Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση αυτοκτονίας εναντίον βάσης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν
  • [02] Ν. Πατέρας: " Δεν θα ασχοληθώ με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού"
  • [03] Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
  • [04] Ομογενείς, θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

  • [01] Επίθεση αυτοκτονίας εναντίον βάσης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

    Τρεις αφγανοί πολίτες, ανάμεσά τους ένας διερμηνέας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκαν και 102 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι 77 από τους οποίους είναι στρατιώτες της Συμμαχίας, κατά την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό, χθες, στην είσοδο στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Σαγέντ Αμπάντ της επαρχίας Μαϊντάν Ουαρντάκ του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η Isaf.

    Ολοι οι τραυματίες βρίσκονται εκτός κινδύνου.

    Την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία σημειώθηκε μια ημέρα πριν από τη 10η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ανέλαβαν οι ταλιμπάν.

    [02] Ν. Πατέρας: " Δεν θα ασχοληθώ με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού"

    Ο Νικόλας Πατέρας διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, σημερινό δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας «Πράσινη», σύμφωνα με το οποίο καταρτίζει μαζί με τον κ. Νίκο Καραχάλιο, σχέδιο εταιρείας λαϊκής βάσης για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Ο κ. Πατέρας, επιμένει στην εκπεφρασμένη θέση του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα διοικητικά των «πρασίνων», ενώ χαρακτηρίζει προϊόντα της φαντασίας των συντακτών, δημοσιεύματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο της ομάδας.

    Η σχετική ανακοίνωση του κ Πατέρα, έχει ως εξής:

    «Διαψεύδω κατηγορηματικά το σημερινό ψευδέστατο και συκοφαντικό δημοσίευμα της εφημερίδας η ΠΡΑΣΙΝΗ (Πρασινοφρουρός) όπου αναφέρει ότι δήθεν εγώ με τον κ. Νίκο Καραχάλιο, που δεν γνωρίζω και ουδέποτε έχω συναντήσει, ετοιμάζουμε εταιρεία λαϊκής βάσης για την σωτηρία του Παναθηναϊκού.

    Όπως έχω ξεκαθαρίσει δεν θα ασχοληθώ με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού. Δημοσιεύματα που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και είναι προϊόντα της φαντασίας των συντακτών δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσης, παρά μόνο δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο της ομάδας».

    [03] Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αρχιεπισκόπου Αμερικής, Δημητρίου, για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

    Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων στο Μανχάταν, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αν και ακόμη δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό σχέδιο ανοικοδόμησης της περιοχής, εντούτοις \"θα χτιστεί ξανά, θα αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο προσευχής και θα είναι ανοιχτεί για όλο τον κόσμο\".

    Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζει ότι \"η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς\" και τονίζει ότι \"δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναχτιστεί ο ναός\".

    Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε υποβάλει μήνυση κατά της αρμόδιας αρχής, της Λιμενικής αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, που έχει την ευθύνη ανάπτυξης του χώρου, επειδή ο νέος της διευθυντής αναθεώρησε την αρχική απόφαση και πρόβαλε \"διάφορες προφάσεις\" για να εμποδίσει την ανέγερση του ναού, σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο.

    Αναφερόμενος στη σημερινή 10η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, σημειώνει ότι \"σημάδεψε οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή, όχι μόνο εδώ στη Νέα Υόρκη, στην Αμερική, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο\".

    Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ πού βρισκόταν εκείνο το πρωινό και ποια ήταν η πρώτη αντίδρασή του, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής απαντά ότι \"την προηγούμενη μέρα, τη Δευτέρα, βρισκόμασταν στη Βοστώνη για τα εγκαίνια της έδρας Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Ταφτς. Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, μεταβήκαμε στο αεροδρόμιο της πόλης για να επιστρέψουμε στη Νέα Υόρκη. Όταν φτάσαμε εκεί, πληροφορηθήκαμε ότι πριν από μερικά λεπτά, επιβατηγό αεροπλάνο χτύπησε πάνω σ\' ένα από τους δίδυμους πύργους. Ενώ δεν είχαμε ακόμη προλάβει να συνειδητοποιήσουμε τι έγινε, είδαμε στην τηλεόραση ένα άλλο αεροπλάνο να χτυπά στον δεύτερο πύργο. Τότε, σταμάτησαν όλα και έτσι αναγκαστήκαμε να κατευθυνθούμε οδικώς προς τη Νέα Υόρκη\".

