Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για την εργασιακή εφεδρεία
  • [02] Επίπεδα ρεκόρ για τη φτώχεια στις ΗΠΑ
  • [03] Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί
  • [04] Οι πράσινες στέγες στην Ελλάδα
  • [05] Υποβάθμιση τραπεζών Societe Generale και Credit Agricole από Moody's
  • [06] Έντεκα Αφγανοί νεκροί μετά από επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [07] Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα βασική αιτία θνησιμότητας στον κόσμο
  • [08] Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στη Μεσσηνία

  • [01] Αντιδράσεις για την εργασιακή εφεδρεία

    Την έντονη αντίθεσή τους για την εργασιακή εφεδρεία εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα αλλά και διοικήσεις φορέων που περιλαμβάνονται στη λίστα των 151 οργανισμών από τους οποίους θα ξεκινήσει το μέτρο.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων Κοινοφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου καλεί τους εργαζόμενους όλων των φορέων του Δημοσίου, να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση του συντονιστικού, σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 13.00, στο υπουργείο Οικονομίας.

    Για μέτρα αυτοπροστασίας υψηλού διακυβεύματος, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για μέτρα που μας επιβάλλουν κάποιοι και εμείς ως "καλοί μαθητές" εφαρμόζουμε.

    Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία σχετικά με τους ΟΤΑ υπογράμμισε: «Έχουμε βάλει δυο πολύ υψηλούς στόχους: μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε ισοσκελισμένους τους προϋπολογισμούς όλων των ΟΤΑ. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος είναι και το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα περάσει μέσα από διαδικασίες υποχρεωτικών μετατάξεων και αν κάποιοι δεν δεχθούν θα περάσουν στην εφεδρεία και από εκεί στην απόλυση».

    [02] Επίπεδα ρεκόρ για τη φτώχεια στις ΗΠΑ

    Ο αριθμός των Αμερικανών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 46,2 εκατομμυρίων πέρυσι την ώρα που η οικονομία των ΗΠΑ παλεύει να ανακάμψει από την ύφεση, ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

    Σε έκθεσή του που υπογραμμίζει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ σημειώνει ότι το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα ανέβηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πέρυσι και έφτασε το 15,1%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1993. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 0,8% από το 2009 όταν 43,6 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Το Γραφείο υπογραμμίζει επίσης ότι ο αριθμός των φτωχών Αμερικανών το 2010 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγράψει στα 52 χρόνια που δημοσιεύει την έκθεση με τους υπολογισμούς του, οι οποίοι αφορούν τα άτομα άνω των 15 ετών.

    Το Γραφείο διευκρινίζει ότι το όριο της φτώχειας το 2010 ανταποκρινόταν σε ετήσιο εισόδημα 22.314 δολαρίων (περίπου 16.400 ευρώ) για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων.

    Επίσης το μέσο πραγματικό εισόδημα ανά νοικοκυριό έπεσε κατά 2,3% το 2009 σε 49.455 δολάρια ετησίως (περίπου 36.360 ευρώ), ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που δεν έχουν ασφάλεια υγείας κυμαινόταν κοντά στα 50 εκατομμύρια, προσθέτει το Γραφείο στην ετήσια έκθεσή του για τη φτώχεια και τα εισοδήματα.

    Από το 2007, που σηματοδοτεί την έναρξη της κρίσης στις ΗΠΑ, έχει πέσει κατά 6,4% και είναι εφεξής χαμηλότερο κατά 7,1% από τα επίπεδα του 1999, όταν είχε φτάσει στα ύψη.

    [03] Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εκπαιδευτικοί

    Σε 48ωρη απεργία προσανατολίζονται να προχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί στις 3 και 4 Οκτωβρίου. Η πρόταση αυτή, που κυριάρχησε - σύμφωνα με πληροφορίες - στην κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα κατατεθεί στον κλάδο για να αποφασίσει, τελικά, μέσα από γενικές συνελεύσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης έχουν προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας και στις 22 Σεπτεμβρίου, όποτε οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

    Συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πάντειο

    Την ίδια ώρα οι φοιτητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στο Πάντειο αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων. Ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου είναι ορατός αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, καθώς σε λίγες εβδομάδες (αρχές Οκτωβρίου) αρχίζει το νέο ακαδημαϊκό έτος.

