Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Yπουργικό το Mεσοπρόθεσμο
  • [02] Ευρωμήνυμα για ευρεία εθνική συναίνεση
  • [03] Συμβολική κατάληψη της Αριστοτέλους από τον Μ. Θεοδωράκη
  • [04] «Πράσινο φως» από Άρειο Πάγο για μονιμοποίηση συμβασιούχων ΟΤΕ
  • [05] Επιμένουν οι "Αγανακτισμένοι"
  • [06] Θερινό σχολείο στον Δημόκριτο
  • [07] Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα τον Ιούλιο
  • [08] Ανταλλακτικά "παζάρια" σε περίοδο κρίσης
  • [09] Σε απεργιακό ρυθμό
  • [10] "Μπλόκο" σε οφειλέτες
  • [11] Ενίσχυση της τοπικής αγοράς
  • [12] Μνημεία στο ΕΣΠΑ
  • [13] Υπέρ μιας δεύτερης θητείας

  • [01] Στο Yπουργικό το Mεσοπρόθεσμο

    Από το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, αναμένεται να εγκριθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ενώ το βράδυ θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει στις 28 Ιουνίου. Την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.

    Από το τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, μάλλον θα απουσιάζει, η μείωση των αφορολογήτων ορίων, που θα αντικατασταθεί από έκτακτη εισφορά, η οποία θα επιβληθεί κλιμακωτά στα εισοδήματα και θα ισχύσει για «κάποια χρόνια». Εξετάζεται, επίσης, αν αυτό θα γίνει μέσω της παρακράτησης φόρου.

    Εξάλλου, φαίνεται να απομακρύνεται η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με του αντίστοιχου φόρου του πετρελαίου κίνησης.

    Την ανάγκη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, τις οποίες, όπως τόνισε «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών, ενώ υπεραμύνθηκε και των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, τονίζοντας ότι «τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας».

    Στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε έντονη συζήτηση, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά κατατέθηκαν και προτάσεις.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [02] Ευρωμήνυμα για ευρεία εθνική συναίνεση

    Tη δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά να συμβάλλει στην επίτευξη "ευρείας εθνικής συναίνεσης", ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι σημερινές ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ζήτησε "επειγόντως" ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε λίγο μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της ΝΔ, στις Βρυξέλλες.

    Την ανάγκη ευρείας και εποικοδομητικής πολιτικής στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανάκαμψει, υπογραμμίζει σε γραπτή δήλωσή του και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, ζητώντας του παράλληλα, "να φανεί συνεργάσιμος".

    Ο Αντ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε τη θέση του ότι η ΝΔ "στήριξε και στηρίζει ό,τι είναι σωστό για την πατρίδα, ενώ δεν μπορούμε να στηρίξουμε ό,τι έχει ήδη αποδειχθεί λάθος". Τόνισε ότι επιβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της ΝΔ στην ανάγκη αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

    Εξάλλου, η ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στην Ελλάδα ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με αντικείμενο την τέταρτη αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

    Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπογράμμισαν τη σημασία της διακομματικής στήριξης του προγράμματος στην Ελλάδα και τόνισαν ότι η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πετύχει μόνο εφόσον όλα τα πολιτικά κόμματα συνυπογράψουν τους στόχους και τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος.

    Ο πρόεδρος τoυ Εurogroup σημείωσε ακόμη ότι η ευρωζώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με τις ελληνικές αρχές για τη δέσμη οικονομικών πολιτικών που απαιτούνται για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος. Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Εurogroup συμμερίζεται την άποψη της τρόικας για την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, το Eurogroup σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που πέτυχαν οι ελληνικές αρχές, κυρίως σε ότι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αν και, όπως επισημαίνει, η ενίσχυση των δημοσιονομικών και των ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει αναγκαία.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [03] Συμβολική κατάληψη της Αριστοτέλους από τον Μ. Θεοδωράκη

    Συμβολική κατάληψη στην πλατεία Αριστοτέλους έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν παραχώρησε την πλατεία για την αυριανή συγκέντρωση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα» και κάλεσε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να του ζητήσει «συγγνώμη».

