Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν τα σύνορα της Τυνησίας
  • [02] Καπετάν Κεμάλ: " Ένας κοινός άνθρωπος"
  • [03] Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση
  • [04] Αγωνία για τους δείκτες των τραπεζών

  • [01] Περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν τα σύνορα της Τυνησίας

    Περισσότεροι από 10.000 Λίβυοι πέρασαν το φυλάκιο Ντεχίμπα στα σύνορα της Τυνησίας από το Σάββατο, όταν άρχισε η επίθεση των αντικαθεστωτικών εναντίον της Τρίπολης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Από το Σάββατο ως την Τρίτη 4.750 Λίβυοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους και 6.030 εγκατέλειψαν τη χώρα με προορισμό την Τυνησία, διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Δεκάδες αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν οικογένειες περιμένουν και στις δύο πλευρές των συνόρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι περισσότεροι από αυτούς που κατευθύνονται στην Τυνησία είναι κάτοικοι της Τρίπολης.

    Επίσης αρκετοί τραυματίες μεταφέρονται καθημερινά σε νοσοκομεία της Τυνησίας.

    Από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η εξέγερση στη Λιβύη, 70.000 λίβυοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τυνησία.

    Στο μεταξύ, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις περικύκλωσαν και βομβάρδισαν την πόλη Ζουάρα, το κέντρο της οποίας ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, που ζήτησαν τη βοήθεια των μαχητών του Ζεντέν και της Νεφούσα, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

    Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περικυκλώσει την παραλιακή αυτή πόλη στην οδική αρτηρία που συνδέει την Τρίπολη με την Τυνησία.

    Ξάδελφος του Μουάμαρ Καντάφι απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία των αντικαθεστωτικών ζητώντας ενότητα και σεβασμό των νόμων για την αποφυγή της αιματοχυσίας.

    Η έκκληση του Αχμεντ Καντάφ αλ Νταμ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, είναι πιθανόν να επιταχύνει την διαδικασία συμφιλίωσης ανάμεσα στις φυλές της Λιβύης.

    Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη έχει ουσιαστικά τελειώσει, δήλωσεσε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι Ομπέιντι και κάλεσε τους πιστούς στον Μουάμαρ Καντάφι να σταματήσουν να πολεμούν.

    Τέσσερις Ιταλοί δημοσιογράφοι απήχθησαν στη Λιβύη, ανακοίνωσανχθεςβράδυτο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Sky TG-24 και το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της ένωσης δημοσιογράφων της περιοχής της Ρώμης, Μπρούνο Τούτσι.

    Από τους τέσσερις δημοσιογράφους, οι δύο είναι απεσταλμένοι της εφημερίδας Corriere della Sera, ο τρίτος γράφει για την εφημερίδα La Stampa και ο τέταρτος είναι ανταποκριτής της καθολικής εφημερίδας Avvenire, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [02] Καπετάν Κεμάλ: " Ένας κοινός άνθρωπος"

    «Όταν ο απλός, ο κοινός άνθρωπος του χωριού πάρει τ' όπλο στον ώμο και βγει στα βουνά ν' αγωνιστεί για την λευτεριά του, δημιουργεί κοσμοϊστορικά γεγονότα που έχουν απήχηση σε όλη την οικουμένη»: Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συνοψιστεί η πολιτική εμπειρία του Τούρκου κομμουνιστή αγωνιστή και διανοούμενου, Μιχρί Μπελί, του οποίου η ελληνική πολιτική εμπειρία μπορεί εξίσου να συνοψιστεί στην φράση «Όσοι πολέμησαν στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησαν το ελληνικό έθνος. Κι εγώ ως Τούρκος, νιώθω περήφανος και ευτυχής που συμμετείχα σ' αυτόν τον λαμπρό αγώνα εκτελώντας ένα ταπεινό καθήκον, που πολέμησα σε έναν δίκαιο αγώνα δίπλα στα πιο τίμιο, τα πιο γενναία παλληκάρια του ελληνικού λαού».

    Ο Μιχρί Μπελί, ήταν ο «καπετάν-Κεμαλ» του ΔΣΕ και «έφυγε» πλήρης ημερών στις 16 Αυγούστου 2011, ενώ η ένταξή του στις γραμμές του ΔΣΕ συνιστούσε μοναδική περίπτωση.

