Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο τόνισε ο Θ. Πάγκαλος
  • [02] Στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. προχώρησε ο Ι. Ραγκούσης
  • [03] Εστάλη εγκύκλιος υπ. Εργασίας για την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς
  • [04] Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μουάμαρ Καντάφι
  • [05] Σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από 17 Σεπτεμβρίου
  • [06] Ένταση έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης
  • [07] Να υιοθετήσει τις προτάσεις της για μείωση της φορολογίας καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ
  • [08] Με εντολή του Γ. Ραγκούση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ υπέβαλε την παραίτησή του
  • [09] Κρ. Λαγκάρντ: Το συντομότερο δυνατό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

  • [01] Η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο τόνισε ο Θ. Πάγκαλος

    Πρόταση για μία άτυπη σύγκλιση όλων των κομμάτων με ειδικό θέμα τις εξελίξεις στη Θράκη και με ποιο τρόπο μπορούν αυτές να αντιμετωπιστούν, έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της θα αποτελεί και επίθεση ενάντια της Ελλάδας.

    «Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο μέλος του ΟΗΕ και έχει δικαίωμα να καθορίσει αυτοτελώς τα συμφέροντα της μόνη ή σε συνεργασία με άλλες χώρες», σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

    Νωρίτερα, ο κ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για "συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και επικίνδυνες απόπειρες διείσδυσής της στη Θράκη μέσω του προξενείου της" και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να μην αφήσει να παγιωθεί μια πολιτική που μπορεί, όπως είπε, να δημιουργήσει «ανήκεστο βλάβη» στην Ελλάδα.

    Ο κ. Πάγκαλος, από την πλευρά του, χαρακτήρισε μεγάλο σφάλμα ότι επετράπη η ίδρυση του προξενείου στη Κομητηνή, συμφωνώντας με τον κ. Καρατζαφέρη ότι χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς της Τουρκίας.

    «Δεν έπρεπε να υπάρξει. Δεν χρειάζεται το προξενείο στη Κομοτηνή. Υπάρχει το προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Δεν αποτελεί αντιστοιχία προς το προξενείο της Κωνσταντινούπολης», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Πάντως, διαβεβαίωσε ότι οι περιτομές σε μουσουλμάνους,γίνονται κάτω από τον πλήρη και αυστηρότατο υγειονομικό έλεγχο του ελληνικού υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα θρησκευτικό γεγονός που δεν μπορεί να εμποδιστεί.

    Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έδωσε έμφαση στον ρόλο που διαδραματίζει το τουρκικό προξενείο στη Θράκη, τονίζοντας ότι «κλιμακώνονται οι απόπειρες τουρκοποίησης της Θράκης. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και το θέμα είναι αν θα το ομολογήσουμε ή θα βάλουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί".

    "Κάνει ότι θέλει. Πρέπει να του δώσετε να καταλάβει ότι πρέπει να περιοριστεί αυστηρώς στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις που έχει. Μιλάμε για διείσδυση, για χρηματοδότηση εφημερίδων οι οποίες ασκούν προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδος και δεν πρέπει να το αφήσουμε αυτό να παγιώνεται ως πολιτική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, και ζήτησε από την κυβέρνηση, εφόσον "το τουρκικό προξενείο ασκεί άλλη δραστηριότητα από αυτήν που επιβάλλει ο διπλωματικός κώδικας", να προβεί σε ενέργειες "που έχουν κάνει άλλα σοβαρά κράτη όταν δέχτηκαν ανάλογες οχλήσεις στο έδαφος τους".

    Κλείνοντας, ο κ. Καρατζαφέρης, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην ζητήσει να πάει πίσω η έναρξη των γεωτρήσεων, τονίζοντας ότι η Τουρκία μπορεί να προκαλεί -καθώς έχει στριμωχτεί γιατί έχει απέναντι της την ΕΕ- αλλά αν επιτεθεί θα πάει πίσω 30 χρόνια το όνειρο της για την Ευρώπη.

    «Είναι αυτονόητη και πάγια η θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε επίθεση ενάντια της Κύπρου, αποτελεί επίθεση ενάντια στην Ελλάδα. Αυτό αποτελεί βάση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και δεν μπορεί να αλλάξει. Κάνει πολύ άσχημα η τουρκική κυβέρνηση που επεμβαίνει με επιχειρήματα εκφοβισμού. Αυτό είναι προς όφελος της ελληνικής αξιοπιστίας μας καθώς οι εταίροι μας, μας έλεγαν υπερβολικούς», ήταν η απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με πολύ προσοχή το ζήτημα.

    «Η πολιτεία πρέπει και οφείλει να προσέχει για το τι συμβαίνει στην περιοχή, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε επίσημους κύκλους της Τουρκίας να εκδηλώνουν έννοιες και φροντίδες που δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε.

