Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις"
  • [02] "Ο λαός θα δώσει τη λύση"
  • [03] Στο 15,9% η ανεργία το α' τρίμηνο
  • [04] Εκκίνηση για το "Ακρόπολις"
  • [05] Τον Ιούλιο η 5η δόση
  • [06] Πτηνά που κινδυνεύουν

  • [01] "Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις"

    "Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτες προόδους" στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της αλλά "είναι σημαντικό να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση" τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να ξεπεράσει την κρίση.

    Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Κυριακή το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της 5ης δόσης των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ενώ παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι στο επικείμενο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης αρκεί η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο του νέου προγράμματος για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.

    Παράλληλα, ο Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της Κυριακής και της Δευτέρας θα συζητήσει το περιεχόμενο, τους όρους και τον χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου.

    Ο κοινοτικός επίτροπος κάλεσε ακόμη όλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ξεπεράσουν τις διαφορές τους την ερχόμενη Κυριακή και να καταλήξουν σε υπεύθυνη συμφωνία.

    Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο Ολι Ρεν, μεγάλο μερίδιο ευθύνης «πέφτει στις πλάτες » των ελληνικών αρχών και όλων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Ρεν αναφέρει ότι αναμένει από την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε, έως το τέλος Ιουνίου. «Είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες για εθνική ενότητα απέτυχαν χθες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για την αποφυγή της χρεοκοπίας - η οποία θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα - είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας εξαρτάται από το αν η Αθήνα θα υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] "Ο λαός θα δώσει τη λύση"

    Ευθύνες στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για την αποτυχημένη έκβαση των συνομιλιών για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, επέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, και ζήτησε εκ νέου εκλογές.

    «Εκλογές που εμείς ζητάμε, θα γίνουν, όχι γιατί τις ζητάμε εμείς, αλλά γιατί το ΠΑΣΟΚ σέρνεται μόνο του σε εκλογές από τις αντιφάσεις του ή από τις τύψεις του ή από τα δύο. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κυβερνήσει, ο λαός πρέπει να δώσει πια τη λύση. Το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται και καταρρέει, εμείς μένουμε όρθιοι και ενώνουμε τον λαό. Ο λαός σύντομα θα κάνει την επιλογή του και θα κάνει το άλμα σε μία νέα Μεταπολίτευση», είπε ο κ. Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε αναλυτικά στις χθεσινές συζητήσεις του με τον Γ. Παπανδρέου.

    «Χθες, ο κ. Παπανδρέου μού πρότεινε να στηρίξουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Το είδα σαν μία ιστορική ευκαιρία για να πάμε να διαπραγματευθούμε όλοι μαζί την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, που θα επιτρέψει την Ελλάδα να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και στους δανειστές να πάρουν τα χρήματά τους. Το είδα σαν ιστορική ευκαιρία και πρότεινα στον κ. Παπανδρέου να πάμε για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Ο κ. Παπανδρέου δεν αρνήθηκε την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση, κάθε άλλο. Ύστερα, του υπογράμμισα ότι σε μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς και ότι πρέπει να βρούμε άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής. Κι αυτό το δέχθηκε. Λίγο αργότερα μάθαμε από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι μου το πρότεινε ο ίδιος. Δεν έχει σημασία ποιος το πρότεινε. Σημασία έχει ότι ο κ. Παπανδρέου αποδεχόταν να παραιτηθεί».

    «Διαφωνία δεν υπήρξε ούτε και για τη διάρκεια μίας τέτοιας κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Εγώ είπα ότι πρέπει να έχει σαφή εντολή την επαναδιαπραγμάτευση και μόλις την πετύχει να οδηγηθούμε σε εκλογές. Εκείνος μου απάντησε ότι δεν μπορεί να είναι βραχύβια, διότι θα είναι σαν να έχουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αποδέχθηκα τη λογική αυτού του επιχειρήματος και έμεινα με την εντύπωση ότι μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή». Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι έθεσε την κατάργηση του νόμου για τη μετανάστευση.

    Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε ευθύνες στον κ. Παπανδρέου για το ναυάγιο λέγοντας: «Ενώ όλα έδειχναν ότι είναι ιστορική ευκαρία, συνέχεια δεν υπήρξε. Λίγες ώρες αργότερα με ειδοποίησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή. Απέρριψε μόνος του αυτό που είχε προτείνει, ή είχε αποδεχθεί ο ίδιος. Τελικά, ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε γιατί δεν άντεξε τις πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του εκείνων που είναι γατζωμένοι στην εξουσία και έγινε αιχμάλωτός τους. Κι έτσι η κοινή πρωτοβουλία για τη σωτηρία της Ελλάδας μετατράπηκε σε λίγες ώρες σε αγωνιώδη διάσωση της πασοκικής εξουσίας».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Στο 15,9% η ανεργία το α' τρίμηνο

    Στο 15,9% αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας το α' τρίμηνο του 2011, από 11,7% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι και 14,2% το δ' τρίμηνο 2010. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι άνεργοι έφτασαν στα 792.601 άτομα, καταγράφοντας αύξηση κατά 35,1% μέσα σε έναν χρόνο και κατά 11,3% μέσα σε ένα τρίμηνο.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 22,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 46,6%.

