Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός
  • [02] Θετική η "Κομισιόν" στα νέα μέτρα
  • [03] "Τεστ αντοχής" στα ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια
  • [04] Διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ
  • [05] Εκπρόσωποι της τρόικας στη ΝΔ
  • [06] Αντιδρούν σε νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις
  • [07] Αλλάζει το σύστημα θεατρικών επιχορηγήσεων
  • [08] Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • [09] Ολοκληρώθηκε η απογραφή
  • [10] Συγκεντρώσεις...αλά ισπανικά
  • [11] Αξιοποίηση του Τατοΐου
  • [12] Δωρεάν έλεγχος θυρεοειδούς
  • [13] Κίνδυνος για τον Αμαζόνιο
  • [14] Κρίσιμοι αγώνες ο»Ώ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από το βήμα του ΣΕΒ, χθες, υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα και θα σωθεί και θα αλλάξει. Όσο είμαι εγώ εδώ τίποτε άλλο δεν με απασχολεί".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ιστορία των αλλαγών δεν τελείωσε, αλλά είναι σε εξέλιξη, και πρόσθεσε ότι αν η χώρα λυγίσει τώρα, όλες οι θυσίες θα πάνε χαμένες.

    Κάλεσε σε συναίνεση και συνευθύνη για τον "κάβο των επόμενων εβδομάδων", λέγοντας ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση μόνη της να παλεύει με τα "θηρία" και στο εσωτερικό να πλαγιοκοπείται συνεχώς, για μικροκομματικούς λόγους από κόμματα που θέλουν να λέγονται υπεύθυνα. "Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να ανεβάζει την αξιοπιστία μας και να επιτυγχάνει τους στόχους που έχουμε βάλει και έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας" είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος και στις συναντήσεις που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Ο πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε την άρνησή του να προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση. «Στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη.

    Δείτε σε Video τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τη συνευθύνη των πολιτικών κομμάτων και εμμέσως πλην σαφώς τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και στις κυβερνητικές ευθύνες, στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Δείτε σε Video τις δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ.

    "Δεν ήρθα να συζητήσω με τον Γιώργο Παπανδρέου τη λεηλασία της κοινωνίας, αλλά ήρθα να πω ότι δεν πρέπει και δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε αυτό έγκλημα κατά του λαού" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.Δείτε σε Video τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα.

    Αλλαγή φορολογικής πολιτικής προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη

    Τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και τη διαπραγμάτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων με την τρόικα για την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής, πρότεινε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Δείτε σε Video τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη.

    Την ανάγκη να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε να διαμορφωθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 20 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και με την έκδοση επενδυτικού ομολόγου.

    Δείτε σε Video τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Θετική η "Κομισιόν" στα νέα μέτρα

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 7,5% το 2011, αλλά και τις ανακοινώσεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

    Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής υπογραμμίζοντας ότι με τις ανακοινώσεις «παρέχονται σημαντικά διευκρινιστικά στοιχεία» και επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών. Επέμεινε, ωστόσο, στην ανάγκη το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων να προωθηθεί άμεσα και τόνισε ότι η λεπτομερής αξιολόγηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα αποτιμηθεί με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κλιμακίου της Τρόϊκα που μεταβαίνει εκ νέου στην Αθήνα.

    Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί με τις ελληνικές αρχές η πρόταση για τη δημιουργία κρατικού φορέα που θα επιβλέπει την πορεία των αποκρατικοποιήσεων

    Ο Αμαντέου Αλταφάζ δεν έκρυψε την ενόχλησή του σε ερώτηση για το αν τα συνεχιζόμενα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα είναι ανεπαρκή και θέτουν τελικά εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της Ελλάδας για εφαρμογή των δεσμεύσεων της, απαντώντας με ένα κατηγορηματικό «οχι».

    Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ακόμα πιο φιλόδοξο το πρόγραμμά της για τις αποκρατικοποιήσεις, εκτίμησε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στα μέτρα ιδιωτικοποίησης που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από την Ελλάδα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] "Τεστ αντοχής" στα ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια

    Οι υπηρεσίες πυρηνικής ενέργειας των χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν στις λεπτομέρειες για τους ελέγχους ασφαλείας των 143 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, σε μια προσπάθεια αποτροπής πυρηνικού δυστυχήματος ανάλογου με αυτό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τον Μάρτιο να υποβάλουν τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας σε ένα "τεστ αντοχής", όμως από τότε οι ειδικοί των εθνικών υπηρεσιών ατομικής ενέργειας συζητούν τις λεπτομέρειες.

