Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μαύρη λίστα" με τους οφειλέτες του δημοσίου έδωσε το υπ. Οικονομικών
  • [02] Ταξίδι στο κέντρο της Σελήνης
  • [03] Η. Μόσιαλος: Εντός του Οκτωβρίου το ενιαίο μισθολόγιο
  • [04] Πτώση 4,59% στο Χρηματιστήριο
  • [05] ΓΣΕΕ: Εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση

  • [01] "Μαύρη λίστα" με τους οφειλέτες του δημοσίου έδωσε το υπ. Οικονομικών

    Τα στοιχεία έξι χιλιάδων νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 ευρώ ανάρτησε στην ηλεκτρονική σελίδα http://link.minfin.gr/ofeilesNP το υπουργείο Οικονομικών.

    Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ από τα 42 δισ. ευρώ συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών.

    Τα στοιχεία των καταστάσεωναφορούν ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011.

    Η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων TAXIS/ICIS της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων όπως αυτά ενημερώνονται και τηρούνται από τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία.

    [02] Ταξίδι στο κέντρο της Σελήνης

    Μπορεί 109 διαστημικές αποστολές, επανδρωμένες και μη, να έχουν πάει στη Σελήνη μέχρι σήμερα, 12 άνθρωποι να έχουν περπατήσει πάνω της και τρεις επιστημονικοί δορυφόροι αυτή τη στιγμή να βρίσκονται σε τροχιά γύρω της, όμως καμία αποστολή δεν έχει ακόμα μελετήσει τι υπάρχει στο εσωτερικό της. Αυτό ακριβώς, για πρώτη φορά, πρόκειται να κάνει η νέα «δίδυμη» αποστολή GRAIL που ετοιμάζεται να στείλει η NASA στο φεγγάρι.

    Η αποστολή, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, αποτελείται από δύο πανομοιότυπους δορυφόρους, με στόχο να μελετήσουν από κοινού τις διακυμάνσεις στο πεδίο βαρύτητας του δορυφόρου της Γης και, έτσι, να αποκτήσουν οι επιστήμονες μια ιδέα για τον πυρήνα του, κατά πόσο είναι στερεός, υγρός ή ένας συνδυασμός αυτών των δύο, καθώς και ποια στοιχεία περιέχει. Η Σελήνη έχει περίπου το ένα έκτο της βαρύτητας της Γης, αλλά η βαρύτητά της δεν είναι ίδια παντού.

    Οι επιστήμονες ξαφνιάζονται, για παράδειγμα, επειδή ένα όρος στην Σελήνη δεν έχει την αναμενόμενη υψηλότερη βαρύτητα, ενώ αντίθετα μερικές πεδιάδες έχουν μεγαλύτερη, μια ένδειξη για την ύπαρξη υπόγειων δομών που αυξάνουν τη βαρύτητα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αποστολή GRAIL (Gravity Recovery And Interior Laboratory), κόστους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα τους βοηθήσει να συναρμολογήσουν το γεωλογικό «παζλ» του φεγγαριού από την αρχή της δημιουργίας του πριν από περίπου 4,4 - 4,5 δισ. χρόνια, όταν πιστεύεται ότι, μετά από μια κολοσσιαία πρόσκρουση στη Γη ενός σώματος όσο ο Άρης, τεράστια κομμάτια ύλης εκτινάχθηκαν στο διάστημα, ώσπου συμπτύχθηκαν και αποτέλεσαν σταδιακά τη Σελήνη.

