Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη
  • [02] Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση Video
  • [03] Βία, η μάστιγα των γηπέδων
  • [04] Υποψήφια η Κρ. Λαγκάρντ
  • [05] Επιστροφή στην ανάπτυξη
  • [06] Συγκεντρώσεις...αλά ισπανικά ο»Ώ

  • [01] Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σμύρνη

    Ιστορικές στιγμές θα ζήσει το τριήμερο Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή, 27, 28 και 29 Μαΐου η περιοχή της Σμύρνης, υποδεχόμενη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

    Κορυφαία στιγμή το απόγευμα του Σαββάτου 28 Μαΐου που ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στον Εσπερινό που θα ψαλεί στον ιστορικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αλάτσατα.

    Η γνωστή σε πάρα πολλούς καταγόμενους από τη Μικρασία Αλατσατιανή Παναγιά, έπαψε να λειτουργεί σαν τζαμί ανακηρύχθηκε επισήμως ως ιστορικό μνημείο της Τουρκίας, επισκευάσθηκε με γρήγορους ρυθμούς και αποκάλυψε κρυμμένα μυστικά.

    Την ίδια μέρα (Σαββάτο 28 Μαΐου) ο Πατριάρχης θα χοροστατήσει σε Πατριαρχική θεία Λειτουργία στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, στον Ιουστινιάνειο Ναό του Ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, εκεί όπου κατά την παράδοση ο πιστός μαθητής του Χριστού ανελήφθη στους ουρανούς. Την επόμενη μέρα, Κυριακή 29 Μαΐου στις 9.30 το πρωί θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ναό της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη.

    Τον Πατριάρχη θα συνοδεύσει αντιπροσωπεία της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή. Κατά την παραμονή τους στην περιοχή τα μέλη της αντιπροσωπίας της περιφέρειας βορείου Αιγαίου θα συναντηθούν με εκπροσώπους της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Σμύρνης.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση Video

    H πρώτη και κρίσιμη φάση των πανελληνίων εξετάσεων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι φετινές εξετάσεις, χαρακτηρίστηκαν από τις "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν ο περιορισμός των μετεγγραφών ειδικών κατηγοριών, η απόκτηση απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων παρακάμπτοντας τη διαδικασία των πανελληνίων, η απόφαση να μη δεχθούν εισακτέους 24 τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ.

    Αυτές καθαυτές οι πανελλήνιες, διακρίνονται φέτος, από τη δυσκολία των θεμάτων, που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Οι διορθωτές, έως στιγμής, θεωρούν ότι παρατηρείται μεγάλη αποτυχία σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, ενώ εκτιμούν ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί υποψήφιοι σε πολλά μαθήματα θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, εξορθολογίζοντας έτσι το σύστημα.

    Αναμένεται πλέον η ολοκλήρωση και των υπολοίπων φάσεων των πανελληνίων εξετάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, έως το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

    Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

    Αν και πολλές φορές έχει ακουστεί ότι τα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται στο κόκκινο, ακόμη και τις περιόδους των παχέων αγελάδων, αυτή τη φορά φαίνεται πως η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο μη περαιτέρω.

    Τμήματα ή σχολές, όπως π.χ. η αρχιτεκτονική, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα προβλέπεται ότι θα αναστείλουν εκ των πραγμάτων τη λειτουργία τους.

    «Μας δηλώνουν από επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχει σάλιο. Όμως, για να υπάρξει σάλιο, πρέπει να υπάρχουν και σιελογόνοι αδένες, που είναι τα Πανεπιστήμια», επισημαίνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα προβλήματα, και -όπως είπε ο ίδιος- να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως το πρόβλημα.

    Η προειδοποίηση, που υποκρύπτεται, είναι ότι τα ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν ομαδικά λουκέτο, εξ ανάγκης, αφού υπάρχουν πανεπιστήμια, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρυτάνεις δηλώνουν απερίφραστα ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι με κλειστά ιδρύματα δεν προχωρεί ούτε η διεκδίκηση των αιτημάτων.

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να διαφαίνεται από την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημιακών, από το 2009 έως σήμερα οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει κατά 50%. Συγχρόνως, έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ κύμα συνταξιοδοτήσεων σαρώνει, χωρίς να εφαρμόζεται ούτε η αναλογία πέντε προς ένας.

    Υπάρχει πανεπιστήμιο της Αθήνας που αποφάσισε να μην αποκαθιστά ούτε καν τις καθημερινές ζημιές στο κτίριο. Αν δηλαδή σπάσει ένα τζάμι, δεν αντικαθίσταται. Αυτό δείχνει και το μέτρο του προβλήματος.

    Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα που συνίσταται στο ότι τα ιδρύματα θα πρέπει, πριν κάνουν οτιδήποτε, να ξεπληρώνουν τα χρέη προηγουμένων ετών από τις «κουτσουρεμένες» επιχορηγήσεις, που λαμβάνουν.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Βία, η μάστιγα των γηπέδων

    Ακόμη μια ποδοσφαιρική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Οι ομάδες προχωρούν στο προγραμματισμό για τη νέα σεζόν, την ώρα που οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι είναι έντονα προβληματισμένοι.

    Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις σκηνές ωμής βίας, που διαδραματίστηκαν και φέτος στους αγωνιστικούς χώρους των ελληνικών γηπέδων.

    Το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με ανθρώπους του ποδοσφαίρου, καθηγητές και επιστήμονες για να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της υπόθεσης «Βία στα ελληνικά γήπεδα».

    Δείτε το αφιέρωμα του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Υποψήφια η Κρ. Λαγκάρντ

    Η Γαλλίδα υπουργός Oικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), από την οποία παραιτήθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση στη Νέα Υόρκη.

    « Το ότι είμαι Ευρωπαία δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά ούτε και μειονέκτημα, όπως και το ότι είμαι Γαλλίδα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, η οποία σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την υποψήφιοτητά της για την ηγεσία του ΔΝΤ. Εξάλλου, ανέφερε ότι δεν θα εγκαταλείψει το υπουργείο της καθβολη τη διάρκεια της εκστρατείας που είναι υποχρεωμένη να κάνει, για να πείσει για την εκλογή της.

    Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν ήδη υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες των χωρών της ομάδας BRICS (Βρετανία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) κατήγγειλαν χθες επισήμως την πρόθεση της Ευρώπης να διατηρήσει τη θέση.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν αφήνει να εννοηθεί σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos ότι στην "παρούσα συγκυρία" η Κριστίν Λαγκάρντ είναι η καταλληλότερη υποψήφια για να αναλάβει τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

    Απαντώντας στην ερώτηση εάν τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ, ο ευρωπαίος επίτροπος απαντά ότι "τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη απαιτούν την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης αυτού του θεσμού από ένα πρόσωπο που θα κατανοήσει τα διακυβεύματα της κρίσης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού χρέους σε όλη του την περιπλοκότητα.

    "Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αναμφίβολα μία προσωπικότητα ειδικού βάρους στη διεθνή σκηνή και η φήμη της έχει περισσότερο ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες από την ικανότητά της στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη και της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας των 20", λέει.

    "Δεδομένης της σημερινής συγκυρίας, η Ευρώπη δικαιούται να παρουσιάσει έναν ή μία υποψήφιο", είπε.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Επιστροφή στην ανάπτυξη

    Επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη από το 2012 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook), καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση από το εξωτερικό, θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο ΟΟΣΑ αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί εφέτος κατά 2,9% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί εφέτος στο 7,5% του ΑΕΠ και το 2012 στο 6,5% του ΑΕΠ από 10,4% του ΑΕΠ το 2010, ενώ για την ανεργία προβλέπει ότι θα φθάσει εφέτος το 16% και το 2012 το 16,4%.

    Για τον πληθωρισμό (αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης) προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ εφέτος από 10,4% που ήταν πέρυσι και να μειωθεί περαιτέρω στο 7,2% του ΑΕΠ το 2012.

    Η έκθεση σημειώνει ότι «υπάρχουν κίνδυνοι στην πορεία της Ελλάδας προς τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη».

    Η επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, που συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρει ο ΟΟΣΑ «εξαρτάται κυρίως από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και την περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με συνολικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν χρόνιες ακαμψίες στη δημοσιονομική διαχείριση και στις αγορές εργασίας και προϊόντων».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Συγκεντρώσεις...αλά ισπανικά

    Ειρηνικές διαδηλώσεις στα ισπανικά πρότυπα, οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα από τις 18.00, στις κεντρικές πλατείες των περισσότερων ελληνικών πόλεων, ομάδες νεαρών ακτιβιστών πολιτών, υπό τον τίτλο «Αγανακτισμένοι Πολίτες».

    Η έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νέων έναντι των μέτρων, που επιβάλλονται από το μνημόνιο, γίνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός, πλακάτ ή σχέδιο, και «ο καθείς καλείται να εκφράσει τον εαυτό του».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2011 - 12:30:23 UTC