    Ο Γκύντερ Ετινγκερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ενέργεια, ήθελε οι έλεγχοι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διευρυμένοι και να περιλαμβάνουν ακόμα και την απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων, όμως άλλες υπηρεσίες, όπως αυτή της Γαλλίας, επέμειναν πως κάτι τέτοιο πρέπει να το χειριστούν αποκλειστικά οι υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας των κρατών-μελών της ΕΕ.

    Πολλοί από τους 143 αντιδραστήρες της ΕΕ είναι ηλικίας 30 ετών και πάνω.

    Στο μεταξύ, η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε πως υψηλά επίπεδα καισίου ανιχνεύτηκαν πάνω από έναν από τους έξι αντιστρατήρες του εργοστασίου.

    Η Tepco διευκρίνισε πως η πυκνότητα του καισίου 134 πάνω από τον αντιδραστήρα Νο1 ήταν 18 φορές υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Διεξαγωγή δημοψηφίσματος προτείνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

    Δημοψήφισμα με το ερώτημα, αν η Ελλάδα προχωρά στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αποχωρεί και πορεύεται μόνη, πρότεινε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας χθες το απόγευμα στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

    «Αυτό είναι το βαθύτερο εθνικό διακύβευμα, γιατί αν αποτύχουμε μοιραία θα τεθούμε εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς. Ένα δημοψήφισμα θα προσδώσει με τον πιο άμεσο τρόπο στην κοινωνία συνολικά, τη δυνατότητα ν' αναλάβει τις ευθύνες της. Ο λόγος πρέπει τώρα να δοθεί στον ίδιο το λαό. Η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Σύμφωνα με την πρόταση, που διατύπωσε, το ερώτημα στο δημοψήφισμα θα πρέπει να είναι:

    «Προχωρούμε στον δρόμο που επιβάλλει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με τους όρους και με τις θυσίες, που απαιτεί η παραμονή μας στην ευρωζώνη; Είμαστε διατεθειμένοι να καταβάλουμε το κόστος των αλλαγών, που απαιτούνται για να μην κατέβουμε από το τρένο της Ευρώπης;

    ή

    Αποχωρούμε και πορευόμαστε πλέον μόνοι, χωρίς τους όρους, αλλά και χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων μας; Θέλει η κοινωνική πλειοψηφία να προκρίνει έναν δρόμο, που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση;».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Εκπρόσωποι της τρόικας στη ΝΔ

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει σήμερα στα γραφεία της ΝΔ το οικονομικό επιτελείο του κόμματος για να συζητήσουν τα μέτρα που έχει προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς για την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας καθώς ζήτησαν να υπάρξει συζήτηση για την κοστολόγηση του πακέτου των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στη ΝΔ εκτιμούν πως «η κίνηση αυτή αποδεικνύει τη σοβαρότητα των προτάσεων του Αντώνη Σαμαρά οι οποίες αν υλοποιηθούν, όπως έχει τονίσει, στο σύνολό τους, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μια ώρα πιο γρήγορα από την κρίση».

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] Αντιδρούν σε νέα μέτρα και αποκρατικοποιήσεις

    Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος διοργανώνουν από κοινού η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να εκφράσουν την διαφωνία τους στο νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ στις ανακοινώσεις τους και οι δυο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναφέρουν ότι το συλλαλητήριο αποτελεί την απαρχή νέων κινητοποιήσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το συντονισμό των κινητοποιήσεων η ΓΣΕΕ συγκαλεί για αύριο σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες που είναι μέλη της.

    Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα κατά των κυβερνητικών μέτρων οργανώνει στις 28 Μαΐου το ΠΑΜΕ στα πλαίσια των οποίων θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

    Με δυναμικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής, απαντά η ΟΜΕ-ΟΤΕ στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού που κατέχει στον ΟΤΕ, αποχωρώντας έτσι, πλήρως το ελληνικό δημόσιο από το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.

    Πανό κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ανήρτησαν χθες το απόγευμα μέλη της ΓΕΝΟΠ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας (Χαλκοκονδύλη 30). Σήμερα εξάλλου, η ΓΕΝΟΠ προγραμματίζει στο ίδιο σημείο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, στις 6 το απόγευμα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα η κατάληψη των γραφείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) καθώς και του κεντρικού καταστήματος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΤΤ. Οι πελάτες θα εξυπηρετούνται κανονικά από τα καταστήματα του ΤΤ και το δίκτυο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Αλλάζει το σύστημα θεατρικών επιχορηγήσεων

    Αλλάζει το σύστημα επιχορηγήσεων του υπουργείου Πολιτισμού, ώστε «να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες, που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσει ένα νέο σύστημα, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

    Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο θα παρουσιαστεί ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του Θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών.