    Πάντως, ο κ. Πάγκαλος αναγνώρισε στην Τουρκία «πρόθεση αυτογνωσίας που μόλις τώρα εμφανίζεται και εκφράζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν» και έφερε ως παράδειγμα τις δεσμεύσεις του για την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε και απτές πράξεις όχι μόνο λόγια».

    [02] Στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. προχώρησε ο Ι. Ραγκούσης

    Στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), Γιάννη Σπυράκου, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, λόγω των καθυστερήσεων στα δρομολόγια οτυ Η.Σ.Α.Π., λόγω μετατάξεων.Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο αναφέρεται ότι "με εντολή του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γ.Ν. Ραγκούση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ υπέβαλε την παραίτησή του".

    Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δόθηκε εντολή να μεταταγούν 144 συνάδελφοί τους, για να φυλάσσουν από σήμερα το πρωί τα Μουσεία της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διοίκηση της επιχείρησης και απαιτώντας την απομάκρυνσή της.

    Η αναταραχή που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα να παρατηρηθούν προβλήματα στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, καθώς, μόλις δυο τρένα από ΟΜΟΝΟΙΑ έως ΠΕΙΡΑΙΑ και 4 τρένα από ΟΜΟΝΟΙΑ έως ΚΗΦΙΣΙΑ βρίσκονται στη διάθεση του επιβατικού κοινού για την εξυπηρέτησή του.

    Κατά τους εργαζόμενους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στους συρμούς και τις αποβάθρες, επειδή αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.

    Το πρωί, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.

    [03] Εστάλη εγκύκλιος υπ. Εργασίας για την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς

    Οδηγίες για την εφαρμογή της παρακράτησης του 1% των αποδοχών των εργαζομένων του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα υπέρ του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ως έκτακτη εισφορά κοινωνικής Αλληλεγγύης, δίνει με εγκύκλιό του (16287/1375 - 07/09/2011), ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ειδική εισφορά ισχύει αναδρομικά από την πρώτη του χρόνου και οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 θα πρέπει να κατανεμηθούν ισόποσα ανά μήνα και να εισπραχθούν μαζί με τις εισφορές των επόμενων μηνών, μέχρι το τέλος του έτους.

    Η ειδική εισφορά επιβάλλεται επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και των πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων (π.χ. βασικοί μισθοί, πάσης φύσεως επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος αλλοδαπής, αμοιβές και αποζημιώσεις, τρίμηνες αποδοχές, υπερωρίες, αποζημιώσεις λόγω συμμετοχής σε συλλογικά όργανα, έξοδα κίνησης παγίως καταβαλλόμενα κ.λ.π.) για όλους τους μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και τους υπαλλήλους όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ. οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

    [04] Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μουάμαρ Καντάφι

    Η Interpol εξέδωσε εντάλματα σύλληψης, ή «κόκκινα σήματα»,-σε βάρος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντάλα αλ Σενούσι, σύμφωνα με ανακοινωθέν της σήμερα.

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) είχε υποβάλει σχετικό αίτημα στην διεθνή αστυνομική οργάνωση, που εδρεύει στη Λυών της Γαλλίας, χθες.

    «Σε ό,τι αφορά στο αρχηγείο της γενικής γραμματείας της Ιντερπόλ, ο Μουάμαρ Καντάφι είναι φυγάς, η χώρα της οποίας είναι υπήκοος και το ΔΠΔ θέλουν να συλληφθεί και να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για τις σοβαρές κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τα εγκλήματα» που του αποδίδονται ότι διέπραξε, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ρόναλντ Νομπλ.

    Τον Ιούνιο, το ΔΠΔ είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος και των τριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    [05] Σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από 17 Σεπτεμβρίου

    Με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών της 66ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να φθάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των επαφών του με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι Μουν. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με στελέχη σημαντικών εβραιοαμερικανικών οργανώσεων.

    Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών. Επίσης, θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του γγ των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο κ. Παπανδρέου, έχει προσκληθεί σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το βράδυ της ίδιας μέρας (Δευτέρα 19 του μηνός) θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, που διοργανώνει το Foreign Policy Association. Όπως και πέρσι, θα έχει την ευκαιρία να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

    Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί προς τιμή του δεξίωση στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, όπου θα παραστούν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αξιωματούχοι ομογενειακών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των τεχνών.

    Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής, έχουν διευθετηθεί συναντήσεις του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και με τις ηγεσίες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής.

    Στο μεταξύ, σειρά επαφών στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει με αρκετούς ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και στις καθιερωμένες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    Για άλλες συναντήσεις και συμμετοχές σε συνόδους κορυφής που θα αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς τους θα βρίσκονται στις ΗΠΑ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

    [06] Ένταση έξω από το δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης

    Ένταση επικρατεί έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου έχουν συγκεντρωθεί δημοτικοί υπάλληλοι, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στις 2.00 το μεσημέρι.

    Ομάδα δημοτικών υπαλλήλων και μέλη του ΠΑΜΕ έχουν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του Μεγάρου, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί στο χώρο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει χρειαστεί να επέμβουν.

