Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και απλοί πολίτες στην αναζήτηση του "σωματιδίου του Θεού"
  • [02] Πτώση 6,9% στο ΑΕΠ
  • [03] Ικανοποιημένη η τρόικα από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η Πορτογαλία
  • [04] Φονικό κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία
  • [05] Ι.Μ. Βυτουμά: Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία
  • [06] Εγκρίθηκε η διοργάνωση των «24ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου 2011»

  • [01] Και απλοί πολίτες στην αναζήτηση του "σωματιδίου του Θεού"

    Αθήνα, Ελλάδα 12/08/2011 11:38 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Επιστήμη - Φυσική: Όσοι πιστοί προσέλθετε στο LHC@home. το CERN ζητά βοήθεια από τους πολίτες για την εύρεση του "σωματιδίου του Θεού"

    Ένα ακόμα μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα προσφεύγει στην "επιστήμη των πολιτών", ζητώντας βοήθεια από κάθε έναν ενδιαφερόμενο, που θα ήθελε να διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου του, για να συμβάλει σε μια σημαντική ανακάλυψη.

    Το CERN (Ευρωπαϊκό ΚέντροΠυρηνικών Ερευνών) δημιούργησε το πρόγραμμα LHC@home, ώστε να αξιοποιήσει τη συλλογική επεξεργαστική ισχύ όσο το δυνατόν περισσότερων υπολογιστών ανά τον κόσμο.

    Οι πολίτες-επιστήμονες θα έχουν τη χαρά ότι συμμετέχουν στα ιστορικά πειράματα φυσικής του υπόγειου μεγάλου επιταχυντή, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

    Μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν στην αναζήτηση του "μποζονίου του Χιγκς", του αποκαλούμενου και "σωματιδίου του Θεού". Είχε προηγηθεί, το 2004, σύμφωνα με το BBC, μια ανάλογη μικρότερης κλίμακας προσπάθεια του CERN για να γίνουν προσομοιώσεις ακτίνων πρωτονίων.

    [02] Πτώση 6,9% στο ΑΕΠ

    Μείωση κατά 6,9% παρουσίασε κατά το 2ο τρίμηνο του 2011 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) , σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2010, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

    Η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) συμβάλλει στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.

    Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του 1ου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες. Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.

    [03] Ικανοποιημένη η τρόικα από το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η Πορτογαλία

    Η τρόικα, η οποία εκπροσωπεί τους πιστωτές της Πορτογαλίας, δήλωσε ικανοποιημένη από την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας το οποίο συμφωνήθηκε με τη Λισαβόνα τον Μάιο, δήλωσε σήμερα ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

    \"Με ικανοποίηση ανακοινώνω τη θετική εκτίμηση εκ μέρους της αποστολής\" της τρόικας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), ανέφερε ο Βίτορ Γκάσπαρ σε δήλωσή του η οποία διανεμήθηκε στον Τύπο.

    \"Η αποστολή υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο υιοθετήθηκε τον Μάιο\", πρόσθεσε ο Γκάσπαρ.

    [04] Φονικό κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία

    Κύμα καύσωνα πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας και έχει προκαλέσει το θάνατο 36 ανθρώπων από τον Ιούλιο, ενώ οδήγησε στο νοσοκομείο σχεδόν 22.000 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές και τα μέσα ενημέρωσης.

    Αυτή την εβδομάδα ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου επί τρεις συνεχόμενες ημέρες και οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση των κλιματιστικών για εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω του πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα.

    Σχεδόν τα τρία τέταρτα των 54 πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας δεν λειτουργούν, πέντε μήνες μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 χρόνων στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

    Μόνο χθες Πέμπτη τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καύσωνα: δύο αγρότες, ένας φύλακας και ένας οικοδόμος, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ασάχι.

    Τουλάχιστον 900 άνθρωποι νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα υπερθερμίας, εκ των οποίων 20 σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο.