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, αλλά και σε κάθε άλλη μορφή Τέχνης, είναι να θεσπίσει διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια, ώστε να «εξασφαλίσει ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου πιάνει τόπο».

    Διευκρινίζεται, δε, πως «για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έπρεπε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις, καθώς και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απβ τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους».

    Μέσω της ανακοίνωσης του υπουργείου παρέχεται η δέσμευση ότι «παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία», θα αποπληρωθούν οι οφειλές όλων των προηγούμενων ετών, αποπληρωμή, την οποία, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το υπουργείο έχει δρομολογήσει.

    Σημειώνεται ότι το πρωί άνθρωποι της Τέχνης με πολύχρωμες σφυρίχτρες, πραγματοποίησαν «Ειρηνική κατάληψη» για τρεις περίπου ώρες στο ΥΠΠΟΤ, έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής ηθοποιών, σκηνοθετών και εργαζομένων στον επιχορηγούμενο θέατρο.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [08] Στο "κόκκινο" η τριτοβάθμια εκπαίδευση

    H πρώτη και κρίσιμη φάση των πανελληνίων εξετάσεων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι φετινές εξετάσεις, χαρακτηρίστηκαν από τις "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής, όπως ήταν ο περιορισμός των μετεγγραφών ειδικών κατηγοριών, η απόκτηση απολυτηρίου μέσω ενδοσχολικών εξετάσεων παρακάμπτοντας τη διαδικασία των πανελληνίων, η απόφαση να μη δεχθούν εισακτέους 24 τμήματα Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το Τμήμα Κοινωνικής θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ.

    Αυτές καθαυτές οι πανελλήνιες, διακρίνονται φέτος, από τη δυσκολία των θεμάτων, που επέλεξε η εξεταστική επιτροπή. Οι διορθωτές, έως στιγμής, θεωρούν ότι παρατηρείται μεγάλη αποτυχία σε βασικά μαθήματα, όπως τα μαθηματικά, ενώ εκτιμούν ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί υποψήφιοι σε πολλά μαθήματα θα οδηγήσουν τις βάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, εξορθολογίζοντας έτσι το σύστημα.

    Αναμένεται πλέον η ολοκλήρωση και των υπολοίπων φάσεων των πανελληνίων εξετάσεων έως ότου ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, έως το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

    Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

    Αν και πολλές φορές έχει ακουστεί ότι τα ανώτατα ιδρύματα βρίσκονται στο κόκκινο, ακόμη και τις περιόδους των παχέων αγελάδων, αυτή τη φορά φαίνεται πως η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο μη περαιτέρω.

    Τμήματα ή σχολές, όπως π.χ. η αρχιτεκτονική, αναστέλλουν τη λειτουργία τους, ενώ άλλα προβλέπεται ότι θα αναστείλουν εκ των πραγμάτων τη λειτουργία τους.

    «Μας δηλώνουν από επίσημα χείλη ότι δεν υπάρχει σάλιο. Όμως, για να υπάρξει σάλιο, πρέπει να υπάρχουν και σιελογόνοι αδένες, που είναι τα Πανεπιστήμια», επισημαίνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε έκτακτη συνεδρίαση των πρυτάνεων την περασμένη Δευτέρα, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα προβλήματα, και -όπως είπε ο ίδιος- να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως το πρόβλημα.

    Η προειδοποίηση, που υποκρύπτεται, είναι ότι τα ιδρύματα κινδυνεύουν να βάλουν ομαδικά λουκέτο, εξ ανάγκης, αφού υπάρχουν πανεπιστήμια, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι περισσότεροι πρυτάνεις δηλώνουν απερίφραστα ότι θα κάνουν κάθε προσπάθεια να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, καθώς θεωρούν ότι με κλειστά ιδρύματα δεν προχωρεί ούτε η διεκδίκηση των αιτημάτων.

    Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει οι σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρχισε να διαφαίνεται από την περασμένη χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία των πανεπιστημιακών, από το 2009 έως σήμερα οι χρηματοδοτήσεις έχουν πέσει κατά 50%. Συγχρόνως, έχουν σταματήσει οι διορισμοί, ενώ κύμα συνταξιοδοτήσεων σαρώνει, χωρίς να εφαρμόζεται ούτε η αναλογία πέντε προς ένας.

    Υπάρχει πανεπιστήμιο της Αθήνας που αποφάσισε να μην αποκαθιστά ούτε καν τις καθημερινές ζημιές στο κτίριο. Αν δηλαδή σπάσει ένα τζάμι, δεν αντικαθίσταται. Αυτό δείχνει και το μέτρο του προβλήματος.

