Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας
  • [02] Βλέποντας την Ελλάδα από τον Μύτικα
  • [03] Νέα κυβέρνηση στην Ιαπωνία με αποστολή την ανάταξη της οικονομίας
  • [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα εξαιτίας του κυκλώνα Κάτια
  • [05] Δολοφονημένες βρέθηκαν στο Μεξικό δύο γυναίκες δημοσιογράφοι
  • [06] Με Ουγγαρία αναμετράται η Εθνική στο Παγκόσμιο Υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών

  • [01] Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας

    Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλείς της τρόικας, που έγιναν χθες τα μεσάνυχτα.

    Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησαν για το έλλειμμα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι εξαιτίας της ύφεσης αυξάνεται περαιτέρω. Ειδικότερα αναμένεται να διαμορφωθεί από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% περίπου του ΑΕΠ, διαφορά που, κατά την κυβέρνηση, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

    Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

    Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

    Ετσι, στην απαίτηση της τρόικας να ληφθούν άμεσα πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα, υπήρξε η έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτή η εξέλιξη θα επηρέαζε περαιτέρω αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

    Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό να "παγώσει" τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκ νέου οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι το επόμενο 10ήμερο.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα μετατίθεται χρονικά για το τέλος του μήνα, ενώ η αρχική ημερομηνία για την εκταμίευση του δανείου ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Επίσης, διαφωνία υπήρξε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο προβλέπει, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει κάτω από το χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας και γι' αυτό από την πλευρά τουν το οικονομικό επιτελείο ζήτησε παράταση χρόνου.

    [02] Βλέποντας την Ελλάδα από τον Μύτικα

    Για κάποιον που δεν είναι ορειβάτης, αναρριχητής και πεζοπόρος επίπονων αποστάσεων -με την ευρύτερη έννοια- η ανάβαση στον Όλυμπο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

    Ειδικά η ανάβαση στην κορυφή του, το Μύτικα των 2918,8 μέτρων, ισοδυναμεί με κατόρθωμα. Ένα διαρκές τεστ, μία καταμέτρηση των ορίων του αναβάτη, που διαρκώς αυξάνουν όσο αυξάνει και η αδρεναλίνη κατά την ανάβαση, σε μία σχέση αντιστρόφως ανάλογη με την έλλειψη οξυγόνου στην κορυφή του βουνού των Θεών, του Ολύμπου.

    Εκεί ακριβώς που ορειβάτες ή απλά και λάτρεις της φύσης απ' όλο τον κόσμο έρχονται κατά δεκάδες κάθε μέρα για να «γευτούν» και ν' απολαύσουν αυτή τη μαγεία του Ολύμπου, που πέρα από τους μύθους και τη μυθολογική του διάσταση κρύβει εξαιρετικές ομορφιές, ένα απέραντο μεγαλείο, ένα δέος ακόμα και όταν απλά τον κοιτάς...

    Πώς να σταθείς αδιάφορος σ? έναν μοναδικό ορεινό όγκο, που ανοίγεται μπροστά σου, όταν κάθιδρος φτάνεις στο οροπέδιο των Μουσών; Όταν προσπερνάς τον «Λαιμό» πάνω από τα αλπικά μονοπάτια της Σκούρτας, όταν φτάνεις στα «Καζάνια» και νιώθεις πως είσαι μετέωρος μεταξύ ουρανού και γης και τα σύννεφα φεύγουν ανηφορικά προς το «Θρόνο του Δία»; Πώς να αδιαφορήσεις περπατώντας -με εξάρτυση ή χωρίς- στα εκπληκτικά «ζωνάρια», όταν κάτω από τις μπότες σου εκτείνεται ένα χάος απροσδιόριστο και απροσμέτρητο; Και δεν είναι μόνο αυτά... Πώς να ξεχάσεις την ένταση, την κούραση και την αγωνία, σκαρφαλώνοντας, με χέρια και πόδια, στο «λούκι» για να φθάσεις στο Μύτικα, το ψηλότερο σημείο της ελληνικής γης;

    Αυτός είναι ο Όλυμπος, ο εθνικός δρυμός της χώρας, στη βάση του Λιτοχώρου και του ιστορικού Δίου, που ατενίζει περήφανος το Αιγαίο και δίνει στους «κατακτητές» αναβάτες του την αίσθηση της δύναμης, της κυριαρχίας, της αυτοπεποίθησης, της σιγουριάς μετά την πολύωρη ανάβαση.

    Οι ομορφιές της φύσης «ξεπληρώνουν» με τις πολύτιμες εικόνες, που εναλλάσσονται στο μάτι, την εξάντληση του ορειβάτη -από την ανατολή του ήλιου πάνω από το καταφύγιο του Χρήστου Κάκκαλου ή τις «Πύλες της Ανδρομέδας» μέχρι το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του Προφήτη Ηλία, στα 2803 μέτρα.

    Είναι κι αυτή η αίσθηση της αλλαγής της θερμοκρασίας, η συχνή αλλαγή των καιρικών φαινομένων, που σε κάνουν να νιώθεις μέσα στο κατακαλόκαιρο πως είσαι στα πρόθυρα του χειμώνα! Πρωτόγνωρο αλήθεια συναίσθημα το να έχεις «λιώσει» στον ιδρώτα, ανηφορίζοντας, με βαριά βήματα, τα τελευταία μονοπάτια και λίγες ώρες αργότερα να βρίσκεσαι μπροστά στο αναμμένο τζάκι, μ' ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, για να νιώσεις λίγη θαλπωρή μετά το εξαντλητικό ανέβασμα ως το καταφύγιο του Γιώσου Αποστολίδη, το υψηλότερο σημείο διανυκτέρευσης στην Ελλάδα, στα 2.680 μέτρα.

