Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 11-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων
  • [02] Τα "γυρίζει" η "Zaman" για την πρόσκληση Νταβούτογλου σε Δρούτσα
  • [03] Έκρηξη στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ
  • [04] Αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο
  • [05] Ο κύβος ερρίφθη
  • [06] "Δράση" γένους θηλυκού
  • [07] Για το "2-0" ΟΣΦΠ και ΠΑΟ ο»Ώ

  • [01] Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων

    Η κυβέρνηση ξεκινά τις αποκρατικοποιήσεις, «βάζοντας μπροστά πωλήσεις συμμετοχών σε εισηγμένες εταιρείες, με πιο γρήγορη υλοποίηση χρηματοοικονομικών ροών που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Είναι ένα πολύπλοκο πράγμα, αλλά δεν υπάρχει πια χρόνος. Πρέπει να γίνουν όλα και να γίνουν τώρα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος για την δημόσια περιουσία.

    Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι αποκρατικοποιήσεις αποσκοπούν στο «να ξαναβάλουμε μπροστά την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», προχωρώντας «πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά»

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Σπύρο Χαλβατζή, αντιπρότειναν μια «άλλου τύπου οικονομία, προσανατολισμένη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των αναγκών του κεφαλαίου να κερδοφορήσει - και με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής».

    Ο Γιάννης Πρωτούλης έκρινε πως "είναι ψέμα ότι θα επενδύσουν με δικά τους κεφάλαια οι ιδιώτες. Όσες επενδύσεις έγιναν, έγιναν με πολύ μεγάλη χρηματοδότηση απβ το Δημόσιο. Και στο Ρίο-Αντίριο, στην Αττική Οδό, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τι θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της ΕΥΔΑΠ; Πόσες θέσεις εργασίας παραπάνω απέκτησαν τα λιμάνια μετά την παραχώρησή τους στην COSCO;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [02] Τα "γυρίζει" η "Zaman" για την πρόσκληση Νταβούτογλου σε Δρούτσα

    Διόρθωση, που αλλάζει το περιεχόμενο της πρότασης του Tούρκου υπουργού Eξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, για επίσκεψη του ίδιου και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα, έκανε αργά χτες τη νύχτα η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Today's Zaman» στην ιστοσελίδα της.

    Η εφημερίδα νωρίτερα είχε δημοσιεύσει εντός εισαγωγικών την αποκλειστική δήλωση Νταβούτογλου, ο οποίος αναφερόταν σε προηγούμενή ανάλογη πρότασή του προς την πρώην υπουργό, Ντόρα Μπακογιάννη, και σημείωνε ότι «και σήμερα μία πρόταση της μορφής "να επισκεφθούμε μαζί τη Βόρεια και τη νότια Κύπρο", βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει σημασία ποια από τις επισκέψεις θα γίνει πρώτα. Αυτό που έχει σημασία είναι να επισκεφθούμε μαζί αμφότερες τις πλευρές και να ετοιμάσουμε το έδαφος για μία λύση». Τόνιζε, δε, ότι «το να γίνουν διαφορετικές επισκέψεις, είναι και αυτό μία ιδέα, αλλά η δική μας ιδέα είναι να πραγματοποιήσουμε τις επισκέψεις μαζί».

    Στο διορθωμένο κείμενο προστέθηκε στην αρχή της πρότασης ένα «εάν», με αποτέλεσμα αυτή να πάρει τη μορφή «εάν μία πρόταση της μορφής "να επισκεφθούμε μαζί τη βόρεια και τη νότια Κύπρο" βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά. Δεν έχει σημασία ποια από τις επισκέψεις θα γίνει πρώτα....».

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [03] Έκρηξη στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ

    Σε επίθεση αυτοκτονίας οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 23, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Άμυνας.

    Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολίτες και στρατιώτες.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [04] Αύριο οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

    Στις 07.00 ανοίγουν αύριο οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Η εκλογική διαδικασία θα λήξει στις 18.30, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι.

    Ίδιο θα είναι το ωράριο και στα εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα), ενώ στη Βρετανία οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 και θα κλείσουν 16.30 (τοπική ώρα), με μισή ώρα διάλειμμα στις 12.30. Θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό.

    Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 631.600, περιλαμβανομένων και 500 Τουρκοκυπρίων.

