Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin
  • [02] Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου για την συνέλευση του ΟΗΕ
  • [03] Στην 76η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ
  • [04] "Εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή"
  • [05] Διευρύνεται η on line ακαδημαϊκή εκπαίδευση
  • [06] Διάβημα προς την Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελόριζου
  • [07] Το Ισραήλ αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • [08] Φέτος σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των πάγων της Αρκτικής από το 1979
  • [09] Την απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων ζητά ο Συνασπισμός, καλώντας σε κινητοποιήσεις
  • [10] Τα ευρωομόλογα «θα επιδεινώσουν» τις κρίσεις χρέους, επαναλαμβάνει ο Γ. Σταρκ

  • [01] Κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin

    Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στις χώρες της ΕΕ και το πλαίσιο για τη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ, μετά από πρόσκληση της πολωνικής κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ αναμένεται να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ τη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως ένας μηχανισμός ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

    Η πληροφορία αυτή έρχεται στην δημοσιότητα μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως μαζί με άλλες κεντρικές τράπεζες και την FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προχωρεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια εφοδιασμού των ευρωπαϊκών τραπεζών με αμερικανικά δολάρια ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ρευστότητας λόγω των κρίσεων χρέους. Στην πρωτοβουλία αυτή, διάρκειας τριών μηνών, συμμετέχουν η Βρετανία, η Ελβετία και η Ιαπωνία.

    Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσιγκτον ότι οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται σε έναν «φαύλο κύκλο» που επιδεινώνεται από την «αναποφασιστικότητα των πολιτικών ηγετών». Σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας μετώπου των ηγετών, ενώ τόνισε ότι ήταν καθησυχαστική η υποστήριξη Μέρκελ-Σαρκοζί προς την Ελλάδα.

    [02] Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου για την συνέλευση του ΟΗΕ

    Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού και με στελέχη σημαντικών εβραιοαμερικανικών οργανώσεων. Στο περιθώριο της συνέλευσης ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Δ. Χριστόφια, με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών. Επίσης, θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπανδρέου την ερχόμενη βδομάδα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

    [03] Στην 76η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ

    Με τη συνάντηση που θα έχει το πρωί με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», αρχίζει το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη για την 76η Διεθνή Έκθεση.

    Στις 6 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα παραστεί σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

    Το Σάββατο στις 9.30π.μ. θα επισκεφθεί την 76η ΔΕθ, θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. και θα ξεναγηθεί σε Περίπτερα. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ και στη 1 το μεσημέρι της Κυριακή θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Λυκουρέντζος, είπε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις του για την οικονομία και την πορεία της χώρας, ενσωματώνοντας και τα όποια ζητήματα προέκυψαν από τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην 76η ΔΕΘ.

    [04] "Εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή"

    «Μη θλίβεσαι για μένα αλλαγή, μη κλαις για μένα φύση, σκύβει για λίγο η κεφαλή, λυγίζουνε τα γόνατα, δεν πέφτω, όχι η εικόνα μου αυτή δεν είναι λυπημένη, για δάκρυα δεν είναι». Με τους στίχους αυτούς, μεταφρασμένους και στην αγγλική γλώσσα, ο ποιητής Φαίδων Αλκίνοος υποδέχεται στην Αθήνα ποιητές, αλλά και κάθε είδους καλλιτέχνες- ή μη- σε μία συνάντηση για την ποίηση, το περιβάλλον και την ειρήνη.

    Την ίδια στιγμή, στις 24 Σεπτεμβρίου, σε ολόκληρο τον κόσμο 600 αντίστοιχες εκδηλώσεις, γιορτές της ποίησης θα πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 450 πόλεις, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 95 χώρες, σ' ένα ιστορικό γεγονός με την ονομασία «εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή».

    «Η ιδέα μιας παγκόσμιας διοργάνωσης για την ποίηση, με στόχο να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα για την προώθηση της σοβαρής κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής προέκυψε τον περασμένο Μάιο, από τον Μάικλ Ρότενμπεργκ, ποιητή, στιχουργό, εκδότη και ακτιβιστή για το περιβάλλον, με έδρα τη Βόρεια Καλιφόρνια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της διοργάνωσης για τον Βόλο, Νανά Νέστορος.

    Όπως λέει, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η ποίηση μιλάει για τα προβλήματα του κόσμου. «Η λογοτεχνία και η ποίηση είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ένας πολύ δυνατός τρόπος να εκφράσει κανείς το συναίσθημά του αλλά και οτιδήποτε τον προβληματίζει. Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι 'αγγίζει' άμεσα την καρδιά και την ψυχή του ανθρώπου» τονίζει.