    Ωστόσο, υπάρχει και το πρόβλημα που συνίσταται στο ότι τα ιδρύματα θα πρέπει, πριν κάνουν οτιδήποτε, να ξεπληρώνουν τα χρέη προηγουμένων ετών από τις «κουτσουρεμένες» επιχορηγήσεις, που λαμβάνουν.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [09] Ολοκληρώθηκε η απογραφή

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, αργά χθες το βράδυ, η διαδικασία της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, η οποία ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας. Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ανά την επικράτεια, ικανοποίηση επικρατεί στην ΕΛΣΤΑΤ, για την εξέλιξη της διαδικασίας, ενώ όσοι πολίτες δεν κατάφεραν να απογραφούν, μπορούν να απευθυνθούν από σήμερα και μέσα στα επόμενα τρία 24ωρα, στα κατά τόπους γραφεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    «Παρά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, οι κάτοικοι της χώρας, στην πλειονότητά τους, συνεργάστηκαν άψογα με τους απογραφείς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέας Γεωργίου, μετά το τέλος της διαδικασίας απογραφής, και πρόσθεσε: «Η ΕΛΣΤΑΤ θέλει να ευχαριστήσει θερμά όλους τους κατοίκους της χώρας, που άνοιξαν την πόρτα τους και βοήθησαν με τη συνεργασία τους στην καταγραφή του πληθυσμού και στη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων».

    Για όσους δεν πρόλαβαν να απογραφούν, ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι "εάν για οποιονδήποτε λόγο κάποιοι πολίτες δεν έχουν απογραφεί, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες (σσ. από σήμερα), μπορούν να απευθυνθούν στο γραφείο της γενικής απογραφής, που αντιστοιχεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και να απογραφούν εκεί, αλλά όχι με κατ' οίκον επίσκεψη».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [10] Συγκεντρώσεις...αλά ισπανικά

    Ειρηνικές διαδηλώσεις στα ισπανικά πρότυπα, οργανώνουν για σήμερα το απόγευμα από τις 18.00, στις κεντρικές πλατείες των ελληνικών πόλεων, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού, ομάδες νεαρών ακτιβιστών πολιτών, υπό τον τίτλο «Αγανακτισμένοι Πολίτες».

    Η έκκληση για συμμετοχή των πολιτών, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των νέων έναντι των μέτρων, που επιβάλλονται από το μνημόνιο, γίνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

    Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι δεν θα υπάρχει κομματικός χρωματισμός, πλακάτ ή σχέδιο, και «ο καθείς καλείται να εκφράσει τον εαυτό του».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [11] Αξιοποίηση του Τατοΐου

    Όσοι έχουν επισκεφθεί το τέως βασιλικό κτήμα στο Τατόι, είναι βέβαιο ότι έχουν αντιληφθεί τη μεγάλη σημασία που έχει για τη χώρα ο συνδυασμός ιστορίας και φύσης, γιβ αυτό και η εγκατάλειψή του επί δεκαετίες είναι πέρα από κάθε λογική.

    Τα τελευταία χρόνια όμως φαίνεται κάτι να αλλάζει. Υπάρχουν φωνές που ζητούν τη σωτηρία του κτήματος Τατοΐου και η πολιτεία δείχνει να ξεπερνά αγκυλώσεις και ταμπού του παρελθόντος που είχαν σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και την ερείπωση του, ενώ θα μπορούσε να είχε συντηρηθεί ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και χώρος αναψυχής και περιπάτου.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), διενεργεί διαγωνισμό για τη μελέτη σωτηρία και ανάδειξη του κτήματος. Σκοπός της μελέτης είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες και οι όροι αξιοποίησης του κύριου κορμού του πρώην βασιλικού κτήματος.

    Μάλιστα ο ΟΡΣΑ υπέγραψε με τον Φορέα Προστασίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας προγραμματική σύμβαση για τη μετατροπή του κτήματος σε «πόλο αναψυχής και πολιτισμού που θα αναδεικνύει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του».

    Η σύμβαση αναφέρεται στην αναλυτική οργάνωση των πέντε ζωνών, στις οποίες έχει χωριστεί ο χώρος, και αφορά στην προστασία, στην ανάδειξη, στην ανάταξη και στην βιώσιμη αξιοποίηση όλων των παραμέτρων (ιστορικών, πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και παραγωγικών) του κτήματος Τατοΐου, όπως αναφέρει η σύμβαση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [12] Δωρεάν έλεγχος θυρεοειδούς

    Ειδική ημερίδα, η οποία θα συνοδευθεί με δωρεάν υπερηχογραφικό έλεγχο του θυρεοειδούς και κλινική εξέταση σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη (κατά τις ώρες 08.30π.μ έως 2.30μ.μ) διοργανώνεται στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" σήμερα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα.