    Παράλληλα, με την εκλογή μελών της Βουλής θα εκλεγούν και οι αντιπρόσωποι των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

    Για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μίας παράταξης στη 2η κατανομή εδρών, με βάση το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα πρέπει κάθε κόμμα να συγκεντρώσει 1/56, δηλ. ποσοστό περίπου 1.8%, των εγκύρων ψήφων σε ολόκληρη τη Δημοκρατία.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, καθώς και άλλοι συνασπισμοί χωρίς πλήρεις συνδυασμούς, δηλαδή το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑ.ΣΟ.Κ), η Κυπριακή Προοδευτική Συνεργασία (ΚΥ.ΠΡΟ.Σ) και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Ζυγός». Υποψηφιότητα έχουν θέσει και έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Η γενική κατανομή των εδρών αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τα μεσάνυκτα, αλλά η κατά επαρχία κατανομή εδρών πιθανότατα θα ανακοινωθεί το πρωί της Δευτέρας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας της δεύτερης και τρίτης κατανομής.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογής Λάζαρος Σαββίδης, εξάλλου, δήλωσε ότι επικρατεί απόλυτη ομαλότητα μετά την ολοκλήρωση χθες τα μεσάνυκτα της προεκλογικής εκστρατείας για τις αυριανές βουλευτικές εκλογές, τις δέκατες στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [05] Ο κύβος ερρίφθη

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου γενικού του διευθυντή αρχίζει την Δευτέρα και θα δέχεται την υποβολή υποψηφιοτήτων ως την 10η Ιουνίου, με «στόχο» να έχει διοριστεί ο επόμενος επικεφαλής του «ως την 30ή Ιουνίου».

    Ο Σακούρ Σαλάαν, επικεφαλής του συμβουλίου του ΔΝΤ, ο οποίος αντιπροσωπεύει την Αίγυπτο και μια ομάδα χωρών από την Μέση Ανατολή, είπε ότι η διαδικασία επιλογής υιοθετήθηκε ευρέως από το 24μελές συμβούλιο το οποίο θα διασφαλίσει πως αυτή θα γίνει με έναν «ανοικτό, βασισμένο σε αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανή» τρόπο.

    Στο μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ , Ντ. Στρος-Καν, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση την Παρασκευή και εγκαταστάθηκε στην προσωρινή κατοικία του στο Μπρόντουγεϊ, όπου θα παρακολουθείται σε 24ωρη βάση.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [06] "Δράση" γένους θηλυκού

    Μια αναδρομή σε ζωές και πορείες γένους θηλυκού, σε ασπρόμαυρο φόντο, επανέφερε στη μνήμη ο «φακός» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ).

    Φωτογραφίες, εκθέσεις ιδεών από τις συμμετοχές στους διαγωνισμούς, «βεβαιώσεις περί ηθικής υποστάσεως», δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων συνοδευόμενες από πιστοποιητικά της Ασφάλειας, έχουν να αφηγηθούν στον καμβά της ελληνικής Ιστορίας τον κοινωνικό ιστό μιας μακρινής εποχής.

    Αναρτήθηκαν και εκτέθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη βραδιά Μουσείων, που φέτος είχαν ως θέμα «Μουσεία και μνήμη. Τα αντικείμενα διηγούνται την ιστορία σας», τις οποίες διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ. Εκεί, σε μια «βόλτα» στο χθες, το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρήκε αυτές τις γυναίκες, αντιπροσωπευτικό δείγμα των Ελληνίδων, που χάραξαν έναν δύσκολο δρόμο μέσα σε ένα μία Ελλάδα όπου η εργασία της γυναίκας εκτός σπιτιού εθεωρείτο αδιανόητη. Δρόμο, που αξίζει κανείς να θυμηθεί, γιατί βήμα το βήμα φθάνει στο σήμερα και η μνήμη, ως πλούτος, πρέπει να «ανασκαλεύεται».

    Εν αρχή ην το 1911: Πεντακόσιοι άνδρες υπάλληλοι και μία γυναίκα. Το όνομα αυτής Θηρεσία Περαγάλλου: τηλεφωνήτρια. Είναι η πρώτη και μόνη γυναίκα μέχρι το 1916 στο προσωπικό της ΕΤΕ που θα μείνει βεβαίως στην ιστορία, αφού ούτε καθαρίστριες γυναίκες υπήρχαν τότε. Μόλις το 1912, με νόμο του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξάλλου, θα δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να εργαστούν σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι εργαζόμενες γυναίκες τότε ήταν είτε δασκάλες, είτε υπάλληλοι στα Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομεία, Τηλεφωνεία, Τηλεγραφεία).