    Ο δήμαρχος τον αναζήτησε τηλεφωνικά, αλλά ο Μ. Θεοδωράκης αρνήθηκε να του απαντήσει και δήλωσε πως θα του μιλήσει μόνο αν του ζητήσει «συγγνώμη».

    Ο Μ. Θεοδωράκης κάθισε σε μια καρέκλα στην πλατεία Αριστοτέλους όπου τον υποδέχθηκαν φίλοι του με χειροκροτήματα και με τραγούδια του. Η συγκέντρωση της «Σπίθας» θα γίνει στις 7.μ.μ σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλητή τον συνθέτη και θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μανώλη Μητσιά.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [04] «Πράσινο φως» από Άρειο Πάγο για μονιμοποίηση συμβασιούχων ΟΤΕ

    «Πράσινο φως» άναψε το εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου στη μονιμοποίηση των χιλίων περίπου συμβασιούχων του ΟΤΕ, τους οποίους είχε προσλάβει τη διετία 2002-2004, καθώς δικαίωσε συμβασιούχο του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, ο οποίος ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

    Να σημειωθεί ότι γενικός κανονισμός προσωπικού του ΟΤΕ, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με την από 10/6/1999 επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Οι Αρεοπαγίτες, με την υπβ αριθμ. 816/2011 απόφασή τους, έκριναν ότι για τους συμβασιούχους του ΟΤΕ δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός προσωπικού του ΟΤΕ, αλλά η εργατική νομοθεσία και ειδικά ο Ν. 2112/1920 και η ρήτρα 5 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ.

    Χαρακτηριστικά, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι η σύμβαση του υπαλλήλου που προσέφυγε στα δικαστήρια και «η εν συνεχεία ανανέωσή της καταρτίστηκε προσχηματικά, με πρόθεση καταστρατήγησης των διατάξεων του Ν. 2112/1920 ως προς τον καθορισμό ορισμένης χρονικής διάρκειας, με συνέπεια να καθίσταται αυτή άκυρη ως προς το χρονικό αυτό περιορισμό της διάρκειάς της και συνιστά, έτσι, κατβ ορθό χαρακτηρισμό της, σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου».

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [05] Επιμένουν οι "Αγανακτισμένοι"

    Για 15η συνεχή ημέρα η λεωφόρος Αμαλίας, μπροστά από τη Βουλή γέμισε χθες από "Αγανακτισμένους" πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επικείμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, την τρόικα, το χρέος, το τραπεζικό σύστημα, καθώς και για τους Έλληνες πολιτικούς.

    Στην πλατεία, τα αντίσκηνα των εθελοντών των ομάδων εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι συμμετέχοντες, πραγματοποιούν και σήμερα τις καθιερωμένες συνελεύσεις τους, με αμεσοδημοκρατικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, διαδικασίες, οι οποίες διαρκούν ως αργά το βράδυ.

    Σε πρόσφατο ψήφισμά της Γενικής Συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος, οι "πεδινοί" "Αγανακτισμένοι", απευθύνουν κάλεσμα για αποκλεισμό της Βουλής από την Πέμπτη, παραμονή της ημέρας κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Αποφασίστηκε δε, γενική απεργία κατά την ημέρα κατάθεσης προγράμματος στη Βουλή, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ανοιχτής ομάδας για να ενημερώνει και τις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς. Τέλος, απευθύνουν κάλεσμα στις άλλες πόλεις για τον πανελλαδικό συντονισμό την ερχόμενη Κυριακή, στο Σύνταγμα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [06] Θερινό σχολείο στον Δημόκριτο

    Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" διοργανώνει Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, από 4 έως 15 Ιουλίου 2011, στην Αθήνα.

