Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρυτάνεις και καθηγητές ζητούν και άλλες αλλαγές
  • [02] Μάχες στην Τρίπολη
  • [03] Σήμερα η απόφαση για την απόσυρση των κατηγοριών κατά του Στρος-Καν
  • [04] Συνέδριο "Το Βυζάντιο δίχως σύνορα" με 1.200 επιστήμονες από τις 5 ηπείρους
  • [05] Ξεπέρασε το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά

  • [01] Πρυτάνεις και καθηγητές ζητούν και άλλες αλλαγές

    Να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου αρχίζει σήμερα στη Βουλή, κάλεσαν τους βουλευτές οι πρυτάνεις, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής τους σε χώρο του Ε.Μ.Πολυτεχνείου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

    Στο τέλος της συνεδρίασης οι πρυτάνεις κατέληξαν σε κείμενο στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζουν: «η Σύνοδος καλεί την ύστατη αυτή στιγμή τη Βουλή των Ελλήνων να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια όπως έχει και, επιπλέον, να προασπίσει το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο».

    Επίσης, στο κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι «το σχέδιο νόμου που εισάγεται για ψήφιση δεν μπορεί στην παρούσα του μορφή να σηματοδοτήσει την ουσιαστική και λειτουργική μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη τα πανεπιστήμια και χρειάζεται η κοινωνία». Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι πρυτάνεις στην έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που, όπως τονίζουν «επιβεβαίωσε τα συνταγματικά αδιέξοδα και τις νομοθετικές κακοτεχνίες του νομοσχεδίου που είχε έγκαιρα επισημάνει η Σύνοδος».

    Οι πρυτάνεις αναφέρονται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο, τονίζοντας:

    - Δεν αποδίδει αποκλειστικά ελεγκτικές και εποπτικές αρμοδιότητες στο Συμβούλιο.

    - Δεν αποδίδει το σύνολο των διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στη Σύγκλητο και ταυτόχρονα καταργεί το πρυτανικό συμβούλιο ως όργανο καθημερινής διαχείρισης.

    - Δεν προβλέπει την άμεση εκλογή του πρύτανη, των αντιπρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα αντίστοιχα όργανα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

    - Δεν διατηρεί το Τμήμα ως βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα του Ιδρύματος, καθώς και τον Τομέα ως ενιαία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα.

    -Δεν διασφαλίζει την δημόσια χρηματοδότηση Ιδρυμάτων, έρευνας και φοιτητικής μέριμνας.

    Τέλος, οι πρυτάνεις αναφερόμενοι στις αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο, τονίζουν ότι δεν αλλάζουν τον πυρήνα της λογικής του νομοσχεδίου που επιμένει στο ολιγαρχικό μοντέλο διοίκησης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η παύση εκλεγμένων οργάνων είναι κίνηση που δεν αποτολμήθηκε ποτέ στο παρελθόν και από κανέναν και συνιστά αυταρχισμό.

    [02] Μάχες στην Τρίπολη

    Οι Λίβυοι εξεγερμένοι εξασφάλισαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης, μετέδωσεχθες βράδυτο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya, επικαλούμενο εκπρόσωπο των εξεγερμένων.

    Οι επαναστάτες εξακολουθούνμέχρι σήμερα Τρίτη, να στέλνουν ομοϊδεάτες τους από τη Βεγγάζη, στην Τρίπολη, προκειμένου να ενισχύσουν την κυριαρχία των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πωςη εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι "φτάνει στο τέλος της και κάλεσετον Μ. Καντάφι γέτη να ανακοινώσει "σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία".

    "Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της", δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει οικογενειακές διακοπές μερικών ημερών.

    Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε πριν από τα ξημερώματα, την περιοχή της κατοικίας του Μουαμάρ Καντάφι, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, επικαλούμενο πηγές των επαναστατών. Οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί, ακολουθούν της χθεσινής ρίψης πυραύλων τύπου Σκουντ, από κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, στην περιοχή του Συνταγματάρχη Καντάφι, Σίρτι.

    "Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο", δήλωσε πάντως ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι Σαίφ αλ-Ισλαμ, από ξενοδοχείο της Τρίπολης, σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

    Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλ-Ισλαμ, τον οποίο είχαν συλλάβει Λίβυοι επαναστάτες, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ανέκτησε την ελευθερία του (ο τρόπος και ο λόγος που δεν κρατείτο ακόμη, δεν είχε, μέχρι τα ξημερώματα, γίνει γνωστός), όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του, είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε "Φυσικά".

    Τέλος, η Ισπανία ζήτησε "την υιοθέτηση το ταχύτερο δυνατό μιας νέας απόφασης" του ΟΗΕ που θα επικυρώνει "την μετά Καντάφι εποχή" στη Λιβύη, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ισπανοί υπουργοί Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ και Άμυνας Κάρμε Τσακόν.

    Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των χωρών μελών που απαρτίζουν την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να "συντονίσουν τα προσεχή στάδια", την ώρα που επίκειται πτώση της Τρίπολης, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.

    Παράλληλα η Αφρικανική Ένωση συγκάλεσε σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών του Συμβουλίου της Ειρήνης και Ασφάλειας την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει τον έλεγχο σχεδόν του συνόλου της Τρίπολης, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

    [03] Σήμερα η απόφαση για την απόσυρση των κατηγοριών κατά του Στρος-Καν

    Ακόμη και εάν αποδειχθεί πως ο Ντομινίκ Στρος- Καν και η Ναφισάτου Ντιαλό, η καμαριέρα που τον κατηγορεί για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος της, "είχαν σεξουαλική σχέση, που πολύ πιθανόν να διαλύθηκε", γεγονός που ερευνάται ακόμη, δεν σημαίνει πως ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, την εξανάγκασε σε οποιαδήποτε ερωτική επαφή, αναφέρει ο εισαγγελέας Σάϊρους Βανς.