    Ο Μιχρί Μπελί γεννήθηκε το 1916 στη Συληβρία της Ανατολικής Θράκης και ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του Κακουργιοδικείου της περιοχής.

    Στις πρωτοχρονιάτικες διακοπές του 1932-1933 ο Μπελί μαζί με μια ομάδα συμμαθητών του επισκέφθηκε την Αθήνα και μάλιστα ήταν η πρώτη μαθητική ομάδα που επισκεπτόταν την Ελλάδα με την συγκεκριμένη εκδρομή να αποτελεί ένα σύμβολο των φιλικών σχέσεων που αναπτύσσονταν μεταξύ των δύο χωρών.

    Οι μαθητές συναντήθηκαν με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ελευθέριο Βενιζέλο, ενώ όπως έγραψε ο ίδιος ο Μπελί «μέσα μου υπερίσχυαν τα αισθήματα έχθρας για τους γκιαούρηδες».

    Ωστόσο, όπως σημειώνει και πάλι ο ίδιος «η έχθρα που είχε συσσωρευτεί μέσα μου από την σοβινιστική προπαγάνδα τόσων χρόνων, διαλύθηκε μέσα σε εκείνη την εβδομάδα που έζησα στην Αθήνα κι είδα καθαρά στα μάτια των Ελλήνων, τα φιλικά, τα αδερφικά αισθήματα που έτρεφαν για μας».

    Αυτές οι εντυπώσεις επηρέασαν βαθιά την συνείδηση του νεαρού Μπελί ο οποίος αποφοιτώντας το 1937 από την Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης (νυν Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου) μετέβη στη συνέχεια με υποτροφία στις ΗΠΑ με αντικείμενο των σπουδών του την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

    Στις ΗΠΑ ο Μιχρί Μπελί εκτός από τις σπουδές του ανέπτυξε και πολιτική δράση εντασσόμενος στο κίνημα για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στην Πολιτεία του Μισσισιπή. Μαζί με τον Δανό Γκας Ουτ ήταν οι μόνοι λευκοί που δραστηριοποιούνταν στις γραμμές του Αμερικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Στην συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα και στο εργατικό κίνημα των λιμενεργατών του Σαν Φρανσίσκο.

    Οι σπουδές του και η ένταξή του στο κομμουνιστικό κίνημα τον οδήγησε στο να υποστηρίξει με συνέπεια την συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας και Τουρκίας πιστεύοντας ότι οι λαοί «δύο ανεξάρτητων και δημοκρατικών χωρών, αφού πρώτα έχουν διώξει αντάμα τον ιμπεριαλισμό από την περιοχή» έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να καθορίσουν την πορεία τους με την ελεύθερη βούλησή τους και χωρίς να έχουν πρότυπα ούτε την «Οθωμανική Αυτοκρατορία», ούτε την «Μεγάλη Ιδέα».

    Με την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μπελί επέστρεψε στην Τουρκία μέσω Ιαπωνίας και Κίνας και δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του και ιδρυτής της Ένωσης Προοδευτικής Νεολαίας.

    Το φθινόπωρο του 1944 ο Μπελί συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση και εξορία μαζί με πενήντα άλλους συντρόφους του. Στα τέλη του 1946 δραπέτευσε στο εξωτερικό και την άνοιξη του 1947 έφθασε στα ελληνικά βουνά και εντάχθηκε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

    Ο Μπελί, εξέδιδε αρχικά την τουρκόφωνη εφημερίδα «Σαβάς» (Πόλεμος), ενώ αργότερα ανέλαβε και στρατιωτικά καθήκοντα πολεμώντας ως Καπετάν-Κεμάλ μαζί με ένα μικτό τάγμα από μειονοτικά στοιχεία.

    «Δεν ξέρω ποιος και πως το είχε προτείνει, αλλά το τάγμα μας ονομάστηκε «Τάγμα Οθωμανών». Και κανείς δεν έφερε αντίρρηση. Ενώ όλοι ήμασταν υπέρ της δημοκρατίας. Εναντίον του σουλτανάτου. Πρέπει να θεωρήσει κανείς φυσιολογικό το ότι δεν είχαμε αντίρρηση για το επίθετο Οθωμανός. Δεν θα μπορούσε να ονομαστεί «Τούρκικο Τάγμα». Γιατί στο τάγμα υπήρχαν και πολλοί άλλοι εκτός από Τούρκους, Έλληνες, Γκαγκαούζοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Τσιγγάνοι κλπ. Λέγοντας «Τάγμα Οθωμανών» τους καλύπταμε όλους», σημείωσε ο ίδιος.

