Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η εθνική συναίνεση προϋπόθεση"
  • [02] Τουλάχιστον 25 νεκροί σε δύο εκρήξεις στο Ιράκ
  • [03] Νέο απόκτημα για το Μουσείο Καραθεοδωρή
  • [04] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία
  • [05] Διάσημοι στην Ακρόπολη
  • [06] Ακύρωση πτήσεων

  • [01] "Η εθνική συναίνεση προϋπόθεση"

    Συνάντηση με αντικείμενο όλες τις παραμέτρους της κρίσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία λόγω του δημοσίου χρέους, είχε, αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο. Η συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μιάμισυ ώρα, πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα - και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματίσει να περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση, τελικώς συνόδευσε τον κ. Παπανδρέου στον χώρο όπου γίνονται οι δηλώσεις, προκειμένου και να τον ξεπροβοδίσει ο ίδιος.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε σύντομη δήλωσή του παρουσία του κ. Μπαρόζο, αναφέρθηκε στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Ελλάδα και η Ευρώπη, όπως και "στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των Β¨27Β¨, των Β¨17Β¨, αλλά και πέραν της Ευρώπης". Πρόσθεσε ακόμη πως "κι εντός της Ελλάδας εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο ευρεία συναίνεση", ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης "να προχωρήσουμε μπροστά, φυσικά και με τη βοήθεια της Ενωσης".

    Ο Ζοζέ Μπαρόζο, στη γραπτή του δήλωση, εξήρε τις προσπάθειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του το τελευταίο έτος "να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα". Τα αποτελέσματα - όπως αναφέρει - "με όρους δημοσιονομικής προσαρμογής κι ενισχυτικών της ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων, υπήρξαν ήδη ουσιαστικά".

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτει ότι "όπως γνωρίζουμε όλοι, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν".

    "Εχω απόλυτη επίγνωση - συνεχίζει - των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα σήμερα, καθώς η χώρα λαμβάνει αυτές τις δύσκολες, αλλά από καιρό απαιτούμενες αποφάσεις. 'Οπως έχω ξαναπεί: εάν υπήρχε ένας ευκολότερος δρόμος από την κρίση, θα την είχαμε πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με διατηρήσιμο τρόπο, είναι να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα και να θέσει τα δημόσια οικονομικά της σε μια σταθερή βάση. Αυτήν την οδό έχει ξεκινήσει η Ελλάδα, με την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, "πιστεύω πως η νέα κυβέρνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής αύριο (σ.σ. σήμερα). Η κρισιμη ψηφοφορία όμως, θα είναι στα τέλη Ιουνίου, με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο των περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων και τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Παπανδρέου κι έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"

    Οπως κι ο κ. Βαν Ρομπάι νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι η έγκριση αυτού του πακέτου είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. "Ως εκ τούτου - τόνισε - πιστεύω ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας θα υποστηρίξουν αυτά τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα, σε ένα πνεύμα εθνικής και πραγματικά ευρωπαϊκής υπευθυνότητας".

    Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε: "Αυτές οι επιλογές δεν είναι εύκολες, αλλά ούτε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι. Τώρα δεν είναι ο καιρός για να διστάζουμε. Τώρα είναι ο καιρός για να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειες: για χάρη του ελληνικού λαού και για ολόκληρη την Ευρώπη".

    Νωρίτερα, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η πορεία διαμόρφωσης του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα απετέλεσε το κεντρικό θέμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    "Εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξή μου προς τον πρωθυπουργό και την άκαμπτη προσπάθειά του για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.

    "Υπογράμμισα", πρόσθεσε, "την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει περαιτέρω προσπάθειες προσαρμογής, για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως τώρα".

    Το πλήρες ρεπορτάζ της Ειρ. Καρανασοπούλου και του Β. Δεμίρη στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Τουλάχιστον 25 νεκροί σε δύο εκρήξεις στο Ιράκ

    Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση με δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Ντιουανίγια, στο κεντρικό Ιράκ, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Άμυνας.

    "Τα δύο αυτοκίνητα ανατινάχθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα έξω από την κατοικία του κυβερνήτη της Ντιουανίγια, σκοτώνοντας 25 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 30", δήλωσε ο ιρακινός αξιωματούχος.

    Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν ο κυβερνήτης, ο Σάλαμ Χουσέιν Αλουάν, περιλαμβάνεται μεταξύ των θυμάτων.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Νέο απόκτημα για το Μουσείο Καραθεοδωρή

    Η αυθεντική γραπτή επικοινωνία και αλληλογραφία του παγκόσμιας φήμης κορυφαίου Έλληνα μαθηματικού του 20ού αιώνα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, με διακεκριμένους Έλληνες μαθηματικούς της εποχής του αποτελεί το νέο απόκτημα του Μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.

    Οι χειρόγραφες επιστολές ανταλλάχθηκαν στο διάστημα πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κατά τη διάρκειά του, σε μια πολυκύμαντη και ταραγμένη περίοδο για όλη την Ευρώπη και για την κατοχική Ελλάδα, κατά την οποία ωστόσο οι Έλληνες επιστήμονες της εποχής συνέχιζαν να συνομιλούν και να αλληλογραφούν με συναδέλφους τους και να υπηρετούν την επιστήμη τους με το ίδιο πάθος και την ίδια φλόγα, παρά τις αντίξοες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

    Ο Καραθεοδωρής διένυε την τελευταία δεκαετία της ζωής του και ήταν ήδη ένας καταξιωμένος επιστήμονας παγκόσμιας φήμης, έχοντας διανύσει μια πλήρη ακαδημαϊκή διαδρομή και όντας αναγνωρισμένος από όλα τα επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού και μέλος των σπουδαιότερων Ακαδημιών της Ευρώπης. Η δεκατετράχρονη αλληλογραφία του, με τον θεωρούμενο ως κορυφαίο επιστήμονα του 20ου αιώνα τον Αλμπερτ Αϊνστάιν - η οποία φυλάσσεται στο μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή - και η αναγνώριση του έργου του από τον τελευταίο, τον κατατάσσει στους κορυφαίους της παγκόσμιας μαθηματικής επιστήμης.

    Από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ο Κ. Καραθεοδωρή μεσουρανούσε στη Γερμανία, στο πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Γκέτιγκεν, εν μέσω των τότε «αυτοκρατόρων» της επιστήμης όπως οι Max Plank, Albert Einstein, Herman Schwarz, George Fobenius, Erhard Schmit, Arnold Sommerfeld, Felix Klein, Hermann Minkowski, Arthur Rosenthal, David Hilbert, και πολλών άλλων σημαντικών που ξεπερνούν τους πενήντα. Αλληλογραφία κάποιων εξ αυτών για επιστημονικά προβλήματα με τον Κ. Καραθεοδωρή σώζεται στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.

    Οι Νικόλαος Κρητικός και Δημήτριος Κάππος ήταν την ίδια περίοδο επίσης γνωστοί μαθηματικοί, ενώ ο Χρήστος Παπακυριακόπουλος βρισκόταν στο ξεκίνημα της πολύ σημαντικής για την επιστήμη των μαθηματικών, ακαδημαϊκής του καριέρας. Οι τελευταίοι ανήκαν στον «κύκλο» των ελλήνων μαθηματικών του 20ού αιώνα στους οποίους η Ελλάδα και η μαθηματική επιστήμη χρωστάει πολλά, των Μ. Στεφανίδη, Δημ. Χόνδρου, Νείλου Σακελάριου, Γ. Ιωακείμογλου, Ι. Καλιτσουνάκη, Π. Ζερβού κ.α.

    Οι επιστολές έχουν σταλεί από τον Κ. Καραθοδωρή προς τον Χ. Παπακυριακόπουλο, στον οποίο έχει επίσης σταλεί αλληλογραφία και από τον έτερο διακεκριμένο καθηγητή μαθηματικών και μαθητή του Καραθεοδωρή, Δ. Κάππο, που το διάστημα εκείνο βρισκόταν στη Λειψία. Μεταξύ, των αποκτημάτων είναι και ένας ταχυδρομικός φάκελος με γραμματόσημο της εποχής που έχει σταλεί από τον Ν. Κρητικό προς τον Παπακυριακόπουλο.

    Το πλήρες ρεπορτάζ του Φάνη Γρηγοριάδη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία

    Με φανερή ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνεδρίασης της Ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

    "Η κυβέρνηση κάνει συνεχή διαπραγμάτευση του Μνημονίου στην πράξη" τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση,ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.

    "Το μόνο που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση είναι η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού που βρίσκεται τώρα στον δρόμο", υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Σφοδρή κριτική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «συγκαλύπτει, υποθάλπει και στηρίζει τραμπούκους με χυδαίες και ακραίες συμπεριφορές», εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.