    Προσθέτει: «Στην πολιτεία Κονέκτικατ μας σταμάτησε η αστυνομία, γιατί είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος στη Νέα Υόρκη. Μείναμε λοιπόν εκεί, παρακολουθώντας από την τηλεόραση τα δραματικά γεγονότα. Νωρίς την επομένη μέρα, γυρίσαμε στη Νέα Υόρκη με αστυνομικά αυτοκίνητα και μεταβήκαμε αμέσως στο χώρο της τραγωδίας, στο λεγόμενο \"Σημείο Μηδέν\". Αντικρίσαμε ένα λόφο από συντρίμμια που ξέραμε ότι εκεί χάθηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Το μόνο που στεκόταν όρθιο ήταν μικρό μέρος σκελετού του κάτω μέρους ενός από τα δυο κτίρια. Ο αέρας που αναπνέαμε ήταν βαρύς και νιώθαμε μια άσχημη μυρωδιά. Αναπέμψαμε δέηση υπέρ των νεκρών, χωρίς εκείνη την ώρα να ξέρουμε πόσοι ήταν και ποιοι ήταν. Ήταν συγκλονιστική εμπειρία».

    Από την πρώτη στιγμή, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επισκέφθηκε νοσοκομεία, αναζητώντας ομογενείς τραυματίες. Ακολούθως, άρχισε να τελεί κηδείες χωρίς σορούς. \"Σε μερικές περιπτώσεις, είχαν βρεθεί κάποια μέλη του σώματος ορισμένων νεκρών ή κάποια προσωπικά αντικείμενά τους\", υπογραμμίζει.

    Όσο για εικόνα που αποτυπώθηκε βαθύτερα στο μυαλό του, ήταν αυτή ενός 6χρονου κοριτσιού που τού είχε ζητήσει να μιλήσει κατά τη διάρκεια της κηδείας του πατέρα του. \"Ο κόσμος που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία πάγωσε από τα λεγόμενά του. Δεν ακουγόταν τίποτα και όλοι είχαν δακρύσει. Όταν τελείωσε, ζήτησα και μου έδωσε την ομιλία της για το αρχείο της Αρχιεπισκοπής. Πρόκειται για ένα από τα ποιο σημαντικά ντοκουμέντα μας\".

    Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, η Αρχιεπισκοπή διέθεσε 2.163.300 δολάρια από τον διεξαχθέντα έρανο για τις οικογένειες των θυμάτων και για πληγέντες από το τρομοκρατικό χτύπημα. Μεγάλα ποσά δόθηκαν για την εκπαίδευση των ορφανών παιδιών ελληνικής καταγωγής.

    [04] Ομογενείς, θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

    Ανάμεσα στα 2.977 θύματα από 93 διαφορετικές εθνικότητες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, υπήρχαν 36 άτομα ελληνικής καταγωγής.

    Ο αριθμός, όμως, των Ελληνοαμερικανών μπορεί να είναι μεγαλύτερος, επειδή είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν και άλλοι ομογενείς, που έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη μέρα, αλλά δεν είχαν ελληνικό όνομα (κυρίως από μεικτούς γάμους) και οι συγγενείς τους δεν ανέφεραν κάτι σχετικό στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ή σε ελληνική διπλωματική υπηρεσία στις ΗΠΑ.

    Οι 35 σκοτώθηκαν στους δίδυμους πύργους και ένας (κυπριακής καταγωγής), ο Μιχάλης Ταρρού, ήταν μέλος του πληρώματος της "United Airlines" που χτύπησε σ' ένα από κτίρια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Μανχάταν.

    Τρία από τα θύματα της Ομογένειας είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους Προκόπη Πολ Ζώη, Βασίλειο Χαράμη και Κατερίνα Μπαντή.

    Το πιο νεαρά θύματα ελληνικής καταγωγής ήταν ο 23χρονος Άντριου Στεργιόπουλος, η 26χρονη Τζένιφερ Τζέμης, η 27χρονη Ιωάννα Αχλαδιώτη, η 29χρονη Ντανιέλα Κουσούλη και ο 31χρονος Γιάννης Κατσιματίδης.

    Από το συνολικό αριθμό των θυμάτων, οι 343 ήταν πυροσβέστες και οι 60 ήταν αστυνομικοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 September 2011 - 12:29:38 UTC