Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η προετοιμασία μιας καραγκούνικης στολής
  • [02] Αρνήθηκε τραπέζι στο βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας
  • [03] Ανέστειλαν την απεργία τους εφοριακοί και τελωνειακοί
  • [04] Συλλήψεις για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία
  • [05] Ελ. Σαλγάδο: Έγκριση του πακέτου για την Ελλάδα εντός Σεπτεμβρίου
  • [06] Εκτοξεύθηκε στα ύψη η τιμή του χρυσού
  • [07] Ευ. Βενιζέλος: Διαφάνεια στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου
  • [08] Στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας
  • [09] Με ένοπλη δράση στο βόρειο Κόσοβο απειλεί o "Αλβανικός Εθνικός Στρατός"
  • [10] Έκρηξη βόμβας με πέντε άμαχους νεκρούς στο Αφγανιστάν
  • [11] Υποστήριξη Μόσχας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ
  • [12] Ντύνεται "Λύκος" ο Σωτήρης Κυργιάκος

  • [01] Η προετοιμασία μιας καραγκούνικης στολής

    Μεράκι, σεβασμός στην παράδοση και σκληρή δουλειά, που ενδέχεται να φτάσει και το δεκαπενθήμερο, απαιτούνται για την προετοιμασία μιας καραγκούνικης στολής, της παραδοσιακής φορεσιάς των καραγκούνικων χωριών του κάμπου.

    "Μια καραγκούνικη στολή μπορεί να ξεκινήσει σήμερα, αλλά να ολοκληρωθεί μετά από 15 μέρες, με δέκα ώρες δουλειάς καθημερινά", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βασιλική Ασημακοπούλου, η οποία διατηρεί εργαστήριο παραδοσιακών στολών στο χωριό Φανερωμένη του νομού Τρικάλων, όπου και τη συναντήσαμε.

    Όσον αφορά στο κόστος μιας καλής καραγκούνικης στολής αυτό μπορεί να φτάσει και τα 1200 ευρώ, με ιδιώτες, οι οποίοι θεωρούνται "μερακλήδες" να επιδεικνύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επίσης, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν από τη μητέρα τους ένα ή δύο κομμάτια και θέλουν να συμπληρώσουν, όπως και άλλοι που θέλουν να συντηρήσουν τη στολή που έχουν στην κατοχή τους και την οποία έχουν κληρονομήσει από συγγενείς. Το πιο δύσκολο κομμάτι της καραγκούνικης στολής είναι ο σαγιάς, το γιλέκο, η χρυσή ποδιά, αλλά και το πουκάμισο, ενώ τα υπόλοιπα είναι περισσότερο υπόθεση ραπτικής παρά κεντήματος.

    Η γυναικεία φορεσιά, είναι η πιο δύσκολη, καθώς αποτελείται από πολλά κομμάτια και έχει περισσότερα κεντήματα. Είναι σαφώς πιο πλούσια από την αντρική, η οποία μπορεί να "βγει" και σε δέκα μέρες, καθώς μόνο τα γιλέκια έχουν κέντημα.

    Από μικρή ηλικία, η κ. Ασημακοπούλου έβρισκε ενδιαφέρουσα την παράδοση και ήταν μέλος των χορευτικών τμημάτων του Λαογραφικού Συλλόγου Καρδίτσας "Η Καραγκούνα". Σήμερα, έχει συμπληρώσει είκοσι χρόνια σε αυτή τη δουλειά και, όπως λέει, το μεγάλο "όπλο" είναι η αγάπη γι' αυτή τη δουλειά. Τα βιώματα αυτά έστρεψαν το μεράκι της στον πλούτο της ελληνικής λαϊκής τέχνης των παραδοσιακών καραγκούνικων ενδυμασιών- την οποία λάτρεψε- καθώς και ενδυμασιών άλλων περιοχών.

    Επί 15 και πλέον έτη, η κ. Ασημακοπούλου επιμελείται το βεστιάριο του διακεκριμένου στην πιστότητα των χορών, αλλά και παραδοσιακών ενδυμασιών, Λαογραφικού Συλλόγου Τρικάλων "Οι Θεριστάδες".

    [02] Αρνήθηκε τραπέζι στο βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας

    Ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην πόλη Λάντενμπουργκ της δυτικής Γερμανίας αρνήθηκε να δώσει τραπέζι στο βασιλιά Κάρολο Γουσταύο της Σουηδίας και τη σύζυγό του Σίλβια, όταν έφθασαν εκεί για να γευματίσουν, την Πέμπτη, γιατί το εστιατόριο ήταν γεμάτο, αναφέρουν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων.

