Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 11-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κτίριο του 1200 π.Χ. στην Κύπρο
  • [02] Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων εφοριών
  • [03] Καταγγελία για ομαδικό βιασμό ανήλικης στην Κρήτη
  • [04] Συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [05] Συρία: Ο Άσαντ υπέγραψε διάταγμα που καθιερώνει τον πολυκομματισμό
  • [06] Επαφές Ολυμπιακού με τον Τζιόλη

  • [01] Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κτίριο του 1200 π.Χ. στην Κύπρο

    Μεγάλων διαστάσεων κτίριο, που χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ, αποκάλυψαν οι φετινές ανασκαφές στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, κοντά στον διεθνή αερολιμένα της Λάρνακας, που έγιναν υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτερ M. Φίσερ του Πανεπιστημίου του Γκέτενμπουργκ της Σουηδίας.

    Από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο είναι ένας σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη με έξι εγχάρακτες σκηνές θρησκευτικού περιεχομένου. Οι σφραγιδοκύλινδροι χρησιμοποιούντο ως σφραγίδες από λόγιους ανθρώπους, ενώ ο συγκεκριμένος πιθανόν να εισήχθη από τη Συρία. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ένα ειδώλιο από λευκό και μελανό λίθο, που παριστά γυναικεία θεότητα. Το ειδώλιο αυτό πιθανόν να είχε εισαχθεί ακόμη και από τη Μεσοποταμία, δηλαδή την περιοχή του σημερινού Ιράκ.

    Η ανακάλυψη του κτιρίου, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, έγινε με βάση τα αποτελέσματα της εφαρμογής της μεθόδου γεωραντάρ (ground penetrating radar).

    Το γεωραντάρ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ακτινογραφία» του υπεδάφους και η μέθοδος αυτή έχει αποδείξει ότι, στην περίπτωση της θέσης Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, τα κύματα του ραντάρ μπορούν να διεισδύσουν πέραν των 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής ήταν ιδιαίτερα λεπτομερή, αφού όχι μόνο αποκάλυψαν το περίγραμμα του κτιρίου, αλλά εμφάνισαν και λεπτομέρειες όπως δωμάτια και εισόδους.

    Το κτίριο, διαστάσεων περίπου 30 μ. Χ 20 μ., περιλαμβάνει χώρους κατοίκησης και εργαστήρια. Σφοντύλια και βαρίδια που βρέθηκαν στα εργαστήρια δείχνουν ότι στον χώρο διεξάγονταν υφαντουργικές δραστηριότητες, ενώ τα κοχύλια της θάλασσας που ανασκάφηκαν στους χώρους αυτούς δείχνουν ότι τα υφάσματα βάφονταν μωβ.

    Στους χώρους κατοίκησης βρέθηκε ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας κεραμικής εισηγμένης κυρίως από τον μυκηναϊκό κόσμο (Ελλάδα και ελληνικό αρχιπέλαγος). Τα αγγεία περιλαμβάνουν πρόχους, κύπελλα, κρατήρες και άωτα αγγεία. Η ντόπιας παραγωγής κεραμική περιλαμβάνει την κεραμική σε δακτυλιόσχημη βάση, η οποία πιστεύεται ότι μιμείται μεταλλικά πρότυπα και είναι ψημένη σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρόχοι και προχοΐσκες αυτού του τύπου φαίνεται ότι περιείχαν όπιο, παρόλο που χρησιμοποιούντο για τη μεταφορά και διάφορων άλλων υγρών.

    Η κεραμική περιλαμβάνει επίσης και λευκόχριστη κεραμική τοπικής παραγωγής, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές είδος σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Τα κύπελλα και οι πρόχοι λευκόχριστης κεραμικής είναι ιδιαίτερα λαμπερά και διακοσμούνταν με περίπλοκα μοτίβα ερυθρού, μελανού και καφέ χρώματος. Τα αγγεία αυτά εξάγονταν στη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Ανατολία, ενώ κάποια έχουν βρεθεί και στην Ιταλία.

    Επίσης, βρέθηκαν και αντικείμενα από λιωμένο μόλυβδο και σκουριά χαλκού, στοιχεία που φανερώνουν την παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων στον χώρο. Τα χάλκινα και τα μολύβδινα αντικείμενα, που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνουν χάντρες, βαρίδια και εργαλεία.

    [02] Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων εφοριών

    Το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων εφοριών θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από την ερχόμενη εβδομάδα με τις πρώτες 20 εφορίες να συγχωνεύονται σε 10. Πρόκειται για το σχέδιο εκσυγχρονισμού των εφοριών, με το οποίο όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι 288 εφορίες που υπάρχουν σήμερα θα περιοριστούν σε 30 μεγάλες εφορίες με αντικείμενο κυρίως το ελεγκτικό έργο.