    Το Σχολείο απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους Πανεπιστημίων και Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θετικής κατεύθυνσης. Καλύπτει ένα γενικό κύκλο διαλέξεων και έξι εξειδικευμένες θεματικές περιοχές:

    - Περιβάλλον - Ενέργεια - Ασφάλεια

    - Προηγμένα Υλικά, Μικρο - Νανοτεχνολογία και Διατάξεις

    - Βασική έρευνα στις Φυσικές Επιστήμες

    - Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

    - Επιστήμες Ζωής

    - Νέες Τεχνολογίες και Πολιτιστική Κληρονομιά.

    Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις του κέντρου.

    Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 20 Ιουνίου στην ιστοσελίδα http://edu.demokritos.gr. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Εκπαίδευσης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (κ. Ι. Αποστόλου, κ. Γ. Φαρμάκη, τηλ.: 210 6503055, Ε-mail: therino_sxoleio@edu.demokritos.gr).

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [07] Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα τον Ιούλιο

    «Υπόδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης» χαρακτήρισε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σε επιστολή που απέστειλε, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

    «Η εξωστρέφεια, η συνύπαρξη νέου και παλιού, οι πολυσυλλεκτικές ελληνικές συμμετοχές, το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που απλώνονται σε ολόκληρη την πόλη, οι συνέργιες που αναπτύσσονται με άλλες Τέχνες, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώνονται, αποτελούν μερικούς μόνο απβ τους λόγους που καθιστούν το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας υπόδειγμα πολιτιστικής αποκέντρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

    Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 21 Ιουλίου, ενώ διοργανώνεται για δέκατη έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην Καλαμάτα, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην προσπάθεια διοργάνωσης ενός καλλιτεχνικού προγράμματος υψηλών προδιαγραφών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος (ο φετινός προϋπολογισμός δεν ξεπερνά τις 700.000 β¬, ενώ οι προηγούμενοι ανέρχονταν στις 900.000 β¬) και χωρίς να υπερβαίνει τον προϋπολογισμό του.

    Το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του έξι παραγωγές, τις οποίες παρουσιάζουν σε οκτώ παραστάσεις-σχήματα, δημιουργοί από πέντε χώρες: τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ελλάδα, ενώ μία από τις παραγωγές που θα παρουσιαστούν είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ.

    Περιλαμβάνει, επίσης, τρία σεμινάρια-εργαστήρια για επαγγελματίες και σπουδαστές ανώτερου επιπέδου με εκπαιδευτές από την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [08] Ανταλλακτικά "παζάρια" σε περίοδο κρίσης

    Το διάστημα της κρίσης στην Αργεντινή, αναπτύχθηκαν από το λαό εναλλακτικές μορφές οικονομίας, έξω από την, παρουσιαζόμενη ως αναπόφευκτη, καπιταλιστική γραμμή παραγωγής και κατανάλωσης, που βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει.

    Έτσι, ο λαός κατέφυγε στο «τρουέκε», ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών. Δέκα εκατομμύρια κάτοικοι επιβιώνουν χάρη στο «τρουέκε», που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις στην Αργεντινή. Τα μέλη του, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι μβ αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκε η αιματοχυσία και η βία, από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν.

    Η Ελλάδα έχει την δική της απάντηση στην κρίση σε Αθήνα, Βόλο και Πάτρα.

    Στην Αθήνα, άρχισε μόλις προ μηνών να λειτουργεί το μπαζάρ ανταλλαγής ρούχων, αποκτώντας σταδιακά φανατικές οπαδούς. Έτσι σε δύσκολες εποχές που όλα έχουν μειωθεί φυσικό και το «shopping» έχει υποστεί κάμψη, αρκετές κυρίες καταφεύγουν στην ανταλλαγή των ρούχων τους για να εμπλουτίσουν την ντουλάπα τους, με κομψά ρούχα από δεύτερο χέρι, και χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ.