    Ο τίτλος της παγκόσμιας διοργάνωσης, εξάλλου, αποτελεί μία παραίνεση, μία πρόσκληση ώστε να συγκεντρωθούν εκατό χιλιάδες ποιητές την ίδια μέρα, σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Ήδη, οι συμμετοχές είναι χιλιάδες. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός, λόγω της απήχησης που είχε η όλη προσπάθεια. Ωστόσο, το γεγονός ότι διοργανώθηκε μέσα σε λίγους μήνες δείχνει το βαθμό της ανταπόκρισης του κόσμου της τέχνης παγκοσμίως, αλλά και της δύναμης των διαδικτυακών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα νέα διαδόθηκαν ταχύτατα μέσω του facebook.

    Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν. Από μία συνάντηση για την ποίηση και την ειρήνη στην πολύπαθη Καμπούλ και τη Τζαλαλαμπάντ, ως τις 20 συλλογικές δραστηριότητες ποίησης στην πόλη του Μεξικού, όπου ποιητές, ζωγράφοι, κινηματογραφιστές και μουσικοί θα διαδώσουν μηνύματα ειρήνης σε όλη την πόλη, με ολοήμερες αναγνώσεις και δραστηριότητες. Επίσης, 29 εκδηλώσεις διοργανώνονται στην Ινδία, 7 στη Νιγηρία, 17 στον Καναδά, 19 στη Μεγάλη Βρετανία, 5 στην Κίνα, 3 στην Κούβα και πάνω από 220 εκδηλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι "διαδηλωτές της ποίησης" οργανώνονται επίσης και σε "καυτά" πολιτικά σημεία, όπως το Κάιρο της Αιγύπτου και η Νιγηρία, που πλήττεται από τον εμφύλιο. Είκοσι εκδηλώσεις θα γίνουν στη Βόρεια Καρολίνα, όπου δάσκαλοι-ποιητές έχουν κινητοποιηθεί και θα διεξάγουν ποιητικές δραστηριότητες, θα αναγνώσουν κείμενα για την ειρήνη και θα στείλουν τα ποιήματά τους στο Κογκρέσο, σε μια εθνική εκστρατεία για τη βιωσιμότητα. Κατά μήκος του ποταμού Πλάτε, κοντά στην Ομάχα της Νεμπράσκα, ποιητές θα διαδηλώσουν κατά του σχεδιαζόμενου αγωγού πετρελαιοφόρας άμμου, που θα περνά μέσα από τον Καναδά.

    «Στην Ελλάδα, έχουμε πολλά ζητήματα πέραν από την ανάγκη για ειρήνη και βιωσιμότητα. Θα μιλήσουμε για τον ρατσισμό, την παιδεία, την ανεργία, το περιβάλλον, την αναπηρία και τα κινήματα που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη για να εκφράσουν κοινωνικούς προβληματισμούς», σημειώνει η κ. Νέστορος. Εκδηλώσεις, εκτός από την Αθήνα, θα γίνουν επίσης στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τη Φλώρινα, τη Λάρισα, την Πάτρα και τη Σίφνο.

    Όπως έγινε ακόμη γνωστό, μετά τις 24 Σεπτεμβρίου, φωτογραφίες, βίντεο, πληροφορίες, έργα τέχνης και γραπτό υλικό θα φυλάσσονται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορτ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, το οποίο έχει αναγνωρίσει τους «εκατό χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή», ως τη μεγαλύτερη ανάγνωση ποίησης στην ιστορία.

    Άλλωστε, η γιορτή αυτή χαρακτηρίστηκε ήδη ρεκόρ για την ποίηση και την τέχνη γενικότερα, ενώ όλα τα αρχεία από τα δρώμενα θα συμπεριληφθούν σε μια παγκόσμια ψηφιακή βάση.

    Μέχρι τότε, ο Φαίδων Αλκίνοος μας υπενθυμίζει με νόημα: «εκείνοι οι τρελοί ευθύνονται που φέρνω τέτοια εικόνα, που δείχνω τάχα κάτι, που φαίνομαι σαν κάποιος. Όλα υπό έλεγχο μου είπαν οι τρελοί?».

    [05] Διευρύνεται η on line ακαδημαϊκή εκπαίδευση

    Το Διαδίκτυο είναι μέσο διασκέδασης και επικοινωνίας. Είναι, βέβαια, και πηγή γνώσης. Μπορεί, όμως, να προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση; Και με τι κόστος; Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει την απάντηση.