    Με βάση το σχέδιο αυτό, οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται για όλες τις υποθέσεις τους είτε ηλεκτρονικά μέσω του TAXIS είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Έτσι, οι εφορίες που θα απομείνουν θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Ενδεικτικό είναι ότι από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ εσόδων που εισπράχθηκαν το 2010, τα 22,77 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από 20 ΔΟΥ, ενώ αντίθετα οι 78 ΔΟΥ που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης από άποψη εσόδων εισέπραξαν μόλις 464 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, με την αποδέσμευση υπαλλήλων από τις Δ.Ο.Υ που καταργούνται, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να συγκροτεί ειδικά συνεργεία ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής ενώ αναμένεται ότι ένας αριθμός υπαλλήλων θα μεταταγούν από τις εφορίες στα ΚΕΠ με αντικείμενο την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

    [03] Καταγγελία για ομαδικό βιασμό ανήλικης στην Κρήτη

    Mιά ανατριαχιστική υπόθεση ομαδικού βιασμού από δεκαπέντε άτομα σε βάρος μιάς ανήλικης 16 χρονών, υπό την επήρεια ναρκωτικών, καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου και ήδη σχηματίσθηκε δικογραφία για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια καθώς και του Νόμου περί ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με καταγγελία της 16χρονης, η οποία δηλώνει χρήστης ναρκωτικών ουσιών, το βράδυ του Σαββάτου στις Βασιλιές Ηρακλείου , ένας 26χρονος, με τον οποίο διατηρούσε κατά το παρελθόν προσωπική σχέση, της χορήγησε ενδοφλέβια δόση ηρωίνης και έπειτα, εκμεταλλευόμενος ότι η ανήλικη βρισκόταν υπό την επήρεια του ναρκωτικού και χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, την εξανάγκασε σε συνουσία.

    Ακολούθως, ο 26χρονος σύμφωνα με την καταγγελία, που ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, μετέφερε την ανήλικη σε τρία σπίτια, σε δυο διαφορετικές περιοχές του Ηρακλείου, όπου αφού παρέμειναν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, διέθεσαν σε αυτήν ναρκωτικές ουσίες.

    Οι παραπάνω, που εκτιμάται ότι ήταν δεκαπέντε άτομα, αφού καταχράστηκαν την ανικανότητα προβολής αντίστασης από την ανήλικη τη βίασαν ομαδικά.

    Η 16χρονη κοπέλα θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για να διαπιστωθούν τα όσα υποστηρίζει, ενώ ο 26χρονος προσήχθη στο Τμήμα, χωρίς να συλληφθεί λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

    Η Προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

    [04] Συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η διοικούσα επιτροπή της οποίας συνεδριάζει σήμερα, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο επικαλούμενο αναλυτές της αγοράς.

    Κατά την τελευταία συνεδρίασή της, προ μηνός, η ΕΚΤ είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο επίπεδο του 1,50%, στο πλαίσιο προσπάθειας αναχαίτισης των πληθωριστικών τάσεων στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με στοιχεία του μηνός Ιουλίου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αποκλιμακώθηκε στο επίπεδο του 2,50%, έναντι 2,70% το προηγούμενο διάστημα, αλλά υψηλότερα από το καταστατικό όριο της ΕΚΤ που είναι στο 2%.

    Στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διοικούσας επιτροπής , ωστόσο, αναμένεται να βρεθεί η κλιμακούμενη κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, όπως αυτή εκδηλώνεται με τη σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών, ισπανικών αλλά και γαλλικών, εσχάτως, ομολόγων.

    Αντιστοίχως, εκεί αναμένεται να επικεντρωθούν και οι επισημάνσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει στις 3:30 ώρα Ελλάδος.

    [05] Συρία: Ο Άσαντ υπέγραψε διάταγμα που καθιερώνει τον πολυκομματισμό

    Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τον πολυκομματισμό στη χώρα, ικανοποιώντας έτσι ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος, το οποία άρχισε στα μέσα Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    Η συριακή κυβέρνηση είχε ψηφίσει στα τέλη Ιουλίου νομοσχέδιο που επιτρέπει τον πολυκομματισμό, σε μια χώρα τα ηνία της οποίας κρατεί το κόμμα Μπάαθ από το 1963. Το διάταγμα που έχει άμεση ισχύ, ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων και το καθεστώς του "ηγέτη του κράτους και της κοινωνίας" βάσει του Συντάγματος.

    Τα νέα κόμματα θα πρέπει να σέβονται την παγκόσμια διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μη στηρίζονται σε θρησκευτικές ή φυλετικές βάσεις και να μην προέρχονται από μη συριακή οργάνωση ή κόμμα.

    [06] Επαφές Ολυμπιακού με τον Τζιόλη

    Ο Αλέξανδρος Τζιόλης είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ ο διεθνής αμυντικός μέσος είναι η λύση που προκρίνει ο πρωταθλητής για να ενισχύσει το χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Μοϊσές Ουρτάδο δεν έχει καταφέρει να πείσει, η διοίκηση σκέφτεται να παραχωρήσει τον Ισπανό μέσο και ο Τζιόλης, ο οποίος είναι ελεύθερος, είναι σ' επαφές για να φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 August 2011 - 10:29:43 UTC