    Σε κάθε περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω ενδοκρινολογικός έλεγχος, θα γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις με τη συνεργασία του Ακτινολογικού και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου.

    Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσημάτων του Θυρεοειδούς Αδένα κατοχυρώθηκε το 2008, μετά από τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Θυρεοειδούς και της Αμερικανικής Εταιρίας Θυρεοειδούς, με σκοπό να αναδείξει την αύξηση της συχνότητας των νοσημάτων του θυρεοειδούς αδένα που παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την θεμελίωση προγραμμάτων εκμάθησης και πρόληψης για το ευρύ κοινό, με τελικό αποτέλεσμα την επαγρύπνηση και την έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, στην χώρα μας, όπου η παθολογία του θυρεοειδούς απαντάται καθημερινά στην κλινική πράξη κυρίως με τις αλλαγές στην μορφολογία του αδένα - όζοι του θυρεοειδούς, οζώδη βρογχοκήλη- αλλά και τις μεταβολές όσον αφορά την ορμονική έκκριση- υπερθυρεοειδισμός, υποθυρεοειδισμός- η ενασχόληση της ιατρικής κοινότητας με το θέμα αυτό, αλλά και η ενημέρωση του κοινού αποτελεί αναπόφευκτη αναγκαιότητα.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [13] Κίνδυνος για τον Αμαζόνιο

    Η βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε χθες Τρίτη την αναθεώρηση του δασικού κώδικα του 1965, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαλαρώνει την προστασία του δάσους του Αμαζονίου και των άλλων τεράστιων δασών της χώρας.

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα μειωθεί το ποσοστό των δασών που οι αγρότες θα πρέπει να διαφυλάσσουν, ενώ θα δοθεί και μερική αμνηστία στα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί για την αποψίλωση δασών.

    Ο δασικός κώδικας του 1965 περιορίζει τη γεωργική εκμετάλλευση της γης αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες δασών να διατηρούν ένα μέρος τους άθικτο, ποσοστό που στον Αμαζόνιο φτάνει το 80%, ενώ προστατεύει και τις ευαίσθητες περιοχές, όπως οι κοίτες των ποταμών και οι κορυφές των λόφων.

    Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή της Βραζιλίας, πρέπει όμως να εγκριθεί από τη γερουσία και την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

    Οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα οικονομικά συμφέροντα του ισχυρού γεωργικού τομέα και θα ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Βραζιλία στη μείωση της καταστροφής του Αμαζονίου.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [14] Κρίσιμοι αγώνες

    Τελευταίες μάχες με έπαθλο το τσάμπιονς λιγκ... Με δύο ακόμη αγώνες, στο πλαίσιο της 6ης ημέρας, ολοκληρώνονται σήμερα τα πλέι οφ για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, προκειμένου να προκύψει η ομάδα, που θα συμμετάσχει στα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ, μετά τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, που θα αγωνισθεί απευθείας στους ομίλους. Το μεγάλο παιχνίδι θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό στάδιο με την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό.

    Η ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα, που είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, δεν έχει περιθώρια γι' άλλες απώλειες και θέλει μόνο τη νίκη για να «σφραγίσει» την κατάκτηση της θέσης, που οδηγεί στα προκριματικά του τσάμπιονς λιγκ. Από την πλευρά της η ΑΕΚ, που ηττήθηκε με 1-0 από τον Ολυμπιακό Βόλου στο «Πανθεσσαλικό» και έχασε πολύτιμο έδαφος, θέλει κι αυτή τους τρεις βαθμούς της νίκης.

    Στο δεύτερο παιχνίδι της ημέρας ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό Βόλου στην Τούμπα και θέλει μόνο τη νίκη, ελπίζοντας σε ισόπαλο αποτέλεσμα στο Ολυμπιακό στάδιο για να πάρει αυτός τη θέση στο τρένο, που οδηγεί στο τσάμπιονς λιγκ.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα για την 6η και τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

    20:30 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Παναθηναϊκός (κεκλεισμένων των θυρών)

    20:30 (Τούμπα) ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Βόλου

    Η βαθμολογία (σε 5 αγώνες) Παναθηναϊκός 10

    ΠΑΟΚ 9

    ΑΕΚ 8

    Ολυμπιακός Βόλου 6

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2011 - 6:30:30 UTC