    Εδώ και λίγα χρόνια, μία δημοσιογραφική παρέα στη Θεσσαλονίκη, μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), τολμά, κάθε Αύγουστο, μία τέτοια ανάβαση, ξεκινώντας την καλοκαιρινή άδεια από τον Όλυμπο. Έτσι και φέτος, στις αρχές Αυγούστου, μια παρέα επτά δημοσιογράφων -μεταξύ αυτών και τρεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ- κι ενός φίλου τους ξεκίνησε την ανάβαση από μία κλασσική διαδρομή: Γκορτσιά (1120 μ.) - Πετρόστρουγκα (1950 μ.) - Καταφύγιο Γιώσος Αποστολίδης (2680 μ.) - Μύτικας (2918 μ.).

    [03] Νέα κυβέρνηση στην Ιαπωνία με αποστολή την ανάταξη της οικονομίας

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίκο Νόντα παρουσίασε σήμερα τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η οποία θα ηγηθεί της ανοικοδόμησης της χώρας που δοκιμάσθηκε από τον καταστροφικό σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε, διορίζοντας δύο σαραντάρηδες στα κρίσιμα υπουργεία των Οικονομικών και των Εξωτερικών.

    Ο ιάπωνας πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε το υπουργείο Οικονομικών στον Ζουν Αζούμι, 49 ετών, έναν βουλευτή που δεν έχει αναλάβει ποτέ υπουργικά καθήκοντα και υπό τον προηγούμενο πρωθυπουργό Ναότο Καν ήταν επιφορτισμένος με τις σχέσεις του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας με το Κοινοβούλιο, όπου επεδίωξε τη συνεργασία με την αντιπολίτευση μετά τη φυσική καταστροφή και το πυρηνικό δυστύχημα.

    Στο υπουργείο Οικονομικών, ο Ζουν Αζούμι διαδέχεται τον Γιοσιχίκο Νόντα, υποστηρικτή της πολιτικής της λιτότητας και της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αποστολή του, η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης και η μείωση του κολοσσιαίου δημοσίου χρέους της Ιαπωνίας.

    Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε τον Κοίτσιρο Τζέμπα, 47 ετών, για να ηγηθεί της ιαπωνικής διπλωματίας, η οποία αντιμετώπισε κατά το τελευταίο διάστημα κρίσεις σχετικές με εδαφικές διαφορές που φέρνουν την Ιαπωνία αντιμέτωπη με την Κίνα και τη Ρωσία. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών θα αναλάβει επίσης τη διαχείριση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης από την Οκινάβα.

    [04] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα εξαιτίας του κυκλώνα Κάτια

    Ουάσινγκτον, ΗΠΑ 02/09/2011 08:54 (ΑΠΕ-ΜΠΕ - Γαλλ.πρακτ. )

    ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λουιζιάνα εξαιτίας του κυκλώνα Κάτια

    Ο κυκλώνας Κάτια που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα στον Ατλαντικό Ωκεανό είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στην πορεία του δυτικά, με αποτέλεσμα οι αρχές της Λουιζιάνα να κηρύξουν την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ, ο κυκλώνας που τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) βρισκόταν περίπου 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Καραϊβικής αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

    \"Αυτήν την στιγμή οι πιθανότητες να ενισχυθεί ο κυκλώνας είναι 70%\", υπογραμμίζει ο Ντένις Φέλτγκεν, εκπρόσωπος του κέντρου. \"Όμως είναι πολύ νωρίς να πούμε προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί\", πρόσθεσε.

    Υπάρχουν επίσης πιθανότητες να κινηθεί βόρεια και να αποδυναμωθεί πριν φτάσει στις ΗΠΑ.

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα αποφάσισε να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση \"πιθανών καταρρακτωδών βροχών και της ανόδου των υδάτων στις παραλιακές περιοχές\" στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

    Αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο του Μεξικού άρχισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από τις πλατφόρμες που μπορεί να βρεθούν στο πέρασμα του κυκλώνα.

    [05] Δολοφονημένες βρέθηκαν στο Μεξικό δύο γυναίκες δημοσιογράφοι

    Δύο γυναίκες δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, κάτω από άγνωστες για την ώρα συνθήκες στο Μεξικό. Τα πτώματα τους βρέθηκαν σε ένα πάρκο σε συνοικία στην ανατολική πλευρά του Μεξικού. Η είδηση μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα τους.

    [06] Με Ουγγαρία αναμετράται η Εθνική στο Παγκόσμιο Υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών

    Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και θα είναι οσημερινός αντίπαλος της εθνικής Ελλάδας στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών, που διεξάγεται στο Βόλο.

    Οι Μαγυάροι νίκησανχθες στο χιαστί παιχνίδι για πρόκριση στους «8» την Βραζιλία με 15-12 και πήραν το «εισιτήριο» για τους προημιτελικούς, όπου θα αναμετρηθούν αύριο (20:20) με την ελληνική ομάδα για την πρόκριση στην τετράδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 September 2011 - 6:29:48 UTC