    Σε λιγότερο από έναν μήνα, και συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου, το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο θα εγκαινιάσει τρία νέα τμήματα που θα λειτουργούν «ον λάιν»: το πρώτο λέγεται «Εισαγωγή στην Τεχνική Νοημοσύνη», το δεύτερο «Εισαγωγή στις Βάσεις Δεδομένων» και το τρίτο «Μηχανισμός Εκμάθησης».

    Το διδακτικό προσωπικό των «ον λάιν» τμημάτων αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες. Η εγγραφή είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο. Όσοι φοιτήσουν θα πρέπει να μελετούν, να κάνουν εργασίες στο σπίτι και να δίνουν εξετάσεις.

    Στο τέλος θα ανταμείβονται με έναν τίτλο σπουδών. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο. Έως σήμερα περισσότεροι από 135.000 άνθρωποι έχουν καταθέσει αίτηση εγγραφής για να μάθουν τα μυστικά της τεχνικής νοημοσύνης. Ένας από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, ο Σεμπάστιαν Θραν, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει περισσότερους φοιτητές απ' όσους είχε σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή του καριέρα. Αλλά το Στάνφορντ δεν είναι το μόνο πανεπιστήμιο που ανοίγει τις πύλες του στην ψηφιακή εκπαίδευση. Πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ακολουθούν ή ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο με σκοπό να προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα, αλλά και τίτλους σπουδών.

    «Το Διαδίκτυο είναι δώρο Θεού για τους φοιτητές μας», δηλώνει στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο Νάιαλ Σλέιτερ, διευθυντής μάθησης, διδασκαλίας και ποιότητας στο βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. «Το Ίντερνετ προσφέρει άμεση πληροφόρηση, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συνδεθούν με άλλους συναδέλφους τους. Εάν το Ανοικτό Πανεπιστήμιο είχε ιδρυθεί σήμερα, οι δομές του θα είχαν αναπτυχθεί γύρω από τον κυβερνοχώρο» προσθέτει.

    Το πείραμα του πανεπιστημίου του Στάνφορντ κινείται ανάμεσα σε δύο εκπαιδευτικούς άξονες. Στον πρώτο προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων επί πληρωμή τα οποία θα παρέχουν τίτλους σπουδών. Ο δεύτερος άξονας είναι η διάθεση στο Διαδίκτυο τεράστιων ποσοτήτων εκπαιδευτικών πηγών, στις οποίες το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση. Μαθήματα και διαλέξεις προσφέρονται ήδη στο YouTube ή το iTunes από φημισμένα ιδρύματα, όπως είναι το πανεπιστήμιο του Γέιλ.

    Όλα αυτά υπό το φως της διαπίστωσης ότι ο παραδοσιακός τρόπος παράδοσης των μαθημάτων δεν θεωρείται πλέον ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης της γνώσης, όπως σημειώνει ο Νάιαλ Σλέιτερ. «Εάν εξετάσει κανείς τους φοιτητές λίγο μετά την έναρξη της παράδοσης θα διαπιστώσει ότι έχουν συγκρατήσει πολύ λίγα πράγματα» προσθέτει.

    Με τον επικεφαλής μάθησης και διδασκαλίας του βρετανικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συμφωνεί ο δρ. Λάιν Χάρισον, διευθυντής διδασκαλίας και μάθησης στο Ινστιτούτο δια βίου εκπαίδευσης του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. «Ένας καλός διδάσκων θα αλλάξει τον ρυθμό έπειτα από δεκαπέντε λεπτά και το Ίντερνετ επιτρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο πιο φυσιολογικά. Η τεχνολογία που επιστρατεύει το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κάνει τα μαθήματα πιο ευχάριστα στην παρακολούθηση» επισημαίνει. Το Κέμπριτζ θα αναπτύξει ανάλογα τμήματα την επόμενη άνοιξη.

    Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι το Διαδίκτυο προσφέρει ένα διαρκές κανάλι επικοινωνίας με τους καθηγητές, γεγονός πολύ σημαντικό ειδικά για τους εργαζόμενους φοιτητές. Αυτοί οι τελευταίοι θα μπορούν να θέτουν «ον λάιν» τις απορίες τους και οι καθηγητές θα απαντούν ξεκινώντας από τα ερωτήματα, που τίθενται με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Το Διαδίκτυο φαίνεται ότι είναι το κλειδί μιας «εκπαίδευσης για όλους».

    [06] Διάβημα προς την Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών νοτίως του Καστελόριζου

    Την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ζητεί με διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αθήνα, ύστερα από την έκδοση τουρκικής αγγελίας προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Νοεμβρίου, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά σκάφη σε περιοχή, που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει και ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου.