    Σε κάποια στιγμή δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο όταν, αστυνομικοί με πολιτική περιβολή επιχείρησαν να προσάγουν δημοτική υπάλληλο, η οποία έβγαζε φωτογραφίες με το κινητό της τηλέφωνο. Επικράτησε εκνευρισμός και επενέβησαν διαδηλωτές και συνάδελφοί της, οι οποίοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, και ύστερα από λίγο αφέθηκε ελεύθερη.

    [07] Να υιοθετήσει τις προτάσεις της για μείωση της φορολογίας καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ

    Στη φορολογία εστιάζει την πολιτική της η ΝΔ, μια εβδομάδα πριν από την άνοδο του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και, στο πλαίσιο αυτό, ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή της για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Σε σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στην οικονομία έφτασε, εξαιτίας της λανθασμένης συνταγής και της κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας, στο απροχώρητο\" και επικαλείται σειρά στοιχείων που όπως αναφέρει \"διαψεύδουν τις κυβερνητικές εκτιμήσεις και καταγράφουν δραματική επιδείνωση: η ύφεση, στο δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, έφτασε στο 7,3%, η ανεργία ξεπέρασε το 16% και συνεχίζει να αυξάνεται με εφιαλτικούς ρυθμούς, τα λουκέτα, σε ενάμισι χρόνο, έφτασαν τις 68 χιλιάδες, η ανταγωνιστικότητα επιδεινώθηκε, σπρώχνοντας τη χώρα από την 71η θέση, που ήταν το 2009, στην 90η θέση φέτος\".

    [08] Με εντολή του Γ. Ραγκούση, ο διευθύνων σύμβουλος του ΗΣΑΠ υπέβαλε την παραίτησή του

    Στην απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου της ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.), Γιάννη Σπυράκου, προχώρησε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο αναφέρεται ότι \"με εντολή του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γ.Ν. Ραγκούση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ υπέβαλε την παραίτησή του\".

    Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δόθηκε εντολή να μεταταγούν 144 συνάδελφοί τους, για να φυλάσσουν από σήμερα το πρωί τα Μουσεία της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διοίκηση της επιχείρησης και απαιτώντας την απομάκρυνσή της.

    Η αναταραχή που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα, σήμερα να παρατηρηθούν προβλήματα στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, καθώς, μόλις δυο τρένα από ΟΜΟΝΟΙΑ έως ΠΕΙΡΑΙΑ και 4 τρένα από ΟΜΟΝΟΙΑ έως ΚΗΦΙΣΙΑ βρίσκονται στη διάθεση του επιβατικού κοινού για την εξυπηρέτησή του. Κατά τους εργαζόμενους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, λόγω του συνωστισμού που παρατηρείται στους συρμούς και τις αποβάθρες, επειδή αδυνατούν να εξυπηρετηθούν.

    Το πρωί, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια.

    [09] Κρ. Λαγκάρντ: Το συντομότερο δυνατό να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

    Λονδίνο, Βρετανία 09/09/2011 13:31 (ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς)

    Βρετανία-ΕΕ: Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

    Την εφαρμογή, το συντομότερο δυνατόν, των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να λάβουν μέτρα στήριξης της ανάκαμψης.

    \"Είναι σημαντικό οι ηγέτες της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για να αντιμετωπίσουν την κρίση κρατικού χρέους\", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία που έκανε στο Λονδίνο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    \"Οι χώρες πρέπει να δράσουν με θάρρος τώρα, για να οδηγήσουν τις οικονομίες τους μέσα από αυτή την επικίνδυνη νέα φάση της ανάκαμψης\", είπε η κυρία Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι \"οι υπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα για την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων των μη συμβατικών μέτρων\". Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι \"τα περιθώρια δράσης είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με όταν προέκυψε για πρώτη φορά η κρίση.

    Η συνταγή που προτείνει η κυρία Λαγκάρντ είναι να διατηρηθεί πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική στις αναπτυγμένες οικονομίες. Το Ρόιτερ αναφέρει ότι η κ.Λαγκάρντ ζήτησε να επιβραδύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή τους οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές, ενώ για τις χώρες που πιέζονται από τις αγορές είπε ότι είναι επείγουσα η δημοσιονομική προσαρμογή τους.

    \"Δεν πρέπει να υποτιμούμε τους κινδύνους μίας περαιτέρω εξασθένησης των οικονομιών ή ακόμη και μίας εξουθενωτικής κρίσης ρευστότητας\", δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Η δήλωση αυτή έγινε, ενώ εντείνονται τα προβλήματα χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αγορές. Το επιτόκιο δανεισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα φοβούνται ότι δεν θα λάβουν πίσω τα κεφάλαιά τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το spread μεταξύ του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού για τρεις μήνες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμούς μίας ημέρας αυξήθηκε στις 78 μονάδες βάσης (0,78 της ποσοστιαίας μονάδας) την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2011 - 12:29:40 UTC