Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ώρα ιστορικών αποφάσεων"
  • [02] Σήμερα οι κηδείες 8 θυμάτων της τραγωδίας σε ναυτική βάση της Κύπρου
  • [03] Το ΔΝΤ στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα στην Ιταλία
  • [04] Αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων
  • [05] Υψηλά επιτόκια καταθέσεων
  • [06] "Ο γνωστός άγνωστος Γκάτσος"

  • [01] "Ώρα ιστορικών αποφάσεων"

    Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις ιστορικής σημασίας, τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να είναι συνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

    Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επισημάνει από την αρχή ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους παρέμβασης της Ευρώπης, αλλά - όπως επεσήμανε - η συντηρητική πλειοψηφία της Ένωσης δεν εισάκουσε. Τώρα, πρόσθεσε, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει.

    Οριστική λύση, που θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση, επιδιώκει η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει «ανοικτή» σε όλα τα θέματα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέστησε σαφές, σε συνέντευξη Τύπου, ότι:

    - Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.

    - Ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

    Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».

    Υπό συζήτηση βρίσκεται σχέδιο επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα με τη στήριξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times. Το σχέδιο προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο θα επαναγοράσει στη δευτερογερνή αγορά ομόλογα στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ τάσσεται υπέρ της ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας. «Η αβεβαιότητα και δυσπιστία των πιστωτών ενισχύθηκε τις τελευταίες ημέρες, για αυτό και πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα άλλη λύση απότι η διαμόρφωση νέων πακέτων δανείων», είπε ο κ. Μπλέσινγκ στην εφ. Bild (Μπιλντ, 13.7.11).

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Σήμερα οι κηδείες 8 θυμάτων της τραγωδίας σε ναυτική βάση της Κύπρου

    Μέσα σε κλίμα εθνικού πένθους, αλλά και οργής για τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των υπευθύνων, κηδεύονται σήμερα με δημόσια δαπάνη τα οκτώ από τα 12 θύματα της τραγωδίας, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.

    Σήμερα θα γίνουν και οι κηδείες του διοικητή του Ναυτικού, πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του διοικητή της Ναυτικής Βάσης, αντιπλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου. Η κηδεία του πλοιάρχου Ιωαννίδου θα τελεστεί χοροστοτατούντος του αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου.

    Στο μεταξύ, με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό, διεξάγονται οι έρευνες της Αστυνομίας στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, οι οποίες επικεντρώνονται στο σημείο του κρατήρα, που δημιουργήθηκε από την φονική έκρηξη.

    Μεταξύ των εμπειρογνωμόνων είναι και δέκα πυροτεχνουργοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Το ΔΝΤ στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα στην Ιταλία

    Σε γραπτές του εκτιμήσεις, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στηρίζει την Ιταλία και τα μέτρα εξυγίανσης της δημόσιας οικονομίας της χώρας.

    Το ΔΝΤ αναφέρει πως εγκρίνει την δέσμευση για μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2014 και θεωρεί ότι "η πρόσφατη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την επίτευξη των στόχων αυτών".

    Παράλληλα υπογραμμίζει ότι "πρέπει να συνεχισθούν οι παρεμβάσεις εξυγίανσης για την μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους, για την διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοοικονομικού τομέα και την ενίσχυση των δυνατοτήτων ανάπτυξης με δομικές μεταρρυθμίσεις".

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει πάντως ότι "το σχέδιο εξυγίανσης είναι κατάλληλο αλλά η εφαρμογή του μπορεί να αποδειχθεί προβληματική".

    Πηγές της ιταλικής κεντροδεξιάς, αναφέρουν ότι στη συνάντηση όλων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε χθες, για να συζητηθεί η αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων, στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσαν ότι αν η αντιπολίτευση δεν δημιουργήσει προβλήματα κατά την κρίσιμη αυτή φάση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι πρόθυμος να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν από το τέλος του Φθινοπώρου.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων

    Αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες σε 169 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας. Οι αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού σε 20 από αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι 149 θα ανέβουν κατηγορία μέχρι την έλευση των τριών χρόνων, όπως έχει οριστεί και με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της γγ του ΥΠΠΟΤ Λίνας Μενδώνη, η αναβάθμιση αυτή έγκειται στην έκδοση δίγλωσσων φυλλαδίων και καταλόγων, στην τοποθέτηση μεγάλων ενημερωτικών πινακίδων και πινακίδων σήμανσης, καθώς και στην εγκατάσταση φυλακίων, τουαλετών, WC για ΑμεΑ και αυτόματων μηχανών νερών/αναψυκτικού, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

    Η κ. Μενδώνη τόνισε, επίσης, την εξαιρετική συνεργασία που είχε το υπουργείο με τον Φάρο Τυφλών ως προς την έκδοση εντύπων στο σύστημα Μπράιγ.

    Επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, οι 20 αναβαθμισμένοι χώροι θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού.

    Μεταξύ των 20 περιοχών που αναβαθμίζονται άμεσα είναι αρχαιολογικοί τόποι και μουσεία με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, όπως η Ακρόπολη και τα υπόλοιπα μνημεία του ενιαίου χώρου της, η Κνωσός, η Ολυμπία και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και μουσεία που δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας.

    Αλλαγές θα υπάρξουν και στις τιμές των εισιτηρίων, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να καθιερωθεί η λογική του ενιαίου ημερήσιου ή εβδομαδιαίου εισιτηρίου.

    Το πλήρες κείμενο της Ελένης Μάρκου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Υψηλά επιτόκια καταθέσεων

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών περίπου, κυμαίνονται τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, ιδιαίτερα των προθεσμιακών λογαριασμών και των καταθετικών προϊόντων που προαπαιτούν την δέσμευση του κεφαλαίου για ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν τον Μάιο κατά 4,9 δισ. ευρώ.

    Η νέα αυτή εκροή ανεβάζει τις συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί οι τράπεζες από την αρχή του έτους στα 17,8 δισ. ευρώ.

    Στην μελέτη υπήρχε η εκτίμηση ότι οι συνολική μείωση καταθέσεων το 2011 θα είναι της τάξης των 19 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όχι μόνο θα επαληθευτεί αλλά και θα ξεπεραστεί.

    Όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι τραπεζίτες, οι πολίτες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αποταμίευση ενός χρηματικού ποσού θα πρέπει να προχωρούν σε βάθος έρευνας αγοράς καθώς οι διαφοροποιήσεις των επιτοκίων είναι σημαντικές, αλλά προπάντων και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των καταθετικών προϊόντων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

    Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για ένα ποσό 10.000 με χρονική διάρκεια δέσμευσης ενός έτους τα προσφερόμενα επιτόκια κυμαίνονται από 1% μέχρι 5% περίπου που έχει ως αποτέλεσμα η ετήσια απόδοση να παρουσιάζει διαφορά έως και 350 ευρώ περίπου, ανάλογα με την τράπεζα που τελικά θα επιλεγεί.

    Το πλήρες κείμενο του Α. Λιδωρίκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] "Ο γνωστός άγνωστος Γκάτσος"

    Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου και 19 από τον θάνατό του, μια παράσταση ανακαλεί τη μνήμη των τραγουδιών του για να φτάσει στην ανάγνωση της «Αμοργού».

    Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ο γνωστός μας άγνωστος κύριος Γκάτσος», στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, 22 και 23 Ιουλίου, ετοιμάζεται να ξαναμιλήσει στην καρδιά του ελληνικού λαού με «Τα ψεύτικα τα λόγια», το «Δίχτυ», «Χάρτινο το φεγγαράκι», τον «Κεμάλ», τον «Γιάννη τον φονιά», την «Αθανασία» και τόσους ακόμη πολυαγαπημένους στίχους του Νίκου Γκάτσου.

    Οι αμοιβές των ηθοποιών θα διατεθούν υπέρ της αποκατάστασης του σπιτιού του ποιητή στην Ασέα Αρκαδίας.

    Η Μάνια Παπαδημητρίου σκηνοθετεί και εξερευνά με δύναμη και ευαισθησία την προσωπικότητα του Νίκου Γκάτσου.

    Οι στίχοι του Γκάτσου ευτύχησαν με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος αναγνώριζε στον ποιητή «τον σημαντικότερο άνθρωπο που είχε γνωρίσει μετά την μητέρα του».

    Και αντίστροφα, από όλους τους συνθέτες που τον μελοποίησαν- Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Μούτση, Κηλαηδόνη, Χάλαρη- ο Χατζιδάκις ήταν πιο κοντά στην ψυχολογία του Γκάτσου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάνια Παπαδημητρίου.

    Το πλήρες κείμενο της Ν. Δομνάκη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2011 - 10:30:19 UTC