    Το σημαντικό, για την παραίνεση του εισαγγελέα να σταματήσει η δίκη κατά του Στρος Καν, οφείλεται στα τρομερά ψέματα που είπε η Ντιαλό κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της.

    Η τελική απόφαση ωστόσο, αναμένεται σήμερα Τρίτη, καθώς ο δικαστής Μαϊκλ Ομπους δέχτηκε το αίτημα του εισαγγελέα Σάιρους Βανς, να σταματήσει η δίκη. Στην περίπτωση που τελικώς αθωωθεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ θα είναι αυτομάτως ελεύθερος να επιστρέψει άμεσα στη Γαλλία.

    Με χαρά αντέδρασαν οι περισσότεροι Γάλλοι σοσιαλιστές, στην ανακοίνωση της πιθανής απόσυρσης των κατηγοριών εναντίον του Ντομινίκ Στρος Καν, ενώ ο Κένεθ Τόμσον, ο δικηγόρος της καμαριέρας Νασοφάτου Ντιάλο, που κατηγόρησε τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για σεξουαλικά εγκλήματα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Σάιρους Βανς αρκέστηκε σε μια σύντομη ενημέρωση της πελάτισσας του.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ωστόσο, καθώς και η κυβέρνηση δεν είχαν καμία, άμεση τουλάχιστον, αντίδραση σχετική με τις θετικές για τον Στρος-Καν εξελίξεις.

    Τέλος, φεμινίστριες αναμένεται να συγκεντρωθούν και πάλι έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με την τύχη του Ντομινίκ Στρος Καν,για την πολύκροτη υπόθεση των πιθανών σεξουαλικών εγκλημάτων του κατά της καμαριέρας Ντιλό.

    [04] Συνέδριο "Το Βυζάντιο δίχως σύνορα" με 1.200 επιστήμονες από τις 5 ηπείρους

    Χίλιοι διακόσιοι βυζαντινολόγοι από τις πέντε ηπείρους παίρνουν μέρος στο 22ο συνέδριο "Το Βυζάντιο δίχως σύνορα", οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν τη Δευτέραστη Σόφια.

    Την ιδιαίτερα επίκαιρη σημασία της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Βυζαντίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, "το μεγαλύτερο και το σπουδαιότερο διεθνές επιστημονικό φόρουμ στη Βουλγαρία στις τελευταίες δεκαετίες", όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Στα χρόνια της αρχαιότητας, υπό την τότε ονομασία "Σέρντικα", η Σόφια έπαιζε ουσιαστικό ρόλο στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, σημείωσε από την πλευρά της η δήμαρχος της βουλγαρικής πρωτεύουσας, Ιορντάνκα Φαντάκοβα, ενώ ο υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Σεργκέι Ιγνάτοφ τόνισε τη σημασία του Βυζαντίου για την εδραίωση των πνευματικών αξιών της Ορθοδοξίας.

    Τη μεγαλύτερη ομάδα βυζαντινολόγων που συμμετέχουν στο φόρουμ της Σόφιας συγκροτούν οι 175 Έλληνες και Κύπριοι ερευνητές, από τα πανεπιστήμια, τις ακαδημίες επιστημών και τα διάφορα κέντρα βυζαντινών μελετών της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

    Όπως μάλιστα σημείωσε, απαντώντας σε σχετική επισήμανση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ταξιάρχης Κόλιας, στα διεθνή συνέδρια βυζαντινολογίας, οι Έλληνες πάντοτε αποτελούν μία από τις ισχυρότερες ομάδες, τόσο από πλευράς αριθμού όσο και από πλευράς ποιότητας.

    "Θα έλεγα ότι, φυσιολογικά, είναι (οι Έλληνες ερευνητές) ανάμεσα στους καλύτερους, ίσως οι καλύτεροι, όσον αφορά την ποιότητα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλιας, διευθυντής του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε "πολύ χρήσιμη" τη μελέτη του Βυζάντιου, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή. "Όπως ξέρουμε, στο Βυζάντιο συμβίωναν πολλοί λαοί και αξίζει να μελετήσουμε και να γνωρίζουμε τις βασικές αρχές, τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες της συμβίωσης τους", τόνισε ο Έλληνας καθηγητής, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό επίκαιρο παράδειγμα για το ενδιαφέρον που παρατηρείται για την εποχή του Βυζαντίου το έργο "Η μεγάλη στρατηγική της Βυζαντινής αυτοκρατορίας" του Αμερικανού πολιτικού αναλυτή Edward Luttwak.

    Ο κ. Κόλιας αναφέρθηκα και στην τάση "υποβάθμισης" της ιστορικής έρευνας αλλά και, γενικότερα, των ανθρωπιστικών επιστημών' μια κοινή ανησυχία, που δίνει το στίγμα των ομιλιών στο φόρουμ της Σόφιας.

    Η διαφαινόμενη τάση παραμέλησης των ανθρωπιστικών σπουδών, της τεχνητής "αντιπαράθεσής" τους με την οικονομολογία και την τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας, προειδοποίησε ο Έλληνας επιστήμονας.

    [05] Ξεπέρασε το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά

    Νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το πρωί η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ ξεπερνώντας το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία του.

    Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την ανοδική της πορεία εδώ και πολλές ημέρες, προσελκύοντας τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

    Γύρω στις 03:30 GMT η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.914,50 δολάρια ανά ουγγιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 August 2011 - 6:29:45 UTC