Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για χαμηλά επιτόκια έως το 2013 δεσμεύθηκε η Fed
  • [02] Αναδρομική καταβολή αποδοχών και επιδομάτων σε συμβασιούχο
  • [03] Μέχρι πέντε χρόνια η άδεια άνευ αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου

  • [01] Για χαμηλά επιτόκια έως το 2013 δεσμεύθηκε η Fed

    Στο ανακοινωθέν της, στο τέλος της προγραμματισμένης για σήμερα συνόδου της, η Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) για τη νομισματική πολιτική, εκτιμά ότι "η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι βραδυτέρη του αναμενομένου".

    Ετσι, η Επιτροπή γνωστοποίησε ότι η "συμπληρωματική βοήθειά της" για την οικονομική δραστηριότητα "θα παραταθεί άλλα δύο έτη", ώστε να στηριχθεί η "αδύναμη" αμερικανική οικονομία.

    Συγχρόνως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία είναι η αμερικανική οικονομία, η ίδια Επιτροπή "δεν διαβλέπει πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην οικονομία των ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον".

    Ως "συμπληρωματική βοήθεια" η Fed δεσμεύεται ρητά για χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013, μια δέσμευση ασυνήθιστη για τις ως σήμερα πρακτικές της Κεντρικής τράπεζας στον τομέα διαμόρφωσης της επιτοκιακής πολιτικής. Σήμερα το βασικό δανειστικό της επιτόκιο κυμαίνεται στο εύρος 0%-0,25% (πρωτοΐσχυσε τον Δεκέμβριο 2008).

    Δεσμεύτηκε επίσης η Fed, χωρίς όμως κανένα χρονοδιάγραμμα, για συνέχιση της "διαδικασίας επανεπένδυσης" των ώριμων κρατικών χρεογράφων, που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, "παρέχοντας την αναγκαία στήριξη στην αμερικανική οικονομία".

    Συμφώνησε ακόμα να "βοηθήσει" την αμερικανική ανάπτυξη "με απτά αναπτυξιακά μέτρα, πολιτικής στόχευσης, που θα αποδώσουν καλύτερα σε ένα πλαίσιο τιμαριθμικής σταθερότητας".

    Οι αναλυτές συνομολογούν ότι, ο φονικός σεισμός στην Ιαπωνία την 11η Μαρτίου, που αποδιοργάνωσε την ιαπωνική βιομηχανία, διέψευσε τις ελπίδες ότι η αναπτυξιακή πορεία της αμερικανικής οικονομίας κατά το β' εξάμηνο θα είναι θεαματική, τα επιχειρηματικά κέρδη σταθερά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σταθερά αυξανόμενη.

    Φέτος, η Fed προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ μεταξύ 2,7%-2,9%, ένας ρυθμός όμως που, αν συνυπολογιστούν πολύ πρόσφατα οικονομικά συμβάντα, σύμφωνα με σημαντική μερίδα οικονομολόγων "μοιάζει, ήδη, μη-ρεαλιστικός".

    Ολο το πρώτο εξάμηνο, φέτος, ο αναπτυξιακός ρυθμός της αμερικανικής οικονομίας δεν ξεπέρασε το 1% και είναι απογοητευτικός, όσον αφορά την επίτευξη σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

    H Fed είχε εκφράσει προσδοκίες για δυναμικό ξεκίνημα της οικονομίας το τρέχον έτος, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3% .

    Σημειώνει η Fed, περαιτέρω, "με ικανοποίηση", την υποχώρηση τον Ιούλιο στο 9,1% του ποσοστού των ανέργων στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού, μη παραβλέποντας τον μετριασμό των καταναλωτικών δαπανών και τις λίγες συγκριτικά νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    [02] Αναδρομική καταβολή αποδοχών και επιδομάτων σε συμβασιούχο

    Απόφαση του Αρείου Πάγου (υπ αριθμ.1040/2011) υποχρεώνει το Δημόσιο να καταβάλει αναδρομικά σε καθαρίστρια που εργαζόταν ως συμβασιούχος και στη συνέχεια μονιμοποιήθηκε, συνολικό ποσό 15.368 ευρώ με τους νόμιμους τόκους, που αντιστοιχεί σε διαφορές αποδοχών, δώρα και επιδόματα για το χρονικό διάστημα 2003-2005.

    Η καθαρίστρια προσλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 στη Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης με σύμβαση έργου, η οποία ανανεώθηκε διαδοχικά 23 φορές μέχρι τον Ιούλιο του 2005. Στη συνέχεια κρίθηκε ότι συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη μονιμοποίησή της και την υπαγωγή της στο ΠΔ 164/2004 , αφού αναγνωρίσθηκε ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που συνήψε όλο αυτό διάστημα, συνιστούν μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου.

    Ο Άρειος Πάγος επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου Αιγαίου έκρινε με βάση το ν.3320/2005 ότι πρέπει να της καταβληθούν αναδρομικά δώρα, επιδόματα και διαφορές αποδοχών, για την περίοδο 1.7.2003 μέχρι 17.7.2005 κατά την οποία πληρώνονταν ως συμβασιούχος αλλά στην πραγματικότητα παρείχε υπηρεσίες με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου.

    [03] Μέχρι πέντε χρόνια η άδεια άνευ αποδοχών των υπαλλήλων του Δημοσίου

    Διεύρυνση της δυνατότητας χορήγησης άδειας άνευ αποδοχών έως 5 χρόνια ή μειωμένο ωράριο για ανάλογο χρονικό διάστημα, προβλέπουν νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

    Ειδικότερα, επιτρέπεται στους υπαλλήλους η χορήγηση αδείας χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας έως πέντε ετών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους αντί των δύο ετών που ίσχυε έως την 1η Ιουλίου 2011.

    Όπως προβλέπεται, η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Για το λόγο αυτό, στην αίτηση του υπαλλήλου πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να εκτιμηθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αυτό στη συνέχεια να γνωμοδοτήσει.

    Επίσης, παρέχεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό που απασχολείται στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α\' και β\' βαθμού να ζητήσει με αίτησή του τη μείωση των ωρών εργασίας του μέχρι και 50%, με ανάλογη μείωση των αποδοχών του, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη. Κάνοντας χρήση αυτής της ρύθμισης, οι υπάλληλοι έχουν τη δυνατότητα, με την αίτησή τους, να επιλέγουν σύμφωνα με την επιθυμία τους τη μείωση είτε της ημερήσιας απασχόλησης είτε των εργάσιμων ημερών.

    Σε κάθε περίπτωση, όπως προβλέπεται από το νόμο, ως χρόνος πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας για κάθε νόμιμη συνέπεια υπολογίζεται μόνο ο χρόνος πραγματικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές δεν είναι συντάξιμος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 August 2011 - 20:29:44 UTC