    Επίσης, σε κινητοποιήσεις, αποχές, κλεισίματα δρόμων και συλλαλητήρια ανά γειτονιά και δήμο της Αθήνας την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι μαθητές, όπως γνωστοποιούν με ανακοίνωση. Επίσης την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

    Τις αποφάσεις αυτές πήρε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της Αθήνας, θέλοντας έτσι να στείλουν οι μαθητές-όπως λένε- το δικό τους μήνυμα στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας βιβλία, καθηγητές, σχολεία.

    Επίσης ζητούν:

    - Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών μας για τη λειτουργία των σχολείων, για τη μόρφωσή μας.

    - Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία.

    - Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

    - Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.

    - Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.

    - Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος - Πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

    - Δωρεάν μετακινήσεις.

    [04] Οι πράσινες στέγες στην Ελλάδα

    Τι κοινό έχουν οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, το σπίτι του Σαίξπηρ και το υπουργείο Οικονομικών; Την πράσινη στέγη!

    Η διαδρομή της πράσινης στέγης στην Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολη, όσο θα περίμενε κανείς, λόγω του δύσκολου μεσογειακού κλίματος. Το μεράκι, η προσωπική δουλειά του Ουαλού, Άντριου Κλέμενς, που ζει εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η επιθυμία του να φτιάξει μία πράσινη στέγη στο σπίτι του, τον οδήγησαν να βρει τη λύση, με αποτέλεσμα τώρα πια εκατοντάδες κτίρια να έχουν φυτευτεί είτε στην οροφή, είτε και στους τοίχους.

    Στο οικόπεδο του Άντριου Κλέμενς, στη Ραφήνα, του «πατέρα» της πράσινης στέγης, στην Ελλάδα, βρίσκεσαι περιτριγυρισμένος από δεντρολίβανα, δυόσμους, θυμάρια, βαλσαμόχορτα, χαμομήλια, τσάι του βουνού, ρίγανες, αχιλλέες και ό,τι άγριο φυτό μπορεί κανείς να συναντήσει στην ελληνική φύση, σα να κάνεις βόλτα σε ένα τυπικό κυκλαδίτικο τοπίο. Το κάθε φυτό έχει τοποθετηθεί σε ένα «φυτοθύλακα», ένα υφασμάτινο μαξιλάρι που περιέχει αντί για χώμα ορυκτά στοιχεία από τον ελλαδικό χώρο. Με αυτούς τους φυτοθύλακες συναρμολογεί κανείς στην πράσινη στέγη του, προσθέτοντας διαδρόμους, πέργκολες ή ό,τι άλλο θέλει.

    Η ιστορία των πράσινων στεγών στην Ελλάδα ξεκινάει το 2000, όταν ο κ. Κλέμενς ήθελε μία πράσινη στέγη για την κατοικία του, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε καν η λέξη. Ο κ. Κλέμενς μετέφρασε από το λεξικό το αγγλικό «green roofs». «Ο όρος "πράσινη στέγη" ήταν τελικά λάθος», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «γιατί στην Ελλάδα έχουμε πράσινες ταράτσες, αλλά το λάθος έμεινε και τις ονομάζουμε πια πράσινες στέγες». Απευθύνθηκε σε αρχιτέκτονες, γεωπόνους, οι οποίοι του απάντησαν ότι στην Ελλάδα είναι αδύνατο να κατασκευαστεί τέτοια στέγη. Ταξίδεψε στη Γερμανία, όπου η τεχνογνωσία υπάρχει από το 1975, αλλά και εκεί τον απογοήτευσαν. «Δε γίνεται, γιατί έχετε σεισμούς», του αποκριθήκαν.

