέση εταίρων».

    Ο Βουλφ είπε ότι το Βερολίνο υποστηρίζει την διεξαγωγή «δίκαιων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι ανοικτό», υιοθετώντας μια διατύπωση που έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η κυβέρνηση Μέρκελ. Επέμεινε ότι η Γερμανία είναι ουδέτερη, όχι εχθρική στην πιθανότητα εισδοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.

    «Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μια προσπάθεια. Το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε.

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο ομόλογός του της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ νωρίτερα υπέγραψαν μια συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

    Η συμφωνία θεωρείτο κρίσιμη για τους 3,5 εκατ. τούρκους πολίτες της Γερμανίας σήμερα, πολλοί εκ των οποίων έχουν φορολογητέα εισοδήματα και στις δύο χώρες, και αντικαθιστά μια προηγούμενη συμφωνία η ισχύς της οποίας τερματίστηκε.

    [07] Εκδηλώσεις ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, αύριο

    Σημαντική αύξηση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης του μέσου όρου ζωής, αλλά και της ευαισθητοποίησης προς τα συμπτώματά της, η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Από τη νόσο πάσχουν σήμερα στην Ελλάδα 160.000 άνθρωποι, στην Ευρώπη 6.000.000 και σε όλο τον κόσμο 26.000.000. Το Αλτσχάιμερ εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα άνω των 65 ετών, ενώ είναι πολύ σπάνια σε ηλικίες μικρότερες των 50.

    Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ, στις 21 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

    Πρόκειται για εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου και χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, όπως μνήμης, σκέψης, αντίληψης, υπολογισμού, γλώσσας, ικανότητας μάθησης και κρίσης. Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα αλλά και με γενετικούς, περιβαλλοντικούς και μεταβολικούς παράγοντες, καθώς και με την έλλειψη νοητικής και σωματικής άσκησης. Πιθανοί παράγοντες, που μπορεί να δηλώνουν προδιάθεση στη νόσο, είναι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το ιστορικό καρδιακών ή / και εγκεφαλικών επεισοδίων, η παρουσία αρτηριακής υπέρτασης και η ύπαρξη συγγενούς με σύνδρομο Down.

    Η πρωτογενής πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι δυνατή προς το παρόν, εφ\' όσον η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη, όπως επίσης και η οριστική θεραπεία της.

    Η νόσος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Alois Alzheimer και έκτοτε η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες για να βρεθεί ριζική θεραπεία. Αν και κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί έως στιγμής εφικτό, μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στη διάγνωση της νόσου σε πολύ αρχικά στάδια και, συνεπακόλουθα, στην καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της.

    [08] Στην έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,25 δισ. ευρώ προχωρά σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο

    Σήμερατο Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων από την οποία σκοπεύει να αντλήσει 1,25 δισ. ευρώ. Η έκδοση θα γίνει με δημοπρασία στην οποία συμμετέχουν οι Βασικοί Διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. Ως ημερομηνία διακανονισμού έχει οριστεί η Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011.

    Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

    1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

    Περίοδος εγγραφών: Από Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011 έως και Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011.

    2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 6:29:38 UTC