Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα"
  • [02] Παραπομπή Τσοχατζόπουλου
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

  • [01] "Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα"

    "Επαναδιαπραγμάτευση σε όλα". Με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς σε συνέντευξή του στη Real NEWS δίνει το στίγμα της πολιτικής του και προσθέτει: « τώρα ήλθε η ώρα να αξιολογηθεί συνολικά η πορεία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από πέρυσι έως τώρα. Που αποδείχθηκε λανθασμένη σε όλα . Ποτέ οικονομική πολιτική δεν έπεσε τόσο έξω σε όλα».Υπογραμμίζει ότι χρειάζονται τρία πράγματα : «εναλλακτικό σχέδιο, μια άλλη κυβέρνηση να το εφαρμόσει και μια ομαλή μετάβαση από το αρχικό σχέδιο που απέτυχε στο εναλλακτικό σχέδιο». Επιμένει ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, η ΝΔ θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ακόμη και αν έλθει με 180 ψήφους. Σημειώνει ότι η πρόταση της ΝΔ για επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί τη βάση για τη νέα οικονομική πολιτική. Δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει άμεσα την αδικία στους χαμηλο-συνταξιούχους αλλά προσθέτει «όλες οι άλλες αδικίες θα αποκατασταθούν μόλις το επιτρέψει η δραστική μείωση του ελλείμματος . Αν εφαρμοστεί η πολιτική μας στο σύνολό της, αυτό θα γίνει σε τρία με τέσσερα χρόνια». Απορρίπτει την ιδέα των δημοψηφισμάτων και ξαναζητά εκλογές ενώ σημειώνει: «Εχουν το σύνδρομο της Αντουανέτας : ο λαός φωνάζει για ψωμί και εκείνοι μιλούν για β¦παντεσπάνι».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Παραπομπή Τσοχατζόπουλου

    Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου για δύο αδικήματα και την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο, αποφάσισε την Παρασκευή, με ευρεία πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μυστική ψηφοφορία, αποδεχόμενη το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.

    Ειδικότερα, ψήφισαν 242 βουλευτές και στην κάλπη βρέθηκαν 236 έγκυρα, 6 άκυρα και 4 λευκά. Για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, υπέρ της παραπομπής του κ. Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216, 9 "κατά", ενώ 7 δήλωσαν "παρών", ενώ για το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπέρ ψήφισαν 215, κατά 9, ενώ 8 δήλωσαν "παρών".

    Κατόπιν αυτού, στην Ολομέλεια της Βουλής θα γίνει η κλήρωση των πέντε μελών ανώτατων δικαστικών λειτουργών που θα απαρτίζουν το Δικαστικό Συμβούλιο.

    Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, αν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και αν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη.

    Νωρίτερα, ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε στη Βουλή δηλώνοντας αθώος και με την επισήμανση προς τους "πρώην συντρόφους του", ότι δεν θα καταφέρουν να τον καταστήσουν «βολικό ένοχο με κουρελόχαρτα της κάθαρσης», ενώ χαρακτήρισε «μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας» το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποκαλύψει την πολιτική του δίωξη με νομικό μανδύα, ενώ υποστήριξε ότι «η παράσταση αυτή θα έχει απρόσμενο τέλος για τους αφανείς και εμφανείς πρωταγωνιστές της». Επιτέθηκε δε, στο κυβερνητικό κόμμα, υποστηρίζοντας ότι «αυτό το ΠΑΣΟΚ που κατέστη συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού δεν είναι το κόμμα του».

    Στην εικοσάλεπτη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "σκευωρία" και "ανήθικο κατηγορητήριο", δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την παραγγελία των υποβρυχίων και καλώντας ονομαστικά να έρθουν να μιλήσουν στη Βουλή γι΄ αυτό τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, και τους υπουργούς Θόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Μαγκριώτη.

    «Η παρουσία μου εδώ δεν σημαίνει νομιμοποίηση της παρωδίας κάθαρσης και ευτελισμού των θεσμών. Βρίσκομαι εδώ για να απογυμνώσω το διάτρητο, προκατασκευασμένο πόρισμα και τη βολική και κάλπικη εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν», τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε "τεράστιο ψεύδος" και "παράνομο συμπέρασμα" ότι δωροδοκήθηκε. Απέκρουσε δε την κατηγορία ότι πήρε παράνομα περιουσιακά ωφελήματα από την εταιρία "Φέροσταλ" για την διευκόλυνση της, σημειώνοντας ότι «διευκόλυνση χωρίς επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ και του Α.Ν.Σ. δεν γίνεται», και ότι «δεν υπάρχει ουδεμία μαρτυρία περί δωροδοκίας μου».

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Ν. Θωμά και του Α. Μακρίδη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

    Με την ανάγνωση των συμπερασμάτων από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Γιώργο Παπανδρέου και την έγκριση των ψηφισμάτων για τη Λευκορωσία, την πυρηνική ενέργεια, τον Αραβικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Εκτεταμένη ήταν η συζήτηση που έγινε για το θέμα της Λιβύης και για το Μεσανατολικό.

    Ειδικότερα, κατά τη συζήτηση του Μεσανατολικού διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

    Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Μίκα Χαρίς δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας "μονομερές" το ψήφισμα. Πρόσθεσε δε, ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που προωθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα.

    Ο κ. Χαρίς αναφέρθηκε στο ρόλο της Χαμάς, καθώς και στην ανάγκη να πεισθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη ότι πρέπει να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία, ενώ ζήτησε να γίνει και αναφορά στην πρωτοβουλία Ομπάμα, αλλά και στο Ιράν.

    Στην τοποθέτηση του κ. Χαρίς αντέδρασαν οι Παλαιστίνιοι Μουσταφά Μπαργκουτί, από την Εθνική Παλαιστινιακή Πρωτοβουλία και ο Ναμπέλ Σάαθ από τη Φατάχ.

    Το μεσανατολικό και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική ήταν το αντικείμενο των απογευματινών συναντήσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε, χωριστά, με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ Μίκα Χαρίς και τον Ναμπίλ Σάαθ της Φατάχ. Στις συναντήσεις συζητήθηκε το μεσανατολικό και η εξέλιξη των προσπαθειών για την εξεύρεση μια βιώσιμης λύσης. Σημειώνεται ότι η παρουσία της Ελλάδας στις εξελίξεις στην περιοχή και το ενδιαφέρον της για την ειρήνευση είναι αδιάλειπτα, ενώ ο κ. Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 2 July 2011 - 16:30:19 UTC