    Η κ. Μαρία Χάλαρη, που συμμετέχει στο μπαζάρ ανταλλαγών, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «όλες μας έχουμε ρούχα καλοδιατηρημένα που δεν τα φορούμε επειδή τα βαρεθήκαμε ή επειδή άλλαξε το σώμα μας και δεν μας πηγαίνουν. Ωστόσο κάτι που είναι άχρηστο σβ εμάς μπορεί να ταιριάζει γάντι σε κάποια φίλη μας».

    Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, γιατί όπως ισχυρίζεται το δίκτυο Τοπικής Εναλλακτικής Μονάδας (ΤΕΜ), ανταλλαγή σημαίνει και αλληλεγγύη.

    Το Δίκτυο ΤΕΜ, σύμφωνα με το μέλος, Γιώργο Παπαδημητρίου, δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν δημιουργικά στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής του, αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών, αποκλειστικά στα άλλα μέλη του Δικτύου.

    Η ιδέα του «Οβολού» στην Πάτρα είναι απλή, και δημιουργείται στην ουσία μία κοινωνική τράπεζα. Γίνεται ανταλλαγή των προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για ένα σύστημα μέτρησης της ανταλλακτικής αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ένας οβολός αντιστοιχεί σ' ένα ευρώ.

    Μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγών του «Οβολού» συναλλάσσονται 1.300 εγγεγραμμένα μέλη, στην πλειονότητά τους νέοι και νέες.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [09] Σε απεργιακό ρυθμό

    Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις ΔΕΚΟ καλεί σήμερα η ΓΣΕΕ όλους τους εργαζόμενους, ενώ στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάσεις εργασίας στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι νομαρχιακές επιτροπές της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

    Κεντρικό σύνθημα της απεργίας είναι το "όχι δεν πουλάμε" ενώ στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ υπογραμμίζεται η «αντίθεση στις εκβιαστικές απαιτήσεις των τροϊκανών».

    Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρξει συμμετοχή σε όλες τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κλπ.) ενώ 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στην ΕΡΤ. Στα πλαίσια της απεργίας στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου θα υπάρξει στις υπηρεσίες των δήμων μετά την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Στα δημόσια νοσοκομεία θα υπάρξει στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν επίσης οι δικαστικοί υπάλληλοι από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3.

    Στα μέσα μαζικής μεταφοράς το πρόγραμμα των στάσεων εργασίας έχει ως εξής:

    -Λεωφορεία ΟΑΣΑ: Από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας.

    -Μετρό: Από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8 το πρωί.

    -ΗΣΑΠ: Θα λειτουργήσει μόνο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

    -Ακίνητα θα μείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού όπου υπάρχει 24ωρη απεργία.

    Οι αντιδράσεις των συνδικάτων θα συνεχιστούν στις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν στις 15 Ιουνίου μετά την 24ωρη απεργία που κηρύσσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν και οι οργανώσεις των Εμπόρων και των Επαγγελματοβιοτεχνών.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [10] "Μπλόκο" σε οφειλέτες

    Μπλόκο σε οφειλέτες του δημοσίου στην περίπτωση που προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων τους, δωρεές, γονικές παροχές κ.α., επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις φορολογουμένων με οφειλές προς το δημόσιο για τις οποίες δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, ούτε υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού, θα εκδίδεται από την αρμόδια φορολογική αρχή βεβαίωση οφειλής προς το δημόσιο.

    Η βεβαίωση θα κατατίθεται στην υπηρεσία ή οργανισμό (τράπεζα κτλ) πληρωμής, η οποία με τη σειρά της θα παρακρατεί το ποσό της οφειλής προς το δημόσιο. Αν π.χ. οφειλέτης πρόκειται να πάρει δάνειο, τότε η τράπεζα με τη βεβαίωση οφειλής θα παρακρατεί και θα αποδίδει στο δημόσιο το ποσό του χρέους του και θα καταβάλει σβ αυτόν το υπόλοιπο ποσό. Το ίδιο θα συμβαίνει και με το τίμημα από την πώληση ακινήτου του οφειλέτη.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [11] Ενίσχυση της τοπικής αγοράς