    Επίσης ο Μπελί μετέφρασε στα τουρκικά τον ύμνο του ΕΛΑΣ «από τον οποίο αντιλαλούσαν στα χρόνια της δεκαετίας του ?50 οι στρατιωτικές φυλακές του Χάρμπιγε και του Ορχανιγε στην Κωνσταντινούπολη».

    Στις 6 Ιουλίου 1947 ο Μπελί τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε για νοσηλεία αρχικά στην Βουλγαρία και στη συνέχεια στην Μόσχα. Επέστρεψε στην Ελλάδα και συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις ως το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου τον Αύγουστο του 1949.

    Το 1950 επέστρεψε στην Τουρκία φυλακίστηκε, ενώ αργότερα αυτοεξορίστηκε. Φιλοξενήθηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετά το πραξικόπημα του 1971, ενώ το 1979 διέφυγε βαριά τραυματισμένος από δολοφονική εναντίον του επίθεση.

    Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρεν το 1980 διέφυγε στην Μέση Ανατολή και στη συνέχεια πήγε στην Σουηδία όπου παρέμεινε μέχρι το 1992, έτος που επέστρεψε στην Τουρκία.

    Η συναρπαστική και θυελλώδης ζωή του αποτυπώθηκε στο ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού «Καπετάν Κεμάλ: Ένας σύντροφος» με αφορμή το γύρισμα του οποίου, ο Μπελί επισκέφθηκε και πάλι την Θράκη αναζητώντας του εναπομείναντες στην ζωή συντρόφους του.

    «Για ένα διάστημα στα χρόνια του εμφυλίου, η καρδιά της ευρωπαϊκής κοινωνικής επανάστασης χτυπούσε σε αυτά τα βουνά. Εκείνοι οι χωρικοί που ζούσαν έξω από τον κόσμο σε πρωτόγονες συνθήκες, είχαν βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο ιστορικών γεγονότων. Για την μονότονη ζωή τους αυτό ήταν μεγάλη αλλαγή που τους σημάδεψε για πάντα. Είχαν περάσει πενήντα χρόνια, αλλά ο καπετάν-Κεμαλ, ο διοικητής του Τάγματος Οθωμανών είχε μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη όσων είχαν ζήσει εκείνες τις μέρες» έγραψε ο ίδιος, ο οποίος βρήκε παλιούς του συντρόφους εκτός από το χωριό Χατζίορεν την «έδρα της αντιπροσωπείας της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη» από την οποία είχε πολλές αναμνήσεις.

    Ο Μιχρί Μπελί «έφυγε» έχοντας κερδίσει τον σεβασμό του διεθνούς επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, έχοντας στα χείλη την φράση του Μπαλζάκ ότι «δεν υπάρχει πιο γόνιμο έδαφος από αυτό που έχει ποτιστεί με το αίμα των ανθρώπων που έπεσαν για να το υπερασπιστούν», έχοντας στα χείλη τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου που τόσο τον συγκινούσε.

    Αλλά και με την εικόνα της Ελλάδας να γεμίζει τα μάτια του μετά την τελευταία του επίσκεψη στην πατρίδα μας: «Αναχώρησα το πρωί πριν χαράξει ακόμα, μέσα στο σκοτάδι. Είχα περάσει τρείς γεμάτες μέρες στα βουνά της Ροδόπης. Οι συνταξιδιώτες μου κι εγώ ήμασταν ευχαριστημένοι. «¶ξιζε τον κόπο» είπαμε?»

    [03] Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, ο νέος νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας επιτύχει επί της αρχής, μια πρωτοφανή για εκπαιδευτικό νόμο, συναίνεση 250 βουλευτών.

