Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτιές σε Λέσβο, Φθιώτιδα, Αλεξανδρουπολη, Μέτσοβο, Βοιωτία
  • [02] Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη Συρία

  • [01] Φωτιές σε Λέσβο, Φθιώτιδα, Αλεξανδρουπολη, Μέτσοβο, Βοιωτία

    Συνεχείς είναι σήμερα οι αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην περιοχή της Νυφίδας στη νότια Λέσβο, κοντά στο κεφαλοχώρι Πολιχνίτος.

    Η φωτιά εκδηλώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε δυο μέτωπα, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν καίγοντας μεγάλες εκτάσεις με βοσκότοπους, ελαιοκτήματα και άγρια χόρτα. Από τις φλόγες ευτυχώς δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

    Πηγές της Πυροσβεστικής τόνιζαν περίπου στις 4 το απόγευμα ότι έχουν υπό μερικό έλεγχο το ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς από την πλευρά του Αγίου Φωκά όχι όμως και το μέτωπο της Νυφίδας. Εξέφραζαν όμως την ελπίδα πως, δεδομένου του ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες σε σχέση με χθες, θα κατάφερναν πριν σκοτεινιάσει να σβήσουν τη φωτιά.

    Συγκεκριμένα ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου Διαμαντής Κανελλόπουλος είπε πως η φωτιά "Είναι σε ύφεση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για έλεγχο της φωτιάς όμως οι άνεμοι δεν έχουν την ίδια ένταση με χθες και πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες και θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να την ελέγξουμε και θα έχουμε αίσιο τέλος για αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά".

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό από αμέλεια. Αναζητείται ένας ιδιώτης οποίος έκανε ηλεκτροκόληση στο οικόπεδό του και οι σπινθήρες άναψαν φωτιά σε ξηρά χόρτα. Ταυτόχρονα ερευνούνται οι αιτίες εκδήλωσης της δεύτερης πυρκαγιάς, χωρίς ν' αποκλείεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

    Η περιοχή όπου καίει η φωτιά είναι δύσβατη και σε πολλές περιπτώσεις η πυροσβεστική βρέθηκε με "δεμένα τα χέρια", αφού τα οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν και τους πυροσβέστες να παλεύουν με ότι μέσα διέθεταν για να σβήσουν τις εστίες.

    Εξάλλου, νέες πυρκαγιές ξέσπασαν σε Αλεξανδρούπολη και Φθιώτιδα.

    Η πρώτη εξελίσσεται σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Δίκελα της Αλεξανδρούπολης και για την κατάσβεσή της επιχειρούν τριάντα πυροσβέστες, με έντεκα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο, καθώς και 2 αεροσκάφη. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές και σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με τη συμβολή των εναέριων μέσων η φωτιά, εκτιμάται, ότι σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο.

    Η πυρκαγιά στη Φθιώτιδα βρίσκεται σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλαπόδι, κοντά στην Αταλάντη. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές και στην κατάσβεσή της συμμετέχουν δεκαεπτά πυροσβέστες, με επτά οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα αεροσκάφος της Πυροσβεστικής.

    Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στο Μέτσοβο στην περιοχή της Μικρής Γότιστας. Επί τόπου επιχειρούν δέκα έξι πυροσβέστες με έξι οχήματα καθώς και δεκαέξι άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος, συνεχείς ρίψεις νερού πραγματοποιούν τέσσερα αεροσκάφη της πυροσβεστικής. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής, ωστόσο, δεν απειλούνται σπίτια.

    Στο μεταξύ, πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην περιοχή Παρόριο Βοιωτίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο και τέσσερα αεροσκάφη. Η φωτιά καίει κυρίως ελιές, ξερά χόρτα και πουρνάρια και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    [02] Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη Συρία

    Τουλάχιστονδέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σύμφωνα με ακτιβιστές.

    Πέντε από τους θανάτους σημειώθηκαν στο προάστιο Άρμπιν της Δαμασκού, σύμφωνα με τις Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού, μία οργάνωση των αντικαθεστωτικών, η οποία επεσήμανε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν τους διαδηλωτές από ασθενοφόρα.

    Μέχρι στιγμήςδεν υπάρχουν πληροφορίες για το πού σκοτώθηκαν οι υπόλοιποι διαδηλωτές.

    Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Δαμασκού, της Ντεράα και της Χομς σήμερα μετά την προσευχή για να ζητήσουν την πτώση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα πάντα με τις Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού.

    Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν περικυκλώσει τεμένη σε πολλές πόλεις της Συρίας και εμπόδιζαν την πρόσβαση των πιστών σε αυτά.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα, το οποίο επικαλείται έναν αυτόπτη μάρτυρα, μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός δεν επέτρεψε στους κατοίκους της Χάμα να πάνε στα τεμένη.

    Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2.003 άνθρωποι, ανάμεσά τους 374 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τις 15 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης.

    Εξάλλου το επίσημο πρακτορείο Sana μετέδωσε σήμερα ότι δύο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 8 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία.

    "Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και ακόμη 8 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με ένοπλους άνδρες σε κεντρικό δρόμο της επαρχίας Ιντλέμπ".

    Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν "δύο τραυματίες ανάμεσα στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίοι χτυπήθηκαν από τα πυρά ενόπλων που βρίσκονταν σε ταράτσα κτιρίου στη Ντούμα", στην επαρχία της Δαμασκού.

    Εντωμεταξύ μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μπροστά στην πρεσβεία της Συρίας στο Κάιρο για να καταγγείλουν την αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης.

    "Ελεύθερη Συρία, Έξω ο Μπασάρ", "Ο λαός απαιτεί την αποχώρηση του πρεσβευτή", "Με την ψυχή μας και το αίμα μας θυσιαζόμαστε για εσένα Χάμα", ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

    Ένας διαδηλωτής μάλιστα κρατούσε μία φωτογραφία του προέδρου Άσαντ στην οποία είχε γράψει "Φύγε ναζί". Στη διαδήλωση ήταν παρόντες και Σύροι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 August 2011 - 16:29:40 UTC