    Μεταξύ των αρχών Ιουλίου και της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου το κύμα καύσωνα είχε ήδη προκαλέσει το θάνατο 32 ανθρώπων ενώ ήταν αιτία να εισαχθούν στα νοσοκομεία τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τη αρμόδιας Υπηρεσίας για τις Πυρκαγιές και τις Φυσικές Καταστροφές.

    [05] Ι.Μ. Βυτουμά: Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία

    Τρίκαλα, Ελλάδα 12/08/2011 11:39 (ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Ζώη)

    ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ι.Μ. Βυτουμά: Ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία, στο καταπράσινο τοπίο της Καλαμπάκας

    Είναι κτισμένη στη βουνοπλαγιά του Κόζιακα, σε υψόμετρο περίπου 540μ., σ' ένα τοπίο καταπράσινο, όπου αφθονούν τα νερά και "οργιάζει" η βλάστηση. Ο λόγος για την Ιερά Μονή Βυτουμά, το γυναικείο μοναστήρι που φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Καλαμπάκα.

    Η σπουδαιότερη και μεγαλύτερη πανήγυρη τη μονής γίνεται την ημέρα της εορτής της Παναγίας, στις 15 Αύγουστου. Το απόγευμα της παραμονής ψάλλεται πανηγυρικά ο μεγάλος Εσπερινός και κατόπιν ακολουθούν τα Εγκώμια της Παναγίας, που επισφραγίζονται με την περιφορά του ιερού Επιταφίου της γύρω από το Καθολικό.

    Από τη θέση του μοναστηριού αγναντεύεις άλλοτε προς το βουνό και άλλοτε προς τον κάμπο, ο οποίος ξανοίγεται μπροστά σου σε απέραντη έκταση και χάνεται στα βάθη του ορίζοντα.

    Το μοναστήρι φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, επειδή οι κτήτορες ήθελαν να τιμήσουν την Παναγία.

    Την ημέρα της εορτής τελούνται δύο Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη τις πολύ πρωινές ώρες και αμέσως μετά η πανηγυρική, που συνήθως είναι αρχιερατική. Άλλη πανήγυρη τελείται την Παρασκευή της διακαινησίμου εβδομάδας, που είναι της Ζωοδόχου Πηγής. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία σχηματίζεται πομπή και λιτανεύεται η ιερά εικόνα και άγια λείψανα.

    Η εικόνα της Παναγίας

    Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις μια εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν στην Καλαμπάκα, κάποτε έφυγε από τη θέση της. Όλοι τότε ανησύχησαν και ξανοίχθηκαν για την ανεύρεση της.

    Δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν τη βρήκαν στο χώρο, που είναι σήμερα το μοναστήρι. Γεμάτοι χαρά, την πήραν και την ξανατοποθέτησαν στη θέση της.

    Το φαινόμενο αυτό, λέγεται ότι επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τούτο, όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, υποκίνησε τους παράγοντες και τους χριστιανούς να κτισθεί στην τοποθεσία αυτή μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας.

    Έκτοτε, μέχρι και σήμερα, μοναχοί και χριστιανοί της περιφερείας τρέφουν προς την Παναγία απεριόριστο σεβασμό και με χαρακτηριστική ευλάβεια της αποδίδουν κάθε τιμή.

    [06] Εγκρίθηκε η διοργάνωση των «24ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου 2011»

    Εγκρίθηκε η οργάνωση των \"24ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου\", που θα πραγματοποιηθούν στη Μυτιλήνη, στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2011 σε συνεργασία με το υφυπουργείο Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τον ΣΕΓΑΣ και το δήμο Μυτιλήνης.

    Στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Χάρης Παμπούκης αναφέρεται ότι συγκροτούνται Τιμητική Επιτροπή και Οργανωτική Επιτροπή και εγκρίθηκε η διάθεση συνολικού ποσού 100.000 ευρώ, για τη διοργάνωση των αγώνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 August 2011 - 10:29:47 UTC