Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" ο Αναστάσιος Πεπονής
  • [02] Ελ. Παναρίτη: Διασφαλισμένος έως το 2020 ο ελληνικός δανεισμός
  • [03] Κινδυνεύουν τα μακροβιότερα δένδρα της ελληνικής πανίδας

  • [01] "Έφυγε" ο Αναστάσιος Πεπονής

    Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί, στα 87 του χρόνια από παθολογικά αίτια, που σχετίζονται με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα, ο Αναστάσιος Πεπονής.

    Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με μεγάλη συμμετοχή στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Σύντομο βιογραφικό:

    Το 1951 εξελέγη γενικός γραμματέας και ύστερα πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΠΕΚ (Ν. Πλαστήρα), αλλά διαγράφηκε από το κόμμα επειδή αντιτάχθηκε στις θανατικές εκτελέσεις των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου, Αργυριάδη.

    Το διάστημα 1964-1965, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και μέλος του ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, συμμετείχε σε αντιδικτατορικές πρωτοβουλίες.

    Ήταν ηγετικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντιστάσεως). Συνελήφθη και καταδικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο.

    Αποφυλακίστηκε με την πρώτη μερική αμνηστία και συνέχισε τη δράση του. Εκτοπίστηκε δύο φορές. Συνελήφθη άλλες δύο από την ΕΣΑ και μπήκε σε αυστηρή απομόνωση.

    Το 1976, υπήρξε γενικός γραμματέας της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Ακεραιότητα και Επιβίωση.

    Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών, ενώ πρωτοεξελέγη και μέλος της ΚΕ του Κινήματος.

    Υπήρξε ένας από τους 24 βουλευτές, οι οποίοι διετέλεσαν ευρωβουλευτές χωρίς να έχουν εκλεγεί, το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1/1/1981) έως τη διενέργεια των πρώτων εκλογών για την ανάδειξη των ελλήνων ευρωβουλευτών (18/10/1981).

    Ανέλαβε κυβερνητικό αξίωμα για πρώτη φορά το 1981, αμέσως μετά τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και έκτοτε συμμετείχε σταθερά στις περισσότερες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το 1984, παραιτήθηκε από υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για τα ραδιοτηλεοπτικά, επειδή διαφώνησε για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 1989, αλλά και το 1990 στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 8ης Απριλίου.

    Στις 12 Δεκεμβρίου 1994, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουρού Προεδρίας, διαμαρτυρόμενος για την συνεχή υπονόμευση που εδέχετο - και από σημαντικό αριθμό στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ο εκσυγχρονιστικός-αξιοκρατικός νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που προσπαθούσε να καθιερώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Παρέμεινε στη θέση του υπουργού Προεδρίας μέχρι την 28η Δεκεμβρίου, οπότε ορκίστηκε ο αντικαταστάτης του Ιωάννης Ποττάκης.

    Στις 8 Φεβρουαρίου 1995 ορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης -ορκίστηκε δύο ημέρες αργότερα- αντικαθιστώντας τον Γ. Κουβελάκη ο οποίος παραιτήθηκε καταγγέλλοντας κέντρα παραεξουσίας που αναιρούν το κυβερνητικό έργο.

    [02] Ελ. Παναρίτη: Διασφαλισμένος έως το 2020 ο ελληνικός δανεισμός

    Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έχουν διασφαλίσει τον ελληνικό δανεισμό έως το 2020, αλλά η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς αποκλίσεις να λαμβάνει τα μέτρα και να γίνει παραγωγική ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις, υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

    «Μας έχει διασφαλίσει στο να έχουμε δανειακά αλλά δεν μας έχει εξασφαλίσει στο αν θα υπάρχει μια αντίδραση στο εξωτερικό. Αυτό θα το διασφαλίσουμε εμείς. Εμείς ως χώρα, πρέπει να συνεχίσουμε την πειθαρχημένη και στοχευμένη δουλειά μας στο να γίνουμε παραγωγικοί...» τόνισε η κα Παναρίτη και εξήγησε τι είδους αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν: «Ίσως να υπάρξει μια έντονη αντίδραση μέσα στους λαούς της ΕΕ, αν η Ιταλία θα πρέπει να δανείζεται με 6% και 7% κάποια στιγμή και εμείς να δανειζόμαστε με 3,2%-3,5%».

    [03] Κινδυνεύουν τα μακροβιότερα δένδρα της ελληνικής πανίδας

    Χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρωθεί στη χώρα μας από μια ασθένεια, που απειλεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή. Μάλιστα, παρέμβαση για το θέμα έκανε, σήμερα, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, καταθέτοντας γραπτή πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Τσόπελας, δρ δασολόγος-φυτοπαθολόγος στο ΕΘΙΑΓΕ- Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που είναι μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως.

    Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, στη Μεσσηνία και έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο, ενώ πρόσφατα η ασθένεια εντοπίστηκε και στην Ήπειρο.

    "Ο συνηθέστερος τρόπος διάδοσης του μύκητα, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως εργαλεία, κυρίως κοπής και κλάδευσης των δένδρων. Τα σπόρια του μύκητα μπορούν να επιβιώσουν για πολλές μέρες επάνω στα εργαλεία, ιδιαίτερα όταν πάνω σε αυτά παραμένει πριονίδι από προσβεβλημένα δένδρα. Μηχανήματα εκσκαφής, που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δένδρα μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου και δημιουργούν νέες εστίες προσβολής", αναφέρει ο κ.Τσόπελας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 August 2011 - 14:29:43 UTC