    "Δεν έχω χρόνο να διαβάζω lifestyle περιοδικά όλη την ημέρα και γι΄αυτό δεν τους αναγνώρισα όταν μού ζήτησαν τραπέζι", δήλωσε η Ναντίνε Σελενμπέργκερ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Zum Gueldenen Stern (Στο Χρυσό Αστέρι).

    "Το εστιατόριο ήταν γεμάτο λόγω γαμήλιας δεξίωσης όταν εμφανίστηκε το βασιλικό ζεύγος", δήλωσε η Σελενμπέργκερ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPΑ, γι΄αυτό τούς πρότεινε άλλες εναλλακτικές.

    Ο σύζυγός της Μίκαελ Σέλενμπέργκερ, φοβάται για τη φήμη του εστιατορίου, ενώ δήλωσε:"Τώρα είμαστε οι ηλίθιοι του Λάντενμπουργκ".

    Ο Σουηδός βασιλιάς και η Γερμανίδα σύζυγός του, η οποία έχει γεννηθεί στην Χαϊδελγβέργη, κατέληξαν να τρώνε πίτσα στην πλατεία του Λάντενμπουργκ.

    "Θα ζητήσουμε επισήμως συγγνώμη από το βασιλικό ζεύγος της Σουηδίας", είπε ο Μίκαελ Σελενμπέργκερ.

    Η βασιλικική οικογένεια της Σουηδίας δεν σχολίασε το περιστατικό.

    [03] Ανέστειλαν την απεργία τους εφοριακοί και τελωνειακοί

    Την αναστολή της προγραμματισμένης για τις 23και 24 Αυγούστου 2011 απεργίας, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.

    Η απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση των τριών ομοσπονδιών του υπουργείου Οικονομικών (Εφοριακοί, Τελωνειακοί, Λογιστηριακοί) με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου καθώς επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρο της Επιτροπής Μισθολογίου Ηλία Πλασκοβίτη.

    Τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό όσο και από τον γενικό γραμματέα υπήρξε δέσμευση ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει νέα δραματική μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

    [04] Συλλήψεις για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

    Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 22/08/2011 11:50 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Συλλήψεις για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία

    Δύο άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ σε βάρος άλλων τριών σχηματίστηκαν δικογραφίες στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με την κατηγορία ότι διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας, μέσω του διαδικτύου.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι εμπλεκόμενοι, ηλικίας από 20 έως 55 ετών, εντοπίστηκαν σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα και Νάουσα.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», οι αστυνομικοί της Ασφάλειας βρήκαν προφίλ Έλληνα χρήστη με ψευδώνυμο, στο οποίο είχαν αναρτηθεί πλήθος φωτογραφιών με ημίγυμνα και γυμνά ανήλικα παιδιά, εκτιμώμενης ηλικίας ακόμα και κάτω των 4 ετών.

    Σε συνεργασία με την εταιρεία, που εδρεύει στις ΗΠΑ, εξασφαλίστηκαν τα στοιχεία ταυτότητας του χρήστη και στη συνέχεια, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες στα σπίτια των υπόλοιπων κατηγορουμένων, στις παραπάνω πόλεις. Κατασχέθηκαν 9 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, που περιείχαν περισσότερα από 55.000 αρχεία (βίντεο και εικόνες), με πολύ «σκληρό» υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

    [05] Ελ. Σαλγάδο: Έγκριση του πακέτου για την Ελλάδα εντός Σεπτεμβρίου

    Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγύηση του δανείου της να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο, προβλέποντας ότι αυτό θα εγκριθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Η Ισπανίδα υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τόσο το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα όσο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα εγκριθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι ανησυχεί, ωστόσο, ότι οι αλλαγές όσον αφορά το ΕΤΧΣ δεν θα εγκριθούν από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    "Φοβάμαι ότι δεν θα τηρηθεί η ημερομηνία για το τέλος Οκτωβρίου", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil, την οποία αναδημοσιεύει το Ρόιτερ.

    Η Ισπανία δεν θεωρεί αναγκαία την εγγύηση για το δάνειο και δεν θα τη ζητήσει, πρόσθεσε η Σαλγάδο σε συνέντευξη που έδωσε στη Μαδρίτη. Είναι ανοικτή η συζήτηση για το αίτημα της Φινλανδίας για εγγύηση, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός, σημειώνοντας: "Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει τη λύση για την Ελλάδα και, αν έχουμε αυτό ως στόχο, είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε λύση".

    Δεν είναι "λογικό", συνέχισε η υπουργός, να δοθεί εγγύηση μόνο σε μία χώρα της Ευρωζώνης για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία νέα φόρμουλα - που δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στο φιλανδικό σχέδιο - για τις χώρες που θέλουν ειδική προστασία.