    Η ανεργία «πλήττει» κυρίως τους νέους σε ηλικία. Στις ηλικίες 15-29 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 30,9% (από 22,3% το α΄ τρίμηνο 2010) και ειδικά στις γυναίκες, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 35,8% (από 27,4% πριν από ένα έτος).

    ΟΑΕΔ: Μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων

    Την ίδια ώρα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε τη μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 3% και τη μείωση των επιδοτούμενων ανέργων κατά 21%. Παράλληλα, το Μάιο καταγράφηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, αύξηση των προσλήψεων κατά 71% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, η μισθωτή απασχόληση αυξήθηκε κατά 52.946 θέσεις εργασίας, έναντι 17.543 τον Απρίλιο και 49.608 το Μάιο του 2010.

    Αναλυτικότερα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού ανέρχονται το Μάιο σε 685.000. Από αυτούς 299.984 είναι άνδρες (ποσοστό 43,79%) και 385.016 είναι γυναίκες (ποσοστό 56,21%). Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων παρουσιάζει μείωση κατά 2,81%.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] Εκκίνηση για το "Ακρόπολις"

    Στις 18 ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Ακρόπολις 2011, συνολικού μήκους 348,80 χλμ. θα αναμετρηθούν όλοι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του WRC. Σαράντα δύο πληρώματα μπαίνουν σήμερα στη μάχη του σκληρότερου αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι.

    Οι πρωτοπόροι στην κατάταξη του πρωταθλήματος Λεμπ - Ελενά (Red Bull Τotal Citroen DS3 WRC) ανοίγουν τις συμμετοχές. Το πλήρωμα των 7 παγκόσμιων τίτλων θα προσπαθήσει να ξεχάσει το ατύχημα του 2009 και να «παλέψει» με τους συναθλητές του Οζιέρ - Ινγκράσια.

    Στο αντίπαλό στρατόπεδο οι Χίρβονεν - Λέχτινεν και Λάτβαλα - Αντίλα, με τα εργοστασιακά Ford Fiesta RS WRC της ομάδας Abu Dhabi αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να συνεχίσουν την καλή παράδοση της Ford επί ελληνικού εδάφους, η οποία με τις πρωτιές της στο Ράλλυ Ακρόπολις 2011 κατέχει και το απόλυτο ρεκόρ, με 13 νίκες σε έναν αγώνα!

    Ανάμεσα στις οκτώ ελληνικές συμμετοχές που θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό στο Ράλλυ Ακρόπολις 2011, ξεχωρίζει αυτή των Λάμπρου Αθανασούλα-Νίκου Ζακχαίου με Ford Fiesta RS WRC.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Τον Ιούλιο η 5η δόση

    Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Κυριακή το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της 5ης δόσης των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν, ενώ παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι στο επικείμενο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης αρκεί η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο του νέου προγράμματος για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.

    Παράλληλα, ο Ολι Ρεν υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της Κυριακής και της Δευτέρας θα συζητήσει το περιεχόμενο, τους όρους και τον χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου.

    Ο κοινοτικός επίτροπος κάλεσε ακόμη όλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ξεπεράσουν τις διαφορές τους την ερχόμενη Κυριακή και να καταλήξουν σε υπεύθυνη συμφωνία.

    Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο Ολι Ρεν, μεγάλο μερίδιο ευθύνης «πέφτει στις πλάτες » των ελληνικών αρχών και όλων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Ρεν αναφέρει ότι αναμένει από την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε, έως το τέλος Ιουνίου. «Είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες για εθνική ενότητα απέτυχαν χθες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για την αποφυγή της χρεοκοπίας - η οποία θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα - είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

    Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας εξαρτάται από το αν η Αθήνα θα υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Πτηνά που κινδυνεύουν

    Η Ελλάδα αποτελεί ορνιθολογικό παράδεισο με 442 διαφορετικά είδη πουλιών. Όμως, τα περισσότερα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, ενώ κάποια κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

    Ο γύπας ασπροπάρης εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει σταδιακή μείωση, σε ποσοστό 80% και έχουν απομείνει λιγότερα από 50 ζευγάρια. Σημαντικότερη απειλή του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα. Η νανόχηνα είναι από τα σπανιότερα πουλιά στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά συναντάμε μόνο 45 με 50. Οι τελευταίοι άγριοι πληθυσμοί του φασιανού έχουν περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου. Η καμπίσια πέρδικα και το κιρκινέζι βρίσκονται, επίσης, σε καθεστώς κινδύνου, κυρίως λόγω της απώλειας τροφής από την εκμηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργίας και των φυτοφαρμάκων.

    Κάποια είδη όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και η λαγγόνα, μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την προστασία τους, έχουν αλλάξει κατηγορία κινδύνου.

    Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου, η ώτιδα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

    Το κυνήγι, η ανθρώπινη όχληση (π.χ. τουρισμός), η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων έχουν περιορίσει τον πληθυσμό της ώτιδας σε λιγότερες από 250.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 June 2011 - 18:30:24 UTC