    Σε σχετική δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα επισημαίνεται ότι δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την αποχή από κάθε ερευνητική δραστηριότητα που θίγει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους, καθώς και με το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις.

    Καταλήγοντας ο κ. Δελαβέκουρας σημειώνει ότι «Το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος, προβαίνοντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

    [07] Το Ισραήλ αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

    Ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει ενισχύσεις στην κατεχόμενη Δυτική \'Οχθη καθώς προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν παλαιστινιακές διαδηλώσεις υποστήριξης στο αίτημα για την ένταξη στον ΟΗΕ ενός Κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο θα κατατεθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε σήμερα το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Τρία επιπλέον τάγματα εφέδρων, δηλαδή σχεδόν 1.500 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για το σκοπό αυτό, ενώ έχουν ενισχυθεί και οι μονάδες που βρίσκονταν ήδη στα κατεχόμενα, διευκρινίζει η εφημερίδα Γιεντιότ Αχρονότ.

    Εξάλλου ένα τέταρτο τάγμα εφέδρων αναπτύχθηκε στη Δυτική Όχθη για την περίπτωση που θα χρειαστεί να αντικαταστήσει ένα τάγμα που θα σταλεί ενδεχομένως στα σύνορα με την Αίγυπτο.

    Ο διοικητής της κεντρικής περιφέρειας του Ισραήλ, η οποία καλύπτει τη Δυτική Όχθη, ο στρατηγός Άβι Μιζραχί, έδωσε αυστηρές οδηγίες στο στρατό να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει την αιματοχυσία σε περίπτωση που σημειωθούν ταραχές, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα.

    Για το σκοπό αυτό, οι ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη έχουν εφοδιαστεί με μεγάλες ποσότητες εξοπλισμού για την καταστολή ταραχών (δακρυγόνα κλπ.) ώστε να αποφύγουν να ανοίξουν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών.

    Εξάλλου ο στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του γύρω από οικισμούς τόσο για να τους προστατεύσει όσο και για να αποτρέψει αντιπαλαιστινιακές επιθέσεις από εξτρεμιστές εποίκους, οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

    Ισραηλινοί έποικοι έβαλαν χθες Πέμπτη φωτιά σε τρία παλαιστινιακά αυτοκίνητα κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με αξιωματούχους των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    [08] Φέτος σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση των πάγων της Αρκτικής από το 1979

    Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση της επιφάνειας των πάγων της Αρκτικής από τουλάχιστον το 1979 καταγράφηκε αυτό το καλοκαίρι, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Αμερικανικό Κέντρο Μετρήσεων του Χιονιού και του Πάγου (NSIDC), βάσει νέων μετρήσεων που έγιναν από δορυφόρους.

    Οι πάγοι του Βόρειου Παγωμένου Ωκεανού φαίνεται πως έφτασαν στη μικρότερη έκτασή τους για φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τις δορυφορικές παρατηρήσεις.

    Η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων το καλοκαίρι σ\' αυτή τη ζώνη θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα ένα σημαντικό μέτρο για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, η οποία αποδίδεται από τη μεγάλη πλειονότητα των κλιματολόγων στις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Οι πάγοι της Αρκτικής κάλυπταν έτσι στις 9 Σεπτεμβρίου μια επιφάνεια 4,33 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που φαίνεται πως είναι η μικρότερη για το 2011 και το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του NSIDC.

    Η έκταση των πάγων της Αρκτικής μετρείται μέσω δορυφόρου από το 1979 και έκτοτε οι πάγοι δεν έχουν πάψει να μειώνονται το καλοκαίρι, πριν αρχίσουν να σχηματίζονται και πάλι το φθινόπωρο.

    Φέτος η ελάχιστη επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής ξεπέρασε το ρεκόρ συρρίκνωσής τους του 2007 κατά μόλις 160.000 τ.χλμ. και ήταν μικρότερη κατά 2,38 εκατομμύρια τ.χλμ. ή κατά 36% από την ελάχιστη επιφάνεια του 1979 (6,71 εκατομμύρια τ.χλμ.).

    Τα πέντε τελευταία χρόνια (από το 2007 ως το 2011) έχουν καταγραφεί τα χαμηλότερα ελάχιστα του πάγου στην Αρκτική, σύμφωνα με το NSIDC.