    [06] Εκτοξεύθηκε στα ύψη η τιμή του χρυσού

    Νέο υψηλό ρεκόρ, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκανε σήμερα ο χρυσός, πλησιάζοντας τα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.

    Σύμφωνα με το Ρόιτερ, η τιμή του χρυσού σημείωσε αύξηση 1% και έφθασε τα 1.888,90 δολάρια ανά ουγγιά, για να υποχωρήσει λίγο στη συνέχεια.

    Το ράλι του χρυσού συνεχίζεται, καθώς οι επενδυτές φοβούνται μία νέα ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να αναζητούν ασφαλή καταφύγια για τα κεφάλαιά τους.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία άνοιξαν για μία ακόμη συνεδρίαση σε αρνητικό πρόσημο, ανέκαμψαν πριν από το μεσημέρι, με τον δείκτη FTSE Eurofirst να σημειώνει άνοδο 0,8%, όπως σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, καθώς εμφανίσθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς από τους επενδυτές.

    Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωναν απώλειες 1,5% πριν από το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Οι επενδυτές, αναφέρει το Ρόιτερ, περιμένουν ενδείξεις περαιτέρω τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στην ομιλία που θα κάνει ο επικεφαλής της κ. Μπεν Μπερνάνκι την ερχόμενη Παρασκευή στο Γουάιομινγκ.

    [07] Ευ. Βενιζέλος: Διαφάνεια στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου

    «Με απόλυτη διαφάνεια θα προχωρήσει η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος σε έγγραφη απάντηση αναφορικά με την εταιρία Ελληνικές Αλυκές, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ν. Νικολόπουλου.

    Η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως αυτές καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης σχετικής με την αξιοποίηση ακινήτων του δημοσίου.

    Η ερώτηση είχε υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών από τον βουλευτή της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για τα ακίνητα που προτείνονται προς πώληση στην Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων από συμβούλους αποκρατικοποίησης.

    Ο βουλευτής αναφερόταν σε «λίστα» ακινήτων που προκρίνονται για πώληση με «διαδικασίες εξπρές» ανάμεσα στα οποία, όπως ανάφερε, το Πρασσονήσι στη Ρόδο, εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη, την περιοχή Καϊάφα στο νομό Ηλείας, τις Αλυκές στη Ζάκυνθο, εκτάσεις στην Ανάβυσσο Αττικής, το Μεσολόγγι, το Βαθύ της Σάμου και το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό.

    Ρωτούσε δε ειδικά το υπουργείο Οικονομικών αν θα ιδιωτικοποιηθούν οι Ελληνικές Αλυκές, πώς θα γίνει η αποτίμηση της Δημόσιας περιουσίας και πώς επελέγησαν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων. Στην απάντηση του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, προβλέπεται η μεταβίβαση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων (μετοχών νομικών προσώπων, γηπέδων και ακινήτων) στην Ανώνυμη Εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας της Δημοσίου» προς αξιοποίηση.

    [08] Στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

    Στο "μικροσκόπιο" των ελεγκτών της τρόικας εισέρχεται και πάλι η ελληνική οικονομία. Τεχνικά κλιμάκια ελεγκτών προχωρούν από σήμερα στην πρώτη αξιολόγηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

    Οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου, προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ώστε να ανάψουν το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ.

    Στο επίκεντρο των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων της τρόικα θα βρεθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι αποκρατικοποιήσεις, οι τράπεζες, το μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, η πορεία του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων.

    Η έλευση της τρόικας συμπίπτει με την αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ύφεση της οικονομίας ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 4,5% από 3,5% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο, αναθεώρηση που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ, ο οποίος έχει τεθεί για το τρέχον έτος.

    [09] Με ένοπλη δράση στο βόρειο Κόσοβο απειλεί o "Αλβανικός Εθνικός Στρατός"

    Με ένοπλη δράση στο βόρειο Κόσοβο απειλεί η οργάνωση \"Αλβανικός Εθνικός Στρατός\" (ΑΝΑ), σε περίπτωση που οι θεσμοί του Κοσόβου δεν προβούν στη συγκρότηση στρατιωτικής δομής έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στην Πρίστινα.