    Με κινήσεις όπως η μίσθωση λεωφορείων για την έλευση Βούλγαρων υπηκόων, προκειμένου να γνωρίσουν την τοπική αγορά τους, προσπαθούν να την ενισχύσουν και να την κρατήσουν "ζωντανή" οι φορείς του νομού Σερρών. Όπως είναι γνωστό η αγορά των Σερρών έχει πληγεί όχι μόνο από την εγχώρια οικονομική κρίση αλλά και από τις φθηνότερες τιμές της γειτονικής Βουλγαρίας. Μέχρι πριν από περίπου πέντε μήνες, άλλωστε, ήταν πολλοί εκείνοι που προτιμούσαν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους περνώντας τα σύνορα, για να εξοικονομήσουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.

    Σήμερα, που οι τιμές αυξήθηκαν και στη Βουλγαρία, το φαινόμενο έχει περιοριστεί και η διαφορά των 30 λεπτών που προκύπτει ανά λίτρο είναι ασύμφορη. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των βενζινοπωλών του νομού, Γεώργιος Κοτζάογλου, ακόμη "υπάρχουν κάποιοι που πηγαίνουν στη Βουλγαρία για βενζίνη αλλά το κάνουν, κυρίως, συνδυάζοντάς το με άλλες αγορές".

    Πάντως, η αγορά των Σερρών ακόμη "βαρυγκωμά" και αδυνατεί να ορθοποδήσει.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου νομού Σερρών, Άγγελος Κεχαγιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι πλέον έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί η τοπική αγορά, με το σχεδιασμό εκδηλώσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως περιστασιακές πεζοδρομήσεις σε κεντρικές οδούς του ιστορικού κέντρου της πόλης των Σερρών.

    "Τα Σάββατα έχουμε αρχίσει να κλείνουμε ορισμένους δρόμους του κέντρου, για να περπατάει ο κόσμος ελεύθερα με τα παιδιά του, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις με μπάντες και άλλα χάπενινγκς και ελπίζουμε ότι ειδικά με το κλείσιμο των σχολείων, θα αρχίσουν οι άνθρωποι να κινούνται λίγο περισσότερο", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

    "Ουσιαστικά", συμπλήρωσε, "παραμένοντας στον τόπο μας, κερδίζουμε πολλαπλά. Τα μαγαζιά δεν κλείνουν και δεν χάνονται οι θέσεις εργασίας των συμπολιτών μας".

    Στο μεταξύ, τα καταστήματα προχωρούν σε δεκαήμερες προσφορές. Συγχρόνως, το Επιμελητήριο Σερρών και ο Εμπορικός Σύλλογος όχι μόνο προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο εντός συνόρων αλλά επιδιώκουν να φέρουν και τους γείτονες στη δική τους αγορά!

    "Σε συνεργασία με το επιμελητήριο μισθώνουμε λεωφορεία και φέρνουμε κόσμο από τη Βουλγαρία, να γνωρίσουν τον τόπο μας και να μας επισκέπτονται με κάθε ευκαιρία. Άλλωστε πολλοί από αυτούς έρχονται στις παραλίες των γύρω περιοχών", προσθέτει ο κ. Κεχαγιάς.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [12] Μνημεία στο ΕΣΠΑ

    Πάνω από 300 αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ περίπου άλλα 50 βρίσκονται στον δρόμο προς αξιολόγηση.

    Από τα συνολικά 900 εκατομμύρια που έχουν εξασφαλισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 8 εκατομμύρια αφορούν εργασίες που θα γίνουν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

    Τρία εκατομμύρια εξασφαλίσθηκαν για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης στα Ιωάννινα. Δύο εκατομμύρια και 200 χιλιάδες ευρώ θα διοχετευτούν στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά.

    «Το ΕΣΠΑ είναι μια γενναία πηγή χρηματοδότησης και προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας», επεσήμανε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη.