    [09] Την απόσυρση των νέων φορολογικών μέτρων ζητά ο Συνασπισμός, καλώντας σε κινητοποιήσεις

    Να αποσυρθούν άμεσα «όλα τα φορομπηχτικά μέτρα, μέτρα αντισυνταγματικά, παράνομα, μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας και εξευτελισμού της πατρίδας» ζητά Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού με ανακοίνωσή της και ταυτόχρονα καλεί τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τα κοινωνικά κινήματα να αντιταχθούν ενεργητικά στα κυβερνητικά μέτρα.

    Η Πολιτική Γραμματεία ανακοινώνει, επίσης, ότι ο Συνασπισμός «θα στηρίξει και θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την προστασία όσων αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το χαράτσι καθώς και την απόφαση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να μην μετατραπεί η ΔΕΗ σε τιμωρητικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, βυθίζοντας στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά» και στο πλαίσιο αυτό καλεί τους επιστημονικούς φορείς, και ιδιαίτερα τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τα πανεπιστήμια, και τις νομικές σχολές, να διαμορφώσουν το πλαίσιο νομικής αλλά και πρακτικής υποστήριξης.

    Εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση κατά της κυβέρνησης, η ΠΓ του ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου, που πανηγύριζε για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και τις αποφάσεις της συνόδου ηγετών της 21 Ιουλίου 2011, αφού έβαλε ως εθνικό όραμα \"ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια\", σήμερα επισείει για 6η φορά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της μη είσπραξης της 6ης δανειακής δόσης για να επιβάλλει νέα σειρά βάναυσων μέτρων ενάντια σε εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αγρότες και συνταξιούχους».

    Επιπλέον κατηγορεί και τη ΝΔ, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει απλώς λάθος συνταγή πολιτικής και απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, προσθέτει η ΠΓ του ΣΥΝ, μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτα η μεγάλη περιουσία, τα τεράστια κέρδη, οι μονίμως φοροαπαλλασόμενοι, η περιουσία της εκκλησίας και των μοναστηριών, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι υπεράκτιες εταιρείες (offshore) κ.λπ.

    Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι, η λύση είναι μία και είναι πολιτική, δηλαδή «αυτή η πολιτική, αυτή η κυβέρνηση να ανατραπεί κάτω από το βάρος της αφόρητης πίεσης του λαϊκού ξεσηκωμού. Οι εκλογές με απλή αναλογική είναι πια κοινωνική ανάγκη». Η ΠΓ καλεί όλους «να αγωνιστούμε σε έναν ανένδοτο αγώνα ενάντια στο μνημόνιο για την υπέρβαση της κρίσης. Ταυτόχρονα, καλούμε σε έναν αγώνα για τη συνολική υπέρβαση του καταρρέοντος μοντέλου ανάπτυξης, του πελατειακού και αντικοινωνικού κράτους, των παραγωγικών προτύπων στην οικονομία και την κοινωνία», ενώ επαναφέρει την πρόταση του κόμματος για έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, έναν συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα εκφράζει κοινωνικές ανάγκες.

    [10] Τα ευρωομόλογα «θα επιδεινώσουν» τις κρίσεις χρέους, επαναλαμβάνει ο Γ. Σταρκ

    Ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ επανέλαβε σε ομιλία του στη Βιένη την άποψή του ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

    Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά την κρίση χρέους της Ελλάδας, η Γερμανία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό.

    Ο Σταρκ υποστήριξε ότι η έκδοση ευρωομολόγων θα αποτελούσε μια «ενοχλητικά μυωπική» κίνηση. «Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι τα κίνητρα για την τήρηση δημοσιονομικής πειθαρχίας θα εξαφανίζονταν εάν τα κρατικά χρέη μετατρέπονταν σε κοινά χρέη για την ευρωζώνη», είπε.

    «Τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν λύση για την κρίση χρέους», πρόσθεσε, διότι τα κόστη των υψηλών χρεών δεν θα αντιμετωπίζονταν πια από τις χώρες που τα δημιουργούν αλλά από την κοινότητα των χωρών-μελών.

    Κατά την άποψη του Σταρκ για να εκδοθούν τέτοια ομόλογα πρέπει να υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών με την δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές. «Αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα εισέλθουν σε ένα σταθερό δημοσιονομικό δρόμο και δεν θα οδηγηθούμε σε μόνιμες μεταφορές (κεφαλαίων) και μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του χρέους», ανέφερε.

    Ο Σταρκ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι παραιτείται από την ΕΚΤ, καθώς η αγορά ομολόγων στην δευτερογενή αγορά από αυτήν έρχεται σε αντίθεση με τη συντηρητική θέση του για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2011 - 6:29:42 UTC