    Σε ανακοινωθέν, συγγραφέας του οποίου είναι ο πολιτικός εκπρόσωπος της συγκεκριμένης οργάνωσης Σαζάν Τόπλιτσα αναφέρεται ότι ο ΑΝΑ έχει επιδώσει τελεσίγραφο στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, ζητώντας τη συγκρότηση ένοπλων στρατιωτικών δομών στο Κόσοβο έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Μάλιστα, απευθύνεται προειδοποίηση πως σε περίπτωση που αγνοηθούν τα αιτήματα αυτά του ΑΝΑ, τότε η οργάνωση θα προχωρήσει σε στρατιωτική δράση στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

    Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η οργάνωση αυτή είχε ανακοινώσει την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων της, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους θεσμούς του Κοσόβου να συγκροτήσουν σταθερές ένοπλες δυνάμεις στο Κόσοβο. Αυτό, όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση δεν συνέβη.

    [10] Έκρηξη βόμβας με πέντε άμαχους νεκρούς στο Αφγανιστάν

    Πέντε Αφγανοί άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε έκρηξη στη νότια επαρχία Χελμάντ, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

    \"Πέντε αθώοι πολίτες έγιναν μάρτυρες και τέσσερις τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας όταν ένας κρυμμένος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε αγορά λαχανικών στην περιοχή Γκρισκ στη Χελμάντ\", ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας.

    [11] Υποστήριξη Μόσχας στο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευθεί την ΑΟΖ

    Οι δραστηριότητες της Κύπρου προς εξερεύνηση και εξόρυξη ορυκτών πηγών πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (AOZ) ανταποκρίνονται στο διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, δήλωσε μεταξύ άλλων το βράδυ της Παρασκευής ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκασέβιτς είπε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο από το 1982, την οποία μεταξύ άλλων 162 κρατών έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ του για σκοπούς εξερεύνησης, εκμετάλλευσης και προστασίας τόσο των ζώντων, όσο και των μη ζώντων φυσικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων, που καλύπτουν το θαλάσσιο βυθό, το βυθό και το υπέδαφός του (σημείο α της παραγράφου 1 του άρθρου 56 της Συνθήκης)». Όπως τόνισε ο Ρώσος υψηλόβαθμος διπλωμάτης «τα κυριαρχικά δικαιώματα για σκοπούς εξερεύνησης και επεξεργασίας των πηγών της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας του παράκτιου κράτους έχουν αποκλειστικό χαρακτήρα (παράγραφος 2 του άρθρου 77 της Συνθήκης».

    Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο κ. Λουκασέβιτς «για τον προσδιορισμό της ΑΟΖ διεξάγεται οριοθέτηση, η οποία διαμορφώνεται μέσω της υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των κρατών με αντικείμενες και τεμνόμενες ακτογραμμές στη βάση του διεθνούς δικαίου (άρθρο 74 της Συνθήκης)». Γι? αυτό και εφόσον η κυπριακή πλευρά σχεδιάζει να πραγματοποιήσει παρόμοιες δραστηριότητες εκμετάλλευσης «στα όρια των τμημάτων της ΑΟΖ της, τα οποία έχουν προσδιοριστεί στη βάση διεθνών συμφωνιών με τα απέναντι κείμενα κράτη, αυτές ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου και στο μέγεθος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

    Με την ανακοίνωσή της η Μόσχα καλεί όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές «να τηρούν αυστηρά τους όρους του εφαρμοζόμενου σε αυτό το ζήτημα διεθνούς εγγράφου, καθώς και να αποφεύγουν την εξάρτηση των αντιθέσεων στο πεδίο του δικαίου της θάλασσας με την πορεία των ειρηνευτικών διαδικασιών στην περιοχή»,απευθυνόμενη προφανώς προς την τουρκική ηγεσία.«Και αυτό αφορά σε πρώτο βαθμό και στο εξαιρετικά ευαίσθητο υλικό της κυπριακής διευθέτησης, για την οποία η θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως κράτους - μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επίσης βασίζεται στην αναγκαιότητα τήρησης από όλες τις πλευρές των γνωστών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο», αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [12] Ντύνεται "Λύκος" ο Σωτήρης Κυργιάκος

    Στην Μπουντεσλίγκα αναμένεται να επιστρέψει ο Σωτήρης Κυργιάκος.

    Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ ο 31χρονος Ελληνας αμυντικός είναι στις τελικές επαφές για την υπογραφή διετούς συμβολαίου με τη Βόλφσμπουργκ.

    Ο Κυργιάκος δεν είναι στις επιλογές του Κένι Νταλγκλίς για τη βασική ενδεκάδα της Λίβερπουλ και αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Φέλιξ Μάγκατ και να φορέσει τη φανέλα των «λύκων».

    Να σημειώσουμε ότι ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός είχε αγωνιστεί τη διετία 2006-2008 στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 22 August 2011 - 10:29:48 UTC