    Στο πρόγραμμα που θα απασχολήσει περίπου 2500 άτομα, έχουν ενταχθεί το Φρούριο Κούλες στο Ηράκλειο Κρήτης, η Σπιναλόγκα, η μονή του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι στην Κρήτη, το αρχαίο στάδιο της Επιδαύρου, ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, στην Αρκαδία, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στην ΟΥΝΕΣΚΟ το 1986 για να ακολουθήσει ο Παρθενώνας το 1987.

    Ακολουθούν, η Λυκόπολη, η Δημητριάδα, το ανάκτορο της Βεργίνας, η Μονή Διονυσίου στον Ολύμπο, το Κάστρο Καβάλας,το Κάστρο Ιωαννίνων, το Κάστρο Άρτας, το Υδραγωγείο Νικόπολης,η Κασσόπη και το Κάβο Σίδερο στην Κέρκυρα, το Μον Ρεπό. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί επίσης και οι τρεις μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Αττικής, τα Αιγόσθενα, το Σούνιο και η Βραυρώνα.

    Στα Δωδεκάνησα, στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί η Λίνδος, το Μουσείο Σύμης, ο Άγιος Γεώργιος στο Καστελόριζο, τα κάστρα σε Αγαθονήσι και Ρω, ενώ γίνονται ήδη εργασίες στην Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

    Εργασίες και συντηρήσεις θα γίνουν και στις οικίες που βρίσκονται στη Δήλο ενώ από τα χρήματα του προγράμματος πρόκειται να αποκατασταθεί και η αντιπυρική προστασία στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών.

    Στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί επίσης ο "πολύπαθος" ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια.

    Υπό αξιολόγηση βρίσκεται το αρχαίο Θέατρο της Θάσου, όπως και το στέγαστρο της Ιολκού, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να υπογραφεί από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη και η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου "Ελευθέρνες", στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

    «Mε την υλοποίηση αυτού του προγράμματος φέρνουμε σε πέρας την "υποχρέωση της χώρας" προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.

    Η υλοποίηση τριών νέων μουσείων μελετάται σε Χανιά, Αλεξανδρούπολη και Μεσαρά. Επιπλέον, τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα βρίσκονται στον κατάλογο με τα σπουδαία έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το νέο Εικονικό Μουσείο για τον Μέγα Αλέξανδρο.

    Υπό υλοποίηση βρίσκονται και οι ψηφιακές εφαρμογές του αρχαιολογικού μουσείου Θηβών ενώ μέχρι τέλος του μήνα υπάρχουν δυο διακηρύξεις για έργα διοικητικής μεταρρύθμισης του ΥΠΠΟΤ. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2013 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των πρακτικών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων και του Συμβουλίου Μουσείων. Με αυτό τον τρόπο ο πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί από τον υπολογιστή του την υπόθεση που τον αφορά ενώ η ηλεκτρονική πρόσβαση διευκολύνει και την επιστημονική κοινότητα στην διεξαγωγή των μελετών.

    Σε δημοσιεύματα περί ιδιωτικοποιήσεων των μουσείων, η γενική γραμματέας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του ΥΠΠΟΤ.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    [13] Υπέρ μιας δεύτερης θητείας

    Την υποστήριξη της σε μια δεύτερη θητεία του κ. Μπαν Κι Mουν στο αξίωμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ανακοίνωση της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.

    Η ανακοίνωση της ΕΕ πραγματοποιείται αφού τέσσερα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία) τάχθηκαν υπέρ μιας δεύτερης θητείας του Μπαν Κι Μουν.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν για μία δεύτερη θητεία" δήλωσε η Κάθριν Άστον.

    Τη στήριξη της Ελλάδας σε μια δεύτερη θητεία του κ. Μπαν Κι Μουν στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξέφρασε, με σχετική επιστολή του, και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

    &copy; ANA-MPA SA. Intellectual rights and copyright belong to the ANA-MPA S.A.

    Reproduction of ANA-MPA content by visitors of this website is strictly forbidden.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 June 2011 - 6:30:30 UTC