    Όμως δεν το έβαλε κάτω. Μελέτησε τα οικοσυστήματα στον Υμηττό, στο Στρέφη, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Μακεδονία, πώς αποστραγγίζουν το νερό, πώς δημιουργούν υγρασία το καλοκαίρι και αντέγραψε αυτό που έβλεπε. Με τα πολλά το 2006 το πρόβλημα λύθηκε. Οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει ήταν η στατικότητα, η στεγανοποίηση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Ελλάδας, όπως η ηλιοφάνεια, τα μελτέμια και οι δυνατές βροχοπτώσεις. Σε άλλες χώρες, όπως Γερμανία, Βρετανία που κατασκευάζονται κατά κόρον πράσινες στέγες, οι συνθήκες είναι πιο εύκολες. «Στην Ελλάδα οι κλιματικές διαφορές είναι τεράστιες. Στο Νευροκόπι έχουμε χιόνια και θερμοκρασίες Σιβηρίας, ενώ στην Κρήτη συνθήκες ξηρασίας όπως στη Λιβύη», επισημαίνει ο κ. Κλέμενς. «Η ισχυρή ηλιοφάνεια έχει ως αποτέλεσμα να χαλάει η μεμβράνη στεγανοποίησης των ταρατσών γι' αυτό και η εγγύηση τους στην Ελλάδα είναι τα 5 χρόνια, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη τα 15. Μία μπόρα δεκαπέντε λεπτών μπορεί να ρίξει νερό 15 χιλιοστών. Οι δε άνεμοι το καλοκαίρι, δρουν σαν πιστολάκι για τα μαλλιά πάνω στα φυτά».

    Στη Γερμανία χρησιμοποιούν σπασμένα κεραμίδια ή πέτρες με χώμα για τη φύτευση, υλικά πολύ βαριά για τη σεισμογενή Ελλάδα. Όλα αυτά τα αντικατέστησε με πλούσια ορυκτά υλικά από την Ελλάδα, δημιουργώντας μία ελαφριά κατασκευή. Τα φυτά της ελληνικής υπαίθρου δεν χρειάζονται πότισμα και συντήρηση και αντέχουν την ξηρασία και τον παγετό. Έτσι έφτιαξε την πρώτη πράσινη στέγη βασισμένη στο οικοσύστημα της Ελλάδας. Το 2006 κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το υπουργείο Εμπορίου και έκανε το κέφι του επάγγελμα.

    Την ίδια χρονιά τον βρήκε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Αμπατζόγλου και του ανέθεσε τα πρώτα κτίρια με πράσινες στέγες στην Ελλάδα. Το δημαρχείο, το πάρκινγκ και άλλα δύο δημοτικά κτίρια στην Ελευσίνα. Το 2008, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, του ζήτησε να κάνει το ίδιο στο κτίριο του υπουργείου, στο Σύνταγμα. Έτσι καλύφθηκε ένα μέρος της ταράτσας με πράσινο, καθιστώντας το πρώτο υπουργείο στον κόσμο με πράσινη στέγη.

    Οι πράσινες στέγες και τοίχοι είναι τόσο παλιές όσο και οι πρώτες ανθρώπινες κατοικίες, πολύ πριν την ανάπτυξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

    Στη σύγχρονη εποχή, οι πόλεις έχουν κατασκευαστεί με βιομηχανικά υλικά, όπως μπετόν, τσιμέντο, ατσάλι, τούβλα και κεραμίδια. Σε συνδυασμό με τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους, την ενεργειακή κατανάλωση από τα κλιματιστικά, τα αυτοκίνητα και τις βιομηχανίες δημιουργούνται «θερμικές νησίδες» με αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα που επιβαρύνουν την κλιματική αλλαγή και υπερθερμαίνουν την ατμόσφαιρα. Στα περιβαλλοντικά προβλήματα του αστικού ιστού περιλαμβάνονται και η υπερχείλιση των αποχετεύσεων από τα όμβρια ύδατα, όπως και η απώλεια της βιοποικιλότητας, καθώς ούτε τα φυτά έχουν χώρο να αναπτυχθούν ούτε τα ζώα, τα πουλιά ή οι μικροοργανισμοί μπορούν να βρουν καταφύγιο.

    Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν τους επιστήμονες στη δημιουργία των φυτεμένων δωμάτων ή αλλιώς πράσινων στεγών, ως μία βιώσιμη λύση στην κατασκευή των κτιρίων. Έτσι, πρώτα στη Γερμανία και την Ελβετία, ξεκίνησαν οι έρευνες για τις φυτεμένες στέγες.

    Σήμερα, έχει κερδίσει έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά. «Στη Γερμανία το 10%, δηλαδή 35 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, των σπιτιών έχει πράσινες στέγες. Δίνονται και κίνητρα όπως φοροαπαλλαγές ή χρηματοδοτήσεις για τα φυτεμένα δώματα ή αντίστοιχα πρόστιμα για όσους δεν έχουν», τονίζει ο κ. Κλέμενς.

    Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση.

    Σε έρευνες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αθηνών και Ιωαννίνων, που έχουν δημοσιευτεί, καταγράφεται μείωση του κόστους ψύξης έως 40%, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από 7 μέχρι 50%, για ολόκληρο το κτίριο, ενώ στον τελευταίο όροφο, κάτω από την φυτεμένη ταράτσα, όπως και στις μονοκατοικίες η μείωση φθάνει το 87%. Τα κτίρια συντηρούνται καλύτερα γιατί μειώνονται οι καταποντίσεις από τις θερμικές συστολές και διαστολές, μιας και το κτίριο διατηρεί πιο σταθερή θερμοκρασία. «Το κόστος κατασκευής μιας πράσινης στέγης αποσβένεται μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια.

    [05] Υποβάθμιση τραπεζών Societe Generale και Credit Agricole από Moody's

    Ο οίκος αξιλόγησης Moody's υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα των γαλλικών τραπεζών Credit Agricole και Societe Generale, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου ο οίκος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που κυκλοφορούσαν από την Κυριακή.

    Η Credit Agricole υποβαθμίσθηκε από "Aa1" σε "Aa2" και η απόφαση βασίσθηκε στην έκθεσή της στο ελληνικό χρέος. Η Societe Generale υποβαθμίσθηκε από "Aa2" σε "Aa3" και η απόφαση βασίσθηκε στην επανεκτίμηση της βοήθειας που έχουν τη δυνατότητα να τής χορηγήσουν οι κρατικοί θεσμοί σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.

    [06] Έντεκα Αφγανοί νεκροί μετά από επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    Έντεκα Αφγανοί, πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν και έξι στρατιώτες της Isaf τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, σε μια σειρά επιθέσεων στην Καμπούλ με στόχο το γενικό επιτελείο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την αμερικανική πρεσβεία.

    Οι δύο τελευταίοι από τους βομβιστές καμικάζι, που είχαν οχυρωθεί σε υπό κατασκευή κτίριο σκοτώθηκαν σήμερα, μετά την επιχείρηση που διήρκεσε 19 ώρες, ανακοίνωσε ο Σιντίκ Σιντίκι εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

    \"Η επιχείρηση μόλις ολοκληρώθηκε και έξι τρομοκράτες σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, λεπτομέρειες για τους νεκρούς θα ανακοινωθούν αργότερα\", διευκρίνισε ο ίδιος.

    [07] Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα βασική αιτία θνησιμότητας στον κόσμο

    Περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων στον κόσμο προκαλούνται από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως τα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    "Τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο", δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, ένας από τους αξιωματούχους του οργανισμού, αρμόδιος για τον αγώνα κατά του καπνίσματος και εισηγητής της έκθεσης.

    Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι ασθένειες ευθύνονται για το θάνατο 36 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο, ποσοστό 63% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Από τα 36 εκατομμύρια, τα εννιά είναι άνθρωποι κάτω των 60 ετών.

    Τα καρδιοαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το 48% των θανάτων, οι διάφορες μορφές καρκίνου για το 21%, οι ασθένειες που συνδέονται με το αναπνευστικό για το 12% και ο διαβήτης για το 3%.

    Οι βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση μη μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι το αλκοόλ, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή και το κάπνισμα, διευκρίνισε ο Μπέτσερ.

    Αν και τα μη μεταδιδόμενα νοσήματα συνδέονται κυρίως με τις αναπτυγμένες χώρες, η εμφάνιση τους στις αναπτυσσόμενες είναι σημαντική με αποτέλεσμα να καταγράφονται στις χώρες αυτές υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, οι γυναίκες στην Ιαπωνία διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο από μη μεταδιδόμενα νοσήματα με 178 θανάτους στις 100.000 γυναίκες το χρόνο.

    Για τους άντρες τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στον Άγιο Μαρίνο, κρατίδιο στην Ιταλία, με 308 θανάτους στους 100.000 άντρες.

    [08] Σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ στη Μεσσηνία

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 6.35 το πρωί, και σε απόσταση 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χλμ νότια της Οιχαλίας, στη Μεσσηνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2011 - 6:29:39 UTC