    Η υπουργός Παιδείας όπως είχε υποσχεθεί, ανακοίνωσε τις αλλαγές βάσει των οποίων εξασφαλίστηκε η συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις οποίες, εκτός της ρητής κατάργησης των διατάξεων περί πανεπιστημιακού ασύλου και της αλλαγής του τρόπου εκλογής των πρυτάνεων, προστέθηκε και η απαγόρευση εκλογής του ίδιου πρύτανη για δεύτερη συνεχή θητεία στο ίδιο ίδρυμα.

    Στην καταληκτική της ομιλία, η υπουργός Παιδείας, ¶ννα Διαμαντοπούλου δήλωσε υπερήφανη για την σημερινή διαδικασία και για την μεγάλη πλειοψηφία που συγκέντρωσαν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. «Επειδή όλοι πιστεύουμε πως αλλάζοντας την παιδεία αλλάζουμε την Ελλάδα, και επειδή η συναίνεση δεν είναι τυχαίο γεγονός, εύχομαι αυτό να είναι η αρχή μιας πορείας για το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα - και στην οικονομία» ανέφερε η υπουργός.

    Η κα Διαμαντοπούλου μάλιστα, σε αντίθεση με τον απαξιωτικό λόγο που κυριάρχησε σε πολλές τοποθετήσεις για τα ελληνικά ΑΕΙ, επεφύλαξε στο τέλος της διαδικασίας και έναν έπαινο για τα ελληνικά πανεπιστήμια, δηλώνοντας πως «είμαστε υπερήφανοι για τα πανεπιστήμιά μας», όπως επίσης και για τις ελληνικές επιστημονικές δημοσιεύσεις, «όπου μπορεί να δει κανείς με έκπληξη τις επιδόσεις ενός επιστημονικού δυναμικού, πραγματικά καταπληκτικού. Γι? αυτό μπορούμε να πούμε πως είμαστε υπερήφανοι για τους επιστήμονές μας. Αυτό το δυναμικό, λειτουργεί σε ένα χώρο με συστημικό πρόβλημα - και γι? αυτό, ο νόμος του κράτους δεν είναι μικρές αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα, αλλά πολύ βαθειά ανατροπή σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την συζήτηση στα άρθρα, δεν έλειψαν και οι κριτικές τοποθετήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας, κυρίως για το ζήτημα της επιλογής των κοσμητόρων και της μη θέσπισης διδακτορικών για τα ΤΕΙ. Ο Κώστας Καρτάλης, ο Σπύρος Βούγιας, η Χρύσα Αράπογλου και η Λούκα Κατσέλη, τάχθηκαν υπέρ της εκλογής των κοσμητόρων κατά το τελικό πρότυπο των πρυτάνεων και ο Οδυσσέας Βουδούρης τάχθηκε κατά του διορισμού της επιτροπής κρίσης καθηγητών από τον κοσμήτορα, «ειδικά αν είναι διορισμένος», θεωρώντας πως αυτό αφήνει περιθώρια χειραγώγησης της διαδικασίας. Ο Γιάννης Αμοιρίδης, υπερασπίστηκε τους φοιτητές από τις πολλαπλές κατηγορίες που είχαν χρεωθεί από διάφορους βουλευτές, υποστηρίζοντας μάλιστα, (παρά την κατάργηση του θεσμού του ασύλου), πως «πρέπει να προστατεύσουμε το άσυλο σαν κόρη οφθαλμού, σαν έκφραση ελευθερίας και δημοκρατίας». Αιχμές για δυσμενή μεταχείριση των ΤΕΙ έναντι των πανεπιστημίων, άφησαν ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Μιχάλης Παντούλας και ο Δημήτρης Κουσελάς.

    «Δεν γίνεται να έχουμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία αλλά ορισμένα πράγματα να τα διατηρήσουμε ως έχουν. Εδώ υπάρχει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία» απάντησε η υπουργός Παιδείας.