    «Οι πόλεμοι του 1912-1913, ο Α΄ Παγκόσμιος και οι συνεχείς επιστρατεύσεις είχαν δημιουργήσει μεγάλα κενά στο προσωπικό της Τράπεζας, και ήταν δυσκολότατο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της υπηρεσίας με το μεγάλωμα της χώρας και την ευρύτατη ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας. Τότε, τον Ιούνιο του 1916, γεννήθηκε στη διοίκηση η σκέψη να καλύψει τα κενά του ανδρικού προσωπικού με γυναίκες», θυμάται σε παλιότερη συνέντευξή της, το 1984, στο περιοδικό της ΕΤΕ, η Τ. Αποστολοπούλου-Γεωργιάδη, υπάλληλος της δεκαετίας του '40.

    Προσθέτει: «Και αμέσως, με έναν πρόχειρο κανονισμό, που όριζε πολλά προσόντα, αλλά λίγο μισθό και στενά περιορισμένη σταδιοδρομία, προκηρύχτηκαν δύο διαγωνισμοί, το 1916, για «κυρίας και δεσποινίδας ως αντιγραφείς, δακτυλογράφους και βοηθούς ταμείου» στο Κεντρικό Κατάστημα. «Να ένα καλά καταρτισμένο, φτηνό, με κομμένες από την αρχή τις δυνατότητες, τις αξιώσεις και τις προσδοκίες εξέλιξης προσωπικό, που δεν είχε και υποχρέωση στράτευσης», σκέφτηκε και αποφάσισε η διοίκηση».

    Για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό οι υποψήφιες συμπλήρωναν τη σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στα οποία κάποιες φορές συγκαταλέγονταν εκτός από τις συνήθεις συστατικές επιστολές -ή αλλιώς «βεβαιώσεις περί της ηθικής υποστάσεως»- και δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων συνοδευόμενες από πιστοποιητικά των Διευθύνσεων Ασφαλείας.

    Β©ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

    Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form

    ο»Ώ

    [07] Για το "2-0" ΟΣΦΠ και ΠΑΟ

    Τα... κοντέρ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού σταμάτησαν στους 95 πόντους στις πρώτες τους αναμετρήσεις με Αρη και ΠΑΟΚ αντίστοιχα για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάξης (πλέι οφ). Οι «αιώνιοι» εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το πλεονέκτημα έδρας και συνέτριψαν τους Θεσσαλονικείς στους πρώτους αγώνες της σειράς.

    Ο Ολυμπιακός, με κεκτημένη ταχύτητα από την κατάκτηση του δεύτερου διαδοχικού κυπέλλου Ελλάδας, συνέτριψε στο ΣΕΦ 95-63 τον Αρη και σήμερα«ανεβαίνει» στο Αλεξάνδρειο με στόχο το «2 στα 2», το οποίο θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει την προσεχή Δευτέρα, και πάλι στο ΣΕΦ, το «sweep» και την πρόκριση στους τελικούς.

    Από την πλευρά του, ο πρωταθλητής Ευρώπης ήταν επίσης σαρωτικός απέναντι στον ΠΑΟΚ και δεν άφησε σε κανένα σημείο του πρώτου αγώνα περιθώρια αντίδρασης στην ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου, η οποία έπεσε με το τελικό 95-52. Ο στόχος των «πρασίνων» είναι κοινός με αυτόν του Ολυμπιακού και σήμερα στην Πυλαία θέλουν να κάνουν ακόμη ένα βήμα για την πρόκριση στους τελικούς.

    Από τους ηττημένους, Αρης και ΠΑΟΚ παρατάχθηκαν με ελλείψεις στις πρώτες τους αναμετρήσεις (Ταπούτος για Αρη, Μάρσαλ, Δέδας για ΠΑΟΚ), κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και στους σημερινούς αγώνες, κάνοντας ακόμη δυσκολότερο το έργο της ισοφάρισης της σειράς απέναντι στους «αιώνιους».

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ

    Αλεξάνδρειο 17:00 Άρης-Ολυμπιακός

    ΚΓ ΠΑΟΚ 19:15 ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

    ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ

    ΟΑΚΑ 17:00 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

    ΣΕΦ 19:00 Ολυμπιακός-Άρης

    More details on the subscriber's page of ANA-MPA | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 May 2011 - 10:30:24 UTC