    "Ορισμένοι ακολουθούν άκρως επικίνδυνους δρόμους που αν δεν ανακοπούν θα οδηγήσουν σε σκοτεινούς δρόμους", απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

    Η δήλωση του Ν. Σηφουνάκη ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ δραπέτευσε από την εξουσία παραδίδοντας την βόμβα του χρέους στο ΠΑΣΟΚ", προκάλεσε αντιπαράθεση με πρωταγωνιστές τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

    "Η ΝΔ δεν παρέδωσε την εξουσία αλλά προσέφυγε στον ελληνικό λαό και ηττήθηκε στις εκλογές λέγοντας την αλήθεια για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

    "Η χώρα αυτή κυβερνώμενη από τη ΝΔ εκτίναξε το χρέος από 161 σε 340 δις ευρώ", αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, επικαλούμενος την επιστολή του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή με την οποία προειδοποιούσε ότι η χώρα δανείζεται κάθε χρόνο χρήμα που αντί να πηγαίνει στην ανάπτυξη κατευθυνόταν για την κάλυψη των καταναλωτικών δαπανών.

    "Για επιχείρηση τρομοκρατίας του ελληνικού λαού προκειμένου να επιβληθούν και νέα σκληρότερα ταξικά και αντιλαϊκά μέτρα", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ενώ πινγκ-πονγκ ανευθυνότητας κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Διάσημοι στην Ακρόπολη

    Την ημέρα των γενεθλίων του, 20 Ιουνίου, το Μουσείο Ακρόπολης έζησε και μια έκπληξη, καθώς μεταξύ των επισκεπτών του ήταν και ένα από τα διασημότερα ζευγάρια στον κόσμο. Ο Μάικλ Ντάγκλας και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, εντελώς απρόσμενα, κατέφθασαν το πρωί μαζί με τα δύο παιδιά τους και ξεναγήθηκαν στους αίθουσες αλλά και στην ανασκαφή που βρίσκεται κάτω από τον προαύλιο χώρο.

    Απλοί και διακριτικοί, με λιτή ενδυμασία που δεν τόνιζε στο ελάχιστο τις ιδιότητές τους, οι δύο σταρ θαύμασαν από κοντά τα εκθέματα, ενώ σταμάτησαν και στο πωλητήριο για τα απαραίτητα αναμνηστικά.

    Το Μουσείο της Ακρόπολης έχουν επισκεφτεί από την αρχή της λειτουργίας του περίπου 3.300.000 επισκέπτες από 148 χώρες, ενώ το 2010 κατάφερε να κατακτήσει την 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου.

    Θεωρείται ένας από τους καλύτερους και σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως και έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, όπως το Βραβείο της Βρετανικής Ένωσης Τουριστικών Συντακτών, το Βραβείο Αριστείας Διεθνούς Ένωσης Σχεδιαστών Φωτισμού, καθώς και τρία βραβεία, το Βραβείο Miles van der Rohe της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Σύγχρονη Αρχιτεκτονική, το γαλλικό Grand Prix AFEX και το Τιμητικό Βραβείο από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ως ένα από τα καλύτερα κτίρια στον κόσμο.

    Το Μουσείο Ακρόπολης δεν θα μπορούσε να κλείσει τα δύο χρόνια λειτουργίας του με καλύτερο τρόπο από τη συναυλία που έδωσε, χθες βράδυ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στον προαύλιο χώρο του.

    "Φέτος γιορτάζουμε τα δύο χρόνια λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ενός μουσείου κορυφαίων προδιαγραφών, το οποίο αναδεικνύει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας και το προβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, με αφορμή τα γενέθλια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Ακύρωση πτήσεων

    Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για αύριο, Τετάρτη, πτήσεις από και προς το Σίδνεΐ, τη Μελβούρνη και την Καμπέρα λόγω της επιστροφής της του νέφους της τέφρας από το χιλιανό ηφαίστειο Πουγέχουε, δήλωσε εκπρόσωπος της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας.

    Η Qantas, όπως επίσης η Virgin Australia, η Jetstar και η Tiger Airways ακύρωσαν ήδη αρκετές πτήσεις τους χθες.

    "Πιστεύουμε ότι θα ακυρώσουμε συνολικά 200 πτήσεις αύριο. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι δεν μπορούμε να πετάξουμε υπ΄αυτές τις συνθήκες", τόνισε η Ολίβια Ουίρθ.

    Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το νέφος είναι, το οποίο είναι ορατό στις εικόνες των δορυφόρων και έχει εγκατασταθεί στο ύψος που πετούν συνήθως τα αεροπλάνα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2011 - 8:30:24 UTC