    Οι δύο δορυφόροι (Grail-A και Grail-B), που θα φθάσουν στο φεγγάρι την Πρωτοχρονιά, θα αρχίσουν τις συνδυασμένες έρευνές τους στις αρχές του 2012, από ύψος 55 χιλιομέτρων, χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα για να ανιχνεύσουν τις πιο ανεπαίσθητες μεταβολές του βαρυτικού πεδίου, δημιουργώντας ένα αναλυτικό «χάρτη» από τον φλοιό μέχρι τον πυρήνα. «Ποτέ δεν θα καταλάβουμε πραγματικά την ιστορία του φεγγαριού, μέχρι να μάθουμε με τι μοιάζει το εσωτερικό του», δήλωσε η υπεύθυνη ερευνήτρια Μαρία Ζούμπερ του πανεπιστημίου ΜΙΤ. Μετά την αποστολή GRAIL, που θα διαρκέσει επί τρεις μήνες (μετά οι δύο δορυφόροι θα πέσουν στο φεγγάρι), η NASA θα στείλει στον Άρη, το Νοέμβριο του 2012, ένα άλλο επιστημονικό διαστημικό εργαστήριο, το Mars Science Laboratory.

    [03] Η. Μόσιαλος: Εντός του Οκτωβρίου το ενιαίο μισθολόγιο

    Το ενιαίο μισθολόγιο θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου και η εργασιακή εφεδρεία θα ισχύσει εντός του 2011, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ΗλίαςΜόσιαλος.

    Οκυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "δεν θα διακινδυνεύσει την υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που βάζει μια τάξη στο δανειακό πρόβλημα της χώρας, για μεγάλο χρονικό διάστημα". Ανέφερε δε κατ' επανάληψη ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

    [04] Πτώση 4,59% στο Χρηματιστήριο

    Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν σήμερα οι τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα να χάσουν σχεδόν τα μισά από τα μεγάλα χθεσινά τους κέρδη, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων.

    Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, εκ των οποίων μεγάλες απώλειες κατέγραψαν η Alpha Bank, η Εθνική και η Eurobank. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 886,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 4,59%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,804 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

    [05] ΓΣΕΕ: Εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση

    Μόνον μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία θα βασίζεται στην αναδιανομή του εισοδήματος, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, την ανάσχεση της δημιουργίας πρωτογενών ελλειμμάτων και τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου μπορεί να αντιμετωπίσει, τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση Έτους 2011 του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι ένα ευρώ στα τέσσερα που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται, με αποτέλεσμα τη διαρροή ετήσιων εισόδων 12-15 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονταν στις 30/06/2011 στα 41 δισ. ευρώ.

    Η λύση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι «η άμεση φορολογία και ο προσανατολισμός της αποταμίευσης σε νέες επενδύσεις σύγχρονων αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών, νέων κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, ποιότητας, καινοτομίας, απασχόλησης και διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας».

    Προσεγγίζοντας τα αίτια της κρίσης, η έκθεση εκτιμά ότι «ο ευρωπαϊκός καταμερισμός εργασίας που τοποθέτησε την Ελλάδα και τις άλλες μεσογειακές χώρες στο δρόμο της σταδιακής τεχνολογικής, καινοτομικής, οργανωτικής και ποιοτικής απαξίωσης της παραγωγικής υποδομής στη μεταποίηση και στη γεωργία, με την κυρίαρχη επιλογή του τουρισμού, των κατασκευών και των υπηρεσιών, οδήγησε την ελληνική οικονομία στην αξιοποίηση κυρίως της ανειδίκευτης εργασίας, στην παραγωγή προϊόντων χαμηλής ποιότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας και χαμηλής ανταγωνιστικότητας στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία \"δίδυμων ελλειμμάτων\" στα δημόσια οικονομικά (δημόσιο έλλειμμα και χρέος) και στις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας (έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου)». Σύμφωνα πάντοτε με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από την εφαρμοσμένη πολιτική των Μνημονίων 1 και 2.

    Η έκθεση διαπιστώνει την υποχώρηση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας «κατά μία δεκαετία πίσω» και συνεχή συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ενώ εκτιμά ότι η ανεργία θα φθάσει το 1 εκατ. άτομα ως το τέλος του 2011.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 September 2011 - 16:29:38 UTC