    «Το νέο μοντέλο της διοίκησης, υπαγορεύεται από αρχές που δεν υπήρχαν μέχρι τώρα: ¶νοιγμα στην κοινωνία, συγκεκριμένη και οργανωμένη λογοδοσία, επιλογή που γίνεται βάσει προσόντων, δεν υπάρχει η λογική της εκλογής. Εισάγεται η λογική της προσωπικής ευθύνης, καθώς μέχρι τώρα είχαμε μόνον την συλλογική ευθύνη - και είναι πολύ εύκολο να κρυφτείς πίσω από μία γενική συνέλευση για να επιλέξεις επτά ανθρώπους. Αυτά που αποφασίσαμε τελικά για τον πρύτανη, εν μέρει αλλάζουν αυτή τη λογική, αλλά παραμένουν όλες οι βασικές επιλογές που είπα πριν: Για τον πρύτανη γίνεται προκήρυξη, περιγράφονται τα προσόντα του, επιλέγονται οι άνθρωποι, ψηφίζονται και λογοδοτούν κάθε χρόνο».

    Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας τόνισε πως για να προχωρήσει η τρίτη βαθμίδα των μεταπτυχιακών (τα διδακτορικά), θα πρέπει πρώτα να ωριμάσει η δεύτερη. «Τα ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστήμια, αλλά έχουν άλλους σκοπούς. Είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε πραγματική απόδοση, αν ο στόχος μας είναι να κάνουμε το ένα ομοιότυπο του άλλου. Δεν πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα συνδεθούν τα ΤΕΙ με την τοπική ανάπτυξη π.χ. στον αγροτικό τομέα που είναι τόσο σημαντικός; Από την ιχθυοκομία, μέχρι τους οινολόγους, θα πρέπει να συνεργαστούν με τους ανάλογους φορείς. Σε κανέναν δεν στοιχίζει να ζητήσει να πάρουν διδακτορικό. Αυτό όμως θα σημαίνει πως αναβαθμίστηκαν; Στις επιστημονικές δημοσιεύσεις έχουν μια πολύ μικρή πορεία, αρχίζουν όμως και μπαίνουν, δόθηκε ο δεύτερος κύκλος μεταπτυχιακών και πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στον τρίτο κύκλο, με σχετική ωρίμανση του δεύτερου».

    [04] Αγωνία για τους δείκτες των τραπεζών

    Αγωνία επικρατεί στoυς επενδυτές για την πορείαπου θα ακολουθήσει οελληνικός τραπεζικός κλάδος,μετά τη χθεσινή έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του νομοσχεδίουγια εποπτεία και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο ελπίδες δημιουργούν τα μέτρα πουανακοίνωσεο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Με κοινές μετοχές, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, και όχι με προνομιούχες, θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, οι οποίες θα χρειαστούν ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους,δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Η δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου (κρατικοποίηση), με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ, αποτελεί το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο "Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις".

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκεχθες από το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, και, σύμφωνα με το υπουργείο, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών.

    Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, καθώς και με τα πορίσματα της σχετικής διαβούλευσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Με το νομοσχέδιο μεταφέρονται, επίσης, στην ελληνική έννομη τάξη τρεις Οδηγίες, που ενισχύουν την διαφάνεια στη χρηματοοικονομική αγορά:

    - Η πρώτη Οδηγία αφορά τα "Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος" (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών)

    - Η δεύτερη Οδηγία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών της χώρας υποδοχής και της χώρας της έδρας ενός πιστωτικού ιδρύματος, υποκαταστήματα του οποίου λειτουργούν σε άλλη χώρα και αναπτύσσουν εκεί σημαντικό μέρος της συνολικής δραστηριότητας της τράπεζας

    - Η τρίτη Οδηγία αφορά το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιόγραφων και παροχής διασυνοριακών χρηματοοικονομικών ασφαλειών.

    Χωριστό κεφάλαιο το νομοσχεδίου αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η συμπλήρωση της νομοθεσίας περί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε αυτό να λειτουργεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από τη συγκρότηση θεματικών ενοτήτων που θα επιτρέπουν τον εξειδικευμένο και καλύτερο χειρισμό των υποθέσεων του Δημοσίου.

    Με το νομοσχέδιο κυρώνεται, τέλος, το νέο θεσμικό πλαίσιο του EFSF, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος ρόλος του EFSF συνιστά τη βασική απάντηση της ευρωζώνης στις πιέσεις που ασκούν οι αγορές και η όσο γίνεται ταχύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού έχει κρίσιμη σημασία και για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αλλά και γενικότερα για την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις, όπως αυτή που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε μια νέα οξεία φάση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 August 2011 - 6:29:47 UTC